Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ THELONIOUS MONK, Η ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ HENRY MANCINI & Η ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ EDITH PIAF!

Πιστεύω πως γι' αυτές ακριβώς τις δυο- τρεις σπάνιες στιγμές άξιζε η χθεσινή πρώτη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, της Έλλης Πασπαλά και της Σαβίνας Γιαννάτου στο θέατρο Παλλάς. Εάν η πρόθεση των τριών καλών ερμηνευτριών ήταν ο Γύρος του Κόσμου μέσα από την τέχνη του τραγουδιού, σίγουρα το κατάφεραν! Ειδικά στο πρώτο μέρος όπου αφού ακούσαμε τη Φαραντούρη να τραγουδά το Los Libertadores από το Canto General (το αφιέρωσε στην παρευρισκόμενη Αλέκα Παπαρήγα), αλλά και ένα άλλο άγνωστο τραγούδι του Θεοδωράκη σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, την Έλλη Πασπαλά στο εξαίσιο Summertime in Prague του Καλαντζόπουλου και τη Σαβίνα Γιαννάτου στη Ρόζα- Ροζαλία της Πλάτωνος, οι τρεις ιδιαίτερες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους φωνές έσμιξαν σε ερωτικά τραγούδια από τη Βραζιλία και το Μεξικό για να καταλήξουν στη Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων του Χατζιδάκι και του Δαβαράκη. Οι πιο ευχάριστες εκπλήξεις όμως πριν το διάλειμμα ήταν όταν η Πασπαλά τραγούδησε το Meglio Stasera του Henry Mancini από τον Ροζ Πάνθηρα, ξεσηκώνοντας το κοινό με την εξωστρεφή της διάθεση και όταν ο ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής άφησε πρόσκαιρα το πιάνο για να συνοδεύσει με το ακορντεόν του τη Σαβίνα σ' αυτό εδώ:
Υπέροχο τραγούδι αγάπης και νοσταλγίας με τη Σαβίνα να το αποδίδει όλο εσωτερικότητα σαν να επρόκειτο για μια, ασυνήθιστα ρυθμική, μεσαιωνική μπαλάντα! Όσο για το δεύτερο μέρος, ενώ είχαμε αρκετές αλλαγές αναφορικά με το τυπωμένο πρόγραμμα, η Φαραντούρη μάγεψε κυριολεκτικά στην ερμηνεία του Blue Monk του Thelonious Monk! Άκουγα την κοντράλτο φωνή της να μπλουζάρει ντουέτο με το πιάνο του Φαραζή και σκεφτόμουν ότι δε φωνάζω αδίκως όταν της λέω συχνά να αφήσει κατά μέρος τις μεγάλες ορχήστρες και τα...Μέγαρα, να πάρει ένα πιάνο, ένα κοντραμπάσο και μία ηλεκτρική κιθάρα, να κλειστεί μαζί τους σε ένα υπόγειο και να κάνουν θαύματα, τραγουδώντας από Billie Holiday και Bessie Smith μέχρι Thelonious Monk και Charlie Parker! Αλλά κοτζάμ Φαραντούρη ειν' αυτή! Τι να της πεις; Σου λέει όχι κύριε, εγώ θα τραγουδάω Μίκη και Δρόμοι παλιοί για μια ζωή! Όπως το τραγούδησε πάλι χθες βράδυ και κόντεψε να πέσει το Παλλάς από το χειροκρότημα! Ακολούθησαν και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια, σαν το σπιρίτσουαλ Oh Freedom!, τον Μπάλο του Σαββόπουλου, το Πρακτορείο και το Καίγομαι- Καίγομαι του Ξαρχάκου και του Γκάτσου από το Ρεμπέτικο ή το Gracias a la vida της Violetta Parra! Όλα αυτά ερμηνευμένα τριφωνίες, ώσπου να δοκιμάσουμε τη μεγαλύτερη έκπληξη στο τέλος της συναυλίας: η Πασπαλά πήρε τη θέση του Φαραζή στο πιάνο, έπαιξε και τραγούδησαν ντουέτο με τη Φαραντούρη το λαϊκό τραγούδι Δεν έχεις το δικαίωμα! Ακολούθως η Σαβίνα ερμήνευσε το Πέφτουν της βροχής οι στάλες και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που άκουγα τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια να ερμηνεύει θεϊκά Βασίλη Τσιτσάνη!

Αυτές ήταν οι ομορφότερες στιγμές από τη σύμπραξη της Μαρίας Φαραντούρη, της Έλλης Πασπαλά και της Σαβίνας Γιαννάτου μετά από μια δεκαετία και πάλι στη σκηνή του Παλλάς. Η συναυλία επαναλαμβάνεται σήμερα το βράδυ στον ίδιο χώρο, προτού πάρει τον δρόμο της- υποθέτω- για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ίσως και το εξωτερικό.

11 σχόλια:

Άρτεμις είπε...

Αυτες ήταν οι καλυτερε στιγμες κι αυτες ηταν οι καλυτερες στιγμες μα δεν αφησες και τιποτα....! Με εσκασες! Οι στιγμες που περιγραφεις δεν ειναι λίγες οπως ειναι απολυτα φυσικο. Εξ αλλου μιλαμε για τις καλυυυυτερες ελληνικες φωνές-και οχι μονο. Μακαρι να μπορεσω να τις δω κι εγω! Τι μου κανεις βραδιατικο. Και να φανταστεις δεν τις εχω δει ζωντανα παρα μονο την Πασπαλα στο Ηρωδειο με την Πλατωνος που ομολογουμενως το γιορταζε κι ηταν εξαιρετικη!Αντε καλο ξημερωμα

logia είπε...

Ζήλεψα!!!!!

Καλημέρα σου

Ανώνυμος είπε...

μμμμμ ζήλεψα! ήθελα πολύ να πάω στη συναυλία αυτή αλλά έχω και μάθημα φωτό. τις Δευτέρες που δεν παίζει να χάνω, + διάφορα άλλα σήμερα, πάντως χαίρομαι που ακούω ότι πήγε τόσο καλά και ότι είπαν και τόσα εξαιρετικά και διαφορετικά μεταξύ τους,τραγούδια!super!!
άντε καλημέρααα!

BOSKO είπε...

Άρτεμις...
ε, τι, να μην έγραφα τι μου άρεσε περισσότερο; Πολωνία είσαι ακόμη; Μπορεί και να τη δεις κάποια στιγμή τη συναυλία αυτή αν πράγματι οι τραγουδίστριες κάνουν περιοδεία μεσ' στην επόμενη χρονιά! Σ'το εύχομαι!

BOSKO είπε...

logia...
εσύ πάλι που ήσουν χθες; που να μη δίναμε και ραντεβού κιόλας! Ούτε τον Στέφανο είδα, ούτε τη Νεφέλη μέσα σε τόσο κόσμο. Τώρα μαθαίνω ότι εσύ δεν ήρθες τελικά!

BOSKO είπε...

Amelie...
στην επόμενη κι εσύ! Δεν πειράζει, κοίτα τα μαθήματα σου και τα διάφορα άλλα που κάνεις και σίγουρα κάποια στιγμή μεσ' στη χρονιά που έρχεται, θα το δεις το πρόγραμμα!

nefeli είπε...

η νεφελη ηταν εκει αναμεσα σε τοσο κοσμο κι εφυγε συγκινημενη γιατι στη σκηνη υπηρχε παντου αγαπη
ενιωσα τοσο ομορφα ως ακροατηριο οσο ειχα καιρο να νιωσω απο κατω
καλη σου μερα :)

BOSKO είπε...

nefeli...
σε καταλαβαίνω, απλά λέγαμε να γνωριστούμε και με τη μητέρα σου, εφόσον έχουμε και κοινούς γνωστούς που ήταν επίσης εκεί χθες βράδυ. Είστε πολύ ταλαντούχες, μαμά και κόρη, κι αυτό δεν είναι μια απλή φιλοφρόνηση!

logia είπε...

Bosko

μας... συγκινείς

Η αφεντιά μου... δούλευα η έρμη...
η Νεφέλη στα είπε μοναχή της
η συνάντηση δεν έγινε λόγω κόσμου...
σήμερα όλη μέρα άκουγα σχόλια γεμάτα συγκίνηση...
θα την καρφώσω τη μικρή,στο Ρόζα- Ροζαλία την πήρανε τα κλάματα

Ασε που όλοι μαζί προσπαθούσαμε να θυμηθούμε σε ποιό καφέ την είχαμε πάει για να ακούσει ζωντανά τη Λιλιπούπολη ... και δεν θυμηθήκαμε ακόμη...

BOSKO είπε...

logia...
εντάξει, τώρα κατάλαβα, τίποτα δεν είναι τυχαίο σ' αυτή τη ζωή! Είστε καλεσμένες πάλι στα events που αναφέρονται σε τούτο το post! Εγώ θα είμαι μέσα σε όλα! Διαλέγετε και παίρνετε!

logia είπε...

:)))))