Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ VII: ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ


Όποιος σκοτώνει την καρδιά, ολότελα για το κορμί δε νοιάζεται, τραγούδησε εν έτει 1935 η Σοφία Βέμπο και το’ ριξε στην...κοκαΐνη, πολλές δεκαετίες πριν τον J. J. Cale και τον Eric Clapton και βέβαια προτού το εν λόγω βλαβερό σπινταριστό ναρκωτικό γίνει must στους κύκλους των γιάπηδων και των ανθρώπων της νύχτας! Άλα της η Βέμπο!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου και πάλι με τα ωραία σου ποστ! Η Βέμπο είναι τεράστια, ασύληπτη!! Τολμηρή για την εποχή της και σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έκρυβε στο σπίτι της στην μπλε πολυκατοικία στα Εξάρχεια τα κυνηγημένα παιδιά του Πολυτεχνείου! Και όχι τίποτα άλλο, επειδή νομίζουν ακόμα πολλοί απο λάθος εντύπωση ότι το λεγόμενο "ελαφρό" τραγούδι είναι για αρλεκίνους εραστές ή του σαλονιού. Η Βέμπο βέβαια έδωσε με τη γήινη φωνή της άλλη διάσταση σε αυτό το είδος αστικού τραγουδιού και μάλιστα έχω διαβάσει κάπου ότι ξένιζε επειδή είχαν συνηθίσει τις σοπράνο φωνές που τραγουδούσαν και ολίγον με στόμφο μέχρι τότε, κάποιοι δεν τη θεωρούσαν καν καλλίφωνη! Φαντάσου λοιπόν τι σοκ θα πάθανε αν άκουσαν κι αυτό το τραγούδι, εκτός κι αν είναι πολύ μεταγενέστερο.
Αλλά ποιός το έγραψε;

Δέσποινα

thalassamov είπε...

!!!!
Τί ωραία που μας το θύμισες!!!
Από θεατρική παράσταση δεν είναι;

Πριν 3 χρόνια είχα βρει στα έγγραφα του παππού μου, μερικά φυλλάδια με τραγούδια. Ένα από αυτά ήταν των Σοφίας και Αλίκης Βέμπο. Δεν γνώριζα και δεν έψαξα ποτέ να μάθω για την δεύτερη Βέμπο, δυστυχώς.
Το τραγούδι που μας θύμισες απόψε ήταν ένα από αυτά του Φυλλαδίου...και ήρθε φλαααααας η εικόνα με τα δύο ονόματα...

Αυτά! Όμορφη νυχτιά!
:))))))))))))))))))))))))))))))

Rena Fan είπε...

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Βέμπο...

Όντως ξένισε στην αρχή η φωνή της, αλλά όταν τραγούδησε αυτό το τραγούδι είχε γίνει πλέον γνωστή και αγαπητή στον κόσμο. Η μουσική του του τραγουδιού είναι του Ντ' Άντζελις και οι στίχοι του Σπ. Μεταξά.

Λεπτομέρεια: στα γεγονότα του Πολυτεχνείου η Βέμπο φιλοξένησε τα κυνηγημένα παιδιά στο σπίτι της, στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων, όπου έζησε από το 1960 ως τον θάνατό της. Στην είσοδο της πολυτακοικίας υπάρχει σήμερα μια επιγραφή που αναφέρει ότι εκεί έζησε η Βέμπο.

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
για μένα η Βέμπο είναι πραγματικά υπόδειγμα τραγουδίστριας, πέραν όλων των άλλων που σωστά αναφέρεις. Για τους δημιουργούς του τραγουδιού μας ενημερώνει παρακάτω ο rena fan!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα παιδιά!
Όμορφη νυχτιά απόψε αλλά μες στο σπίτι με κρασάκι και μουσική..πριν λίγο μπήκα κ τα είδα όλα από το κρύο. Είδαμε λοιπόν ότι δεν υπήρχαν μόνο ρεμπέτικα απαγορευμένα τότε από το καθεστώς Μεταξά. Αλλά και το όνομα Σπυρος...Μεταξάς όταν το διάβασα πολύ γέλασα. Μεταξάς εναντίον Μεταξά!
Μαθαίνω για την Αλικη Βέμπο πρώτη φορά.
Rena Fun η λεπτομέρειά αυτή -όπως λες -είναι σπουδαία και γιατί αν ζούσε η Βέμπο εκεί στην καρδιά των γεγονότων ήταν ακόμα πιο επικίνδυνο για εκείνη που το έκανε αυτό. Πιο παλιά όμως έζησε και στην ιστορική μπλε πολυκατοικία.

Δέσποινα

BOSKO είπε...

thalassamov...
καλώ τον rena fan να επανέλθει και να μας κατατοπίσει περί της Αλίκης Βέμπο, κατόπιν της ιστορίας που παρέθεσες.
όμορφο βράδυ να' χεις, επίσης!

BOSKO είπε...

rena fan...
την ξέρω καλά την πολυκατοικία αυτή. Ήταν να νοικιάσω ένα δυαράκι που το ζαχάρωνα, αλλά μου είπαν ότι κόστιζε 700 ευρώ το μήνα κι όταν ρώτησα γιατί, απάντησαν "επειδή εδώ έζησε η Βέμπο"! Μετά είδα την επιγραφή που λες!

Rena Fan είπε...

Η Αλίκη Βέμπο, μικρότερη αδελφή της Σοφίας, υπήρξε ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος των παραστάσεων που ανέβαζε η αδελφή της αλλά και άλλοι θίασοι.

Εμφανίζεται μαζί με τη Σοφία στην ταινία "Η προσφυγοπούλα".

Πέθανε στο τέλος της δεκαετίας του '80.

ΥΓ. Πουλάει λοιπόν τόσο πολύ το όνομα της Βέμπο σήμερα; Φαντάσου πόσο θα κοστίζει το διαμέρισμά της.... γιατί εκεί έζησε και πέθανε η Βέμπο!!

Rena Fan είπε...

Δέσποινα, καλησπέρα! Ναι, έχεις δίκιο, όντως έζησε και στην μπλε πολυκατοικία η Βέμπο για κάποια χρόνια, πριν παντρευτεί τον Τραϊφόρο.

Ανώνυμος είπε...

Ω! Σόρυ Bosko δεν είχα δει την απάντησή σου. Είχα κάνει διπλό κλικ στο youtube κανονικά και είδα τις λεπτομέρειες, δεν το είχα σκεφτεί πριν σε ρωτήσω. Σε καληνυχτίζω!

Δέσποινα

thalassamov είπε...

Πέρασα για να πω "Ευχαριστώ!" στον Rena Fan.
:)))))))))))))))

Rena Fan είπε...

thalassamov, να 'σαι καλά. Καλημέρα σε όλες/όλους!

BOSKO είπε...

καλημέρα σε όλους!
μια χαρά, λοιπόν, σας άφησα και τα είπατε εδώ μέσα!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρες σε όλους! Rena Fan πράγματι "έγραψες" με ό,τι μας έμαθες χθες!
Θυμίζω κ ότι πλησιάζουν οι εμφανίσεις Αγγελάκα και Επισκεπτών, Διώνη στο Fuzz Club 29 και 30 του μήνα..σας έχω κουφάνει τώρα από τη Βέμπο στον Αγγελάκα. Ντροπή μου! Αλλά διάβασα σήμερα στην κυριακάτικη ότι ετοιμάζουν παραγωγή στον Γιώργη Ξυλούρη και Βελιώτη μαζί, δηλαδή κρητικό λαούτο με δοξαριές τσέλου από το μέλλον φαντάζομαι ένα πράμα και δεν κρατιόμουν να το μοιραστώ εδώ. Φιλιά!
Δέσποινα

Κατερίνα Πετρίδου είπε...

Κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις "University Studio Press το βιβλίο "Σοφία Βέμπο - Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της" της Κατερίνας Κ. Πετρίδου.
Παράλληλα η συγγραφέας εκθέτει την ομώνυμη συλλογή της στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.