Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

το-μικρό-μυστικό-της-ζωής-στο-βιβλίο-cd-της-γεωργίας-βεληβασάκη-και-του-κώστα-αθυρίδη

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ – ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ...(ΒΙΒΛΙΟ – CD)
POLYTROPON/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Ένα χρόνο μετά το άλμπουμ Action St, το δίδυμο των Gaia (η ερμηνεύτρια – στιχουργός Γεωργία Βεληβασάκη και ο συνθέτης Κώστας Αθυρίδης) επανέρχεται με ένα παραμύθι για παιδιά και για μεγάλους, μια όμορφη έκδοση απ' όλες τις απόψεις. Έχοντας σημείο εκκίνησης το δημοτικό τραγούδι, αυστηρά σε στιχουργικό επίπεδο μόνο, με τον εξανθρωπισμό των στοιχείων της φύσης, η Βεληβασάκη έγραψε και αφηγήθηκε την ιστορία της ανθρώπινης αλαζονίας που συνεχίζει να ισοπεδώνει τη φυσική αρμονία, φτιάχνοντας τελικά ένα οικολογικό παραμύθι με φανερές φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις. Κι εδώ έρχεται ο Αθυρίδης με τις μουσικές του να συμπληρώσει αυτό το μωσαϊκό του Φυσικού και ουδόλως Μεταφυσικού υπό την έννοια της μετάδοσης εύληπτων μηνυμάτων προς τα παιδιά, στα οποία απευθύνεται κυρίως η έκδοση. Ο ίδιος κράτησε τον ρόλο του Ανθρώπου, παντοδύναμου και εξουσιαστικού απέναντι στον Ήλιο (Αντώνης Καργόπουλος), τη Σελήνη (Γεωργία Βεληβασάκη), τα Νερά (Νατάσσα Χρηστίδου), τα Αστέρια και τα Αστραπόβροντα (Αφροδίτη Κοπιδάκη, Αρσένιος Γαβριηλίδης, Μικαέλα Παπαχρυσάνθου) και την Ευχή (η μικρούλα Αφροδίτη Μαυρίδου). Για να μας περιγράψει, μάλιστα, τους κόσμους όλων αυτών των χαρακτήρων, αναποδογύρισε κανονικά τη στερεότυπη άποψη περί του τι είναι παιδικό τραγούδι, χρησιμοποιώντας τη φόρμα της rock μπαλάντας, της soul, της funk, ακόμη και του musical. Πέραν δηλαδή από το σαφές οικολογικό μήνυμα και τις πολύχρωμες εικόνες της Βεληβασάκη, η εργασία του Αθυρίδη βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά ηχοχρώματα μουσικών ειδών που θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν μελλοντικά. Το cd κυκλοφορεί ένθετο σε ένα άρτια επιμελημένο βιβλίο που περιέχει ολόκληρο το παραμύθι της Βεληβασάκη, πληροφορίες για τις ηχογραφήσεις και τους μουσικούς που συμμετείχαν, καθώς και υπέροχα σχέδια της διακεκριμένης ζωγράφου και animator, Μαρίας Κοντογιώργου_MaRik.

* στον τεχνοχώρο Εύμαρος (Φωκίδως 26, Αμπελόκηποι) αύριο, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία παράσταση του παραμυθιού Το μικρό μυστικό της ζωής... με παράλληλη προβολή και interaction με videowall.

9 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά.Για να μας το το προτείνεις Μπόσκο, έτσι θα είναι.

BOSKO είπε...

Γιάννης...
πιστεύω ότι είναι το καλύτερο δώρο για παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Κι όχι μόνο λόγω των στίχων της Βεληβασάκη- μεγάλο ατού της δουλειάς είναι και οι συνθέσεις του Αθυρίδη. Αν το βρεις στα βιβλιοπωλεία ή τα δισκοπωλεία, να το τιμήσεις, φίλτατε!

despinach. είπε...

θα το πάρω στα ανήψια μου φαίνεται,
καλημέρεεεεες!
:)

BOSKO είπε...

despinisOutopia...
αμ εγώ, που δεν τα κατάφερα πάλι να πάω στην παράσταση των παιδιών; στις 10.30 ξύπνησα, μέχρι να πιείς ένα καφέ, να χαζέψεις και καμιά εφημερίδα, πάει η ώρα...
ακόμη να το πάρεις στ' ανιψάκια σου, εσύ πού 'σαι και φαν και συντοπίτισσα της καλλιτέχνιδας;

George Tsitiridis είπε...

υπήρξα βοηθός παραγωγής στο βινετοκλίπ της Γεωργίας Σύννεφα ξανά
Πολύ καλό εκείνο το cd και πολύ όμορφα τα τραγούδια του Κώστα.
Θα αναζητήσω και αυτό.

BOSKO είπε...

pisoglendis...
α, μάλιστα, τώρα με καράφλιασες μ' αυτό που μού 'πες! Εννοώ πως δεν είχα ιδέα και γι' αυτή σου τη δραστηριότητα. Η Γεωργία και ο Κώστας είναι αυθεντικοί εργάτες της τέχνης και κάθε δουλειά τους χρήζει προσοχής, πιστεύω. "Το μικρό μυστικό της ζωής..." αποτελεί μία διαφορετική στάση στη μέχρι τώρα κοινή πορεία τους!

George Tsitiridis είπε...

Δούλεψα για μερικά χρόνια στην ΕΡΤ3 και για μερικά χρόνια σε εταιρίες παραγωγής ως διευθυντής παραγωγής σε διαφημιστικά και video clip.
Τότε είχε έρθει ο Κώστας στην τότε εταιρία που δούλευα η οποία ανέλαβε το Σύννεφα Ξανά.
ΤΟ βίντεο ήταν πολύ καλό για τα δεδομένα του μπάτζετ που είχαμε και κολλούσε με το τραγούδι.
για την ιστορία αυτο ήταν το βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=kqC34hGrSC8

George Tsitiridis είπε...

kai oso to akouo m aresei poli
telika then kaname kai asximi douleia... s afto to video

BOSKO είπε...

pisoglendis...
thanx!
θα το τσεκάρουμε!