Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Για το Lady d' Arbanville του Cat Stevens...


Ένας αρχαίος Έλληνας θεός στο Λονδίνο του 1967, την πόλη των Pink Floyd, των Tomorrow και του κλαμπ U.F.O. Ο Cat Stevens- κατά κόσμον Στέφανος Δημήτριος Γεωργίου-και που πλέον λέγεται Γιουσούφ Ισλάμ, ήρθε στον κόσμο το 1948 από πατέρα Ελληνοκύπριο και μητέρα Σουηδέζα! Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους με αξέχαστα τραγούδια όπως τα Morning has broken, Moonshadow (το ηχογράφησε και η Φλέρυ Νταντωνάκη), Wild world ή το The first cut is the deepest, που έγινε μεγάλη επιτυχία από άλλους καλλιτέχνες. Το κομμάτι του, όμως, που ξεχωρίζω σαν μια μεγάλη στιγμή γενικά στη folk- rock μουσική είναι η σπαραξικάρδια μπαλάντα Lady d' Arbanville. Κυκλοφόρησε το 1970 στο άλμπουμ Mona bone Jakon (αυτό με έναν σκουπιδοτενεκέ που...κλαίει στο εξώφυλλο) με τη, μοναδική εκτός Genesis, συμμετοχή του Peter Gabriel ως φλαουτίστας σε ένα τραγούδι! Στο ντοκουμέντο που βλέπετε, τον Cat Stevens συνοδεύει στη δεύτερη κιθάρα ο συνεργάτης του, Alun Davies. Πως τον θυμήθηκα τώρα τον εν λόγω τραγουδοποιό με το Lady d' Arbanville; Πολύ απλά, μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο την ελληνική βερσιόν του τραγουδιού με την Ελένη Δήμου και τίτλο...Καλή μου Ελένη! Ντροπή, το λιγότερο!

3 σχόλια:

Θράσος είπε...

Mπορεί να είναι η εμπύρετος γαστρεντερίτιδα ή απλώς κακό γούστο, αλλά εμένα η Ελληνική εκτέλεση με την Δήμου μου άρεσε.
Συμφωνώ για Cat Stevens και Lady D'arbanville. Πλεον λέγεται Yusuf,και έχει ασπαστεί το ισλάμ.
Η Νταντωνάκη πάλι έχω την εντύπωση ότι τα ερμήνευσε καλύτερα από τον δημιουργό τους τα κομμάτια αυτά, τέλος αγαπημένο μου δικό του κομμάτι παραμένει το ένα μικρό απόσπασμα από το Foreigner Suite.

BOSKO είπε...

θράσος...
σώπα, ρε συ θράσο, τι σου αρέσει απ' την εκτέλεση της Δήμου; το τραγούδι αυτό είχε πολύ συγκεκριμένο στιχουργικό θέμα, της Δήμου είναι μια δήθεν αυτοβιογραφική μπαλαφάρα...δεν πρέπει να πειράζονται τέτοια τραγούδιαμε ιστορία! Δηλαδή, αυτό βρήκε η κα Δήμου να πει στα ελληνικά; λες και το' χαμε ανάγκη...τέλος πάντων! Συμφωνώ με το Foreigner Suite, έχω όλα τα άλμπουμς του σε βινύλια και μου αρέσουν πολύ και τα πιο ποπ πρώιμα τραγούδια του. Μεγάλος τραγουδοποιός πραγματικά!

Giannis Kafatos είπε...

ax και νά'ξερες πόσες ώρες μελετούσα στην κιθάρα για το ντ'αρπανβιλ-ο-ριφάκι! Είχα για καθηγητή έναν φοβερό τύπο τον Διονύση, που έμοιαζε στον Τζον Λένον, Ήταν εκτελωνιστής αλλά ροκάς λιγότερο και περισσότερο τζαζίστας κι έπεσε στα χέρια μου. Με΄τα πό δύο γηραιούς καθηγητές κιθάρας (ο ένας μάλιστα στις στιγμές μεγάλου οίστρου του έπεφτε η μασέλα στο πάτωμα - αστα). Ο Διονύσης λοιπόν είχε την υποχρεώση να με βγάλει από την κλασική κιθαριστική παιδεία και να μου μάθει να παίζω κιθάρα για την παρέα μου. Μαγικό το τραγούδι - όταν τελικά το έμαθα και το παίζαμε παρέα κι αυτός τζαμάριζε φοβερά! Κάθε που τ' ακούω το τραγούδι τον θυμάμαι. Τώρα ούτε ξέρω που είναι, η μια κιθάρα είναι στη θήκη της στην ντουλάπα, η άλλη - η ακουστική- μέσα στο μπαούλο-κρεββάτι και το τραγούδι πια σε mp3. Ta δάχτυλα μου πολύ σκουριασμένα πάνω στην ταστιέρα και τα μάτια μου λαμπυρίζουν (ιφ γιου γκετ γουατ αϊ μιν) κάθε που τ' ακούω! Αντε γμτμ και τώρα είμαι στο γραφείο! (θα τα πούμε από κοντά το βράδυ!!!)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos