Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ "ΠΡΩΙΝΟΥ ΑΣΤΡΟΥ" ΤΩΝ Χ. ΛΕΟΝΤΗ/ Γ. ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ!

Έχω παρακολουθήσει αρκετές συναυλίες του Χρήστου Λεοντή τα τελευταία δυο- τρία χρόνια, μπορώ να πω όμως ότι η σύνθεση της χθεσινής (με Μίλτο Πασχαλίδη, Παντελή Θεοχαρίδη και Ιωάννα Φόρτη) ήταν από τις πιο επιτυχημένες, χωρίς να υποβαθμίζεται η συμμετοχή του Δώρου Δημοσθένους, του Νίκου Δημητράτου και της Μαρίας Σουλτάτου, του προηγούμενου δηλαδή τραγουδιστικού team υπό τη διεύθυνση του Λεοντή.

Ο Πασχαλίδης με εντυπωσίασε στα κομμάτια από τον Έρωτα Αρχάγγελο του πρώτου μέρους, αφού κατάφερε να κάνει δικό του ακόμη και το ομότιτλο ζεϊμπέκικο που πέρασε στη δισκογραφία με τη φωνή του Μητροπάνου. Η δε Φόρτη, καθαρόαιμη λυρική ερμηνεύτρια, έδωσε μια πολύ ιδιαίτερη προσωπική άποψη στο Νανούρισμα από τον κύκλο Αχ έρωτα σε ποίηση Federico Garcia Lorca (μπορεί η συναυλία να ήταν αφιέρωμα στον Ρίτσο, δε θα μπορούσαν να λείπουν όμως και άλλα τραγούδια- σταθμοί στην 45χρονη πορεία του συνθέτη)!
Δε μπορώ να πω τα ίδια για τη συμμετοχή του χορωδιακού συνόλου του Δήμου Αθηναίων, αφού, ναι, μπορεί να έδωσε μια επιβλητικότητα στην παρουσίαση του κλασικού λεοντικού έργου Το καπνισμένο τσουκάλι, σε συνδυασμό όμως με τις κοινότοπες ενορχηστρώσεις, προσωπικά με κούρασε και έφυγα πριν τελειώσει η συναυλία. Ίσως ήταν πάλι που είχα χαρμανιάσει και δεν έβλεπα την ώρα να εγκαταλείψω τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς για ένα τσιγάρο...Και δύο και τρία!
Αυτό που με κράτησε πάντως με ζωηρό ενδιαφέρον ήταν το γεγονός της πρώτης παρουσίασης των μελοποιήσεων του Λεοντή στο Πρωινό άστρο του Ρίτσου. Ερμήνευσε ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο οποίος σε προηγούμενα περάσματα του από την Αθήνα μού είχε φέρει ν' ακούσω τα κομμάτια με τη φωνή- οδηγό του συνθέτη τους. Χθες λοιπόν παρουσιάστηκαν συνολικά έξι τραγούδια με τη σύμπραξη σε ένα απ' αυτά της ηθοποιού Ουρανίας Μπασλή, συζύγου του Λεοντή, στην ανάγνωση στίχων του ποιητή!

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραγούδια από τον νέο αυτό κύκλο του Λεοντή που θα χαρακτηρίζονταν αριστουργήματα! Η μελοποίηση, κατ' αρχάς, σε ένα έργο του Ρίτσου, εμπνευσμένο από τη γέννηση της κόρης του, ορθώς ακολούθησε μινιμαλιστικούς δρόμους, αποφεύγοντας ένα σύνηθες (για Ρίτσο) πομπώδες ύφος. Ξεχώρισα το πιο λαϊκότροπο Να το θυμάσαι, που απογείωσε πραγματικά ο Παντελής, όπως και τα Τέσσερα χελιδόνια με την ερμηνεία του τραγουδιστή να μοιράζεται εξίσου μ' αυτήν των μουσικών της ορχήστρας. Ο Λεοντής μάλιστα αφιέρωσε αυτή την πρώτη παρουσίαση του Πρωινού άστρου στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος χθες είχε τα γενέθλια του και πιθανώς να άκουγε από την οικία του στου Φιλοπάππου!

Κι εδώ ο Παντέλος στη δική μου οικία, λίγο πριν αναχωρήσει για τη συναυλία της Ρωμαϊκής Αγοράς. Χαίρομαι πολύ για τον Θεοχαρίδη που συνεργάζεται με έναν συνθέτη διαμετρήματος Λεοντή και τους περιμένουν ακόμη αρκετές συναυλίες μεσ' στο καλοκαίρι. Εύχομαι να δισκογραφηθεί με τη φωνή του το Πρωινό άστρο που τόσο το θέλει κι αυτός, αλλά νομίζω κι ο ίδιος ο συνθέτης επίσης! Αυτή είναι της κοινωνίας η διαφορά, που έλεγε και ο Τσιτσάνης! Άλλοι τραγουδιστές έχουν τη φιλοδοξία του υψηλού μεροκάματου και άλλοι της ερμηνείας Γιάννη Ρίτσου και Χρήστου Λεοντή! Ποιοι και πώς θα επιβιώσουν μέσα στο χρόνο;

4 σχόλια:

Μουσικά Προάστια είπε...

Θέλει και ρώτημα βρε Αντώνη; Φυσικά ο Θεοχαρίδης και οι όμοιοί του, αυτοί θα επιβιώσουν μες στο χρόνο. Με λιγότερα λεφτά ίσως, ναι, αλλά και με την ικανοποίηση ότι υπηρετούν την τέχνη τους με αξιοπρέπεια.

Χάρηκα που τα είπαμε από κοντά, έστω και για λίγο. Καλά μπάνια!

ΥΓ: Αλήθεια, γιατί σε ολοένα και περισσότερες συναυλίες ο ήχος είναι για τα πανηγύρια;

MARINOS είπε...

Ασχετη ερώτηση και απολογούμαι: ψάχνω το τεύχος 140 του περιοδικού "Οδός Πανός" με το αφιέρωμα του Λειβαδίτη και το cd με τις απαγγελίες της Καραμπέτη. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το βρω;;;

BOSKO είπε...

Μουσικά Προάστια...
όντως, Ηρακλέα, πολύ κακός ο ήχος. Οι φωνές των τραγουδιστών γίνονταν μαλλιά- κουβάρια με τη χορωδία και την ορχήστρα.
Κι εγώ χάρηκα που τα είπαμε, έστω στα γρήγορα!
Καλά μπάνια, επίσης!

BOSKO είπε...

MARINOS...
να τηλεφωνήσετε στην Οδό Πανός και να ζητήσετε να σας σταλεί με αντικαταβολή- δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, ούτε δυστυχώς έχω μαζί μου τώρα το νούμερο της Οδού Πανός στην Αθήνα. Ανατρέξτε σε κάποιο παλιότερο τεύχος και θα το βρείτε σίγουρα.
Χαιρετισμούς στην Κύπρο!