Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

PAUL NEWMAN 1925- 2008...


Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς ηθοποιούς και ένας πραγματικός αντι- σταρ του Χόλιγουντ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, νικημένος κι αυτός από τον καρκίνο. Έφυγε ήρεμα κι αθόρυβα στο σπίτι του, από κει όπου επίσης είχε παρακολουθήσει τη βράβευση του με Όσκαρ! Χτυπημένος από προσωπικές τραγωδίες (ο γιος του, Scott, επίσης ηθοποιός, πέθανε το 1978 σε ηλικία 28 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών), αλλά και οπλισμένος με έναν σπάνιο ειλικρινή αλτρουισμό (είχε ιδρύσει κλινική αποτοξίνωσης και κατασκήνωση για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας), ο Paul Newman ήταν 19ος εχθρός στη λίστα του σκληροπυρηνικού φασίστα Richard Nixon εν έτει 1968. Είχε και μεγάλη αίσθηση του χιούμορ ο μακαρίτης! Όταν ερωτήθη κάποτε από δημοσιογράφο του Playboy για ποιο λόγο έμεινε τόσα χρόνια με την ίδια γυναίκα, την ηθοποιό Joanne Wadword, απάντησε γιατί να τρέχεις έξω για χάμπουργκερ, όταν έχεις μπριζόλα στο σπίτι σου; Καλό του ταξίδι, οι ερμηνείες του στη Λυσσασμένη γάτα (1958), στο Κεντρί (1973) και στο Χρώμα του Χρήματος (1987) ήταν μερικές μόνο απ' αυτές που τίμησαν την τέχνη της υποκριτικής στο πλαίσιο ενός διαφορετικού, για τα χολιγουντιανά δεδομένα, σκεπτόμενου κινηματογράφου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου και πάλι Μποσκάκι και καλησπέρα!ναί έχεις δίκιο ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός...μου φαίνεται πρέπει να είχε παίξει και στην πολύ επιτυχυμένη ταινία 'Ο πύργος της κολάσεως';;;;..του '60 τόσο (δεν θυμάμαι πόσο,μου διαφέυγει τώρα!)...δεν ξέρω το γιατί αλλά μου αρέσει αυτή η ταινία αν και έχει πολύυυυ φρικιαστικές σκηνές μέσα στο σενάριό της!καθηλωτική!...η μήπως στο 'Σεισμός στη Ν.Υόρκη;;;΄'νομίζω...ωραίος άντρας και από τους λίγους με τόσο όμορφη και λαμπερή παρουσία και από τους λίγους που ίσως έκαναν τη δουλειά τους αξιοπρεπώς και ΔΕΝ αλλιώθηκαν από το ψέυτικο και σάπιο αμερικάνικο στάρ σύστεμ...και από τους λίγους με τόσο καλές ερμηνείες στους ρόλους του...άφησε σημαντικές στιγμές και συλλεκτικές ταινίες πίσω του...ανεκτίμητης αξίας...φιλάκια,νυχτερινά,Αθανασία.

BOSKO είπε...

αθανασία...
πράγματι, είχε παίξει και στον "Πύργο της Κολάσεως" του ΄74, από τις πολύ γνωστές ταινίες ομαδικού τρόμου μαζί με Φέι Νταναγουέι, Στιβ ΜακΓκουίν, Φρεντ Αστέρ κι ένα σωρό άλλους καλούς ηθοποιούς. Το' χα ξεχάσει και μου το θύμησες!

Aντώνης είπε...

Αχ, αυτή η λυσσασμένη γάτα!Τί υπέροχη ταινία! Πολύ λυπήθηκα απόψε που το έμαθα μέσα στο Αττικόν. Για μια στιγμή νόμισα ότι θα βλέπαμε Λυσσασμένη γατα

musicbug είπε...

RIP
To ematha apo enan taxitzi xtes pou gyrnousa spiti kai emeina malakas, den eixa akousei tipota!

BOSKO είπε...

αντώνης...
στο Αττικόν ήσουν; μπορεί να μην είδες "Λυσσασμένη γάτα", αλλά ούτε και Madonna είδες, οπότε πάλι καλά να λες...

BOSKO είπε...

musicbug...
η αθόρυβη αποχώρηση ενός αθόρυβου- στην προσωπική ζωή του τουλάχιστον- ηθοποιού. Καλύτερα έτσι!

Aντώνης είπε...

Vicky Cristina Barcelona είδα και πολύ το χάρηκα :)

BOSKO είπε...

αντώνης...
Woody και πάλι Woody!

ΕΥΟΙ! είπε...

ηλεκτρικά μάτια που έσβησαν
δε νικήθηκε
αποχώρησε...

BOSKO είπε...

ευοι!...
σωστό κι αυτό ή μάλλον πιο...ουμανιστικό!
μ' αρέσει πραγματικά που πιάνεις μία- μία τις αναρτήσεις από κάτω προς τα πάνω και σχολιάζεις!
σ' ευχαριστώ, σα να μιλάμε σε real time είναι!