Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

περί-Θανάση-Παπακωνσταντίνου-γρίπης-Usurum-και-Χατζιδάκι-στην-''Επένδυση''

Πρώτη φορά που έβγαλα το βινύλιο του Θανάση Παπακωνσταντίνου από τον φάκελλο της πολυτελούς έκδοσης του. Δύο δίσκοι βινυλίου, ένα ένθετο CD με δύο κομμάτια και τα λόγια μαζί με τα credits των τραγουδιών σε δυο αφισέτες με τα πινκφλοϋντικά σχέδια του Δαυΐδ Σαμιάν. Τρομερή έκδοση και τώρα καταλαβαίνω το κόστος της - τό'χα δει όλο το πακέτο περίπου στα 30-35 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, στο Music Corner της Πανεπιστημίου. Ακούω το ''Amor Fati'' με τη Μελίνα Κανά, ''Το θηρίο'' και την τραγική ιστορία του ''Χομαγιούν και του Βακάρ'', ενόσω μέσα, στην κατσαρόλα μου, βράζουν μπρόκολο και κολοκύθια. Την πάτησα κι εγώ, γρίπιασα, όπως και όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου το τελευταίο διάστημα. Να ήταν που πήγαμε χθες στης θείας Θοδώρας, την οποία οι δικοί της είχαν οδηγήσει στο νοσοκομείο προ 15 ημερών με βαριά ίωση;Δεν ξέρω...Αυτό που ξέρω είναι πως τώρα έχω πόνους στα πλευρά και στις αρθρώσεις σα να πλησιάζει ο πυρετός. Πλακώθηκα στα παναντόλ κολντ εν φλου, έβαλα και τον Παπακωνσταντίνου στο πικάπ, κι είπα Όχι, εγώ δε θα κολλήσω...Τι να σου κάνει όμως κι ο Θανάσης πέραν μιας ψυχολογικής διαδικασίας που σε βάζει με τα τραγούδια του;
Μακάρι δηλαδή νά'μαι καλά για να μπορέσω να πάω αυτή την Κυριακή στο live των Usurum στον Σταυρό του Νότου. Έγραψα ένα κομμάτι για τα παιδιά στο LIFO.gr που ελπίζω να ανέβει σύντομα. Γνώριμοι μου από το αυτοδιαχειριζόμενο Μετα-Δεύτερο ο Σταύρος και ο Κοσμάς, οι κινητήριες δυνάμεις των Usurum, θα παρουσιάσουν στο κλαμπ του Νέου Κόσμου κομμάτια από το ντεμπούτο άλμπουμ τους, άγνωστα από το επερχόμενο δεύτερο, καθώς και διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια, Μάνο Χατζιδάκι και Γιάννη Μαρκόπουλο.Ωραίοι τύποι και δίχως καμία πατριωτική έξαρση (έγινε και μόδα, γαμώ το κέρατο μου, τις μέρες που ζούμε), δηλώνω πως μου αρέσει που επιμένουν στον ελληνικό τους στίχο και σε μία μουσική με πολλά στοιχεία από την εγγύς Ανατολή. Οι Usurum έχουν μελοποιήσει συν τοις άλλοις Καβάφη, Καγιάμ και Ελύτη με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Όπως έγραψα και στο άρθρο μου, μου θυμίζουν αρκετά τη μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όπως κι αυτήν του συγκροτήματος Δάρνακες από τις Σέρρες.
Θα το πω κι ας γίνω λίγο ξινός! Μεγάλη μούφα η προσφορά της εφημερίδας ''Επένδυση'' με τα άπαντα του Μάνου Χατζιδάκι στη Lyra. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο περιεχόμενο των 18 CD που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε συλλεκτική - και καλά - έκδοση βινυλίου, όσο σ' αυτά που γράφτηκαν προ εβδομάδων στον Τύπο περί συνοδείας των CD με βιβλίο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό κλπ. Καμία σχέση! Τον ''Μεγάλο Ερωτικό'' που τον αγόρασα για μία ακόμη φορά γι'αυτό το λόγο, τον βρήκα νά'χει το βιβλιαράκι των παλιών εκδόσεων απλά σε μεγαλύτερο μέγεθος. Όχι μόνο δεν είδαμε τίποτα καινούργιο στην ουσία, αλλά θεωρώ ατόπημα που δεν μπήκε καν η ιστορική φωτογραφία του οπισθοφύλλου με τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Δημήτρη Ψαριανό. Το ίδιο, φαντάζομαι, θα συμβεί και με ''Τα Παράλογα'' αυτού του Σαββάτου, τα οποία δεν πρόκειται να αγοράσω, διότι 4 ευρώ από δω, 4 ευρω από κει, να πως ξεμένεις μετά για όλη την επόμενη εβδομάδα. Άσε που τα έργα αυτά του Χατζιδάκι τά'χω από δυο και τρεις φορές το καθένα, λόγω Γιαννίκου που τά'χε επανεκδώσει προ 7ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: