Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 2008- Νο 1- ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ"


ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ- ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Το 2008 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της Λένας Πλάτωνος! Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια παράξενη θετική αύρα είχε απλωθεί σε ολόκληρη την Αθήνα, από τους ανθρώπους που περίμεναν με ανυπομονησία την επάνοδο της στα μουσικά πράγματα! Ο Γιώργος Χρονάς στην παραγωγή και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος στην ενορχήστρωση υπήρξαν οι δύο άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό της μεγάλης συνθέτριας πριν και μετά από την έκδοση του δίσκου της! Ο μεν πρώτος με ένα εντυπωσιακό και απολύτως δικαιολογημένο promotion (αλησμόνητη η παρουσίαση του cd στον Ιανό), ο δε δεύτερος με την φρέσκια ματιά του πάνω στο υλικό της Πλάτωνος για την περίφημη βραδιά του Ηρωδείου! Μαζί με τη συναυλία του Leonard Cohen στο Terra Vibe λίγες μέρες αργότερα, η συναυλία της Λένας Πλάτωνος με guests την Έλλη Πασπαλά, τον Κ. Βήτα, τη Μάρθα Φριντζήλα, τον Βασιλικό, τη Βικτώρια Μπόζικ και, βέβαια, τον Γιάννη Παλαμίδα, θα χαρακτηρίζονταν τα δύο σημαντικότερα συναυλιακά γεγονότα των τελευταίων ετών στη χώρα μας!
Εδώ, ανατρέξτε στα του δίσκου:
http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2008/03/blog-post_17.html

Ανακεφαλαιώνοντας, το TOP 10 μου για την ελληνική δισκογραφία του 2008 έχει ως εξής:
Νο 10- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ- Το πρώτο μου album (Lyra)
No 9- MISUSE- Misuse (Puzzlemusik)
No 8- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΕΠΗΣ & ΙΡΙΔΙΣΜΟΙ PROJECT- Νύχτες υγρές (Σείστρον)
Νο 7- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ- ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ- Σκηνές από βουβή ταινία (Οδός Πανός/ Seven Group)
Νο 6- ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ- ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ- ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- Μέχρι το τέλος (Μικρή Άρκτος)
Νο 5- GAIA (ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ/ ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ)- Action St. (Polytropon)
No 4- ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ- Ο Σαμάνος (Lyra)
No 3- MK - O- Unreel (Hitch- Hyke)
No 2- YOUR HAND IN MINE- Every night dreams O.S.T. (Inner- Ear)
No 1- ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ- Ημερολόγια (Οδός Πανός)

Κάποιοι δίσκοι αναγκαστικά έμειναν εκτός. Μεταξύ τους, ο Δωρητής Σωμάτων του Γιάννη Παλαμίδα που κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα στην εκπνοή του 2008 και ως εκ τούτου θα εκτιμηθεί ως κυκλοφορία της χρονιάς που έρχεται. Θα ξεχώριζα ακόμη το cd Κορίτσι για σπίτι της πρωτοεμφανιζόμενης Μάρως Μαρκέλλου, το Songs of An other της Σαβίνας Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico, το 10 της Ελένης Καραΐνδρου για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, το πολυπολιτισμικό Του ανέμου οι λέξεις του Βαγγέλη Φάμπα και της Σωτηρίας Λεονάρδου, το άκρως ψυχαγωγικό Και τα μάτια κι η καρδιά της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, τον κύκλο τραγουδιών για παιδιά και για μεγάλους Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω της Τατιάνας Ζωγράφου, καθώς και τους Πέτρινους Κήπους του Χρήστου Θηβαίου.
Ειδική μνεία, τέλος, οφείλω στην αγγλόφωνη ανεξάρτητη indi- pop- rock σκηνή, εφόσον μέσα στο 2008 κυκλοφόρησαν οι πρώτοι δίσκοι πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών του είδους: αναφέρω ενδεικτικά τα άλμπουμ της Monika και της Athena Andreadis, όπως και τους δίσκους των Flakes, των Transistor, των Delightfull, των Prefabricated Quartet, των Gravitysays_i, των Sleepin' Pillow και των, πιο έμπειρων στη δισκογραφία, Echo Tattoo! Το εξαιρετικό άλμπουμ του Evripidis & His Tragedies, που θα εντασσόταν άνετα στις πρώτες θέσεις του TOP 10 μου, δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη εδώ και γι' αυτό δεν λογίζεται ως ελληνική κυκλοφορία.
Καλή χρονιά σε όλους τους μουσικούς μας με πολλές και όμορφες νέες μουσικές προτάσεις!

14 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

πλάτωνος, μποφίλιου, μόνικα ήδη είναι εδώ. με βάζεις σε έξοδα για τα υπόλοιπα μα νομίζω αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. καλή χρονιά σου εύχομαι. καλύτερη! ομορφότερη!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Εξαιρετικές οι επιλογές σου! Με το σπαθί της η Πλάτωνος στο #1! Σου εύχομαι τα καλύτερα για το νέο έτος!

Αιολος είπε...

Κατά την άποψή μου ο δίσκος της Μόνικα δεν θα έπρεπε να λείπει από το τοπ τεν. Ακόμα και η ειδική μνεία της πέφτει λίγη. Άποψη φυσικά.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθεί και ο δίσκος της Joanna Drigo που ναι μεν δεν μας ξάφνιασε αλλά έδωσε ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Είναι και ο Μητροπάνος που επανήλθε δυναμικά.

Αυτά. Καλή χρονιά εύχομαι, δημιουργία και αγώνα. Για ό,τι πιστεύουμε πια.

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Όταν είδα να ξεκινάς τη λίστα με το top 10 της ελληνικής δισκογραφίας του ’08, ήμουν παραπάνω από βέβαιος ότι στο Νο1 θα τοποθετούσες τα «Ημερολόγια» της Πλάτωνος! Περιττό να σου πω πως συμφωνώ και επαυξάνω!! Μακάρι και το 2009 να φέρει αντίστοιχες δυνατές δουλειές από ανθρώπους της Τέχνης που έχουν χρόνια να “μιλήσουν”.

Όσο για την “αλησμόνητη παρουσίαση του cd στον Ιανό”, για μένα είναι δύο φορές πιο δυνατή αυτή η ανάμνηση, μιας και κει γνώρισα από κοντά τον διαδικτυακό Bosko.

Χαιρετώ.

BOSKO είπε...

b|a|s|n\i/a...
αν τα βρεις, να τα πάρεις και τα υπόλοιπα cd από το TOP 10 του bosko! Δε θα τα κλαις τα λεφτά σου! Σ' ευχαριστώ, Βασίλη, για τις ευχές, πάνω απ' όλα φυσική και πνευματική υγεία!

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
εξαιρετικές οι επιλογές μου λες, ε;
όχι τίποτα άλλο, μη βγει μετά κανείς και ισχυριστεί ότι πριμοδοτώ τους φίλους μου. Θα'χω εσένα για άλλοθι! χεχεχε
κι από μένα Μιχάλη ό,τι καλύτερο!

BOSKO είπε...

Αιολος...
λοιπόν, άκουσε: το cd της Monika δε μου εστάλη ποτέ, πέραν από δυο σινγκλάκια της που έλαβα στο ραδιόφωνο. Φρόντισα να τ' ακούσω όμως από φίλους, από δω κι από κει. Δε θα μπορούσα να συμπεριλάβω στο TOP 10 μου ένα άλμπουμ που δεν έχω "καλοχωνεμένο" μέσα μου.
Τη δε Joanna Drigo, ούτε που την έχω ακούσει. Ήταν να εμφανιστεί πρόσφατα στο Κύτταρο, αλλά δεν "έκατσε" η φάση. Νομίζω της έκανε παραγωγή ο Φ. Πλιάτσικας, έτσι δεν είναι; τι να πω, δε γνωρίζω, δε μπορώ να μιλήσω...
Όσο για τον Μητροπάνο, μέγας ειν' ο κύριος και θαυμαστά τα έργα του κι υγεία πάντα να' χει, αλλά εμένα δέσε με σε καρέκλα και βάλε με να τον ακούω...δεν έχω χειρότερο! Ξεχωρίζω επιλεκτικά κάποια κομμάτια του με Δήμο Μούτση, Μίκη Θεοδωράκη και Μάριο Τόκα κι αυτά λόγω των συνθηκών που τα πρωτάκουσα.
Τις καλύτερες ευχές μου για το νέο έτος, φίλτατε!

BOSKO είπε...

Το Άρωμα του Τραγουδιού...
υπερβολικός όπως πάντα ο Μάκης και γλυκύτατος! Κι εγώ, ρε συ, χάρηκα που σε γνώρισα και που τραβήχτηκες απ' τον Άγιο Στέφανο για να' σαι στην προβολή της ταινίας μου. Να, εσύ μόνο θα γράφεις αβρότητες;
Πάντα γερός, δυνατός και καλόγουστος σου εύχομαι, να χαίρεσαι την όμορφη οικογένεια σου!

Αιολος είπε...

Ναι, ο Πλιάτσικας. Είναι καλή, να την ακούσεις :)

Όπως και τη Μόνικα, είχα την εντύπωση πως εσύ (ειδικά) θα αγαπούσες αυτό τον δίσκο. Αστόχησα.

Έχω κι εγώ ανάλογες παραξενιές με κάποιους καλλιτέχνες ευρείας αποδοχής, άρα σε νιώθω κι ας αγαπώ τον Μητροπάνο.

Εδώ θα' μαστε και θα τα λέμε. Καλή χρονιά.

BOSKO είπε...

Αιολος...
δεν αστόχησες ούτε για τη Monika, ούτε για τη Drigo. Απλά σου είπα, για τη μία δεν έχω συνολική άποψη, για τη δεύτερη δεν έχω καν ακούσει τη φωνή της.
Σε νιώθω που με νιώθεις...
για να καταλάβεις, εγώ είμαι ή του ακραίου έντεχνου (που δεν πολυακούγεται) ή του κλασικού rock ή κάποιων πολύ πειραματικών ηλεκτρονικών πραγμάτων...από παντού μπορείς να πάρεις όμορφα στοιχεία! Του λαϊκού ρεπερτορίου δε θα έλεγα ό,τι είμαι πολύ, χωρίς πάλι ν' αποκλείω μεμονωμένα αξιόλογα πράγματα.

σωστά, εδώ θα' μαστε!

Ανώνυμος είπε...

Αιρετική η άποψή μου αλλά θα την πώ,και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αυτού του μπλογκ:
Συγχαρητήρια που έβγαλες απ'τη λίστα τους περισσότερους έλληνες(;) αγγλόφωνους ροκ γενίτσαρους.
Μπόσκο καλή χρονιά!...

BOSKO είπε...

trashman...
κατά πρώτον, καλή χρονιά να' χουμε!
κατά δεύτερον, τι εννοείς;
κάθε άποψη του trashman έχει ενδιαφέρον, όσο αιρετική κι αν είναι!
περιμένω, λοιπόν...
εδώ και τώρα ή αύριο μετά τη μεσημβρινή γεμιστή γαλοπούλα!

Ανώνυμος είπε...

Για τον αγγλικό στίχο λέω, αν κι εσύ δεν κάνεις τέτοιους διαχωρισμούς στην ελληνική δισκογραφία.
Η γαλοπούλα είναι gilly diet; Η πάει τέλειωσε αυτό;

BOSKO είπε...

trashman...
σωστά, δεν κάνω διαχωρισμούς άπαξ και ένας δίσκος κυκλοφορεί από ελληνική δισκογραφική εταιρεία. Μπορείς να βρεις και καλά αγγλόφωνα γκρουπ, σαν κι αυτά που αναφέρω στην αποτίμηση της χρονιάς. Δε μπορείς ας πούμε να κρίνεις άδικα τους Echo Tattoo ή τους νεότερους θεσ/νικείς Prefabricated Quartet. Λέω τώρα εγώ...
χθες μου εστάλη από gilli diet μια καλή μερίδα γαλοπούλα με δαμάσκηνα. Σήμερα πάντως τσάκισα το σπιτικό φαγητό με μουστάρδες, τζατζίκια, σαλάτες κι όλα τα βλαβερά νόστιμα λιπαρά. Από βδομάδα, η δίαιτα μου στα gilli diet παίρνει παράταση για άλλο ένα δίμηνο. Έχω δει εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχω ήδη χάσει 14 κιλά και θέλω να φύγουν από πάνω μου άλλα 10. Πολύ ωραία αίσθηση, ψωνίζω ρούχα και το φχαριστιέμαι. Η μπάκα έφυγε, αδυνάτισα αισθητά κι όποιος έχει να με δει καιρό ξαφνιάζεται!
Άντε και στα gilli dietο-δικά σου!