Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

τέρμα-για-σήμερα-ο-μύθος-της-ευσταθίας-που-ακόμη-χτίζεται-επάξια

Η παρουσίαση του βιβλίου της Ευσταθίας στον Ιανό πριν από μερικές ώρες ήταν μία από τις πιο χαλαρές εκδηλώσεις, στις οποίες έτυχε να κληθώ και να μιλήσω. Για πρώτη φορά μάλιστα δεν είχα γραμμένο κείμενο, αλλά είπα μια κι έξω ότι είχα να πω: συγκεκριμένα, για το όταν ρώτησα κάποτε την τραγουδοποιό πώς είναι να καταδιώκεται από ένα...ζαμπόν κι εκείνη ορθώς με παρέπεμψε στη Μαριανίνα Κριεζή, η οποία στα 80s έγραφε για τουρλού και φασολάδες, μα ουδείς την είχε κατηγορήσει! Αναφέρθηκα εκτενώς, επίσης, στα πρωτότυπα στιχουργήματα της Ευσταθίας που κοσμούν το βιβλίο της ως κείμενα ή, σωστότερα, ως πλατωνικά σουρεαλιστικά σεντόνια εποχής Γκάλοπ!
Σκέφτομαι ότι η έκφραση μια κι έξω που χρησιμοποίησα προηγουμένως δεν είναι σωστή, αφού έγινε παρεμβολή από την ηθοποιό Πέγκυ Τρικαλιώτη. Όταν μίλησα, λοιπόν, για το εξαιρετικό μελλοντολογικό κείμενο περί έρωτος με τον τίτλο Αθήνα 2071 μ.Χ., η Τρικαλιώτη από μικροφώνου το διάβασε ολόκληρο στο κοινό. Ξέχασα μόνο να πω ότι βλέποντας κανείς το βιογραφικό της Ευσταθίας στις δυο πρώτες αράδες του βιβλίου, μαθαίνει ότι είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτι που ψυχαναλυτικά έχει ενδιαφέρον αναφορικά με τους στίχους που παρατίθενται και που κοντράρουν στην εντέλεια το προφίλ των σπουδών της (εκφράσεις όπως ειδύλλια του κώλου, κακογαμημένες υπάρξεις, επιδερμική καύλα κλπ.)
Το μουσικό μέρος ήταν εξαιρετικά λιτό και σύντομο. Μόνο ένα βαλς τραγούδησε live η Ευσταθία για πιάνο- φωνή από το τελευταίο cd της. Σωστή κίνηση μάλλον, εφόσον από την ερχόμενη Τετάρτη η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια ξεκινά τις κανονικές ακουστικές παραστάσεις της στο πατάρι του Ιανού.
Στη δική του ομιλία, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (εμένα πάντως ο Βασίλης Χατζηιακώβου με προλόγισε ως Λουδοβίκο των...Εξαρχείων), χαρακτήρισε την Ευσταθία ρακοσυλλέκτρια ακριβών στιγμών. Κι όταν εκείνη σχολίασε πως αμφότεροι είναι ετερόκλητοι καλλιτέχνες, ο Λουδοβίκος διαφώνησε. Αν πας προς τα πίσω- της είπε- προς τη μεριά της μάνας σου, εκεί θα με βρεις!
Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ευσταθία και Λουδοβίκος των Ανωγείων, το πρωταγωνιστικό τρίο μιας μικρής γιορτής που έλαβε χώρα στον Ιανό μόλις πριν ένα τρίωρο. Τέρμα για σήμερα ο μύθος λέγεται το βιβλίο της Ευσταθίας, πράξη τολμηρή- θα ισχυριζόταν κανείς- αν υπολογίσει ότι η Ευσταθία μετράει μόλις μια εξαετία στο ελληνικό τραγούδι. Έτσι, με το να αυτοσαρκάζεται και ως ευφυής καλλιτέχνιδα να βάζει κάτω τον ίδιο της τον εαυτό και να τον διαλύει, νομίζω πως βρίσκεται πολύ κοντά στο να χτίσει πραγματικά τον δικό της μύθο.

8 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα, είναι όμως φωνάρα, με τζαζ χροιές, και επίσης τη θαυμάζω γιατί είναι ολοκληρωμένη καλλιτέχνης. Γράφει και στίχους και μουσική, νομίζω, έτσι δεν είναι?, και τραγουδάει με ΦΩΝΑΡΑ. Α, ξέχασα τις πολύ καλές ερμηνείες.
Γενικά θαυμάζω τους καλλιτέχνες που και γράφουν και τραγουδούν.Και ζηλεύω κι εσάς που κάνετε τις δουλειές που κάνετε (ο πληθυντικός γιατί το έλεγα πριν λίγες μέρες σε έναν φίλο μου που κάνει παρεμφερή δουλειά με τη δική σου)ενώ εμείς πρέπει να είμαστε μέσα κλεισμένοι στους τέσσερεις τοίχους και να διαβάζουμε και να γράφουμε...
Μπράβο στην Ευσταθία και όσο για την αντίθεση σπουδών και στάσης ζωής, είναι η πραγματοποίηση του οικογενειακού ονείρου των σπουδών σε όποια σχολή, πανεπιστημιακή όμως. Θα έλεγα ότι ίσως και να ήταν επιλογή της αν είχαμε σχολή Θρησκειολογίας ή θεολογικής φιλοσοφίας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο κι όχι "χριστιανολογίας", βλ. θεολογίας.

BOSKO είπε...

Mary Ka...
μουσική-στίχοι-ερμηνεία, όλα της Ευσταθίας είναι στο 95% των τραγουδιών της.
κι εμείς, μη νομίζεις, κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους είμαστε. Ειδικά τώρα με την κρίση, άσ' τα να πάνε.
πάντως σήμερα ήταν πραγματικά μια όμορφη μικρή γιορτή χωρίς κανένα άγχος εκ μέρους μου.
το είπα αυτό περί θεολογίας, διότι διαβάζοντας μετά τους στίχους της, σου έρχεται στο νου η φοβερή ατάκα "τις καλόγριες τέλειωσες, κορίτσι μου;" :-))

Unknown είπε...

Ηθελα να ερθω αλλα οι διαροιες με κρατανε ακομα σπιτι...

BOSKO είπε...

Κλυτία...
από λάθος έσβησα το σχόλιο σου.
στο σημείο που μίλησα για το πόσα χρόνια μετράει η Ευσταθία στη μουσική, τη ρώτησα δημόσια επί τόπου, στο πάνελ, κι η ίδια απάντησε "έξι". Άρα εκείνη ξέρει καλύτερα, φαντάζομαι.
έχασες που δεν ήρθες, ειλικρινά, θα σε κέρδιζε μια και δεν την έχεις δει ποτέ live :-))

BOSKO είπε...

kostas...
ωχ!
κάτσε σπίτι και πιες ξύδι- σοβαρά, είναι ένα κι ένα για τη διάρροια!
μια κουταλιά της σούπας μόνο, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Πήρα όμως απάντηση. :-)

Ωραία θα ήταν, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω, αλλά... ζόρικη η ώρα ούτως ή άλλως. Ίσως σε άλλη φάση, πιο χαλαρή, να κυνηγήσω να την πετύχω live.

Κλυτία

BOSKO είπε...

Κλυτία...
ΟΚ, μήπως πάμε παρέα κιόλας. Γι' αυτή την Τετάρτη, μέσα, άμα θες, διότι την επόμενη, 30.3, στήνεται η εκδήλωση για τη Φλέρυ Νταντωνάκη στο Ρουφ. Εκεί νά 'ρθεις οπωσδήποτε!

Ανώνυμος είπε...

Με τον φόβο ότι θα το γκαντεμιάσω και μόνο που θα το πω(ναι, είμαι προληπτική πλέον με το συγκεκριμένο θέμα), ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα καταφέρω να ξεκολλήσω επιτέλους από την Αθήνα και να την κάνω έστω για λίγες μέρες προς τα πάτρια εδάφη.

Αν όχι (φτου-φτου-φτου, κουνιέμαι από τη θέση μου και τα σχετικά), τα λέμε. :-)

Κλυτία