Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ο-νίκος-πορτοκάλογλου-γιόρτασε-τα-30-χρόνια-του-στο-ελληνικό-τραγούδι

Ουδέποτε υπήρξα φαν του Νίκου Πορτοκάλογλου, ούτε καν επί των ημερών του στους Φατμέ, πράγμα που σημαίνει πως δε θα είχα παρακολουθήσει την πορεία του αν δεν εργαζόμουν στα μουσικά έντυπα, στα οποία πάντα κατέφτανε προς κριτική κάθε καινούργιος δίσκος του. Πολύ δε περισσότερο μάλλον δεν θα πήγαινα σε κανέναν εορτασμό για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι αν δεν έπαιζε δωρεάν πρόσκληση. Σαν και χθες στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου όλα είχαν το χαρακτήρα γιορτής και άρα μπορούμε τώρα να μιλάμε για μία άκρως επιτυχημένη συναυλία!  
Η επιτυχία νομίζω ότι οφειλόταν εν πολλοίς στη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
Όχι ότι η μπάντα του Πορτοκάλογλου δεν έσκισε πραγματικά ή ότι και οι υπόλοιποι ''καλεσμένοι'' του (Πάνος Μουζουράκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σοφία Σαρρή) δεν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, η Αρβανιτάκη όμως, όπως και να το πάρει κανείς, είναι η Αρβανιτάκη!
Στο Τι λείπει (τι φταίει), το ethno - trance κομμάτι του τραγουδοποιού, η φωνή της Ελευθερίας συνοδεία της Κρητικής λύρας και των ηλεκτρονικών ήχων, ένωσε τις χιλιάδες του κοινού σε έναν διονυσιακό χορό.  
Το ίδιο κλίμα κρατήθηκε και σε όλα τα τραγούδια του Πορτοκάλογλου που ερμήνευσε, από το ''δικό'' της Όλα αρχίζουν εδώ μέχρι το Πες το κι έγινε,
που απέδωσαν όλοι οι τραγουδιστές μαζί: από αριστερά ο Μουζουράκης, η Αρβανιτάκη, στη μέση ο Πορτοκάλογλου και δεξιά του η Μποφίλιου και η Σαρρή. 
Όσο για το επιβεβλημένο encore, αυτό περιορίστηκε στο Να με προσέχεις, την ωραία μπαλάντα του Πορτοκάλογλου για το αναξιοπρεπές στοιχείο του έρωτος, με τον ίδιο και την κιθάρα του, καθώς και στο Καλοκαιράκι των Φατμέ με σύσσωμο για μία ακόμη φορά το team των guests τραγουδιστών. Παρ' όλα αυτά, αν και δήλωσα εξ αρχής απλός ακροατής του Πορτοκάλογλου και σε καμία περίπτωση φαν του, δε μπορώ να μην παραδεχτώ ότι έπιασα τον εαυτό μου καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας να ξέρει απ' έξω τα τραγούδια του: Παιχνίδια με τον διάβολο, Βγαίνουμε απ' το τούνελ, Ψέματα, Άσωτος υιός, Θάλασσα μου σκοτεινή κ.α. Κακά τα ψέματα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου τόσο με τους Φατμέ, όσο και με τη σόλο καριέρα του έχει κάνει τομή στο ελληνικό τραγούδι, ξεκινώντας από τη rock σκηνή, φλερτάροντας στη συνέχεια με το αμιγώς ''έντεχνο'', ακόμη και με τη λαϊκή μουσική, για να καταλήξει να θεωρείται ένας δημιουργός αυτόνομος, ένας ''σουξεδοποιός'' χωρίς να εσωκλείω καμία μομφή μέσα στην τελευταία λέξη - χαρακτηρισμό του. Απόδειξη ότι όταν είχε βγει το τραγούδι Θάλασσα μου σκοτεινή κι είχε σαρώσει, οι δισκογραφικές εταιρείες έκαναν συνέχεια meetings και ζητούσαν από τους τραγουδοποιούς τους να γράψουν κάτι παρεμφερές! Τέλος, έχει ακούσει κανείς το Να με προσέχεις με τη Μαρία Φαραντούρη; Το λέει συγκλονιστικά! Άντε και στα 50 χρόνια του Νίκου Πορτοκάλογλου στο ελληνικό τραγούδι, όπως του ευχήθηκε και η φίλη του, Ελευθερία Αρβανιτάκη! 

6 σχόλια:

Ελευθερία είπε...

Ζουλεύω...

τ2φ είπε...

Αν ο -κατά τα άλλα πολύ συμπαθής- Πορτοκάλογλου μετά από 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή αποφάσισε να το γιορτάσει με τον Μουζουράκη και την Μποφίλιου τότε κρυφά εύχομαι να σταματήσει κάπου εδώ γιατί στα 50 χρόνια θα καλέσει τον Πάνο Κιάμο και την Έφη Σαρρή.

BOSKO είπε...

Ελευθερία...
λυπάμαι (που ζουλεύεις) :))

BOSKO είπε...

τ2φ...
πες μας όμως με ποιους θα'θελες εσύ να τα γιορτάσει :)
πρότεινε μας, άντε να σε δω!

τ2φ είπε...

Και γιατί σώνει και καλά να πρέπει να το γιορτάσει;Και άντε πες να το γιορτάσει,αν εξαιρέσεις την Αρβανιτάκη,όλοι οι υπόλοιποι ήταν σχεδόν αγέννητοι όταν ο Πορτοκάλογλου ξεκινούσε στο κουρμπέτι.Να μου πείς σοφή η επιλογή των εταιριών να δώσουν το παρόν Μουζουράκη-Μποφίλιου,το μισό κοινό γι'αυτούς θα πήγε,οπότε με ένα σμπάρο δυό τριγώνια.
Ο Πορτοκάλογλου την Μποφίλιου,ο Μαχαιρίτσας την Ζουγανέλη,σφήνα ο τηλε-παρουσιαστής Μουζουράκης,και όλοι αυτοί μαζί κάθε μήνα στον Παπαδόπουλο,εκτός αν ζούμε τον καιρό των συμπτώσεων,κρίμα πάντως για τον Πορτοκάλογλου,από τότε με την Μπάμπαλη είχε αρχίσει να με ξενερώνει.Αλλά υπάρχουν και χειρότερα,ο Θ.Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει δίσκο με τον Χαρούλη,δεν του έφταναν τα λάιβ....Ααααχ αυτό το πάντρεμα παλιού και νέου είναι τόσο όμορφο.

Фе́ммe скатале είπε...

Παρεπιπτοντως χτες τα κοριτσια λαστιχο βουγιουκλες ετόλμησαν να πουν οτι ασχολούνται και με το Fado. Ε ρε παναιαμ τι άλλο θα δουν οι μάτιες μας;!!