Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ "ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΑΣΙΜΟΥ!


ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
(ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ RODEO CLUB 26/02/1986)
LYRA
Τον Ιούνιο του 1983, ο παραγωγός Πάνος Ηλιόπουλος είχε την επιμέλεια οργάνωσης για μια σειρά εκδηλώσεων του τότε Υφυπουργείου Νέας Γενιάς που είχαν στόχο τους την ανάδειξη και προβολή των Ελλήνων μουσικών από όποιο χώρο και αν προέρχονταν. Για μια πενταετία, γύριζε σε θέατρα, σε μικρές μουσικές σκηνές, ακόμη και σε φυλακές, ηχογραφώντας συναυλίες και εμφανίσεις του Γιώργου Κόρου, του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, του Στέλιου Βαμβακάρη, των Χειμερινών Κολυμβητών, του συγκροτήματος Τρύπες, του Γιάννη Bach Σπυρόπουλου, του Ζωρζ Πιλαλί, του Παύλου Σιδηρόπουλου, του Νικόλα Άσιμου κ.α. Φαντάζεται λοιπόν κανείς τι υλικό θα έχει στην καβάντζα του ο Ηλιόπουλος, αν και μια καλή γεύση αυτού του υλικού είχαμε πάρει με την ανεξάρτητη έκδοση σε τετραπλό βινύλιο του άλμπουμ Ήχοι του χειμώνα (Η Πόρτα που ανοίγει, 1988). Μέσα κει είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά και ένα τραγούδι του Νικόλα Άσιμου με τίτλο Πάλι στην ξεφτίλα, από συναυλία του αυτόχειρα τραγουδοποιού στο ιστορικό Rodeo club της πλατείας Βικτωρίας τέλη Φεβρουαρίου του 1986. Απ’ ότι μαρτυρά η φωτογραφία της αφίσας που συμπεριλαμβάνεται στην παρούσα έκδοση μαζί με τον Άσιμο σε εκείνη τη συναυλία είχε παίξει και ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε τροβαδούρος Δημήτρης Παναγόπουλος! Ενώ επίσης τον Άσιμο συνόδευε το γκρουπ Εναπομείναντες (ο Τόλης Βουλτζάτης στην ηλεκτρική κιθάρα, η Νέλλη Οικονομίδου στο βιολί και ο συνθέτης Ηρακλής Τριανταφυλλίδης στα πλήκτρα), σήμερα αναγράφονται απλά τα ονόματα τους ως μουσικοί και όχι ως συγκρότημα.
Όπως και να’ χει, το διπλό αυτό cd είναι ένα αυθεντικό ντοκουμέντο! Περιέχει εικοσιένα τραγούδια του Άσιμου, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ποτέ κυκλοφορήσει στην επίσημη δισκογραφία, ενώ μερικοί τα γνωρίζουν από τις περίφημες κασέτες που πουλούσε στο δρόμο για να ζήσει. Ανάμεσα τους, ο Εξερευνητής – εξελληνισμός από τον Άσιμο του γαλλικού χιτ των 60s Monsieur Cannibale – ο επαναστατικός ύμνος Δεν πα’ να μας χτυπάν, το Πάλι στην ξεφτίλα, ένα ρεμπέτικο πραγματικά της ξεφτίλας εάν αποδώσουμε στην ξεφτίλα τον χαβαλέ και την απογοήτευση του περιθωριακού ρημαγμένου βίου (προσφέρεται σε μεγαλύτερη διάρκεια από την αρχική έκδοση στους Ήχους του χειμώνα) και, βέβαια, το Είμαστε τρομοκράτες! Το τελευταίο στη στουντιακή, ούτως ειπείν, εκδοχή του είχε ηχογραφηθεί με τη συμμετοχή της Σωτηρίας Λεονάρδου και αποτελεί ένα κανονικό αναρχικό θεατρικό δρώμενο με τον δημιουργό να επιτίθεται σε κάθε μορφή εξουσίας. Εδώ το ακούμε εν είδη διάλογου που άνοιξε ο Άσιμος με το κοινό της βραδιάς, κάτι που ενισχύει την αίσθηση του ντοκουμέντου. Υπάρχουν ακόμη η πανέμορφη μελοποίηση του Άσιμου στο Ουλαλούμ του Σκαρίμπα, η Σχιζοφρενοβλαβίωση, το Πανηγύρι (Ο Ρωμιός), το Μπλουζ του Κουδουνιστή, το Όλοι δηλώνετε ιδιότητα, το Άμα σε λέγαν Βάσω, το Γιουσουρούμ και το Θα σου κλέψω το σακάκι, τραγούδια δηλαδή που γνωρίζουμε από τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών του 1975 στη Lyra του Πατσιφά και τα τρία συνολικά άλμπουμ εν ζωή και μετά θάνατο του Νικόλα Άσιμου. Ειδικά από το Όλοι δηλώνετε ιδιότητα, που ανοίγει το δεύτερο cd, λείπουν οι δύο πρώτες στροφές, γεγονός που αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως η συγκεκριμένη έκδοση περισσότερο αποσκοπεί να μείνει ως ηχητικό ντοκουμέντο και λιγότερο ως μια περιποιημένη καταγραφή συναυλίας του Άσιμου. Τέλος, υπάρχουν και τρία tracks πρόζας, όπου στα δύο ο δημιουργός σχολιάζει τα τραγούδια του Όλοι δηλώνετε ιδιότητα και Δεν πα’ να μας χτυπάν, ενώ στο τρίτο, το Κλάστε ελευθέρως, αναφέρεται με χιούμορ σ’ ένα σωρό καλλιτέχνες και πολιτικούς: από τον Πάριο, τον Νταλάρα και την Πένυ Ξενάκη, μέχρι τον Λαλιώτη, τον Ρασούλη και τον Ραζνίς! Η ηχογράφηση, παρ’ ότι ακούγεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το δείγμα του Πάλι στην ξεφτίλα στους Ήχους του χειμώνα, δεν παύει να είναι προβληματική: έξω η φωνή και πιο μέσα τα όργανα. Είπαμε, όμως, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει επισήμως το σύνολο των κασετών του Νικόλα Άσιμου, η παρούσα έκδοση κρίνεται 100% συλλεκτική! Και κάτι ακόμη: αιχμαλωτίζει μοιραία όλο αυτό το κλίμα αναρχίζουσας ελευθεριότητας που χαρακτήριζε τόσο τη δουλειά του ιδιόμορφου Νικόλα Άσιμου, όσο και της τότε εποχής στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της πλατείας Εξαρχείων!

6 σχόλια:

Giousurum είπε...

KAlispera Bosko..kairo exoume na ta poume.tin adynamia mas gia ton Nikola tun xereis.Emeis sto giousurum zoume!!! Eixa diavasei gia to en logo CD prin apo arketo kairo kai perimena tin kykloforia tou. Pantos kai oi Hxoi toi xeimona apoteloun ena pragmatiko ntokoumento..Eklpiktikoa diskos apo tin apopsi ton symmetexontos kai tis olis prospatheias..
see you..

P.S den sou exo pei akomi bravo gia to cd tis Platonos sto difono!! Eklpiktiko!! To Red Rossy apaixto..Synexise na mas prosfereis diamantia..

BOSKO είπε...

Giousouroum...
εμένα πάλι ήρθε ξαφνικά στα χέρια μου και έπαθα πλάκα με την αδιαμφισβήτητη ντοκουμενταρίστικη αξία του! Τους "Ήχους του χειμώνα" τους είχα αγοράσει σε βινύλιο από το Μοναστηράκι γύρω στο 91- 92 και επίσης είχα πάθει πλάκα!
Thanx για όσα λες περί ΠΟΠ + ΡΟΚ και Red Rosy, μόνο που το μπράβο σου πηγαίνει στη Λένα! Αυτή μας προσφέρει τα διαμάντια της, ίσως εγώ να' μαι ο...κουβαλητής!

Giousurum είπε...

Emeis ayxarisoutme pou epimelise tetoies sylloges..KAi exeis dikio POP+ROck kai oxi Difono..

Gia to Difono ithela na grapso gia ton Kavadia, alla tha ta poume kai euta kapoia sitgi..Ase prota na ta akousoume kala kai arketa kai meta...!!!

TOus Hxous kai ego se vinilio (me to autokolitaki mesa!!!)..Prin 1-2 xronia piga na to xanaparo gia doro..KAi diapistosa to exis: i timi tous einai poly kali, kai kykloforei kai sfragismeno..Na fantasteis to CD sto monastiraki stoixizeimerissotero apoto Vinilio sto idio meros..

P.S tha ithela kai tin gnomi sou gia tin syllogi mas...Otan exeis xrono kai diathesi!!!keep in touch!!

BOSKO είπε...

Giousouroum...
την είδα τη συλλογή σας και δεν ήταν δυνατό να μη μου αρέσει. Δεν ξέρω αν θα την "κατεβάσω", διότι σ' αυτό δεν τα πολυκαταφέρνω. Να φανταστείς πια ούτε τα ντοκουμέντα που ανεβάζει ο Θανάσης της Μουσικής Κιβωτού δεν έχω χρόνο να εγγράψω σε cd. Μην κοιτάς, από σένα ενημερώνομαι κι εγώ για την αγγλόφωνη ελληνική σκηνή και τα καλά παιδιά που την εκπροσωπούν. Μόνο ο Χρήστος της Puzzlemusik και ο Σωτήρης της Inner- Ear (θα τους ξέρεις υποθέτω) μού στέλνουν τις παραγωγές τους!
Να γράψεις για τον Καββαδία! Μήπως εγώ άκουσα το cd, νομίζεις; Στα προσεχώς, όταν βρεθεί χρόνος για χαλάρωση με την απόλυτη εντεχνίλα!

logia είπε...

Bosko
καλημέρα έχω καιρό να περάσω λόγω προβλημάτων σύνδεσης και σήμερα ώς δια μαγείας εμφανίζεσαι μπροστά μου με αυτή την ανάρτηση!!!!!
Το πιστεύεις οτι είμαι σε αυτόν τον δίσκο ώς μέλος των "εναπομεινόντων" και δεν έμαθα οτι κυκλοφόρησε; Αύριο τρεχάλα να τον πάρω....
σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά,
μιας και θεωρώ τη θητεία μου δίπλα στον Νικόλα ως πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου

logia είπε...

την καλημέρα μου έστω και καθυστερημένα