Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ο-μάνος-χατζιδάκις-στον-κόσμο-του-επενδυτή...

Από σήμερα και για άλλα πέντε Σάββατα, η εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή (Modern Times/ Κ. Γιαννίκος) προσφέρει μία συλλογή τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι σε έξι cd. Μια και δεν είχα δει το διαφημιστικό spot της συγκεκριμένης προσφοράς από την τηλεόραση, ωστόσο ήταν όπως το φανταζόμουν: όχι ολόκληροι κύκλοι τραγουδιών του Χατζιδάκι, απ' αυτούς που είχαν βγεί στη Lyra, σαν τα Παράλογα ή τις Μπαλάντες της οδού Αθηνάς, αλλά επιλογές από παλιότερα και πιο πρόσφατα άλμπουμ, όχι αποκλειστικά με χατζιδακικό ρεπερτόριο. Καθώς επίσης και ασήμαντες- κατά την ταπεινή μου γνώμη- ζωντανές ηχογραφήσεις τραγουδιών του συνθέτη. Τι νόημα έχει, ας πούμε, το Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι με τον Δημήτρη Μπάση ή Η μπαλάντα του Ούρι με τον Μπάμπη Στόκα; Αντιθέτως, στη συλλογή υπάρχουν αξιόλογες ηχογραφήσεις της δεκαετίας του 1960 με τους Γιώργο Ρωμανό, Αρλέτα, Γιώργο Ζωγράφο, Λάκη Παππά, Γιώργο Μούτσιο, επιλογές από προσωπικούς δίσκους της Μαργαρίτας Ζορμπαλά (Το μεθυσμένο κορίτσι), της Νένας Βενετσάνου (Εικόνες), του Ηλία Λιούγκου (Το φιλί μου ταξιδεύει), της Σαβίνας Γιαννάτου (Πάω να πω στο σύννεφο), αλλά και live επανεκτελέσεις με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μανώλη Μητσιά και τον Βασίλη Γισδάκη- αναφέρω μόνο τους κλασικούς χατζιδακικούς ερμηνευτές, τη στιγμή που μέσα θα βρείτε, μεταξύ άλλων, Ελένη Βιτάλη (συγκλονιστική στο Που το πήγαν το παιδί), Αναστασία Μουτσάτσου και τις παλαιότερες Μελίνα Μερκούρη και Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η συγκεκριμένη συλλογή φυσικά και δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατά διάνοια με τη Ρωμαϊκή ή τη Λαϊκή Αγορά, τις κλασικές πλέον συλλογές αναθεωρημένων από μουσικής άποψης τραγουδιών του Χατζιδάκι, δεδομένης της απουσίας του και κυρίως ενός ενορχηστρωτικού...ανακατέματος. Είναι σα να άνοιξε κάποιος τον κατάλογο των εκδόσεων της Lyra, βρήκε ότι βρήκε από Χατζιδάκι και έφτιαξε έξι διαφορετικά track-lists, δίχως ομολογουμένως ιδιαίτερη επιμέλεια. Πάντως, έχει και μια γοητεία το όλο πράγμα, αφού προσωπικά μού θύμισε τις κασέτες με σκόρπια τραγούδια του Χατζιδάκι που έγραφα στη δεκαετία του 1990. Πάλι καλά που το εικαστικό της έκδοσης, διά χειρός Πέτρου Παράσχη, είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και περιέχει booklet με στοιχεία για τις πρώτες εκτελέσεις των κομματιών. Τέλος, να πούμε πως η προσφορά αυτή με τον Κόσμο του Επενδυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη της εφημερίδας Η Καθημερινή, που ξεκινάει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα δώσει 17 ολόκληρα άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι από τον κατάλογο της MINOS-EMI.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ θα πρότεινες να πάρουμε τα cd από τον κόσμο του επενδυτή ή από την Καθημερινή??
Σημείωση: Σε ρωτάει κάποιος που του αρέσει ο Χατζιδάκις και βρίσκεται σε διλημμα.]

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
τι να σου πω, σηκώνει πολλές απαντήσεις το θέμα. Αν είσαι "μανιακός" του Χατζιδάκι, θα πάρεις τον "Κόσμο του Επενδυτή", αφού υποτίθεται θα τά 'χεις τ' άλλα έργα που θα δώσει η "Καθημερινή". Πάλι, όμως, αν είσαι καταναλωτής 100% θα τα ξαναπάρεις, γιατί λέγεται πως θα περιέχουν καινούργια ένθετα. Αν ανήκεις, τώρα, σ' αυτούς που απλά τους αρέσει ο Χατζιδάκις και δεν την ψάχνουν ιδιαίτερα με ενορχηστρώσεις, επανεκτελέσεις κλπ., καλύτερα πάρε τον "Κόσμο του Επενδυτή". Ή και τις δύο προσφορές...Σου είπα, δεν ξέρω τι να σου απαντήσω :-)))

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου...ο Μάνος μας πάλιιιιιιιιιιι!γιούυυυυυπιιιιιιιιιι! ε,δε ξέρεις πόσο χάρηκα όταν το είδα,ε,δεν είναι φανταστικό?...που πάντα όλα ξεκινάνε από το Μάνο κ καταλήγουν σε αυτόν??...κ πιστέυω,αυτό θα γίνεται για δεκαετίες ακόμη αν όχι για πάντα!!!!!!ο Μάνος θα απασχολεί πάντα,τους ειδικούς της μουσικής το κόσμο,τους ανθρώπους που έζησαν στην εποχή του,κ μεγάλωσαν με τη μουσική του,...αλλά κ τις νέες γενιές που θα έρθουν...πάντα θα μας απασχολεί ο Μάνος...εκείνος,η δουλειά του,η προσφορά του στη μουσική,την ελληνική κ τη παγκόσμια,τα όσα είπε κ έκανε στην εποχή του...ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΛΑ....το φαινόμενο Μάνος...φιλάκια πολλά κ χαρούμενα...

Γιώργος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου ότι πρόκειται για "λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα". Και επίσης ότι περιέχει "ασήμαντες ηχογραφήσεις": η εκτέλεση του Κεμάλ από τον Μανώλη Μητσιά είναι ...Θεός φυλάξοι!
Το ένθετο (booklet) επίσης είναι ελλειμματικό: ναι μεν αναφέρει την χρονολογία (και μόνο) της πρώτης εκτέλεσης, αλλά δεν αναφέρει αν ακούμε την πρώτη εκτέλεση ή άλλα στοιχεία για το ποια ήταν η πρώτη εκτέλεση.
Πολύ σωστά αναφέρεις ότι "Η συγκεκριμένη συλλογή φυσικά και δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατά διάνοια με ... τις κλασικές πλέον συλλογές ... του Χατζιδάκι". Προορίζεται μόνο για συλλέκτες που πιθανό να μην έχουν κάποια από τα κομμάτια/επανεκτελέσεις. Για τους υπόλοιπους η επίσημη δισκογραφία του συνθέτη είναι ο καλύτερος δρόμος. Η προσφορά της Καθημερινής μου ακούγεται σαν καλύτερη πρόταση.
Εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι ο Όμιλος Γιαννίκου ευτελίζει το υλικό της ιστορικής ΛΥΡΑ.

BOSKO είπε...

Αθανασία...
τώρα που η εγχώρια δισκογραφία κατέρρευσε, τά 'χουμε ξαναπεί, οι εφημερίδες αντικατέστησαν τη διανομή των δίσκων, παλιών και καινούργιων. Ο Χατζιδάκις- για τον Γιώργο, μιλάω- άργησε να μπεί στο παιχνίδι, αλλά τελικά μπήκε. Χαράς ευαγγέλια για σένα, Αθανασία μου.

BOSKO είπε...

Γιώργος...
δεν ξέρεις πόσο συμφωνούμε. Άκουσα σήμερα τον "Κεμάλ" και στην παρλάτα της εισαγωγής, ο κατά τ' άλλα συμπαθής Μητσιάς έκανε σα νά 'λεγε τις...ειδήσεις. Το δε ένθετο, ναι, έχει πολλές ελλείψεις και μία, απ' ότι τσέκαρα, ανακρίβεια: οι "Αντικατοπτρισμοί" δεν είναι έργο του 1990, αλλά του ΄93. Η τελευταία δισκογραφική έξοδος του Χατζιδάκι με τον Γκάτσο και την Καγιαλόγλου. Εκτός κι αν αναφέρεται ως χρονολογία γραφής του έργου, πράγμα που δεν στέκει, συγκριτικά και με τις άλλες χρονολογίες που δίνονται. Με αυτή τη συλλογή δεν έχω πρόβλημα, αφού δεν "σπάνε" κύκλοι τραγουδιών του Χατζιδάκι. Δεν μου άρεσαν καθόλου, όμως, τα "Μελοποιημένα" που είχαν βγεί με τον "Κόσμο του Επενδυτή" και μέσα στα οποία η "Ποδηλάτισσα" του Τρανουδάκη και του Ελύτη ή τα "13 τραγούδια" της Πλάτωνος και του Καρυωτάκη είχαν μοιραστεί σε χωριστά cd-compilations με άσχετη σειρά: από τη Μπέλλου στη Σαβίνα, ξέρω γω, και μετά Πουλόπουλος ή Αγάθωνας και ξανά μετά Μιχάλης Γρηγορίου. Αχταρμάς!

Αθανασία είπε...

Ε,έχμ αφού το ξέρεις καλό μου!ότι ο Μάνος είναι,η αδυναμία μου πως να το κάνουμε τώρα!...αν έχει καταρέυσει λέει η εγχώρια παραγωγή δίσκων? όχι απλώς έχει καταρέυσει είναι υπό διάλυση!!...έμ πάνε πιά,οι εποχές του Σείριου,του Πατσιφά κ των άλλων τεράστιων της δισκογραφίας.. τώρα βγαίνουν όλα τα σούργελα,κ το παίζουν παραγωγοί δίσκων κ δήθεν 'κυνηγοί'δήθεν 'ταλέντων' κ δε συμμαζέυεται...πήξαμε στα σκουπίδια...πραγματικά πήξαμε όμως.....

Γιώργος είπε...

Που το πάει η ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ και δίνει ολόκληρα άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι; Όπως είχε κάνει και με τα παιδικά (Λιλιπούπολη κλπ). Σίγουρα οι δίσκοι του Χατζιδάκι θα συνεχίσουν να πουλάνε εσαεί, έστω και αν τώρα δοθούνε 100.000 αντίτυπα με τις εφημερίδες. Θα γίνει νέο σερβίρισμα/περιτύλιγμα/remaster των ίδιων δίσκων; Θα γίνουν 24μπιτα CD; Super Audio CD;

BOSKO είπε...

Αθανασία...
κι εδώ τα χίλια δίκια έχεις, δεν έχω να προσθέσω κάτι!

BOSKO είπε...

Γιώργος...
απ' ότι διάβασα στην "Καθημερινή" θά 'χουν πλουσιότερα, απ' την άποψη των πληροφοριών και των φωτογραφιών, ένθετα. Όχι όμως και bonus tracks. Για παράδειγμα, το "Χαμόγελο της Τζοκόντας" δεν είχε μόνο δέκα κομμάτια, αλλά και μερικά ακόμη που κάποτε είχαν εκδοθεί σε μια επανέκδοση του έργου από την EMI. Τώρα, πάντως, δεν θα υπάρχουν, απ' ότι ξέρω, θά 'ναι και πάλι τα δέκα κομμάτια, όπως τα ξέρουμε.

Rena Fan είπε...

Εδώ με πιάνεις αδιάβαστα, αγαπητέ μου bosko: Πότε κυκλοφόρησε το "Χαμόγελο" με επιπλέον κομμάτια από την ΕΜΙ; Ήταν βινύλιο ή CD;

BOSKO είπε...

Rena Fan...
cd ήταν! Αν θυμάσαι αυτές τις επανεκδόσεις πού 'χαν κυκλοφορήσει μαζί με την οργανική "Άλλη Αγορά", τις ορχήστρες δηλαδή του Κυπουργού από τη "Λαϊκή Αγορά". Πάντως, κάτι ήξερε ο Χατζιδάκις και δεν τά 'χε κυκλοφορήσει αυτά τα επιπλέον δυο-τρία κομμάτια, αφού σαν κλίμα απείχαν απ' την αισθαντικότητα του "Χαμόγελου της Τζοκόντας".

Rena Fan είπε...

Θυμάμαι. Είχαν αρχικά κυκλοφορήσει νομίζω σε ένα ειδικό κουτί, 5 CD μαζί, αλλά επειδή τα είχα σε βινύλια δεν το πήρα και αγόρασα μόνο την "Άλλη αγορά" όταν κυκλοφόρησε μόνη της.

Θα το αγόραζα πάντως το "Χαμόγελο" αν το είχα πάρει χαμπάρι. Αγόρασα την επόμενη επανέκδοσή του πάντως, με τα 10 μόνο κομμάτια, που είχαν μεταφερθεί στο CD από το στερεοφωνικό βινύλιο.

Yiannis είπε...

Η '60s Αμερικάνικη έκδοση της Τζοκόντας σε βινύλιο (η οποία έχει και διαφορετικό εξώφυλλο) περιέχει 12 κομμάτια...τα 2 extra είναι τα "the athletes" και ""the soldier". Υπάρχουν και άλλα στην επανέκδοση του CD που αναφέρετε;

BOSKO είπε...

Yiannis...
όχι, σ' αυτά τα δύο κομμάτια αναφέρομαι. Υπήρχαν και σε μία τσέχικη βινυλιακή έκδοση της δεκαετίας του ΄70, που βρήκα στην Πράγα πριν από λίγα χρόνια. Σε cd κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα στην επανέκδοση που λέμε.

varometro είπε...

Φίλε BOSKO, τώρα "ανακάλυψα" το blog σου και πραγματικά το απόλαυσα. Συγχαρητήρια για τις γνώσεις και την ματιά σου πάνω στην μουσική. Πέρα από όσα πολύ σωστά γράφεις όμως, η προσφορά από τον Επενδυτή της μουσικής του Χατζιδάκι κρύβει και μια άλλη -πολύ σοβαρή για μένα παράμετρο- για την οποία έχω γράψει εδώ: http://www.varometro.net/blog/twra_hwriates_pazareuoun_ta_tsimenta/

BOSKO είπε...

varometro...
κατ' αρχάς σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου και να περνάς να τα λέμε. Το διάβασα το post σου και λέω να ενημερώσω τους σχολιαστές του δικού μου σημερινού post, που πάλι στον Χατζιδάκι αναφέρεται.
Εξαιρετική η γραφή σου & σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.