Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΙΙ!


Το Γελαστό Παιδί του Μίκη Θεοδωράκη, του Brendan Behan και του Βασίλη Ρώτα σε μια σπάνια ερμηνεία, όπως παρουσιάστηκε το 1963 στο θέατρο ΠΑΡΚ στην παράσταση Μαγική Πόλη, που έστησαν από κοινού ο Ψηλός με τον Μάνο Χατζιδάκι! Κιθάρα έπαιζε τότε ο 18χρονος Νότης Μαυρουδής, συνοδεύοντας την χρυσόξανθη Ντόρα Γιαννακοπούλου, την ανεπανάληπτη ερμηνεύτρια των Μικρών Κυκλάδων του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη! Οι ίδιοι δηλαδή που εμφανίζονται στο άνωθεν φιλμάκι από εκπομπή της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου στη δεκαετία του 1970! Ωστόσο στη Μεταπολίτευση το τραγούδι θα γνώριζε τη μεγαλύτερη αποδοχή του με την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη και τη μετατροπή του από αργόρυθμη μπαλάντα σε επαναστατικό χείμαρρο, που έφτιαξε ο δημιουργός του. Είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε χρονική στιγμή να ακούσεις το Γελαστό Παιδί από άλλη γυναικεία φωνή, εκτός της Φαραντούρη, με εξαίρεση ίσως την απόδοση του ίδιου του Μίκη στην πρώτη έκδοση του κύκλου Ένας Όμηρος από τη Lyra. Σε μια βόλτα στο κέντρο, διόλου απίθανο που το ξανάκουσα από ηχεία στο δρόμο, μέρα που' ναι σήμερα! Ορίστε, λοιπόν, η άλλη αρχική εκδοχή ενός θεοδωρακικού άσματος- σήμα κατατεθέν των εορταστικών επετείων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

5 σχόλια:

Rena Fan είπε...

Μια ακόμα εκτέλεση των τραγουδιών του έργου "Ένας Όμηρος" που νομίζω ότι μπορεί να σταθεί πλάι στις Φαραντούρη και Γιαννακοπούλου, είναι αυτή της Μάρθας Βούρτση, η οποία έπαιζε στο δεύτερο ανέβασμα του έργου στην Αθήνα, το '63-'64. Έχω ακούσει τη Βούρτση να λέει το "Γελαστό παιδί" και το 1989 σε εκπομπή της ΕΤ1 με θεατρικά τραγούδια αλλά και το περσινό καλοκαίρι, στο Ηρώδειο, στο "Χ-Σκηνής" που έστησε ο Κραουνάκης. Θεατρίνα ολκής με σοβαρές μουσικές σπουδές (και μάλιστα κόρη του σπουδαίου μαέστρου και δασκάλου Μιχάλη Βούρτση), ερμήνευσε υποδειγματικά στο Ηρώδειο τα "Ήταν 18 Νοέμβρη", "Γελαστό παιδί" και "Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι". "Γερά γειωμένη στο σανίδι" έγραψε ο Σαρηγιάννης στα "Νέα".

Μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζω να σας δείξω στο youtube τουλάχιστον το απόσπασμα του 1989.

Πληροφορίες που έδωσε η ίδια η Γιαννακοπούλου στον Σαρηγιάννη για τα τραγούδια αυτά μπορείτε να δείτε κι εδώ: http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=74090

saltatempo είπε...

Θεωρώ πολύ σημαντική την ερμηνεία της Ντόρας Γιαννακοπούλου
δίνει μια εσωτερικότητα που την χρειάζεται αυτό το τραγούδι
όσο για τον Βέγγο τι να πω, θυμάμαι μια άλλη σκηνή που ήταν
με το χέρι στο γύψο και έψαχνε στο χάρτη το νησί που έκανε
«διακοπές» ο ξάδερφος του.

Καλημέρα φίλε μου

Δημήτρης Θ.

BOSKO είπε...

rena fan...
πάντα χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις, Απόστολε!

saltatempo...
την καλησπέρα μου!
ωραίο nickname έχεις κι εσύ!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ..

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
ποιο είναι ΜΑΛΑΚΙΑ, το post μου ή το nickname του saltatempo;