Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

δεκέμβρης-μνήμης-σεπτέμβρης-αφασίας

Δεν έχω χειρότερο απ' το να είμαι μέσα σε αυτοκίνητο, να ψάχνουμε ένα μέρος, να μπλεκόμαστε σε λεωφόρους, δρόμους και στενάκια, να μην το βρίσκουμε και τελικά να γυρνάμε πίσω. Αυτό συνέβη πριν από λίγη ώρα, χαμένοι κάπου μεταξύ Αγ. Αναργύρων, Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Και που ρωτήσαμε deliverάδες, Έλληνες και Πακιστανούς, τί έγινε; Ούτε πάλι βγάλαμε άκρη πού διάολο βρισκόταν ο συναυλιακός χώρος μεσ' στις άγνωστες περιοχές που μπλέξαμε. Τουλάχιστον είχαμε καλή μουσική παρέα. Το ολοκαίνουργιο cd του Κρητικού rocker Μάνου Παπαδάκη που λέγεται Η μάσκα του Ιούδα, το παρέλαβα προχθές και ήδη τό 'χω ακούσει πέντε- έξι φορές απ' το πρώτο ως το τελευταίο track. Όμορφες μπλουζοροκάδικες ηλεκτρικές κιθάρες, ένα πολύ διακριτικό φλερτ με την παράδοση (η Νεράιδα του Σφεντόνη με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη είναι το κομμάτι που θα λιώσω απ' τις εκπομπές μου) και ο Δεκέμβρης, μια ακουστική μπαλάντα που κλείνει το cd και που αναφέρεται στον δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο και τα Δεκεμβριανά του 2008. Θέλει από πολύ ταλέντο έως και λίγη τύχη, θα έλεγα, να γράψεις ένα τραγούδι- αφιερωμένο σε πρόσωπο που απασχόλησε με τραγικό τρόπο τα ΜΜΕ και την επικαιρότητα, ώστε να μη γίνεις γραφικός ή φτηνός. Ο Παπαδάκης τα κατάφερε θαυμάσια από το Ηράκλειο της Κρήτης. Δεν ξέρω αν ήταν η εκφραστική φωνή και ερμηνεία του, η λιτή συνοδεία της κιθάρας ή αυτό το συναίσθημα που συναντάς στους μελαγχολικούς τροβαδούρους, εντός και εκτός συνόρων, πάντως την ώρα που ακούγαμε τα παρακάτω λόγια, ένα πρεζάκι έσκυψε στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου για επαιτεία: ένα παιδί κάποιο Δεκέμβρη/ σαν σπίρτο καίγεται και καίει/ κι αν σου θυμίζει ένα Νοέμβρη/ εκείνο τίποτα δε φταίει/ μικρέ μου πρίγκιπα να ξέρεις/ όταν ένα αστέρι πέφτει/ είναι ευχή από εδώ κάτω/ να πέσει και ένα να σε φέρει...Τα συγχαρητήρια μου, Μάνο Παπαδάκη. Για τη Μάσκα του Ιούδα στο σύνολο της, θα τα πούμε από τις σελίδες της Εποχής και του διφώνου!

13 σχόλια:

Nikatsu είπε...

Αυτό δεν είναι τίποτα...Φαντάζεσαι να γύριζες από τη συναυλία και να μην έβρισκες το σπίτι σου;;;Και να ρωτούσες έλληνες και πακιστανούς ντελιβεράδες "Πού μένω βρε παιδιά;;;Πού μένω;"

BOSKO είπε...

Νικόλας...
μην είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν τό 'χω πάθει! Πριν 5 χρόνια που πέρασα μια μεγάλη περιπέτεια, μπήκα σε ταξί κι όταν έφτασα στον προορισμό μου, διαπίστωσα πως είχα περάσει το σπίτι μου, χωρίς να πω του ταξιτζή να σταματήσει. Δεν θυμόμουν, χωρίς πλάκα, πού...κατοικούσα. Τό 'πα μάλιστα του ταρίφα κι αυτός τρόμαξε- με το δίκιο του ο άνθρωπος. Τότε όμως έπαιρνα δυο ειδών φάρμακα (ένα αγχολυτικό και ένα αντικαταθλιπτικό) επί οχτώ μήνες, οπότε δεν φρίκαρα και πολύ...πάντως, τό 'χω πάθει αυτό που λες, έτσι, για να μη λες!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
και μένα μού άρεσε η καινούργια δουλειά του, όπως γράφω, κυρίως γιατί ανανέωσε το ενδιαφέρον μου για μία μουσική σκηνή που' χα πάψει να παρακολουθώ. Αναφέρομαι στη "σχολή" Μάλαμα, Θ. Παπακων/νου κλπ. Ο Παπαδάκης, παρ' όλα αυτά, έχει το δικό του ύφος, πιο μπαλανταδόρικο και πιο rock.

despinach. είπε...

Bosko, δεν ξέρω τι άλλο έχει γράψει το παλικάρι, αλλά αυτοί οι στίχοι σου σκίζουν την καρδιά έτσι? Σπάνια ευαισθησια όχι αστεία!

BOSKO είπε...

Despina...
Ο πρώτος δίσκος του Μάνου Παπαδάκη είχε βγεί πριν μερικά χρόνια, με τίτλο "Πότε πικρός, πότε γλυκός". Κι εκείνο το cd μού είχε αρέσει, εδώ όμως το πρόσεξε πολύ περισσότερο όλο το πακέτο (μουσική-στίχους-ερμηνεία-ενορχηστρώσεις-εικαστικό έκδοσης). Όντως, σπάνια ευαισθησία κι εσύ πού 'σαι Κρητικιά και τιμάς τη μουσική παράδοση του τόπου σου, να την προμηθευτείς οπωσδήποτε τη "Μάσκα του Ιούδα"!

Nikatsu είπε...

Και επί 8 μήνες που έπερνες τα χάπια γύριζες με τον ταρίφα στην Αθήνα προσπαθώντας να βρεις το σπίτι σου...

BOSKO είπε...

Νικόλας...
ωχ, καινούργιος...trashman μάς βρήκε!

Τζαγάκης Γεώργιος είπε...

Καλησπέρα,

με αφορμή τη δημοσίευση σας σχετικά με τη νέα δισκογραφική δουλειά του Μάνου Παπαδάκη θα εκτιμούσα τη γνώμη σας και τις παρατηρήσεις σας για το τραγούδι ''Χίμαιρες'' που είναι η πρώτη μου στιχουργική προσπάθεια που κυκλοφορεί σε δίσκο...

Ευχαριστώ.

Τζαγάκης Γιώργος

BOSKO είπε...

Τζαγάκης Γεώργιος...
γειά σου, καλλιτέχνη.
θες να σου πω τη γνώμη μου από δω, δημοσίως δηλαδή, ή να ανταλλάξουμε κάποιο email;

Τζαγάκης Γεώργιος είπε...

Στο e-mail μου καλύτερα η άποψή σας για το τραγούδι,απλά δε βρήκα κάπου το e-mail σας γι αυτό επικοινωνώ μέσω του blog.

gtzagakis@hotmail.com

Ευχαριστώ

BOSKO είπε...

Τζαγάκης Γεώργιος...
ΟΚ, όπως θες, θα λάβεις μήνυμα μου σύντομα.

* όχι πληθυντικός, ρε συ, μεταξύ συνομήλικων ανθρώπων.

Τζαγάκης Γεώργιος είπε...

Οκ, σ' ευχαριστώ πολύ Αντώνη...