Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΙΙΙ: BILLIE HOLIDAY


Οι στίχοι του Strange Fruit μιλούσαν για κάτι περίεργα φρούτα που καλλιεργούνται στο Νότο. Το ποίημα αναφέρεται μεταφορικά σ' ένα λιντσάρισμα, όπου βασανισμένοι μαύροι με παραμορφωμένο στόμα και βγαλμένα μάτια κρέμονται από ένα σχοινί που είναι δεμένο σε δέντρο...Η Billie διστάζει στην αρχή, διότι αυτά τα λόγια δεν έχουν καμία σχέση με τα ερωτικά τραγούδια του ρεπερτορίου της...Το πρώτο βράδυ που η Billie συνειδητοποιεί πραγματικά τη σημασία του Strange Fruit, θα το τραγουδήσει με τόση συγκίνηση, που δάκρυα θα κυλήσουν στα μάγουλα της...Για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι αναφέρεται χωρίς διφορούμενα στο ζήτημα της ρατσιστικής βίας...Το Strange Fruit είναι το πρώτο αμερικανικό protest song (τραγούδι διαμαρτυρίας) που έχει μήνυμα και που η επίδραση του θα έχει διάρκεια. Θα αποτελέσει το λάβαρο των μαύρων στον πόλεμο κατά του λιντσαρίσματος και τον ύμνο για όλα τα θύματα του ρατσισμού. Την ίδια εποχή, στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, μαθαίνουν τα μαύρα παιδάκια να μην κοιτούν ποτέ κατάματα τους λευκούς...Ο μαύρος πρέπει να παραμείνει στη θέση του και κάθε παράβαση αυτού του κανόνα τιμωρείται αυστηρά. Μέχρι και με θάνατο. Ο μαύρος κρεμιέται, καίγεται, δένεται στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου που σέρνεται σ' όλη την πόλη...Η Billie ερμηνεύει κάθε βράδυ το Strange Fruit στο τέλος του προγράμματος...Η δραματική οξύτητα φτάνει στο απόγειο της όταν προφέρονται τα τελευταία λόγια It is a strange and bitter crop (Τι παράξενη και πικρή σοδειά)...Η Billie χαμηλώνει το κεφάλι. Απόλυτο σκοτάδι. Δεν θα τραγουδάει τίποτε άλλο μετά το Strange Fruit...
kkkk
* αποσπάσματα από τη βιογραφία Billie Holiday της Sylvia Fol, σε μετάφραση της Άννυς Κολύβα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασες Αντώνη αυτό το βιβλίο;Αξίζει;
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ κιόλας! Δημιουργική και όπως την επιθυμείς και... λόγω και των προηγούμενων post σου, να ευχηθώ και πάνω απ όλα με υγεία!
:)

BOSKO είπε...

Amelie...
φυσικά και το διάβασα κι είναι από τις αγαπημένες μου μουσικές βιογραφίες. Πολύ γλαφυρή και εμπεριστατωμένη! Στο προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο! Να' σαι καλά για τις ευχές σου! Ανταποδίδω!

maya είπε...

α π ι σ τ ε υ τ ο ...

BOSKO είπε...

maya...
κι όμως αληθινό και παντοτινά διαχρονικό!