Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

matt-elliott-lolek-η-μουσική-σύμπραξη-της-χρονιάς-στο-half-note

Να μη χάσει κανείς τις κοινές παραστάσεις του Matt Elliott με τον Lolek στο Half Note που συνεχίζονται με αμείωτη την προσέλευση του κοινού και θα ολοκληρωθούν αυτή την Πέμπτη, 7 του Οκτώβρη. Εγώ γύρισα πριν από λίγο στο σπίτι και παρ' όλη την ψύξη που υπέστην από το προχθεσινό live στα Ψαχνά Ευβοίας, δεν μου έκανε καρδιά να τους αφήσω.
Όταν έφτασα στο Half Note, ο Lolek βρισκόταν ήδη στη σκηνή. Μόλις είχε ανοίξει το πρόγραμμα με ένα από τα καινούργια τραγούδια του στα ελληνικά. Ακολούθησαν κι άλλα, το Κανένα έλεος, το Δεν αρκεί και η Παρέλαση.
Η γνώριμη πια μπάντα του Lolek ακουγόταν πιο δεμένη από κάθε άλλη φορά: ο Μιχάλης Μοσχούτης στην κιθάρα, ο Θανάσης Αρχανιώτης στα τύμπανα, ο Θάνος Κολοκυθάς στο όρθιο μπάσο και ο Κώστας Τσιώλης, που εδώ δε φαίνεται, στα πλήκτρα.
Σύντομα, τη θέση του δίπλα στον Lolek, πήρε ο Matt Elliott ως guest ή, σωστότερα, ως τιμώμενο πρόσωπο του πρώτου μέρους.
Το What's wrong ήταν το κομμάτι του, που έπαιξαν αρχικώς μαζί.
Ο Matt Elliott στην κιθάρα και ο Lolek στο τραγούδι. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του live! Διότι η δεύτερη και πιο συγκινητική- κατά τη γνώμη μου- ήταν όταν ο Elliott τραγούδησε το Have you noticed του Lolek!
Δεν επρόκειτο για μια τυπική ανταλλαγή ρεπερτορίου μεταξύ δύο καλλιτεχνών- συγγενών. Έβλεπα τον Matt Elliott να τραγουδάει το γνωστότερο κομμάτι του Lolek και τα μάτια μου έκαναν zoom πάνω στο πρόσωπο του! Σα να είχα την Κραυγή του Μουνχ με σάρκα και οστά απέναντι μου. Παραδίπλα, η χορεύτρια Ινώ παρατηρούσε πόσο φοβερή ήταν η γλώσσα του σώματος του Elliott, ακόμη κι αν δεν έκανε πολλές κινήσεις.
Ακολούθησε ακόμη ένα πρωτότυπο ντουέτο των δύο τραγουδοποιών, στο οποίο ενώθηκαν η αναρχία της λαϊκής Κάτω Ιταλίας με το Μενεξέδες και ζουμπούλια από τα Επτάνησα. Τέλος πρώτου μέρους με τον Αχινό, που τον άκουσα για τρίτη φορά live κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι το πιο προωθημένο μουσικά τραγούδι του Lolek.
Το δεύτερο μέρος, τον Matt Elliott σόλο δηλαδή, απολαύσαμε με τον Lolek στην παρέα μας. Αριστερά, ο συνάδελφος του, τραγουδοποιός- συγγραφέας- σεναριογράφος Γιάννης Παπαχρίστος και δεξιά, η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου.
Ρώτησα τι γίνεται κάθε φορά και ο Elliott τραγουδάει πάνω στη λούπα της φωνής του. Ο Lolek με πληροφόρησε πως δεν τη φέρνει απ' το...σπίτι τη φωνή του. Απλά, σε κάθε live του, ηχογραφεί για μια φορά τον εαυτό του επί τόπου, με την κονσόλα πού 'χει μπροστά στα πόδια του, κι έπειτα αναπαράγει την ερμηνεία του στο ρεφρέν ως λούπα καθ' όλη την υπόλοιπη διάρκεια του τραγουδιού.
Μιλάμε τελικά για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και καλώς τον ρώτησα στη συνέντευξη για το ολοένα και πιο αγχώδες χτίσιμο των πράων μπαλάντων του, εφόσον αυτό ακριβώς παρακολουθήσαμε: πως από τον παράδεισο περνάς στην κόλαση και μετά πάλι πίσω στον παράδεισο με οδηγούς τα electronics, τις κιθάρες, τα πνευστά- όλα παιγμένα φυσικά από τον Elliott- και βέβαια τη σπαραξικάρδια ερμηνεία του. Υπ' όψιν ότι το δεύτερο μέρος άνοιξε με ένα ανέκδοτο ακόμη τραγούδι του, πραγματικό αριστούργημα! Βγαίνοντας από το ζεστό Half Note στην ψύχρα της φθινοπωρινής νύχτας, έριξα μια ματιά στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Οι νεκροί κοιμούνταν κανονικά μέσα στην ερημιά τους και κάτω από τα επιβλητικά μαύρα κυπαρίσσια. Αν υπήρχε έστω και μια απειροελάχιστη περίπτωση να άκουγε τα τραγούδια του Matt Elliott και του Lolek η Κατερίνα Γώγου, σίγουρα θα ένιωσε πολύ ευτυχισμένη χθες βράδυ.

13 σχόλια:

lefteris είπε...

Ήμουν που ήμουν ψημένος για αυτό το λαιβ, με έψησες ακόμα πιο πολύ,
Την καλημέρα μου.

Mary είπε...

Εκπληκτικό live!!!!!!

Και οι δύο είναι μοναδικοί!
Τον Matt Elliott τον είχα ξαναδεί (μοναδικός), αλλά τον Lolek τον είδα πρώτη φορά και με ενθουσίασε ιδίως με τα νέα ελληνικά κομμάτια του. Πολλά πολλά μπράβο!

P.S. Συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο του post!

Θα ξαναπάω σίγουρα.Θέλω κι' άλλο:)
Σε ευχαριστούμε Bosko που καλύπτεις τέτοια γεγονότα..

Φιλιά Mary

BOSKO είπε...

lefteris...
αν δεν είσαι ήδη εκεί αυτή την ώρα, να περάσεις οπωσδήποτε μέχρι την Πέμπτη. Πάνω απ' όλα θα διαπιστώσεις τι σημαίνει ήθος στο τραγούδι ανεξαρτήτως συνόρων.

BOSKO είπε...

Mary...
εγώ σ' ευχαριστώ, γιατί, ΟΚ, εγώ- εμείς δηλαδή, γράφουμε γι' αυτά τα events και ενημερώνουμε, εσύ-εσείς όμως τα στηρίζετε έμπρακτα!

Ανώνυμος είπε...

..πολύ χάρηκα με την ανάρτησή σου αυτή!
..πολύ στενοχωρήθηκα που τελικά δεν θα καταφέρω να κατεβώ στην Αθήνα για να τους απολαύσω..
(ευτυχώς που διάβασα την ανάρτηση μονομιάς και μετά άρχισα από την αρχή, σταματούσα στο τέλος κάθε παραγράφου, έβαζα κομμάτι Lolek ή Elliott (εναλλάξ) και απολάμβανα, έστω και κατ΄αυτό τον τρόπο, τη "σύμπραξη"!

(θαυμάσιο το σχόλιο με το νεκροταφείο, θαυμάσιο!)

BOSKO είπε...

new-girl-on-the-blog...
ε, κι εσύ, εδώ κι ένα μήνα μού 'λεγες ότι θα κατέβεις, γιατί το έχασες στο παρά πέντε; δεν πειράζει, κράτα μέσα σου τις μουσικές των καλλιτεχνών κι απ' ότι φαίνεται (απ' την επιτυχία, δηλαδή, του προγράμματος), βλέπω τον Elliott να μας ξανάρχεται σύντομα!

despinach. είπε...

Ωραία!!! Και η ανταποκριση κ η σύμπραξη...μάλλον αύριο είμαι εκεί...

Ανώνυμος είπε...

..έχεις δίκιο, το έλεγα εδώ και καιρό, αλλά τι να κάνει κανείς όταν η παρέα..ποιεί τη νήσσαν;
(δεν έχω εξοικειωθεί ακόμη με το να πηγαίνω μόνη σε λάιβ εμφανίσεις καλλιτεχνών..προς το παρόν μόνο θέατρο, σινεμά και μια φορά σε συναυλία!)
Μακάρι η συνεργασία αυτή να κρατούσε παραπάνω και να ανέβαιναν και προς Θεσσαλονίκη μεριά!

..την καλησπέρα μου!

Dimitris Sevastos είπε...

Geia xara

To live pragmatika me entiposiase. O matt elliott htan ekpliktikos kai apo tous elaxistous pou katafernoun na min kanoun apla epidixi ton looping ikanotiton tous. Exei barethei to mati mou na vlepo 'alternative' tipous na looparoun. O elliott exei isxirotato mousiko kai stixourgiko ipovathro kai oi loopes xrisimopoiountai apla gia to live performance. Fisika otidipote kanei einai se ipsilotata standards dedomenou tou xronou pou kanei auth th 'douleia'. Agorasa kai to teleutaio cd tou pou den eixa akousei kai einai KATAPLIKTIKO! Ton parakoloutho apo third eye foundation kai ton latrevo!
O lolek me tarakounise kai me siginise poli vathia. Ftano ta 38 kai siginoumai olo kai pio diskola. Amesos, emesos, euthis, plagios, eironikos, ousiastikos, skliros, romantikos, kinikos, sinaisthimatikos...Ola auta mazi. Mou ekane entiposi to pos allaze diathesi apo komati se komati kai apla se pigaine. Ekei pou se gonatize me to den arkei k to kanena eleos meta se evaze se diathesi gia vals me ena magiko tropo..diabasa kati kritikes oti htan leei sovarofanis kai barigdoupos kai kati tetoia...Ma kala matia, autia, kai ligosto mialo eixan autoi pou ta egrapsan? Ti mpourdes einai autes? To paidi einai talentara kai semnotato. Ti eprepe na kanei diladi? Auta aisthanetai auta tragoudaei. H mpanta tou ekpliktiki! MPrabo kai pali!
To half note tha mporouse na einai ftinotero alla eixe omologoumenos exairetiko ixo kai panemorfo klima, opote de me noiazoun ta 5 euro ligotera pou tha thela na doso.

Signomi gia ta greeklish alla to siniditopoihsa sto telos kai bariemai na to ksanagrapso...:

BOSKO είπε...

Despina...
ναι, Δεσποινάκι, να πας και σίγουρα θα σου αρέσει!

BOSKO είπε...

new-girl-on-the-blog...
κάτσε μην τους δούμε μαζί live σε καμιά Αγγλία ή Ισπανία και θά 'ρθει κι η Θεσ/νίκη!

BOSKO είπε...

Dimitris Sevastos...
φίλε μου, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και, πράγματι, κρίμα που τό 'γραψες σε greeklish. Απ' τη μια έχεις τόσο σωστό συντακτικό κι απ' την άλλη μου βγήκαν τα μάτια να σε διαβάσω...anyway, συμφωνούμε σε ΟΛΑ. Εμένα την πρώτη φορά που είδα live τον Elliott δεν μού 'χε αρέσει ως αδαής που ήμουν για την τέχνη του ή, σωστότερα, για την τεχνική του που περιγράφουμε αμφότεροι. Έπαθα πλάκα στο Half Note και δηλώνω φανατικός...φαν του τύπου πλέον! Αντίθετα, ο Lolek μου άρεσε απ' την αρχή με το μπαλανταδόρικο κλίμα του και μέχρι σήμερα που κάνουμε κολλητή παρέα τον θεωρώ ορίτζιναλ καλλιτέχνη. Χαίρομαι με την επιτυχία του και περιμένω πως και πως να εκδοθούν τα νέα τραγούδια του. Με τις κριτικές μην ασχολείσαι, ειδικά στο διαδίκτυο, όπου βρίσκει βήμα ο κάθε πικραμένος. Υπάρχουν αρκετά μουνοπανάκια που παρουσιάζονται ως παντογνώστες της μουσικής και που χύνουν το δηλητήριο τους με την πρώτη ευκαιρία. Όρθια δασύτριχα βόδια, συνήθως παντρεμένα, προσφερόμενα για γιαούρτωμα με τον κεσέ μαζί. Ολόκληρη λίστα μπορώ να σου φτιάξω, αλλά καλύτερα να τα αγνοήσουμε, όπως τους αρμόζει.
Τέλος, συμφωνώ και για το Half Note. Παρ' ότι τρελός καπνιστής, δεν με πείραξε που βγήκα έξω μια-δυο φορές για τσιγάρο, ενώ βρήκα πεντακάθαρη την ατμόσφαιρα.

yb είπε...

Μόλις σας βρήκα τυχαία - πόσο εύστοχη η παρατήρηση για την Kραυγή του Munch!

Ημουν την περασμένη Κυριακή εκεί, ήταν μια εξαιρετικά ευτυχής σύμπραξη, μια απο τις πιο ουσιαστικές βραδιές live που έχω βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Πριν την αναγγελία του half note και πριν τους δω/ακούσω/απολαύσω στην ίδια σκηνή δεν είχα σκεφτεί οτι συγγενεύουν τόσο (τον μεν Matt Elliott τον είχα δει στο παρελθόν, τον δε Lolek ποτέ πριν - να πω κι οτι όταν είχα πρωτακούσει στο ραδιόφωνο το have you noticed δεν φανταζόμουν οτι επρόκειτο περί νεαρού στην ηλικία, νέου στην τέχνη και βέβαια Ελληνα...).
Μ' αρεσε πολύ η παρουσία και των δυο - τους ταίριαζε και η εγγύτητα του χώρου - κι οι δυο σοβαροί και γλυκύτατοι, κι οι δυο εκφράζοντας και πάθος και γαλήνη, κι οι δυο με ήρεμη μελωδικότητα, κι οι δυο με σκοτεινά ξεσπάσματα, κι όμως κατ'ουσίαν διαφορετικοί, η παρουσία του ενός σκληρή σαν έρημος, του άλλου ρευστή σαν μαύρη θάλασσα...