Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ!


Ο Θοδωρής Βλαχάκης των Magic de Spell ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα, γιατί είχε μια πολύ ωραία ιδέα, αμιγώς καλλιτεχνική, ελαφρώς ανατρεπτική και, το κυριότερο, με γενναίες δόσεις χιούμορ μέσα! Αν όλα πάνε καλά, το χειμώνα θα παρουσιάσουμε υπό τη μορφή μουσικο- θεατρικού δρώμενου το Αλφαβητάρι του Διαβόλου του Ambrose Bierce, ένα κλασικό έργο της αμερικανικής αντικουλτούρας. Πέσανε πολλές γνώμες για το ποιος θα υποδύεται τον συγγραφέα, μα όλοι οι δρόμοι μοιραία μας οδήγησαν στον ένα και μοναδικό Δημήτρη Πουλικάκο! Μη χάνοντας χρόνο και ξέροντας πόσο κακή σχέση έχει ο Πουλικάκος με τα παντός είδους μακροπρόθεσμα σχέδια, του τηλεφωνήσαμε αμέσως! Ραντεβού, λοιπόν, μεθαύριο για να δούμε πως θα προχωρήσει το όλο project! Αυτός θα είναι ο βασικός κορμός των παραστάσεων, διότι το μουσικό μέρος, εννοείται πως θα καλυφθεί από τους Magic de Spell με μια αναδρομή σε ολόκληρη την 30χρονη δισκογραφία τους! Είπαμε όμως τα κομμάτια τους να συνδέονται κάθε φορά με τα πνευματώδη κείμενα του Bierce ή, σωστότερα, με τη rock επί σκηνής παρουσία του θείου Νώντα!

Ανοίγω τώρα το Αλφαβητάρι του Διαβόλου και σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα, με την ελπίδα, συμφώνως και με τον μεταφραστή Γιώργο Μπλάνα, η φαρμακερή σκέψη του Bierce να διαφθείρει την ελληνική νεολαία:

Ακόλαστος επίθ. Αυτός που ρίχτηκε με μανία καταπάνω στην απόλαυση, η οποία δυστυχώς τον προσπέρασε.

Ακορντεόν ουσ. Όργανο με το οποίο εκφράζει αρμονικά τα συναισθήματα του ο δολοφόνος.

Απόσταση ουσ. Το μόνο πράγμα που προσφέρουν πρόθυμα οι πλούσιοι στους φτωχούς.

Γάμος ουσ. Τελετή στην οποία δύο άτομα αναλαμβάνουν την ευθύνη να γίνουν ένα, το ένα τίποτα και το τίποτα ανεκτό.

Διάσημος επίθ. Ο πασίγνωστος δυστυχισμένος.

Έρωτας ουσ. Παροδική φρενοβλάβεια, πάθηση που όπως η τερηδόνα και πολλές άλλες είναι διαδεδομένη μόνο στους πολιτισμένους λαούς που ζουν σε τεχνητό περιβάλλον, ενώ οι βάρβαροι που αναπνέουν καθαρό αέρα και τρέφονται λιτά, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανοσία. Μερικές φορές ο έρωτας επιφέρει το θάνατο, κυρίως στους γιατρούς και λιγότερο συχνά στους ίδιους τους ασθενείς.

Έτος ουσ. Χρονική περίοδος τριακοσίων εξήντα τεσσάρων απογοητεύσεων.

Ιερέας ουσ. Το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διαχείριση των δικών μας πνευματικών υποθέσεων, προκειμένου να βελτιώσει τις δικές του υλικές.
Ambrose Gwynett Bierce (1842- 1913?)

6 σχόλια:

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Επιτέλους κατι γνήσια μαύρο και για αυτό εξαιρετικά αισιόδοξο.

Οσο εγώ ...αγιάζω, σε χριστιανικά σκηνώματα ,εσύ το αντίθετο πράττεις αντίχριστε εν Θεω αδελφέ.

Ευλόγησον λοιπόν
και βούρ στες ακολασίες του Αυγούστου. -))

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
τα βλέπω κι εγώ τα κατορθώματα σου, μην κοιτάς που δε σχολιάζω. Όταν επιστρέψεις θα λέμε "ο Αισθηματική ηλικία, όστις εκ Πλαταμών' αφίχθη και ευθύς στας ηδονάς ερρίφθη"! Κι άσε εμάς να λιώνουμε στα πάτρια Εξάρχεια, οργανώνοντας rock δρώμενα!

Κλείτωρ είπε...

ω! αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Εύχομαι καλή δύναμη και αναμένω με ενδιαφέρον.

Μαρία είπε...

Αυτή την αλφα βητα πρέπει να την μάθω....Ευχαριστώ για την διαβολική πρόταση ανάγνωσης κι εσένα και τον Θοδωρή...Δεν το γνώριζα ομολογω.Τι μπορει να μάθει κανεις, που έχει μείνει στο ωραιότατο άστυ το πρωτο μεσημέρι του Αυγούστου και χρησιμοποιει την τεχνολογία του διαβόλου....Πολύ καλή η ιδεα σας...Μακαρι να πραγματοποιηθει με τις ευλογίες του.....πάντα!!!

BOSKO είπε...

Κλείτωρ...
για να δούμε τι θα δούμε...thanx, πάντως, για τα good vibes!

BOSKO είπε...

Μαρία...
είδες τι σού είναι η τεχνολογία του διαβόλου;
μια χαρά τα λες!