Κυριακή 1 Μαΐου 2011

το-χθεσινό-ντουέτο-του-ηλία-λιούγκου-με-τον-νίκο-ξυδάκη-και-οι-χιουμοριστικές-ιστορίες-από-την-πινακοθήκη-της-lyra

Δύσκολη μέρα η χθεσινή για live στην Αθήνα- παραμονή Πρωτομαγιάς- ωστόσο ο Ηλίας Λιούγκος κατάφερε να γεμίσει τη μουσική σκηνή του @ΡΟΥΦ με ανθρώπους, υποθέτω, που εκτιμούν τόσο τον ίδιο, όσο και το χατζιδακικό έργο και γνωρίζουν πόσο ακριβοθώρητος είναι επί σκηνής ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης.
Επίτιμος guest της βραδιάς, εκτός προγράμματος, ήταν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ερμήνευσε ντουέτο με τον Λιούγκο το τραγούδι του, Στην αρχή των τραγουδιών.

Ο Λιούγκος στις συναυλίες που δίνει τα τελευταία χρόνια με την πιανίστρια και τραγουδίστρια Δέσποινα Στεφανίδου, εκτός των δικών του τραγουδιών και του Χατζιδάκι, λέει πάντα και το Για που τό 'βαλες καρδιά μου του Ορφέα Περίδη, το Την πόρτα ανοίγω το βράδυ των Μίκη Θεοδωράκη -Τάσου Λειβαδίτη και το Στην αρχή των τραγουδιώντου τραγουδιού) των Νίκου Ξυδάκη - Κώστα Γουδή.

Επιβαλλόταν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το ντουέτο, που αποτέλεσε και μία από τις πιο όμορφες στιγμές του live. Ευκαιρία να πω εδώ λίγα πράγματα για τη στενή φιλική σχέση που είχαν στο παρελθόν κυρίως οι δύο δημιουργοί, όπως τα ξέρω και όπως τα ξανάκουσα απ' τους ίδιους χθες βράδυ.

Το 1976 ο Ηλίας Λιούγκος ήταν εκείνος που σύστησε τον Μανώλη Ρασούλη στον Νίκο Ξυδάκη σε μια ταβέρνα της Πλάκας, κάποιο βράδυ μετά το τέλος της παράστασης Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια του Σαββόπουλου. Σημειωτέον ότι ακριβώς στην ίδια ταβέρνα, μόλις πριν ένα μήνα, ο Ξυδάκης πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ρασούλη!

Στη συνέχεια, τα πρώτα δύο τραγούδια που έγραψε στη ζωή του ο Ξυδάκης σε δικούς του στίχους με μεταφυσικές ανησυχίες τα έδωσε στον Λιούγκο, ο οποίος τα παρουσίασε λίγα χρόνια μετά στον Τιπούκειτο των Εξαρχείων (εκεί που τραγουδούσε και η Φλέρυ Νταντωνάκη). Νίκο, γίνεται χαμός με τα τραγούδια σου, αρέσουν πολύ! του έλεγε ο Λιούγκος κι εκείνος απαντούσε Άσε με κάτω, δεν με νοιάζει καθόλου...Ήταν η εποχή που η Εκδίκηση της γυφτιάς και τα Δήθεν είχαν κάνει ήδη πάταγο και την έπεφταν οι πάντες στον Ξυδάκη- από μεγάλους τραγουδιστές μέχρι εταιρείες- για να φτιάξει κι άλλα λαϊκά τραγούδια.

Αντ' αυτού, ο Ξυδάκης προτίμησε να αποσυρθεί σε νησί και να ζήσει σαν ερημίτης για πέντε ολόκληρους μήνες, προσπαθώντας περισσότερο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να διαμορφώσει το νέο υλικό του. Στο μεταξύ, ο Λιούγκος προετοίμαζε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ως τραγουδοποιός και μέσω Χατζιδάκι συζητούσαν με τον Αλέκο Πατσιφά της Lyra. Τρώγαμε το προηγούμενο βράδυ με τον Μάνο στο σπίτι του Πατσιφά μαζί και μ' άλλο κόσμο- θυμόταν χθες βράδυ ο Λιούγκος- και την επόμενη, μας ειδοποιούν ότι ο Πατσιφάς ξαφνικά πέθανε. Έτσι, η κουβέντα μοιραία πήγε στις ανακατατάξεις που ακολούθησαν στην ιστορική εταιρεία και ο Ξυδάκης μάς αφηγήθηκε την εξής καταπληκτική ιστορία: Όταν το τιμόνι της Lyra ανέλαβε για ένα φεγγάρι ο Διονύσης Σαββόπουλος, κάλεσε στο γραφείο του τον λαϊκό συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη, συνδημιουργό, μεταξύ άλλων, του τραγουδιού Κάποια μάνα αναστενάζει του Τσιτσάνη. Κύριε Μπακάλη, του είπε πάνω- κάτω ο Νιόνιος, σήμερα δεν υπάρχουν έντεχνοι και λαϊκοί, σοβαροί και μη σοβαροί, όλοι είμαστε ένα και θα δουλέψουμε δημιουργικά γι' αυτόν το σκοπό. Το σκέφτεται λίγο ο βέρος λαϊκός Μπακάλης και γυρνάει και λέει του Σαββόπουλου: Άκουσε, κυρ-Διονύση μου, το καβούρι πίτα δε γίνεται!

Εξίσου καταπληκτική ιστορία με πρωταγωνιστή τον συχωρεμένο τον Πατσιφά και η επόμενη: στη Lyra, λέει, ο Πατσιφάς συνήθιζε να μαζεύει παροπλισμένους λαϊκούς τραγουδιστές, στους οποίους όμως σπανίως έκανε δίσκο. Ένας απ' αυτούς έτυχε νά 'χει μάνατζερ τον αδερφό του, γνωστό στην πιάτσα της νύχτας ως...δολοφόνος! Τηλεφωνεί, λοιπόν, μια μέρα ο δολοφόνος του Πατσιφά και του λέει: Τέρμα το νταλαβέρι με τον αδερφό μου, σπάσε το συμβόλαιο και άσ' τονα να φύγει! Ποιος νομίζεις ότι είσαι που θα μου μιλήσεις έτσι; Πως τολμάς; άρχισε να ξεφωνίζει ο εταιρειάρχης! Παύση...Μετά από λίγο συνεχίζει ο δολοφόνος: Μη φύγεις, σε δυο λεπτά είμαι εκεί, σου βάζω φώκο και σ' το καίω το πενταόροφο σου! Ελάτε να πάρετε το συμβόλαιο σας, ήταν η επόμενη απάντηση του Πατσιφά σε πολύ ηπιότερο τόνο. Η χθεσινή βραδυά στο @ΡΟΥΦ έληξε με τα Λουστράκια του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, από το κιν/φικό America-America, αλλά και με μια ζεστή αγκαλιά του Ηλία Λιούγκου στον Νίκο Ξυδάκη για την τιμή που του έκανε, αν και νομίζω περισσότερο για τις μνήμες που ανασύρθηκαν!

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Άσχετο με το post...
Ανέβασα την δίωρη εκπομπή σου με θέμα το θάνατο και την απώλεια της Μ. Παρασκευής σε δωρεάν hosting. Δεν ξέρω όμως για πόσο καιρό παραμένουν. Αν έχεις πρόβλημα με το κατέβασμα/downloading, τότε θα στα γράψω σε CD.

Είναι δύο αρχεία MP3, 44ΜΒ+44ΜΒ:

FMREC22Apr2011a.mp3 (43.4 MB)
http://www.multiupload.com/ZPSVG5T7RI

FMREC22Apr2011b.mp3 (43.8 MB)
http://www.multiupload.com/X8BM6ZNVGN

BOSKO είπε...

Γιώργος...
σ' ευχαριστώ πολύ, Γιώργο.
θα προσπαθήσω- αν και δε με βλέπω να τα καταφέρνω- εξ ου και προώθησα το σχόλιο σου με τα links σε ένα φίλο που ίσως μπορέσει να βοηθήσει.
εύχομαι καλό μήνα!