Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ; ΟΤΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ!

Αυτή την Κυριακή η εφημερίδα Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου θα δώσει ένα cd το οποίο θα περιέχει παραδοσιακά κάλαντα απ' όλους τους τόπους της Ελλάδας και ερμηνευμένα από μία πλειάδα δημοφιλών τραγουδιστών κυρίως του λαϊκού ρεπερτορίου: Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τερζής, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, αλλά και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Καζούλλης και πολλοί άλλοι. Την ιδέα είχε ο κύριος της φωτογραφίας, ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, κατά τη θητεία του οποίου στη διεύθυνση του διφώνου προσελήφθην κι εγώ στο περιοδικό αρκετά χρόνια πριν.
Μαζί με τον Κουμπιό, εξίσου υπεύθυνος για την αξιόλογη αυτή παραγωγή, είναι και ο σταθερός συνεργάτης του την τελευταία τριετία, ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε πριν λίγες ώρες μέσα στο Μουσείο Παραδοσιακών και Λαϊκών Οργάνων, στους Αέρηδες της Πλάκας, παρουσία σύσσωμου του επιτελείου του δίσκου.
Υπήρξαν και κάποιοι που δε μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Τσακνής. Όσοι όμως ήταν εκεί, προτού ξεκινήσουν οι ομιλίες, είδαν τους εαυτούς τους στο ολιγόλεπτο ντοκιμαντεράκι- trailer που άνοιξε τη σημερινή συνέντευξη τύπου. Η Πίτσα Παπαδοπούλου...
ο Μπάμπης Τσέρτος και παραδίπλα ο Ανδρεάτος, ο Πέτρος Γαϊτάνος κ.α.
Το λόγο πήρε αρχικώς ο Μιχάλης, ο ιθύνων νους της παραγωγής, ο οποίος μας αφηγήθηκε πώς ένας παππούς, κάποτε στην Τήλο, του εξήγησε πως το Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, τα γνωστότερα δημοτικά κάλαντα, στην ουσία μιλούσαν για τον απελπισμένο έρωτα ενός φτωχόπαιδου για μια βασιλοπούλα. Στις δικές τους ομιλίες, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο διευθυντής της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση δέκα ετών από την ίδρυση της εν λόγω ορχήστρας που- ως φαίνεται- παίζει ρόλο στο σύγχρονο εγχώριο λαϊκό- παραδοσιακό τραγούδι, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας θυμήθηκε τα κάλαντα ως αναπόσπαστο μέρος των παιδικών του ακουσμάτων. Κρατώ τις εξής φράσεις του Νταλάρα: Τώρα που οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να πάνε το τραγούδι σε κάθε γωνιά, σε κάθε σπίτι, εύχομαι στις εφημερίδες καλή δύναμη και να συνεχίσουν με αξιόλογες παραγωγές, για όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Μάλλον δηλαδή αισιόδοξα έκλεισε τη δική του ομιλία ο Νταλάρας!
Ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, απ' την άλλη, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα ελληνικά κάλαντα και τον αλληγορικό ενίοτε χαρακτήρα των στίχων τους, επαινώντας τους δημιουργούς για την προσπάθεια διαφύλαξης και διάδοσης της παράδοσης που χάνεται. Κάποια στιγμή είπε ότι ο δικός μας Άγιος Βασίλης, που δεν είχε καμία σχέση με τον Santa Claus των Δυτικών, δεν έφερνε δώρα στους ανθρώπους, αλλά την Παιδεία. Εγώ θα προτιμούσα πάντως να έφερνε μια Barbie, απάντησε στ' αυτί μου ο συνάδελφος Αλέξης Βάκης και ψοφήσαμε στο γέλιο!
Όσο για τον δημοσιογράφο- εκδότη Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, τον οποίο άκουγα μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου να λέει ότι η εφημερίδα του ετοιμάζεται για νέες μουσικές παραγωγές συλλεκτικής- αρχειακής σημασίας, αρκέστηκε σε δυο λόγια λιτά, αφού πρώτα παρουσιάστηκε με χιούμορ ως διευθυντής δισκογραφικής εταιρείας.Αναμενόμενες οι αναμνηστικές φωτογραφίες με τους συντελεστές του δίσκου: από αριστερά, οι Encardia, η Καίτη Κουλλιά, ο Μιχάλης Κουμπιός, ο Πασχάλης Τερζής, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Νεκταρία Καραντζή και ο Γιώργος Νταλάρας.
Κι εδώ, οι Τερζής, Ανδρεάτος, Παπαδοπούλου, Κατσιγιάννης, Τσέρτος και Γαϊτάνος.
Αποχωρώντας από το Μουσείο Παραδοσιακών και Λαϊκών Οργάνων, πολύ χάρηκα διότι πέτυχα τον σπουδαίο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, που συμμετείχε στην πρόσφατη ηχογράφηση του τραγουδιού της ταινίας μου, μα δεν τον είχα προλάβει στο στούντιο. Ξέρεις από βέσπα; μοιάζει να φωνάζει! Ύστερα κατηφόρισα προς το Μοναστηράκι και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ν' αγοράσω second- hand το αριστουργηματικό Saint Dominic's Preview του Van Morrison! Καλή η ελληνική παράδοση, δε λέω, αλλά τι να την κάνεις άμα ανοίξει το στόμα του ο Ιρλανδός...
* το cd Να τα πούμε; (Κάλαντα Δωδεκαήμερου) κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου με την εφημερίδα Veto. Περιέχει 17 παραδοσιακά κάλαντα, ερμηνευμένα από 20 τραγουδιστές, στην απόδοση της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού. Αξίζει να σημειωθεί πώς τα έσοδα από την πώληση της εφημερίδας (και του cd), αντί αμοιβής των συντελεστών, θα προσφερθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάνω από όλα κρατώ το βάψιμο των ομματιών του κυρίου Γαιτάνου..

Τα υπόλοιπα είναι κάλαντα...

Υ.Γ. Τι θα γίνει το cd όταν περάσει η Κυριακή; Που πάνε οι δίσκοι όταν οι Κυριακές πεθαίνουν; Θα πωλείται αυτόνομα στα δισκοπωλεία;

Σπύρος

BOSKO είπε...

Σπύρος...
δεν πα' να τα βάφει τα μάτια του, βρε Σπύρο, ο άνθρωπος; τι μας κόφτει;
όλα είναι κάλαντα σ' αυτό το cd, αν υπονοείς το περιεχόμενο του ή ας πούμε πώς εγώ δεν σε καταλαβαίνω.

Υ.Γ. Σωστή η παρατήρηση σου, το συζητάγαμε έξω με τον κόσμο και μη βλέπεις που δεν το σχολίασα στην ανταπόκριση μου. Υποθέτω πως όσα cd περισσέψουν θα δοθούν με άλλα έντυπα του ιδίου Ομίλου ή και άλλου. Ξεχνάς τι έκανε πρόσφατα ο Πάριος; κι άλλος ένας, νομίζω από τους σκυλάδες.

Ανώνυμος είπε...

Με κόφτει..γιατί τον ζηλεύω...:)

για το "τα υπόλοιπα είναι κάλαντα"

απλά εννοούσα χιουμοριστικά
ότι έχουν μικρότερη αξία
σε σχέση με το μακιγιάζ του Γαιτάνου...

Ποια άλλα έντυπα έχει ο Όμιλος;

Σπύρος

BOSKO είπε...

Σπύρος...
α, ΟΚ, τώρα σε κατάλαβα!
έλα ντε, ποια άλλα έντυπα έχει ο τριανταφυλλοπούλειος όμιλος; τι το περάσαμε; Modern Times και Γιαννίκο;

Dr Low είπε...

Ο Μιχάλης (μιας και τον γνωρίζω προσωπικά) είναι εκτός απο αξιόλογος μουσικός και ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Συνεπώς εάν απο κάποιον περιμέναμε να ακούσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτός είναι ο Μιχάλης!

Και μπράβο σε εσένα που το αναδεικνύεις...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μόνο τα δισκοπωλεία αντικατέστησαν; Για να πουλήσουν κάνα φύλλο οι εκδότες ή οι δημοσιογράφοι-εκδότες γίνονται από έμποροι κινέζικων ο,τινάναι μέχρι βιβλιοπώλες.

Πάντως αν το προχωρήσει με την δισκογραφία ο δημοσιογράφος του Κίτρινου Τύπου θα χάσω πολλές παραγωγές. Ό,τι έχει υπογραφή Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μού προκαλεί έντονο αρνητισμό.

BOSKO είπε...

El...
τον γνωρίζω αρκετά καλά τον Μιχάλη ή έτσι νομίζω τουλάχιστον, οπότε μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου, μιας και λέμε το ίδιο πράγμα!

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
η παραγωγή είναι του Κουμπιού και του Νταλάρα, δηλαδή του label που έχουν φτιάξει με τίτλο "Καμπανάκι". Αν δεν κάνω λάθος, το Veto αυτή τη στιγμή παίζει τον ρόλο του διανομέα περισσότερο και όχι του παραγωγού. Εκτός και αν δεν σου αρέσει γενικώς ο Νταλάρας, ο οποίος, όπως επισήμανε, η κατάσταση αυτή με τις εφημερίδες- δισκοπωλεία ίσως να μην έχει μεγάλη διάρκεια. Ίσως, βέβαια, λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλεί το μακιγιάζ του Γαιτάνου που λέει τα κάλαντα...εδώ το έκαναν άλλοι πριν απ'αυτόν...http://www.youtube.com/watch?v=In3sApWlY1s...

Δέσποινα

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
χαχαχα! Λες ο Πέτρος να' ναι η ελληνική σύγχρονη βερσιόν του Alice και του Marc Bolan; Έπρεπε να ζει στο Λονδίνο των early 70s το παλικάρι και να τραγουδάει glam- rock, όχι βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα. Αστεία- αστεία, ας κάνει ότι γουστάρει με το look του, τη φωνάρα του την έχει όμως!

Ανώνυμος είπε...

Χα, χα! Ναι! Το αποκλείεις; Σίγουρα αδικείται εδώ το παλληκάρι γι αυτό έχει τα απωθημένα του..πάντως εμένα μου τη σπάει και δεν με πείθει σαν καλλιτέχνης κι ας είναι φωνάρα...αυτό το δήθεν χριστιανικό χαμηλο προφίλ δηλ. Σου λέω άλλα πράγματα του πάνε του παιδιού, αλλά στην Ελλάδα πού τέτοια τύχη!! Έχει το δαιμόνιο μέσα του και δεν κατέει πώς να το διοχετεύσει, γι αυτό και το χει ρίξει στους ψαλμούς και τα κάλαντα μήπως και το ξορκίσει...

Καληνύχτα και φιλιά
Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

"Έχει το δαιμόνιο μέσα του και δεν κατέει πώς να το διοχετεύσει, γι αυτό και το χει ρίξει στους ψαλμούς και τα κάλαντα μήπως και το ξορκίσει... "

Μήπως, λέω μήπως, έμοιαζε πολύ και μοιάζει φνωητικά -και οπτικά- στον ¨θείο" οπότε ήταν -έγινε- χαμένος από (το) χέρι (του) αν ακολουθούσε το δρόμο του στρωτού τραγουδιού...;;

Αποδείξεις δεν έχω, μόνο εικασίες...

Μήπως λέω μήπως...

Σπύρος