Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ...


Η δεύτερη φορά μετά την Eurovision, που η τροχιά της Μαρίζας Κωχ διασταυρώθηκε με αυτήν του Μάνου Χατζιδάκι ήταν δύο χρόνια αργότερα. Μεγάλη Τρίτη του 1978, ακριβώς πριν από τρεις δεκαετίες! Ο Χατζιδάκις κάλεσε την Κωχ να ερμηνεύσει σε ελεύθερη απόδοση το Ποίημα Κασσιανής Μοναχής στην Εθνική Πινακοθήκη για να μεταδοθεί ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα την ημέρα εκείνη. Στη θέση του παραγωγού της εκπομπής βρισκόταν η Ελένη Καραΐνδρου! Η βραδιά είχε ονομαστεί τότε από τον ίδιο τον Χατζιδάκι Η Μεγάλη Τρίτη της Μαρίζας Κωχ και εκτός από το Τροπάριο της Κασσιανής η ερμηνεύτρια παρουσίασε και κάποιες μελοποιήσεις της σε ποιήματα του Κώστα Βάρναλη. Η Μάνα του Χριστού ήταν ένα από αυτά, υπάρχει ως ηχητικό ντοκουμέντο, το έχω θησαυρό πολύτιμο στο αρχείο μου και θα ακουστεί στην εκπομπή μου της Μεγάλης Παρασκευής! Για ένα παράξενο λόγο ανέκαθεν με συγκινούσε το Τροπάριο της Κασσιανής, όπως και τα θρηνητικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής. Ίσως γιατί πίσω από το πρώτο υποβόσκει η ιστορία ενός ανικανοποίητου αξιοπρεπούς έρωτα και από τα δεύτερα η θλίψη και ο πόνος για την απώλεια. Και μάλιστα για την απώλεια την προσωπική του καθενός. Το Πάσχα του 2001 κυκλοφόρησε από τη Verso, την ανεξάρτητη εταιρεία της Κωχ το Τροπάριο της Κασσιανής δισκογραφημένο με τη φωνή της a capella. Σαν τη δική μας Mahalia Jackson, ένα πράγμα! Το cd ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι. Όσο για τη φωτογραφία αυτή, προέρχεται από το αρχείο της Μαρίζας Κωχ και δημοσιεύεται για πρώτη φορά!

7 σχόλια:

Giousurum είπε...

I istoria tou xatzidaki sto trito tha prepei na legete se olous osoi pistevoun oti mporoun na allaxoun to radiofono. Exoume gemisei me "neous" sotires tis radiofonias. To radiofono exei parei isos to dromo tis tileorasis, kai apo meso akpaideysis (oxi mono mousikis) kontevei na ginei laxanokipos. Yparxoun vevaia kai exereseis alla poso tha antexoun akoma se auti tin life style apoxi?
Kalo pasxa.

BOSKO είπε...

giousouroum...
σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο! Υπάρχουν όμως και κάποιοι σταθμοί- ένας, δύο, το πολύ- που "κρατάνε" ακόμα. Πίστεψε με, δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ το σταθμό Στο Κόκκινο 105.5, όπου εργάζομαι. Εργάζομαι, είπα; Λάθος! Είμαι απλήρωτος εδώ και δυο χρόνια σχεδόν. Απασχολούμαι, ίσως; Πάλι λάθος! Θα έλεγα, λοιπόν, ότι απλά είμαι σε ένα ραδιόφωνο που μου επιτρέπει να παίζω ό,τι γουστάρει η ψυχή μου και, το κυριότερο, με αφήνει να δίνω βήμα σε καλλιτέχνες αξιόλογους, "κομμένους" από το life- style σύστημα που εύστοχα σχολίασες κι εσύ. Από κει και πέρα, Τρίτο επί Χατζιδάκι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφτιαχτεί με καμία...κυβέρνηση.

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μπόσκο μας....άλλο ένα πολύ όμορφο ντοκουμέντο από τη ζωή του αγαπημένου μας Μ.Χατζιδάκι...πολύ όμορφο κείμενο...αλλά λυπάμαι που το λέω αλλά θα συμφωνήσω με τον φίλο giousouroum....έχει δίκιο...πάνε πιά οι καλές εποχές του ραδιοφώνου...τελιώσανε.....ίσως.. και για πάντα...έφυγαν και αυτοί που πραγματικά έδιναν τα πάντα στο ραδιόφωνο...και έκαναν εκπομπές με επίπεδο και ήθος και σοβαρότητα...

μαριάννα είπε...

Καλά μιλάμε με ενθουσίασες! Να είσαι καλά και να ζήσεις χίλια χρόνια! Δεν είχα πάρει χαμπάρι ΑΥΤΟΝ τον δίσκο!!!! Λυσσάω τώρα να τον ακούσω! :)
Φοβερή και η φωτό τους! Τέλεια...

Για το θέμα του ραδιοφώνου που συζητάτε, συμφωνώ με μπόσκο. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Πολλή σαβούρα, αλλά και αρκετά εκλεκτά. Τώρα ο Μάνος... ναι, Μάνος δεν ξαναγεννιέται. Ούτε τρίτο ξαναγίνεται. Μερικά πράγματα στη ζωή είναι μοναδικά όντως.

stefan είπε...

πρωτα να σε ευχαριστησω για τη βραδια με την Λεωναρδου που ηταν υπεροχη σε ολα...
επειδη παρασκευη θα ειμαι νοτια στη μεσσηνια-η Κωχ εχει δεσμους με τα μερη μας- και επειδη αυτη την εκπομπη θελω πολυ να την ακουσω παρακαλω να μας κρατησεις ενα αντιγραφο ....
ευχαριστουμε για τις εξαισιες επιλογες σου

BOSKO είπε...

αθανασία...
μην είσαι τόσο πεσιμίστρια, καλή μου Αθανασία. Κάπου, κάποτε, θα πετύχεις και κάτι αξιόλογο στο ραδιόφωνο.

γητεύτρια...
το cd αυτό ήταν μέσα στο πακέτο που σου είχα φτιάξει, εν όψει Πάσχα. Οπότε, don't worry, θα το παραλάβει η Ντίμη!

stefan...
κανένα πρόβλημα! Πάντα εγγράφω τις εκπομπές για το αρχείο μου, οπότε αν τη χάσεις αυτή θα σ'τη στείλω πακέτο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

μαριάννα είπε...

Κερνάω! ;)