Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

η-πρώτη-προσωπική-συναυλία-του-μανώλη-ρασούλη-στα-χανιά-και-το-άδοξο-τέλος-της

Με τον Μανώλη Ρασούλη συνδεόταν στενά ο σύμβουλος τηλεόρασης Κώστας Δήμου, ο οποίος τυγχάνει και δικός μου φίλος. Εκείνος μου έφερε πρωί-πρωί τη δυσάρεστη είδηση για το θάνατο του στιχουργού και τραγουδοποιού. Γνωρίζω πως ο Δήμου είχε οριστεί από τον ίδιο τον Ρασούλη, επίσημος βιογράφος του, και πως έχει στην κατοχή του τρία ανέκδοτα τραγούδια του σε μουσική του Μάνου Λοΐζου. Μέχρι αυτήν την ώρα ο Δήμου με τροφοδοτεί με ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο, αποκλειστικά για τα Άσματα και Μιάσματα και τους επισκέπτες μου. Τον ευχαριστώ και είναι, πραγματικά, μεγάλη μου τιμή.
Στις 13 Ιουνίου του 1992, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά της Κρήτης, ο Μανώλης Ρασούλης είχε δώσει την πρώτη προσωπική συναυλία του με τη συμμετοχή της πρωτοεμφανιζόμενης τότε μπροστά σε κοινό Μελίνας Κανά. Είχε προηγηθεί ένας μικρός αριθμός κλειστών παραστάσεων του Ρασούλη στη μπουάτ Κρα-Κρα των Χανίων με χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η επιτυχία των οποίων οδήγησε στη συγκεκριμένη πρώτη, όπως είπαμε, μεγάλη συναυλία του. Βλέπετε το απόκομμα ενός εισιτηρίου από εκείνη τη συναυλία.
Κι εδώ, την χειρόγραφη ευχαριστήρια επιστολή του Μανώλη Ρασούλη προς τον διευθυντή της πολιτιστικής αρχής των Χανίων ύστερα από την επιτυχία του τριημέρου στη μπουάτ Κρα-Κρα και τη λήψη της απόφασης για μια νέα, μεγαλύτερη και ανοιχτή συναυλία.
Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη συναυλία του Ρασούλη στα Χανιά απέτυχε παταγωδώς, καθώς συνέπεσε με τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος και δεν κατάφερε να μαζέψει τον απαιτούμενο κόσμο. Απογοητευμένος και άφραγκος κυριολεκτικά ο Ρασούλης, πάνω σε μια εφημερίδα, πρόχειρα, σχεδιάζει την επιστολή που προτίθεται να στείλει στον τότε διευθυντή της ΑΕΠΙ, Ξανθόπουλο. Συγκεκριμένα, τον παρακαλεί να εξαιρέσει τη συναυλία του από την επιβάρυνση του 10% και τον παροτρύνει να ειδοποιήσει τους ανθρώπους πως ότι κάνει, το κάνει πλέον καθαρά για θέμα επιβίωσης του. Ο Κώστας Δήμου θυμάται χαρακτηριστικά πως αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας, πήγε στον Ανδρέα Μικρούτσικο και του ζήτησε το ποσό των 80.000 δραχμών, κάτι στο οποίο εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα. Στέλνει τα λεφτά στον κατεστραμμένο οικονομικά Ρασούλη κι αυτός λίγες μέρες μετά τού επιστρέφει 40.000 δραχμές. Αυτά είναι για σένα, Κώστα- του είπε- αφού δε βρίσκεσαι σε καλύτερη κατάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: