Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΤΟ ΚΑΦΚΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ SOCOS & THE LIVE PROJECT BAND!


SOCOS & THE LIVE PROJECT BAND -KAFKA -PUZZLEMUSIK
Το πολυτελές πακέτο εδώ δε βασίζεται σε μια εμπορική λογική του τύπου πάρε κόσμε – το αφεντικό τρελάθηκε!, αλλά σε μία άκρως καλλιτεχνική εναλλακτική πρόταση, που συνδυάζει την εικαστική με τη φωτογραφική και τη μουσική τέχνη. Σε κανονικό βιβλίο που περιέχει μια σειρά ρεαλιστικών φωτογραφιών του Παναγιώτη Λάμπρου και εικοσιένα σκίτσα της Άλκηστης Σκαρλάτου, στους τόνους του άσπρου, του μαύρου και του γκρι, απεικονίζονται με τον πλέον δυνατό τρόπο το, όντως καφκικό, σύμπαν των σκοτεινών και κατ’ εξοχήν rock στίχων του Socos. Στο κυρίως μέρος, το μουσικό κομμάτι, αποτελούμενο από δύο cd, συναντάμε ένα ερμητικά εσωστρεφές έργο με το χαρακτήρα της ενιαίας θεματικής, του concept. Δεν πρόκειται για άλλο ένα ακατανόητο ηχογράφημα, απ’ αυτά που ο δημιουργός βολτάρει γύρω – γύρω απ’ το τραγούδι, διστάζοντας να το ακουμπήσει ή ακόμη σνομπάροντας το. Όπου έχουμε τραγούδια με ελληνικό και αγγλικό στίχο, όπως στο Πάνω απ’ το μνήμα του J. S. Bach, στην Κοκαΐνη, στο Shopping Therapy ή στο εξαιρετικό, πολύ μελωδικό, Σου ζητώ (ερμηνεύουν ο δημιουργός, η Μαρία Λατσίνου και ο Μαρίνος
Τζιάρος), αυτό γίνεται με τρόπο εγκεφαλικό, σα να έχει χτιστεί μια πυραμίδα που δε μπορεί να της αφαιρεθεί κανένα κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Socos με την Live Project Band του έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη σύνθεση μουσικής για παραστάσεις χοροδράματος. Σύνολο εγχόρδων, φιλτραρισμένα φωνητικά, καλοβαλμένες λούπες, προσανατολισμένα electronics, προγραμματισμοί και κίμπορντς που συχνά χρωστούν πολλά στον…Manfred Mann, συνοδεύουν την ερμηνευτική δεινότητα στην ηλεκτρική κιθάρα του ίδιου του συνθέτη. Σίγουρα, το Kafka είναι δύσκολο έργο για τον μέσο ακροατή και σαφώς απευθύνεται σε ένα πιο μυημένο κοινό. Ακόμη και στους οπαδούς του ανεξάρτητου punk- rock ρεπερτορίου ή σε όσους την ψάχνουν με αντεργκράουντ δισκογραφικές εργασίες καλλιτεχνών, σαν τους Purple Overdose και τους Common Sense, εάν πρέπει να αναφερθούμε σε αισθητικές συγγένειες του κοντινού παρελθόντος. Η έκδοση συνοδεύεται από dvd με την οπτικοποίηση οχτώ κομματιών που επιμελήθηκε ο Socos και δεν πρόκειται για αυτόνομα βίντεο – κλιπ, αλλά για μια multi – media performance από τη ζωντανή παρουσίαση του έργου στο θέατρο Επί Κολωνώ.
* Κυκλοφορεί προσεχώς και ο καινούργιος δίσκος των Socos & The Live Project Band πάντα από την Puzzlemusik του συνθέτη Χρήστου Αλεξόπουλου. Η παρουσίαση αυτή, για όσους δεν πήραν καν είδηση την έκδοση του Kafka πριν από ένα χρόνο περίπου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραία παρουσίαση. Αξίζει. Τους είχα δει λαιβ στο Κύτταρο. Τελειο περφόρμανς και πέρασε μαλλον απαρατήρητο.

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
όπως τελικά γίνεται με όλα τα καλά πράγματα, αγαπητέ/ή. Τα' χουμε πει εκατό φορές πια...

Unknown είπε...

Pragmatika kalh douleia.
Symfwnw me to Purple Overdose
diafwnw me to Common Sense
(tous eida perysi live kai h nea tous douleia einai poly pio dark - new wave)...(akou to persino Suspended apo to Audiobook tou Postwave.gr kai ta katalaveis)