Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 2008- Νο 7- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ- ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ "ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΒΗ ΤΑΙΝΙΑ"


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ- ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ- ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΒΗ ΤΑΙΝΙΑ -ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ/ SEVEN GROUP
Ο Δημήτρης Μαραμής είναι ένας ολοκληρωμένος νέος συνθέτης, που τον απασχολεί συχνά η σύνθεση κλασικών έργων και μουσικής για θέατρο και που έχει δώσει ήδη το στίγμα του με τις μελοποιήσεις στον Lorca και σε Έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου. Με τον καινούργιο του δίσκο, που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δισκογραφική εξόρμηση της Οδού Πανός του ποιητή Γιώργου Χρονά, διατηρεί αναλλοίωτη τη μελωδικότητα, που είναι και το μεγάλο του προτέρημα, εμπλουτισμένη όμως σε αρκετά σημεία για πρώτη φορά με ηλεκτρικές ενορχηστρωτικές πινελιές. Βοήθησαν σ’ αυτό η παρουσία του ντράμερ Γρηγόρη Συντρίδη και του ηλεκτρικού κιθαρίστα Στάθη Ιωάννου από τους Illegal Operation. Έτσι, από τη μια υπάρχουν έξοχες μπαλάντες, σαν την εναρκτήρια Πόλη, το Ταξίδι με το ακορντεόν του Ηρακλή Βαβάτσικα και τα έγχορδα να δημιουργούν έναν ηχητικό διάκοσμο αργεντίνικου tango, το αισθαντικό Στων ονείρων το βυθό που ερμηνεύει χαμηλόφωνα ο Μάριος Φραγκούλης και ο Έρωτας πικρός με τη συμμετοχή της εξαίρετης Βικτωρίας Ταγκούλη και από την άλλη, τραγούδια που φλερτάρουν έως και με το garage, αλλά και ένα αμιγές blues! Για την ακρίβεια, το Τελευταίο μπλουζ που αποτελεί απόδοση του στιχουργού Σωτήρη Τριβιζά στην ποίηση του Cesare Pavese είναι η ευχάριστη έκπληξη του cd με την ειδική σύμπραξη του Jazz Trio και το σόλο στο μπάσο του Γιώργου Φακανά. Όλο το υλικό ερμηνεύεται από τον Κωνσταντίνο Κληρονόμο, τραγουδιστή με σπάνιο μέταλλο στη φωνή και κλασική μουσική παιδεία, ο οποίος κατάφερε να μην ακούγεται εκτός τόπου και χρόνου στα πιο ηλεκτρισμένα και άρα ξένα προς αυτόν, τραγούδια του Μαραμή! Όσο για τον Τριβιζά, σ’ αυτή τη δουλειά δεν αποφαίνεται ούτε ποιητής με την αυστηρή έννοια, ούτε όμως και ένας απλός στιχουργός. Θα έλεγα πως έχει κάτι από Νίκο Γκάτσο η γραφή του, όχι σαν τεχνοτροπία, αλλά σαν δυνατότητα μεταφοράς της ποιητικής διάθεσης στον στίχο για τραγούδι και επομένως για πλατιά κατανάλωση κατά μία έννοια! Η έκδοση, τέλος, που επιμελήθηκαν ο Άγγελος Ντίνας και η γραφιστική ομάδα Unusual Minds από τη Θεσσαλονίκη, είναι από τις ομορφότερες που έφτασαν στα χέρια μας!

5 σχόλια:

τ2φ είπε...

Καλά Χριστούγεννα,κάπου χάθηκα,κάπου στη Μπελβίλ χωρίς το τρίο....

BOSKO είπε...

trempe...
επίσης, Κώστα, ότι επιθυμείς! Προς τα που πέφτει η Μπελβίλ; Ενδιαφέρον ακούγεται!

τ2φ είπε...

Γειτονιά του Παρισιού,σχεδόν 90% μετανάστες απο Ασία και Αφρική,πήγα 5 μέρες και ο παλμός τους είναι απίστευτος,ακόμα δεν έχω ηρεμήσει!ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΔΕΙΣ......

BOSKO είπε...

trempe...
α, τελικά όντως πήγες Μπελβίλ! Εγώ είχα πάει το ΄97 κι είχα πέσει σε διαδηλώσεις κατά ενός ρατσιστικού νομοσχεδίου που είχε εξαγγείλει η τότε γαλλική κυβέρνηση. Θυμάμαι ακόμα τον εορταστικό χαρακτήρα που είχε εκείνη η τεράστια πορεία διαμαρτυρίας. Από τη μια, υπήρχαν συγκρούσεις με την αστυνομία κι απ' την άλλη, περνούσαν άρματα και μοίραζαν καραμέλες και γλυκά στους διαδηλωτές. Αναγκαστικά μπλέχτηκα κι εγώ με την πορεία, έξω από το Perre Lachaise με τους δύο φίλους μου, έναν Γερμανό κι έναν Λουξεμβουργέζο. Σα να το ξαναζώ τώρα που είπες για τις μουσικές...Πράγματι, από παντού μουσικές ακούγονταν, όλα τα είδη και κάτι τύποι με ράστα είχαν βρει την ευκαιρία να μετατρέψουν τη λαϊκή εξέγερση σε ένα ατέλειωτο πάρτι! Ωραία χρόνια...

τ2φ είπε...

Οπώτε καταλαβαίνεις ακριβώς πως νοιώθω,είναι ταξίδια που σε αλλάζουν,όπως όταν πήγα στο Βερολίνο,στο Κρόιτσμπεργκ,έπαθα την πλάκα της ζωής μου!Είμαι άφραγκος για το υπόλοιπο των γιορτών αλλά δεν με νοιάζει καθόλου,έχω να ξοδέψω τόόόόσες εικόνες αααχ!