Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Για το Space Oddity του David Bowie...


Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια στην ιστορία της rock μουσικής, η περίπτωση του φανταστικού αστροναύτη Major Tom που χάθηκε για πάντα στο διάστημα και που παρουσίασε στα 1969 ο Βρετανός David Bowie, λίγο πριν μετατραπεί από εξωστρεφή ερμηνευτή της flower pop σε κορυφαία μορφή του glam- rock κινήματος! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το ψυχεδελικό- από θεματικής άποψης- Space Oddity δε θα γεράσει ποτέ! Το πρωτοάκουσα από κασέτα στο Augsburg της Γερμανίας και μάλιστα σε ζωντανή εκτέλεση του καιρού που βγήκε! Στο Λονδίνο, σε τηλεόραση ξενοδοχείου, πρωτοείδα το φιλμάκι αυτό, ενώ στο Παρίσι αγόρασα από δισκοπάζαρο το βινύλιο μαζί με το Aladdin Sane! Λίγο αργότερα λάτρεψα τους Βρετανούς Hawkwind και Gong για τις διαστημικές αναζητήσεις τους στο πλαίσιο της sci- fi hippy σκηνής, κατόπιν τους Γερμανούς Neu και Tangerine Dream, όμως το Space Odyssey του Bowie ήταν και είναι μια τελείως διαφορετική πρόταση, ανεξάρτητη από μουσικά στυλ και ύφη. Ένα μικρό αριστούργημα!

19 σχόλια:

Kostas L.A. είπε...

"this is ground control to Major Tom.."

παντα το αγαπουσα πολυ αυτο το κομματι..βγαινοντας απο τους ηχους του Ziggy και του STARMAN,εμπαινα στο SPACE ODDITY και ταξιδευα μαζι με τη μουσικη..κι επειτα ερχοταν το THE MAN WHO SOLD THE WORLD να τα ισοπεδωσει ολα!!

Giannis Kafatos είπε...

Δεν ξέρω πώς σού' ρθε και το θυμήθηκες, αλλά έπραξες άριστα. Δε χρειάζεται αφορμή για να "προσκυνώ" το μικρό μου θεό!!!
Πάτα Εδώ!!! για να θυμηθείς την ιταλική - συγκλονιστική βερσιόν του τραγουδιού!
καλημέραααααα
;)

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
τι να λέμε τώρα, είναι μέγας καλλιτέχνης ο Bowie και μέχρι σήμερα παραγωγικός, έχοντας πειραματιστεί με πολλά πράγματα και συνεργαστεί με ένα σωρό κόσμο!

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
το θυμάμαι το post αυτό, είχα σχολιάσει κιόλας. Σκέψου ό,τι το Pin Ups το είχε δώσει δωράκι πρόσφατα η Espresso! Εννοείται πως το ξαναπήρα, μια και περιείχε πλούσιο ένθετο. Το βινύλιο όμως δεν πιάνεται από πουθενά, η αίσθηση του δεν αναπληρώνεται, που να έβαζαν και βιβλίο μαζί με το cd. To Space Oddity, πάντως, έχει ταυτιστεί μέσα μου με κιν/φικά ταξίδια στο εξωτερικό και δεν πρόκειται ποτέ να πάψω να τ' ακούω με συγκίνηση και μνήμες προσωπικές!
καλημερίζω!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Δεν θα έλεγα ότι είμαι καλός γνώστης του συνόλου του έργου του Bowie αλλά το Space Oddity είναι από τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια ever! Την ιταλική βερσιόν όμως πρώτη φορά την άκουσα! Κουλ!

BOSKO είπε...

μιχάλης τσαντίλας...
και για μένα ήταν έκπληξη η ανάρτηση αυτή του Γιάννη με την ιταλική εκδοχή του τραγουδιού! Είδες πόσο λειτουργεί το Space Oddity ακόμα και σε ακροατές, όπως εσύ, που δεν έχουν στενή σχέση με τη μουσική του Bowie;

Θράσος είπε...

Ωραιότατο,αλλά εμένα μου αρέσει πολύ και το Wild is the wind που είχε πει πρώτη η Simone.

maya είπε...

απλά α-ξε-πέ-ρα-στο.
πολυαγαπημένο!
λιωμένο επάξια.

κασέτες και βινύλιο...
φεύγα.

πώς γλύτωσε κι αυτός ε?
τι έχει δει και ζήσει...

καλησπέρα :)))

BOSKO είπε...

θράσος...
Άλλη τραγουδάρα άλλου κλίματος, βέβαια! Συμφωνώ!

BOSKO είπε...

maya...
έχει πλάκα ν' ακούσει κανείς τις πρώτες του ηχογραφήσεις για τη βρετανική deram, σα ν' ακούς Beatles στο πιο...έντεχνο! Πραγματικά αναρωτιέσαι πόσα έχει ζήσει κι έχει περάσει αυτός ο καλλιτέχνης, δεδομένου ότι είναι μέχρι σήμερα πολύ παραγωγικός! Και ποιος δεν έχει λιώσει το Space Oddity από βινύλια και κασέτες;

βλαχακι (το) είπε...

"We know Major Tom's a junkie
Strung out in heaven's high
Hitting an all-time low..."


αλλά μπορούμε πάντοτε να διαφωνήσουμε για το ziggy stardust!

Giousurum είπε...

Kai se poion den exei karfothei to Space Oddity ????
den nomizo na yparxei kapoios pou na toy aresei i rock mousiki kai na min exei kolisei me kapoio kommati tou bowie...
eite to Space Oddity , eite to Wild is the wind eite akoma kai to fovero kommati apo to cat people..
oso gi ato vinilio??? no comment...
alli aisthisi....esto kai xoris vivliarakia klp...
kai ego pira to pin ups apo tin akatanomasti...:)
axize an kai to exo kai se vinilio...
kalo vraady file bosko..
see you in giousurum...

BOSKO είπε...

βλαχάκι(το)...
που' σαι συ, ρε βλαχάκι(το);
Μετά την Πλάτωνος, ο Bowie σε ξαναέφερε στα λημέρια μου. Πάντως εγώ σε είχα μνημονεύσει στο post μου για την κυρα- Μανδόνα...

BOSKO είπε...

giousouroum...
εγώ ξέρεις πως το είχα αγοράσει σε βινύλιο το Pin- Ups; ήμουν 15 χρονών κι έψαχνα το Lady grinning soul του Bowie, έχοντας το ακούσει σ' ένα μπαρ της Μήλου και μην ξέροντας ούτε καν πως λέγεται. Απλά, ρωτώντας τον dj έμαθα ό,τι ήταν του Bowie. Στο Μοναστηράκι, λοιπόν, έπεσα πάνω στο Pin- Ups και το πήρα, μια και περιείχε το Here comes the night (διασκευή από Van Morrison), το οποίο σαν τίτλος με παρέπεμψε στους αρχικούς στίχους του Lady grinning soul, απ' ό,τι θυμόμουν. Τότε είχα φρικάρει, καθώς φρόντιζα με τις οικονομίες μου να παίρνω μόνο πολύ αγαπημένους δίσκους (Gallagher, Dylan, Joplin, Cream, Zeppelin κλπ.) Σήμερα, όμως, μετά από 20 χρόνια σχεδόν καμαρώνω που έχω το Pin- Ups στη δισκοθήκη μου!

musicbug είπε...

Symfwnw, ektos tou oti o Bowie einai apla THEOS, xwris polla logia, to sygkekrimeno kommati einai apo ta oreotera ki artiotera rock kommatia ever! Na deis tin tainia "C.R.A.Z.Y.", paizei idietero rolo to kommati ayto:-)

BOSKO είπε...

musicbug...
Jean- Marc Vallee, ε;

βλαχακι (το) είπε...

Δεν το'χα ειδωμένα,
αν είχα, θα σου'λεγα εύγε.

(το ποστ)

BOSKO είπε...

βλαχάκι(το)...
έτσι ακριβώς!

musicbug είπε...

Akrivws:-) To 2005 vgike, apisteyti tainia!