Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

αύριο-το-ταξίδι-στα-κύθηρα-στην-κινηματογραφική-λέσχη-αργυρούπολης-και-ο-λόλεκ-στο-nosotros

Αύριο, Παρασκευή βράδυ, η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού, είχε δρομολογήσει την προβολή της σημαντικής ταινίας Ο Δραπέτης του Λευτέρη Ξανθόπουλου με συζήτηση μεταξύ του σκηνοθέτη και του κοινού της αίθουσας. Μόλις επικοινώνησα με τον Ξανθόπουλο, ο οποίος με ενημέρωσε πως ήταν αδύνατο μετά την κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου να εμφανιστεί κάπου και να μιλήσει για δική του δουλειά.


Κατόπιν δικής του παρέμβασης, μάλιστα, το πρόγραμμα άλλαξε κι έτσι, στη θέση του Δραπέτη θα προβληθεί το Ταξίδι στα Κύθηρα, το αγγελοπουλικό αριστούργημα με τις σκηνές ανθολογίας - σαν κι αυτή με τον Κατράκη και τον Παπαγιαννόπουλο - όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς κινηματογράφου. Όσοι, οι πιο νέοι ειδικά, δεν είχαν την ευκαιρία να δουν το Ταξίδι στα Κύθηρα σε μεγάλη οθόνη, καλό θα είναι να περάσουν αύριο βράδυ από τη φιλόξενη Κινηματογραφική Λέσχη Αργυρούπολης (Πλ. Δημαρχείου, Κύπρου 68, τηλ. 210 9959440, είσοδος ελεύθερη). Όσοι πάλι προτιμήσουν το κέντρο, ας περάσουν από το επίσης φιλόξενο Nosotros των Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 66), όπου ο τραγουδοποιός Λόλεκ θα παρουσιάσει με την κιθάρα του τραγούδια από τους δίσκους Alone και Αχινός μαζί με διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια του. Η αυριανή μέρα θά'ναι δύσκολη! Λίγες ώρες μόνο μας χωρίζουν από το ύστατο χαίρε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και, αν βρέξει, από τώρα φαντάζομαι τη μελαγχολική εικόνα μιας ανθρώπινης θάλασσας με μαύρες ομπρέλες γύρω από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Ακριβώς σαν πλάνο από τη νέα ταινία του αδικοχαμένου Θόδωρου που έμεινε ανολοκλήρωτη...

2 σχόλια:

George Tsitiridis είπε...

paradosiaka then tha exei ?

Υπερμίκης είπε...

Καλή ταινία βέβαια το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.Εμένα όμως με συγκίνησαν περισσότερο τρεις άλλες του ταινίες.
-ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ή ο διακαής πόθος δυο παιδιών να συναντήσουν τον πατέρας τους.Ήταν τυχερός άραγε ο Τζώρτζογλου που είχε τον βασικό ρόλο;Εντυπωσιακά πάντως ήταν τα πλάνα με την μοτοσικλέτα του...Που να το φανταζόταν τότε ο Αγγελόπουλος ότι θα έχανε τη ζωή του εξ αιτίας ενος δίκυκλου.
-ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ή τα Βαλκάνια στο μεγαλείο τους.Μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε:σκηνές ανυπέρβλητης ομορφιάς κατά μήκος του Δούναβη.Την ζωή των Ελλήνων στην Ρουμανια λίγο πριν τον ξεριζωμό.Είναι σαν να βλέπω ακόμα μπροστά μου -η συγκίνηση στο φόρτε της- την οικογενειακή φωτογραφία που κάναν λίγο πριν αναγκαστούν να φυγαδέψουν για άλλα μέρη.Το Σαράγεβο και τον ψυχικό πόνο των απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια εμπόλεμων καταστάσεων.Και πολλά άλλα θέματα όπως η ανεύρεση μιας βωβής ταινίας!
-Και πάνω απ΄όλα Ο ΘΙΑΣΟΣ
Δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές την είδα αυτή την ταινία στην κινηματογραφική λέσχη που σύχναζα.Πολυεπίπεδη ταινία γεμάτη αλληγορισμούς:αρχαία τραγωδία,η θεατρική Γκόλφω,η ελληνική ιστορία από το 22 μέχρι και τη δεκαετία του 50 κλπ Κι όλα αυτά μέσα από την καθημερινότητα ενός περιοδέυοντος θιάσου.Πολυάριθμες σκηνές άγγιζαν την τελειότητα! Γεμάτες ζωντάνια όπως πχ ο χορός των μπουλουκιών μποστά στις πόρτες των καφενείων για τη διαφήμηση του έργου που παίζαν. Γεμάτες θλίψη και οργή όπως τα αναμέτρητα απαίσια συμβάντα κατά την κατοχή..Γεμάτες στιγμιαίας χαράς όπως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς ,αλλά και αλληλοδιαδοχή εικόνων γεμάτες χιούμορ όπως οι Άγγλοι στρατιώτες που παίξανε την Γκόλφω μαζί με τον θίασο σε κάποια παραθαλλάσια περιοχή...Τι να πρωτοθυμηθεί κανεις..

Παρ΄ολίγο να ξεχάσω το ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ. Η ταινία αυτή είναι για μένα σκέτη ποίηση!