Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ CD ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ...

Σε μια λιτή εκδήλωση παρουσιάστηκε στον Ιανό της Σταδίου το καινούργιο cd του Νίκου Κυπουργού με τίτλο Slow Motion (αναλυτική παρουσίαση στο προηγούμενο post)! Το κρατούσα στα χέρια μου και σκεφτόμουν πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Κυπουργός, μαθητής ακόμη, είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο, που μάλλον δε θα θέλει ούτε να το θυμάται. Αναφέρομαι σε ένα βινύλιο του 1969, στο οποίο σε ηλικία 17 ετών είχε μελοποιήσει Σεφέρη, Σαχτούρη και Ματθαίο Μουντέ. Μια παιδική άγουρη φωνή στα πρότυπα του Σαββόπουλου και ενός πιο ψαγμένου Νέου Κύματος, συνοδεία μόνο ακουστικής κιθάρας και φυσαρμόνικας! Μαζί με τις Μπαλάντες του Γιώργου Ρωμανού ίσως να είναι οι δύο πρώτοι ελληνικοί folk- rock δίσκοι! Ήταν τότε που ο μικρός Κυπουργός αλληλογραφούσε με τον Μάνο Χατζιδάκι στην Αμερική και τρία χρόνια αργότερα θα είχε την τιμή να μπει πρώτος στο στούντιο και να παρακολουθήσει από κοντά την ηχογράφηση του Μεγάλου Ερωτικού του.

Αρκετά, όμως, με την παρελθοντολογία. Σήμερα έγινε η παρουσίαση ενός ωραιότατου συνοπτικού soundtrack από τη μακρά θητεία του Κυπουργού στη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής. Εδώ, η καλλίφωνη ηθοποιός Κερασία Σαμαρά ερμηνεύει τη δημώδη μπαλάντα Λόγια κεντημένα που ακουγόταν στην ταινία Πέρα από τη λίμνη του Στράτου Στασινού, σε στίχους του σκηνοθέτη. Πρόκειται για το τραγούδι που ανοίγει και το cd, ενώ στη ζωντανή απόδοση του, την Κερασία συνόδευσαν η Ιρίνα Βαλεντίνοβα στο πιάνο, ο Μίλτος Παπαστάμου στη βιόλα και ο βετεράνος Νίκος Γκίνος στο κλαρινέτο (τα σέβη μου, κ. Γκίνο)!

Στη σύντομη ομιλία του, ο Κυπουργός αναφέρθηκε στον τίτλο του cd και, βέβαια, στο περιεχόμενο του. Ο Μανώλης Λιδάκης, που επίσης ερμηνεύει άλλο ένα τραγούδι από την ταινία του Στασινού, μίλησε για την πρώτη συνεργασία του με τον συνθέτη στις συναυλίες με έργα του Μάνου Χατζιδάκι των τελευταίων χρόνων.

Στον Ιανό ήταν και ο Γιώργης Χριστοδούλου, που αντικατέστησε στο τραπέζι μου τον Γελασάκη, τον νέο υπεύθυνο ύλης του διφώνου (Σήκωσε τη ριγέ μπλούζα, Γιώργη και άσε να ξεπροβάλλει το πρόσωπο της Βίσση, μη μασάς)! Λιγοστοί ήταν οι δημοσιογράφοι κι ίσως αυτό να οφειλόταν στην πρωινή ώρα. Για την ακρίβεια, εκτός από μένα και τον Γελασάκη, το team του διφώνου, μόνο τον Γιάννη Αλεξίου της Βραδινής πήρε το μάτι μου. Πάντως, δίπλα μου καθόταν και το συνδημιουργικό τρίο Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος και Νατάσσα Μποφίλιου.

Αμέσως μετά την Κερασία Σαμαρά, στη σκηνή ανέβηκε ο Μανώλης Λιδάκης και τραγούδησε με τη στεντόρεια φωνή του το Φιλί της νύχτας του Κυπουργού σε στίχους πάλι του Στράτου Στασινού. Γενικώς δεν είμαι φαν του Λιδάκη- τον είχα χαρακτηρίσει κακή επιλογή για τη νέα ηχογράφηση του Καπετάν-Μιχάλη του Χατζιδάκι- αναγνωρίζω, όμως, τις ικανότητες του και επιπλέον πιστεύω ό,τι οι ερμηνείες του ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες πιο παραδοσιακού ύφους ή και λαϊκότροπες συνθέσεις του Κυπουργού. Απουσία μπήκε στη Λυδία Κονιόρδου, η οποία τραγουδάει στο cd ένα παραδοσιακό Καππαδοκίας από την καναδική ταινία Fugitive Pieces του Jeremy Podeswa!

Ο Παρασκευάς Καρασούλος, τέλος, αναφέρθηκε στην αδιαμφισβήτητη αξία του Κυπουργού ως συνθέτη μουσικής ειδικά για τον κινηματογράφο, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ χαιρέτισε την ίδρυση ενός ακόμη αδέσμευτου και ανεξάρτητου δισκογραφικού label υπό τη σκέπη της Μικρής Άρκτου. Ρώτησα τον Κυπουργό πώς δεν την έκανε κατά Γιαννίκο μεριά και μου απάντησε ό,τι αυτός μια ζωή με μικρές εταιρείες καταγινόταν, δίχως καταχωρήσεις σε περιοδικά και διαφημιστικά σποτάκια στην τηλεόραση. Δήλωσε πιστός, εν ολίγοις, στην ιδεολογία του Σείριου! Πάντα τέτοια, κύριε Κυπουργέ!

(εν τω μεταξύ, εμένα τα ρούχα μου ακόμη μυρίζουν από τη βετιβέρ κολόνια του Γιώργη Χριστοδούλου, που καθόμασταν δίπλα για μια ώρα το πρωί...)

8 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Ψάχνω μανιωδώς εδώ και χρόνια να βρω τον πρώτο του δίσκο. Αν κατάλαβα καλά, εσύ τον έχεις. Να τολμήσω να… ?
Έχω και τον τρόπο να μεταφέρουμε το βινύλιο σε cd.
Να τολμήσω …?

BOSKO είπε...

μάκης...
καλημέρα & να τολμήσεις!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

ευχαριστώ
ευχαριστώ
ευχαριστώ

Θα το κανονίσουμε. Ναι;
Την επόμενη αφορμή που θα βρεθούμε, θα σου θυμίσω να τον φέρεις μαζί σου. Μη φοβάσαι για το πως θα στον επιστρέψω. Είμαι ψώνιο με τα βινύλια. Τα προσέχω πολύ (ειδικά όταν δεν είναι δικά μου). Φυσικά, θα έχεις κι εσύ μια κόπια.

Ευχαριστώ και πάλι

BOSKO είπε...

μάκης...
don't worry, το' χω ήδη κάνει cd, απλά είναι όλο περασμένο σε δύο tracks (α΄και β΄πλευρά)! Οπότε, θα σου κάνω εγώ κόπια.

giorgisxristodoulou είπε...

Δεν φτανει που εκανες 2 ωρες να βγαλεις τη φωτογραφια,την εβγαλες και χάλια!Κατεβασε την τωρα γιατι θα κανω αγωγη!...(ξερεις ποιος)

BOSKO είπε...

giorgisxristodoulou...
χαχαχαχα! Εγώ την αφήνω και το εξώδικο μη μου το στείλεις, δώστο μου αύριο στο χέρι όταν βρεθούμε. Η Καλύβα του Μπαρμπα- Θωμά, ζωγράφισες πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Ως ένθερμη θαυμάστρια του Μανώλη Λιδάκη, δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω με τα σχόλιά σου για τις ερμηνείες του... Θεωρώ ότι είναι ίσως ο πιο εκφραστικός τραγουδιστής αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: εκπληκτικός συνολικά, και όχι μόνο σε παραδοσιακού ή λαϊκού ύφους συνθέσεις... Άκουσε ενδεικτικά το "Άστρο κρυφό", "Μη μου αρνηθείς" (Bahar), "Το κρασί του Διονύσου" (Της Κρήτης τα πολύτιμα), "Μη μου μιλάς μ' αινίγματα", "Αυτό το τραγούδι στο χρωστάω" (Υλικό ονείρων), και ίσως να αλλάξεις γνώμη...

BOSKO είπε...

stella...
σ' ευχαριστώ που πέρασες και σχολίασες, μα συνεχίζω να πιστεύω πως ο Λιδάκης είναι ακατάλληλος για χατζιδακικό ρεπερτόριο. Ειδικά για τον "Καπετάν- Μιχάλη". Δε φτάνει ακόμη και το πιο άρτιο κρητικό ηχόχρωμα ενός τραγουδιστή να αποδώσει τα τραγούδια αυτά, που ο ίδιος ο δημιουργός τους μετά από την εκτέλεση του Ρωμανού, τα ονειρεύθηκε με γυναικείες φωνές επιπέδου Νταντωνάκη και Φαραντούρη. Τα γνωρίζω όλα τα τραγούδια που παραθέτεις και θεωρώ πράγματι ό,τι ο Λιδάκης τα έχει σφραγίσει κυριολεκτικά!