Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

R.I.P. ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (1922 - 2011)

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ιδρυτής ουσιαστικά της νεοελληνικής θεατρικής δραματουργίας, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Σα να περίμενε ν' ακολουθήσει στον Άλλο Κόσμο την επί σειρά ετών αγαπημένη του σύζυγο, που επίσης έφυγε πριν από πέντε μέρες. Η Αυλή των Θαυμάτων του αποτέλεσε ένα πραγματικό θαύμα για τα θεατρικά εγχώρια δεδομένα της δεκαετίας του 1950. Δικά του τα σενάρια στον Δράκο του Νίκου Κούνδουρου και στη Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, τις δύο πρώτες ενήλικες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Δικά του ακόμη τα οριακά έργα Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η ηλικία της νύχτας, Ο γορίλας και η ορτανσία, Ασπασία, Αποικία των τιμωρημένων κ.α. Τα μονόπρακτα Αυτός και το παντελόνι του/ Κρυφή ζωή που παρουσίασε πρώτος ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Δικοί του και οι στίχοι στη Γειτονιά των Αγγέλων, στη Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν και στον Εχθρό λαό του Μίκη Θεοδωράκη, στο Παραμύθι χωρίς όνομα του Μάνου Χατζιδάκι και στο Μεγάλο μας τσίρκο του Σταύρου Ξαρχάκου. Δικοί του, τέλος, οι καημοί, οι ελπίδες και τα όνειρα των συμπατριωτών του που βγήκαν αλώβητοι από μια Κατοχή, έναν Εμφύλιο και μια δικτατορία. Σήμερα είναι ημέρα πένθους για τον νεοελληνικό πολιτισμό. Ενός λεπτού σιγή σε όλα τα θέατρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως τό 'χε ζητήσει ο ίδιος: Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι, στην ερημιά φτεροκοπά ένα αηδόνι... Χαίρομαι, που μέσα από τη δουλειά μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη κι αυτόν τον γλυκύτατο άνθρωπο έστω για ένα απόγευμα μόνο. Η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ μου, Οδύσσειες σωμάτων - Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο, τον Μάιο του 2009, απ' όπου και οι φωτογραφίες του post, αποτελεί πλέον την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και για μένα προσωπικά την αιώνια διάσωση της φιγούρας του μέσω του φιλμ 35 χιλιοστών.

5 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Ελαφρύ να' ναι το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αυτήν την έκφραση που αναπαράγουν όλα τα ΜΜΕ, το "πήγε στη γειτονιά των αγγέλων", την αντιπαθώ λόγω υπερβολικής χρήσης αλλά σήμερα νομίζω ότι εδώ, στο δημιουργό πόυ έφυγε, πρέπει να την αποδώσουμε γιατί αυτό του αξίζει, η γειτονιά των αγγέλων.

BOSKO είπε...

Mary Ka...
δεν έχεις άδικο.
όπως με τη φράση-κλισέ "έπεσε σα χάρτινος πύργος" σε ειδησεογραφικές καλύψεις σεισμών.
η "γειτονιά των αγγέλων", πάντως, ανήκει στον Καμπανέλλη και τώρα τον υποδέχεται για πάντα!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον είχε έρθει τελικά η ώρα να αναπαυθεί κι εκείνος...

Θερμά συλλυπητήρια στην κόρη τους για τη διπλή απώλεια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κλυτία

BOSKO είπε...

Κλυτία...
όντως, πολύ βαρύ να χάνεις και τους δύο γονείς σε μια εβδομάδα.
τα συλληπητήρια όλων μας, νομίζω.

undisturbedbliss είπε...

Σιγά-σιγά μας αποχαιρετούν όλοι οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι τούτου του τόπου(κι αυτό είναι ό, τι χειρότερο για τις γενιές που έρχονται..).