Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ο ΗΛΙΑΣ ΛΙΟΥΓΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΣΤΙΣ 22.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ!


Σήμερα στον Ιανό της Σταδίου, στις 10 το βράδυ, θα ξεκινήσει τις λιγοστές παραστάσεις του ο πλέον ακριβοθώρητος Ηλίας Λιούγκος. Ο αγαπημένος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, για την ακρίβεια η πιο ζεστή φωνή του, είναι κι ο ίδιος ένας πολύ καλός τραγουδοποιός με πέντε προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του. Το Νανούρισμα του, από τη Νυχτερινή δοκιμασία (1984), ευτύχησε να ηχογραφηθεί με τη θεία φωνή της Φλέρυς σε διεύθυνση του Χατζιδάκι και ενορχήστρωση του Κυπουργού. Γι' αυτό και απόψε το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κομμάτια κυρίως από την προσωπική του δισκογραφία με τη συμβολή της Δέσποινας Στεφανίδου στο πιάνο και το τραγούδι! Εκλεκτός φίλος ο Λιούγκος, το 2003 συνεργαστήκαμε όταν μου έγραψε μουσική σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που λεγόταν Σαββατόβραδο. Η ταινία αυτή έγινε με τα λεφτά των βραβείων από την προηγούμενη, το Φλέρυ- Τρελή του φεγγαριού, αλλά πήγε άπατη, ακριβώς γιατί είχε προηγηθεί η άλλη...Πήγα κι εγώ να κάνω ένα σχόλιο πάνω στην παραγωγή και την κατανάλωση, κινηματογραφώντας τις συνθήκες εργασίας στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, μα τελικά φάγαμε τα μούτρα μας στη Δράμα. Κοινώς, μυρωδιά ψαροκασέλας/ ήρθε κι έσβησε το σέλας/ το λαμπρό που είχε φέρει/ με το μύθο της η Φλέρυ. Αγνοήσαν τη σαρδέλα/ κι ένα έργο με μπουρδέλα/ της Ειρήνης της Βαχλιώτη/ πήρε την τιμή την πρώτη...Πολύ γελάμε κάθε φορά με τον Ηλία με τα στιχάκια αυτά, αν και το καλύτερο το' χει πει ο ίδιος: μπαγάσα, εμένα θα με φωνάζεις να σου γράφω μουσική για τις πατάτες σου, αμέσως μετά τα σουξέ σου! Κι όμως, η μουσική που συνέθεσε ο Λιούγκος για το εν λόγω 11λεπτο ταινιάκι, μελετώντας για δυο μήνες τα πλάνα στην οθόνη του pc του, είναι ένα αριστούργημα! Σύντομα θέματα για ακορντεόν, μαντολίνο και πιάνο που τα φυλάω ως κοσμήματα στο αρχείο μου, παρ' όλο που όλο λέμε να τα εκδώσουμε κάποια στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ό,τι στον φάκελλο που κατέθεσα πριν λίγο καιρό στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Κούνδουρο, το όνομα του Ηλία Λιούγκου μπήκε στη λίστα των συντελεστών, στον τομέα της μουσικής σύνθεσης! Έχουμε ακόμη καιρό γι' αυτό...Για την ώρα, χαίρομαι όποτε συναντιόμαστε έστω και αραιά, ανταλλάσσουμε ξένες μουσικές- electronica και trip hop που γουστάρει!- μα κυρίως όποτε βλέπω τον γιο του, τον πεντάχρονο πλέον Ορεστάκο Λιούγκο, είτε να χτυπάει τα πλήκτρα του πιάνου, είτε πεσμένος στο πάτωμα μ' ένα μικρόφωνο να τραγουδάει φωναχτά: δουλειά και χαμαλίκι και βρώμα κι απλυσιά κλπ. Το ρεφρέν πάντα το τραγουδάμε όλοι μαζί!

4 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Την τύχη μου μέσα τη ρουφιάνα! Και την παλιοξενιτιά! Δε θα έρθω μόνιμα πίσω; Θα ξεσαλώσω.
Ε καλά, όσο προλάβω. :Ρ
Πάλι μας έφτιαξε Μπόσκο μου! ;)

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
είδες τι χάνεις; έχεις πολύ πλάκα, πραγματικά!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Εξαιρετικός ο Λιούγκος ως ερμηνευτής του Χατζιδάκι αλλά και ως συνθέτης! Κρίμα που δεν κατάφερα να τον δω στον «Ιανό».

Απ’ την άλλη, γιατί μια τέτοια εκδήλωση να διαφημίζεται από μια τόσο (ας μου επιτρέψεις) κακόγουστη αφίσα; Είναι σαφές το τι θέλει να απεικονίσει (ο Χατζιδάκις να διευθύνει από τον ουρανό, ένα πουλί (!) να μεταφέρει στο ράμφος του ένα πιάνο κλπ, κλπ). Γιατί όμως πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του πρώτου (αν δεν κάνω λάθος) τραγουδιού που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις και από «ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς» να … αλλάξουν σειρά οι «άνεμοι»; Θεωρώ γενικά λίγο αντιαισθητική την αφίσα, ιδίως σε σχέση με την καλλιτεχνική αξία και πορεία του Λιούγκου.

Ανώνυμος είπε...

Δουλειά και χαμαλίκι και βρώμα και απλυσια! Ναι! Αυτο ειναι το αγαπημένο τραγούδι του αγαπημένου Ορεστάκου! Τι παιδι θεέ μου!
Αnnitanguera