Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

happy-birthday-to-lena

Εικόνες από τον εορτασμό των γενεθλίων της Λένας Πλάτωνος χθες στην οικία της παρουσία της Μαρίζας Κωχ, του Γιάννη Παλαμίδα, της Καίτης Μαυρομμάτη και άλλων καλών και αγαπημένων φίλων.

Το γλυκό πλατωνάκι, λοιπόν, μεγάλωσε κατά ένα χρόνο και τα φετινά του γενέθλια, που τείνουν να γίνουν κάτι σαν θεσμός για την παρέα τα τελευταία χρόνια, σίγουρα ήταν τα πιο τραγουδιάρικα!
Λίγο πριν σβήσει το μοναδικό κεράκι στην τούρτα και πούμε όλοι μαζί το καθιερωμένο Να ζήσεις Λένα και χρόνια πολλά κλπ., η Μαρίζα της τραγούδησε αποκλειστικά το δικό της γενέθλιο ευχετήριο άσμα, βασισμένο σε παραδοσιακούς δρόμους!
















Δηλαδή, τρεις φορές έσβησε και ξανάναψε το κεράκι για να το φυσήξει η Λένα, αφού μετά τις ευχές της Μαρίζας ακολούθησαν τα γνωστά γενέθλια τραγουδάκια σε ελληνικά και αγγλικά.
Και μετά την απίστευτη μαγειρική της Βικτόριας - μόνο όποιος έχει γευθεί το ρωσικό φαΐ που λέγεται γούνα, μπορεί να καταλάβει τι λέω - η εορτάζουσα πήρε τη θέση της στον πιάνο και συνόδευσε τον ερμηνευτή της, Γιάννη Παλαμίδα, στη Λάθος αγάπη, το Βράδυ, το Μόνο και το Χοντρό μπιζέλι.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τη μερίδα του λέοντος στο τραγουδιστικό ρεπερτόριο των φετινών πλατωνικών γενεθλίων κατέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης! Ξελαρυγγιαστήκαμε κανονικά να τραγουδάμε Της αγάπης αίματα, Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, Όμορφη πόλη, Ένα το χελιδόνι κ.α. Ούτε η Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου νά 'μασταν! Ενδιαμέσως, η Μαρίζα απέδωσε α καπέλα το παραδοσιακό Βάρκα μου μπογιατισμένη και έσπασε λίγο τη μονοτονία της επαναστατικής τραγουδιστικής διάθεσης.

Εσύ γιατί δεν τραγουδάς, ρε, Θεοδωράκη; ρώτησε η Μαρίζα τον Γιάννη! Γιατί δεν τα ξέρω, της απάντησε και τότε αυτή για να τον τιμωρήσει του έριξε μία κουτουλιά!





Ο Θεοδωράκης ωστόσο συνεχίστηκε. Με τη Λένα στο πιάνο και τη Μαρίζα στο τραγούδι να αποδίδουν οι δυο τους το Χάθηκα από τον κύκλο Λιποτάκτες, αγαπημένο κομμάτι της Πλάτωνος.





Μετά πέρασαν στο Άσμα ασμάτων από τη Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν. Μα, τι έχουν πάθει όλοι με τα τραγούδια του Θεοδωράκη; Πλέον τα ξανακούς παντού, από τις μουσικές σκηνές και τα live νέων καλλιτεχνών μέχρι τα γενέθλια της Λένας Πλάτωνος! Τα ζητάει η εποχή, φαίνεται, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση...

Κι επειδή θα ήταν αδιανόητο να μην ακουστεί κι ένας Χατζιδάκις, παρ' ότι εγώ παρήγγειλα το αγαπημένο μου Ήταν καμάρι της αυγής, η οικοδέσποινα και εορτάζουσα προτίμησε το Ειμ' αητός χωρίς φτερά για να το τραγουδήσουν ντουέτο η Μαρίζα με τον Γιάννη! Να μην έχω αξιωθεί να αγοράσω ακόμη ένα mini disc - κανονικούς θησαυρούς στερώ από το αρχείο μου!



Κατόπιν, τη Λένα αντικατέστησε στο πιάνο ο φίλος μας, ιατρός και πιανίστας Βάνος Παπαδημητρίου, ο οποίος μιμείται εξαιρετικά τον Χατζιδάκι κι έτσι όταν μας έπαιξε και τραγούδησε τις Τύψεις από τα Τραγούδια της αμαρτίας, με τη φωνή του μακαρίτη, δεν μας έμεινε άντερο!
Μοναδική στιγμή όταν ο Βάνος συνόδευσε τον Γιάννη σε μία τέλεια απόδοση του Bohemian Rhapsody των Queen! Δεν είναι τυχαίο ότι η Κωχ είπε αυτό που λέει όποτε ακούει τον Παλαμίδα να τραγουδάει: Πως να χωρέσει ολόκληρη η Ελλάδα έναν τέτοιο τραγουδιστή;






































Βέβαια, όταν η Μαρίζα είχε πια αποχωρήσει και ο Βάνος μάς έπαιζε στο πιάνο Bach, Scriabin και Chopin, ο Παλαμίδας συγκινήθηκε τόσο που τό 'ριξε στο κλάμα και στις μαύρες πλερέζες!



















Η τελευταία photo λίγο πριν αποχωρήσουν από το σπίτι της Πλάτωνος και ο bosko, ο Στέργιος και ο Βάνος. Έχω την αίσθηση πως φέτος, παρ' όλες τις δυσκολίες, στήθηκε ο ωραιότερος εορτασμός των γενεθλίων της Λένας! Όπως πρότεινε και η Κωχ, η καλύτερη λύση μεσ' στην κρίση θα ήταν να διοργανώνουμε βραδυές τραγουδιού σε σπίτια φίλων ανά τακτά διαστήματα για να διατηρούμε τουλάχιστον την πνευματική υγεία μας! Να ζήσεις, Λενάκι, να είσαι γερή και δημιουργική και να μην ξεχνάς ότι σ' αγαπούν, όχι μόνο οι φίλοι σου, αλλά και πολύς άλλος κόσμος!

* το post αφιερώνεται στον Αλέξανδρο Μίαρη των Electric Litany για τη χαρά που έδωσε στην εορτάζουσα με το να της τηλεφωνήσει από το Λονδίνο για να της ευχηθεί.

45 σχόλια:

stratos kouzeleas είπε...

δεν μπορούσες να το μαγνητοσκοπήσεις όλο αυτό ?
μόνο μας κάνεις και ζηλεύουμε !

BOSKO είπε...

stratos...
το σκέφτηκα, ρε συ, απλά δεν ήθελα να χάσω τις στιγμές ως ακροατής και θεατής τέτοιων σπάνιων παρεΐστικων συνευρέσεων. Δεν ξέρεις τι σπαστικό είναι όλοι να διασκεδάζουν κι εσύ να τραβάς με την κάμερα. Κι αν δεν υπήρχε το blog, ούτε μία φωτογραφία δε θα έβγαζα, ειλικρινά:-))

Υπερμίκης είπε...

Εύχομαι ό,τι καλύτερο για την μεγάλη μας τραγουδοποιό!Συμφωνώ απόλυτα μαζι της ως προς το χατζιδακικό...ΧΑΘΗΚΑ και διαφωνώ όσον αφορά το θεοδωρακικό ή μάλλον ξαρχακικό...ΑΕΤΟ που κατά την γνώμη μου έχει παρακουστεί.. αν και προσωπικά δεν βαριέμαι ποτέ να ακούω και να τραγουδώ..πχ το ΔΕΝ ΗΤΑΝ
ΝΗΣΙ.
Ωστε έτσι τα τραγούδια του Μίκη έγιναν της μόδας..Χαίρομαι που το διαβάζω,δεν μένει πια παρά να τα βάλει και το ραδιόφωνο..Και να σκεφτεί κανείς ότι η γενιά μου προδικτατορικά ΜΟΝΟ στα τζουκ μποξ μπορούσε να τα ακούσει!Ρώτα και την Μαρίζα..Δισκογραφικά δεν θυμάμαι να έχει ποτέ ερμηνεύσει Θεοδωράκη η ταλαντούχα μας ερμηνεύτρια και συνθέτρια τόσων πολλών μελωδιών.Γελιέμαι;

BOSKO είπε...

Υπερμίκης...
παραδόξως, ενώ η Λένα Πλάτωνος έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον Μάνο Χατζιδάκι, μέσω Τρίτου Προγράμματος κυρίως, έχω την αίσθηση ότι συγκινείται περισσότερο από τον Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς να έχουν καμία σχέση οι μουσικές που φτιάχνει μ' αυτές του μεγάλου συνθέτη.
η Μαρίζα Κωχ, απ' την άλλη, ξεκίνησε το τραγούδι δίπλα στον Θεοδωράκη, το ΄66, και μάλιστα επρόκειτο να ηχογραφήσει την "Ηλικία της γειτονιάς μου", ένα έργο του Μίκη, γραμμένο ειδικά για τη φωνή της.
χθες, πάντως, συζητούσαμε όλοι ότι τελικά Χατζιδάκις-Θεοδωράκης είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη!

George Tsitiridis είπε...

pare toulaxiston ena kasetofonaki psifiako na ta grafeis
gia na exeis arxeio

xronia polla stin lena na mas zisei

kouklos eisai stis photo ....

BOSKO είπε...

pisoglendis...
να μου κάνεις ένα, δώρο στα δικά μου γενέθλια τον Φεβρουάριο. Τι το λες μόνο;
σε ποιες photos; μόνο σε μία βγήκα αυτή τη φορά! "Κοινωνικός θάνατος", όπως εύστοχα είχες σχολιάσει! Μήπως ήθελες να πεις για τις πολλές πόζες του Παλαμίδα;

George Tsitiridis είπε...

kale tha sou kano
pao na sou paro ena ti deftera .....
then iksera oti then exeis
exeis kai ftina tsetoula


ti na po ?
ftoxes dimosiografes
akoma me ti pena grafete ??

nai mperdeftika mia einai i photo
pos andekses kale na exei pio polles pozes i thea palamidas kai oi marizes kai oi pianistes??

pragmatikos koinonikos thanatos

BOSKO είπε...

pisoglendis...
τα τσέτουλα πάλι τι είναι;
ρε πούστη μου, γαμώ τα καλιαρντά σου κάθε φορά, δε βγάζουμε λέξη εδώ μέσα...
ποια πένα; με κασετοφωνάκι.
"αα, εσύ 'σαι πολύ vintage δημ/φος" μού 'χε πει κάποτε ο Παπαϊωάννου.
χαχαχα, μα τι κοινωνικός θάνατος; τέλειο!
ναι, να μου πάρεις ψηφιακό κασετοφωνάκι. Για την ακρίβεια, να τσακιστείς να βρεις το καλύτερο!
Εργοδότης μου δεν είσαι;

George Tsitiridis είπε...

τσετουλο ειναι το φθηνιάρικο ....

αη μωρή που θες και το πιο ακριβό
τι θέλεις να είναι Ντόλτσε Καμπάνα ?
τι δουλειά του να κάνει και μια χαρά θα είμαστε
βρήκα ήδη θα στο πάρω την Δευτέρα να έχει και καλώδιο να περνάς τα αρχείο ήχου στον υπολογιστή.
Λέω να στείλω και 3-4 βρακιά μαζί
να σε αναβαθμίσω...

στο μπλόγκ μου σου έκανα αφιέρωμα ολόκληρο.

αντε τώρα πάνε να δουλέψεις ...
τζάμπα σε πληρώνω 1000 ευρώ το μήνα ? μην βάλω και το ένσημο..

BOSKO είπε...

pisoglendis...
εντάξει, respect, σέρνομαι απ' τα γέλια!
τι μαλάκας πού 'σαι, δεν παλεύεσαι!
αλλά πάντα εμπνευσμένος!

George Tsitiridis είπε...

δεν ειμαι μαλάκας
μαλάκες ειναι οι στρέητ
εγω είμαι πούστης ...

George Tsitiridis είπε...

βασικά και εγω γελάω μόνος μου
πιστεύω μόνο η Αντουανέτα απουσιάζει
να ρίξει κανένα γαμοσταύρισμα και ο τ2φ και δέσαμε ...

ΚΑΛΕ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ !!!

BOSKO είπε...

pisoglendis...
καλά, για νέο μας το λες ότι είσαι πούστης;
περίμενε και μπορεί να πάω απ' τα παιδιά το βράδυ, οπότε το γλέντι θ' ανάψει, μάλλον στο τελευταίο post που έκανες!

George Tsitiridis είπε...

θα βγώ μωρή ...
οχι Σάββατο αύριο...
εσεις δεν θα βγείτε ?
δεν έχει καμιά Λόλεκ κανένα live να πάτε τσετουλέ?

BOSKO είπε...

pisoglendis...
κάτσε μέσα, ρε φτωχόπουστα, να κάνουμε χαβαλέ που μου θες κι εξόδους.
χαχαχα, τσετουλέ λάιβ, δηλαδή στο τσάμπα;
άκου καμιά λόλεκ!
δεν παίζεσαι άμα πάρεις φόρα!

George Tsitiridis είπε...

ναι καλέ τσετουλέ ειναι το τσάμπα..
πάντως και εγω ο πούστης μια ξένη γλώσσα έμαθα και αυτή ειναι Νεκρή..
τι να πω...

BOSKO είπε...

pisoglendis...
ελλείψει βιβλίων, δεν κάνεις καμιά πρόταση επίσημη στην Καρβουνοπούλου και στη Χριστοφιλοκώλου - που λέει κι ο Πουλικάκος - να εισαχθούν τα καλιαρντά στα σχολεία της χώρας; Μπουρδέλο έχουμε γίνει ούτως ή άλλως.
άντε, κάνε κι εσύ κάτι για το έθνος!

τ2φ είπε...

Κύριε Πισογλέντι εμείς δεν είμαστε μεγαλοεκδότες φορτωμένοι να βγαίνουμε κάθε μέρα!Φτωχοί ποιητές και σκηνοθέτες είμαστε!

George Tsitiridis είπε...

t2f φτιάξτα με κανέναν πλούσιο πούστη να σε μπερντώνει
μια χαρά παλικάρι είσαι
με μια μπάρα κόλαση...

George Tsitiridis είπε...

bosko
ο τ2φ με είπε Μπόμπολα των πούστιδων να τον μαλωσεις
αχαχαχ

καλέ η Αντουανέτα θα βρίσει ?
αντε για να ηρεμήσω

George Tsitiridis είπε...

ε καλά μεγαλοεκδότη με είπε
δεν με είπε και κουτσή άσχημη γριά

Фе́ммe скатале είπε...

E ναι μωρη πόντια αν συνεχίσεις να λες μαλακίες για τον 2φ θα βρίσω, αντικοινωνικιά άχρηστη ούτε τον ΚΟύντο δε μας έφερες. Τί ηρθες να κάνεις εκεί μόνος σου αει σιχτηρ,νόμιζες εσένα θέλαμε? Όλοι για τον Κούντο έιμασταν εκεί.Και ήθελες και να μας παρασύρεις να φάμε σουβλάκια! Ακου αδερφάρα να τρώσει σουβλάκια. Σουσι να τρως, μη γινεσαι λαικιά. Αμα τρως σουβλάκια μόνο ο ΦΚΡ μπορεί να σε γαμήσει. Χαζε. Αντε δε μουρχεται αλο να βρισω, θέλω να σκουπίσω. Θα ρθει κι ο αλλος ο πρηξαρχιδης το βραδυ να χω καθαρο σπιτι γιατι ειναι και κουτσομπολα και βγαζει φωτογραφίες αυτός. Μποσκοιτη κοιτα να εχεις πλυνει τα ποδια σου γιατι εγω ειμαι κι απο τη θεσαλονικη κι εμεις εκει τα βγαζουμε τα παπουτσια μας στα ξενα σπιτια. Ελα ελα εχω κανει μπανιο και στο Ζοζε.

BOSKO είπε...

μού το γαμήσατε το post!
και θα βγεις και το βράδυ κιόλας!
καλά στα λέει ο τ2φ, η δε Maria_Adouaneta δεν είναι και στα καλύτερα της, αλλιώς θα τά 'χε σαρώσει όλα τώρα:-))

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta(Δε με λενε Μαρία)...
χώσε, χώσε, τά 'θελε ο κώλος του εδώ και ώρες!
τι είσαι συ, ρε παιδί μου, δε μασάς τίποτα τελικά!

George Tsitiridis είπε...

bosko

γαμήθηκε το πόστ
που να το δει τώρα η Πλάτωνος αυτό

Αντουανέτα ο ΦΚΡ θέλω να με γαμήσει
αν φάω σούσι ποιός θα με γαμήσει ο Μπεγνής?
ασε καλύτερα

οι γκέι τρώνε σούσι
οι αδελφές τρώνε σουβλάκια

πάλι την Μπόσκο- πούλα έχεις καλεσμένη??

Фе́ммe скатале είπε...

Μονος του καλεστηκε...
τι να κανω, μια μποσκοπουλα αγαπησα μια ζηλεμενη κορη

BOSKO είπε...

pisoglendis...
μπουρδέλο μου το κάνατε το blog, εγώ πού 'χα το πιο κουλτουριάρικο ιντερνετικό στέκι και με διαβάζαν' ποιητάδες και τραγουδιάρηδες.
τι θ' απογίνω τώρα;
θα μου κοπεί το επίδομα και θα γυρνώ κατάπτυστος ζητιανεύοντας σχόλια στις αναρτήσεις μου.

BOSKO είπε...

άμα σας γαμήσω και τις δυο σας θα σας πω εγώ!

George Tsitiridis είπε...

στο γαμήσαμε το θέμα
απο έντεχνο το κάναμε ελαφρολαικό

τ2φ είπε...

Δεν βρίσκω κάτι κακό με τα σχόλια σε σχέση με την ανάρτηση,λίγο που γνώρισα την Πλάτωνος,άμα διαβάζει,πολύ θα γελάει,άσε που μια ψυχή μπορεί να ρίχνει και κάνα λέιζερ πάνω της και να γελάνε ακόμα πιό πολύ!

George Tsitiridis είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=mfY4dzx7Otc

pare na exeis antouaneta

BOSKO είπε...

τ2φ...
ότι θα γελάσει είναι σίγουρο!
αφού συχνά της διαβάζω όλα τα ιντερνετικά μπινελικώματα και γελάμε παρέα!
όσο για την άλλη ψυχή με το λέιζερ, δε φαντάζεσαι τι μαγείρεψε και φάγαμε χθες!

BOSKO είπε...

pisoglendis...
μόνο ελαφρολαϊκό; σκυλάδικο και πιο κάτω τό ' κανες!
και προκαλείς και τη Maria_Adouaneta που ξέρεις ότι βρίζει σπανιότατα!
υπάρχουν κι άλλες καλύτερες βερσιόν του τραγουδιού, αστοιχείωτη Πόντια απ' τα Γιαννιτσά!

Фе́ммe скатале είπε...

Αιντε τσουλες παρατηστε με που μαλακιζεστε. Παω να κανω δουλειες, μποσκοπουλα θα σε ψαξω πριν μπεις στο σπιτι. Αν εχεις λαππτοπ θα το αφησεις εξω απο την πορτα, πισωγλςντη πουλακι μου σε παρακαλω βγες αποψε το βραδυ μην μεινεις μεσα. Σκεψου γαμησια ομορφα και παρατα μας εμας εδω, γιατι αμα μεινεις μεσα θα μας ξεκανει παλι ο αλλος με το πληκτρολογιο του, θα μας αφανισει...σε παρακαλω καντο για μενα...Μεχρι που λεω ουτε κινητο να μην τον αφησω να φερει μεσα...

George Tsitiridis είπε...

boske απο το Μεσιανό Γιαννιτσών

την πρώτη βερσίον που βρήκα την έβαλα
σιγά μην κάνω και ποιοτική διαλογή να το βάλω στο μπλόγκ σου

George Tsitiridis είπε...

Μαρία Αντουανέτα

πάω να κάνω μπιντέ θα έρθει ο φαντάρος ...
καλέ θα βγω ... ξεχάστε τα μπλόγκ ..

BOSKO είπε...

pisoglendis...
έλα ντε, σιγά μην έβαζες την καλή βερσιόν στο blog μου, αφού πρώτα μου τό 'κανες μπουρδέλο, π'ανάθεμά σε!

despinach. είπε...

πολύχρονη και ευτυχισμένη Λένα!!

Bosko, μα χάλια περάσατε, φτου φτου!!

BOSKO είπε...

despinach. ...
καλά που ήρθες μπας κι αποκτήσει το post φυσιολογική ροή comments!
χάλια, δε λες τίποτα, όλο μάσα και τραγούδι!
και του χρόνου νά 'ναι καλά η Λένα μας:-))

τ2φ είπε...

Δέσποινα χαλάς την πιάτσα!

despinach. είπε...

καλέ τι φυσιολογική ροή; περίοδο έχει το ποστ? χαχαχαχα!

άστο για σένα μόνο!

BOSKO είπε...

τ2φ...
despinach. ...
ρε πως τα βρίσκετε όλοι τελικά μεταξύ σας!

τ2φ είπε...

Δέσποινα μην αυτολογοκρίνεσαι!

despinach. είπε...

τ2φ κ Bosko, άμα συνεχίσω, το έρμο τούτο ποστ όχι σερβιέτα...σλιπ αντ με πούπουλα χήνας δεν το σώζει!

maria_cheguevara είπε...

Πολυχρονη ναναι κ ευτυχισμενη παντα!
Αυτο που ειπε η Μαριζα Κωχ ολα τα λεφτα!!!!

"η καλύτερη λύση μεσ' στην κρίση θα ήταν να διοργανώνουμε βραδυές τραγουδιού σε σπίτια φίλων ανά τακτά διαστήματα για να διατηρούμε τουλάχιστον την πνευματική υγεία μας!"..

σουπερ!