Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

λένα-πλάτωνος-δημήτρης-παπαϊωάννου-ΚΚ-στο-Κ-της-Καθημερινής

Η παράσταση Καβάφης – Παπαϊωάννου – Πλάτωνος είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει το gay κοινό της Αθήνας...
Δ.Π.:
Το ελπίζω!
Λ.Π.: Γιατί το ελπίζεις;
Δ.Π.: Γιατί εμένα, ως σύγχρονος ομοφυλόφιλος άνδρας, με ενδιαφέρει μία εργασία πάνω στον Καβάφη και πιο προσωπικά. Αυτό εννοώ όταν λέω Το ελπίζω. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αντιμετωπίζει μια παρανομία διαφορετικού τύπου και μια περιθωριοποίηση των σεξουαλικών επιλογών του, σε έναν ποιητή εν πολλοίς καθορισμένο από την ανομία αυτή, βρίσκει μία συντροφιά. Και μακάρι η Τέχνη να κάνει συντροφιά στους ανθρώπους.
Λ.Π.: Εγώ λέω μακάρι να προσέλθουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, γιατί ο Καβάφης είναι και δεν είναι παράλληλα ομοφυλόφιλος. Είναι πρωτίστως ποιητής και άνθρωπος, οπωσδήποτε ομοφυλόφιλος.
Δ.Π.: Δεν αισθάνομαι ότι ζούμε στην εποχή, όπου ο καλλιτέχνης πρέπει να κρύβεται για να μιλά σε όλους ή να χρησιμοποιεί μεταφορές κοινώς αποδεκτές. Τώρα, στην κοινωνία μας, ο καθένας μπορεί να κάνει τις αναγωγές του. Και μ' αυτήν την παράσταση δεν δηλώνουμε τις πλειοψηφικές εικόνες μας. Ερχόμενος από την Αμερική, συνειδητοποίησα πάλι πόσο κρυμμένοι είμαστε. Ειδικά οι άνδρες ομοφυλόφιλοι. Yπάρχει πρόβλημα. Είμαστε τελικά πολύ βλαχάρες στην Ελλάδα!
κκκ
* η αποκλειστική κοινή συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος και του Δημήτρη Παπαϊωάννου θα δημοσιευθεί στο Κ της Κυριακάτικης Καθημερινής στις 5 Δεκεμβρίου
** μέχρι στιγμής έχουν προπωληθεί 3.000 εισιτήρια!

28 σχόλια:

michael_025 είπε...

Αγαπητέ Μπόσκο, την εκτίμησή μου για τον Παπαιωάννου και το έργο του, την έχω ήδη εκφράσει και παλιότερα -κι αυτό δεν αλλάζει. Όπως επίσης και την αντίρρησή μου για το περιεχόμενο της «αυστηρά ακατάλληλης» παράστασης Κ. Κ. –αν κρίνω απ’ το trailer. Τούτη εδώ η συνέντευξη όμως με εξοργίζει: ναι, η ελληνική κοινωνία δεν είναι από τις πιο ανεκτικές σε πολλά, αλλά στα θέματα των σεξουαλικών επιλογών δεν είναι δα και Ιράν. Η «προχωρημένη» Αμερική που τόσο θαυμάζει ο Παπαιωάννου περιορίζεται στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και μερικά ίσως ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχει υπ’ όψιν του όμως τι σημαίνει βλάχος αμερικάνος αγράμματος και ομοφοβικός; (η πλειοψηφία και όχι μόνο ρεπουμπλικάνοι). Έχει ακούσει ποτέ για την τρομοκρατία των συμμοριών στα gay στέκια; (γι’ αυτό και η συσπείρωση σε communities) Για τους serial killers ομοφυλοφίλων; Έ, τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε δει –ακόμα- εδώ. Αντιθέτως, εμείς οι βλαχάρες του αναθέσαμε –κι όχι άδικα- τα δρώμενα των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμπιστευτήκαμε δηλαδή –και καλά κάναμε- σ’ έναν ανοιχτά δεδηλωμένο και ακτιβιστή (;) ομοφυλόφιλο να δείξει με τη δική του αισθητική το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας στο παγκόσμιο κοινό και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή για να μας θεωρήσει εξελιγμένους; Να κυκλοφοράμε με φούστα-μπλούζα ή να το κάνουμε στο δρόμο;


jb
(μία από τις 3.000 βλαχάρες της προπώλησης)

michael_025 είπε...

Σου θυμίζω ότι εκκρεμεί η συνάντηση για συζήτηση -με αλκοόλ και τσιγάρα-μετά ή κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Θα οργανωθούμε;

jb

BOSKO είπε...

jb...
καλημέρα!
λοιπόν, διάβασα προσεχτικά το σχόλιο σου, αλλά ένα έχω να σου πω: στην αμέσως επόμενη κουβέντα μεταξύ Λένας-Παπαϊωάννου (θα τη διαβάσεις στην Καθημερινή, τώρα δεν μου επιτρέπεται να αναρτήσω κι άλλο κομμάτι), ο Παπαϊωάννου δίνει απαντήσεις όλως τυχαίως και στα ερωτήματα΄- σκέψεις που έβαλες κι εσύ εδώ. Μην κρίνεις απ' το κομμάτι αυτό, ειλικρινά, γιατί παρακάτω ο άνθρωπος εξηγεί ότι αναφέρεται στη Νέα Υόρκη κι άλλα πολλά.
ναι, πρέπει να οργανωθούμε!
μη με πιέζεις, όμως, και μου πάει 20 η πίεση! Κάπως θα το κανονίσουμε!

BOSKO είπε...

jb...
ωστόσο, το "φούστα-μπλούζα" το καταλαβαίνω, εν είδει χιούμορ. Το άλλο, όμως, το "πρέπει να το κάνουμε στο δρόμο", πως σού 'ρθε αλήθεια; έχεις δει πολλούς ομοφυλόφιλους να το κάνουν στο δρόμο; εγώ προσωπικά, κανέναν.

michael_025 είπε...

Καμιά πίεση -πάσης φύσεως. Μέχρι τότε δε, έχουμε καιρό, δεν θα διοργανώσουμε πια και το megaron plus, μια κουβεντούλα με ποτάκια, να περάσουμε καλά...
Καλημέρα!

jb


Με την πίεση μην τρελαίνεσαι, ηρέμησε και παίρνε κανένα χάπι, τα ξέρω από πρώτο χέρι, θα τα πούμε. Φιλιά!

michael_025 είπε...

Σχήμα λόγου καθ' υπερβολήν και αυτό (αν πας καλοκαίρι Μάλια ή Χερσόνησο βέβαια, δεν σου εγγυώμαι τίποτα. Εξελιγμένοι Άγγλοι, βλέπεις...)


jb

Ανώνυμος είπε...

προσωπικά υποστηρίζω beatles:
http://www.youtube.com/watch?v=38eYeLsYnhs

nicol

βλαχακι (το) είπε...

Χμμ! Κάτι μου είχε φανεί ότι πήγε στραβά με την υποβολή του σχολίου μου χτες. Δεν πιστεύω να "έφαγα" moderation lol!

Εν τάχει λοιπόν ξαναγράφω, όπως το θυμάμαι:

Δεν αρέσκομαι στην τελευταία πρόταση του Δ.Π, το "βλαχάρες" ακούγεται κάτι μεταξύ πασέ σκετό και πασέ καλιαρντού. Πασέ εν πάσει περιπτώσει.

Πιο πολύ, όμως, δεν αρέσκομαι σε περεταίρω κομμάτια του σχολιασμού.
α)Δεν χρειάζεται να συγκρινόμαστε με κοινωνίες σαν το Ιράν, που χαίρουν ολοκληροτικών, θρησκόληπτων και σχεδόν μεσαιωνικών καθεστώτων. Αλλού π.χ εφαρμόζουν κλειτοριδεκτομές, πρέπει να είμαστε ευτυχείς + ευγνώμονες (που είμαστε δλδ) που δεν γίνεται εδώ αυτό το πράγμα και π.χ να κάνουμε "μόκο" για τα γυναικεία δικαιώματα, γενικώς; Δεν πρέπει να κοιτάζουμε τα καλά στοιχεία των διαφόρων κοινωνιών και να απορρίπτουμε τα κακά; Με τα χειρότερα θέλουμε να συγκρινόμαστε;

β) Έχω την εντύπωση, πάντως, ότι το βλαχάρες -καλώς ή κακώς- στόχευε στους ομοφυλόφιλους, όχι σε όλο τον ελλαδικό πληθυσμό.

γα) Έχω επίσης της εντύπωση ότι "ένας ανοιχτά δεδηλωμένος και ακτιβιστής ομοφυλόφιλος" -δεν- ήταν ο Παπαϊωάννου πριν τα δρώμενα των ολυμπιακών αγώνων. Ούτε νομίζω πως δηλώνει ακτιβιστής. (Αν και σε αυτή τη χώρα μόνο και μόνο που είναι κάποιος out είναι μορφή ακτιβισμού)
γβ) "Εμπιστευτήκαμε δηλαδή..να δείξει με τη δική του αισθητική".
Γιατί, δηλαδή, οι ομοφυλόφιλοι είναι περισσότερο ή λιγότερο άξιοι, ικανοι κ.λπ να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο; Χάρη του κάναμε; Χάρη μας έκανε;

δ) "Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή για να μας θεωρήσει εξελιγμένους;" Εσύ ειδικά jb δεν ξέρω. Στην ελληνική κοινωνία και όντας όλοι μας κομμάτια αυτής, πολλά και διάφορα πρέπει να γίνουν γιατί μη γελιέσαι, μπορεί να μην είμαστε μεν "Ιράν" αλλά σίγουρα εξελιγμένοι - δεν- είμαστε. Σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στα lgbtq θέματα.

ε) Οι εγγλέζοι που ανέφερες έχουν υιοθετήσει πολύ πιο "ελευθεριάζουσα" έκφραση στα making -out θέματα και ΙΔΙΩΣ οι str8. Φυσικά δεν χρειάζεται να κατεβούν μέχρι το Φαληράκι για να "ξεδώσουν", μιά χαρά τα "καταφέρνουν" και στη αλβιόνα. Προσωπικά δεν με εκφράζει αυτή η σχεδόν αναισθήτως χύμα έκφραση, αλλά το γεγονός ότι έχω δει και *μερικούς-ες* STR8 άγγλους-ιδες "να το κάνουν" κυριολεκτικά στο δρόμο (και δη στην άσφαλτο, με αυτοκίνητα εκατέροθεν) τι έχει να κάνει με το ζητούμενο και δη με την έκφραση τον ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα;

Προφανώς καμία,
έστω και καθ'υπερβολήν.

BOSKO είπε...

nicol...
χαχα, καλό ήταν αυτό, thanx!

BOSKO είπε...

βλαχακι(το)...
με βρίσκει σύμφωνο σε όλα το σχόλιο σου κι είμαι σίγουρος ότι αν μας διαβάσει ο jb θα σου απαντήσει, μια και τα δικά του πρώτα σχόλια σε τούτο το post προξένησαν τον διάλογο.
ένα όμως δεν καταλαβαίνω: το πώς σου πέρασε απ' το μυαλό ότι ο Παπαϊωάννου μιλώντας για "βλαχάρες", εννοούσε τους ομοφυλόφιλους.
κοινώς, τι βλαχάκι(το), τι βλαχάρες
:-)))
θα μ' ενδιέφερε η άποψη σου.

michael_025 είπε...

Αγαπητή nicol, αν το ερώτημα δεν είναι ρητορικό –και όσον αφορά το σαρκίον μου- η απάντηση είναι προφανής: προς αποφυγήν προσβολής της δημοσίας …αισθητικής. Στην περίπτωση που το ερώτημα εμμένει, ρωτάω κι εγώ: με 11% ΦΠΑ συμφέρει;

jb

michael_025 είπε...

Περήφανο βλαχάκι, δεν νομίζω ότι ως βλαχάρα θα διαφωνήσω σε πολλά μαζί σου, απλώς είναι κι αυτή άλλη μια κουβέντα με πολλές και περίπλοκες διακλαδώσεις που θα μας έπαιρνε μερικές εκατοντάδες σχόλια ή μια –υπέροχη- βραδιά με ποτάκια, αυτή που θα οργανώσει ο χιλιάκριβος Μπόσκο (τον πιέζω τώρα και θα του ανέβει η πίεση, το πουλάκι μου). Πάντως, έτσι στα γρήγορα να σου διασαφηνίσω το εξής: δεν είπα ποτέ ότι ζούμε στην ιδανική κοινωνία, αλλά κι αυτή η απαξίωση… -και δεν με νοιάζει αν το «βλαχάρες» απευθύνεται στους closeted gay ή στους str8. Κυρίως όμως, είναι που πιστεύω ότι με το να κάνεις τις προσωπικές σου επιλογές αντικείμενο διαρκούς και επίμονου διαλόγου με την κοινωνία την καθιστάς συνομιλητή και κριτή σε θέματα που δεν την αφορούν (εξ άλλου, αυτή είναι και η ασφαλέστερη οδός προς την γκετοποίηση -μας αρέσει αυτό;)


jb

BOSKO είπε...

jb...
αφού συμφωνήσω και με το δικό σου σχόλιο-απάντηση στο βλαχάκι(το), θα με κάνεις να σου αποκαλύψω ακόμη ένα κομμάτι της συνέντευξης, στο οποίο ο Παπαϊωάννου υποστηρίζει πως έχει βαρεθεί πια να αναλώνεται στις συνεντεύξεις του με τα ίδια και τα ίδια και εν προκειμένω με τις ανοιχτές δηλώσεις του περί ομοφυλοφιλίας και τα συναφή. Κάπου δηλαδή, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, συμφωνείτε. Τι να κάνω που δημοσίευσα το συγκεκριμένο κομμάτι από μία συνέντευξη 6.000 λέξεων.
τέλος πάντων, μη φοβού και δεν μου ανεβαίνει η πίεση, μόλις πήρα 30 ολόκληρες σταγόνες βαλεριάνα και δεν νιώθω χέρια- πόδια...πάω να την πέσω με λίγα λόγια!

ΣΑΠΦΙΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑ είπε...

Εγω λεω πως εισαστε ολοι ανυπερθετως ομοφοβικοι και ζηλευετε τον Μεγα Δημητριο που λεει τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη. Δεν σας αρεσει η επιτυχια των γκει κυριες και κυριοι!

BOSKO είπε...

ΣΑΠΦΙΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑ...
παλιά λέγαμε "αυτός" ή "αυτή άνοιξε το κουτάκι με τις μαλακίες". Πλέον λέμε "άνοιξε η λάρνακα με τις μαλακίες"!
που ήσουν τόσον καιρό, μοιραίο κορίτσι;

αχλαδιά είπε...

Σαπφική Λάρνακα πες τα χρυσό μου να μην τα πω εγώ με τα φρικιά της διανόησης που μαζεύονται εδώ μέσα αντι να πάνε να παρθούνε λιγάκι να ξεδώσουνε.

BOSKO είπε...

αχλαδιά...
εσύ πάλι ως αχλαδιά που δηλώνεις το θες λίγο κούνημα κι όταν λέω κούνημα, εννοώ να κάνεις πέντε-έξι φόρες πέρα-δώθε το κεφάλι σου μπας και δεις τι γίνεται όχι μόνο σε σένα, αλλά και στον κόσμο. Εκτός κι αν είσαι το alter ego της ανεκδιήγητης και ξεκαρδιστικής Σαπφικής Λάρνακας! Ρε, τι τραβάμε εδώ μέσα...

αχλαδιά είπε...

Μποσκάκι, βελουτέ καναρίνι μου, τι ξέρεις εσύ από κουνήματα μικρό μου? πήγαινε να παίξεις με το κουβαδάκι σου και μην ανακατεύεσαι όταν μιλάνε οι μεγάλοι...

BOSKO είπε...

αχλαδιά...
τώρα με τάπωσες!
πάω- να παίξω με το κουβαδάκι μου, εννοώ- μην μου το κάνετε εδώ μέσα (που μου το κάνατε δηλαδή) το κλουβί με τις τρελές...

αχλαδιά είπε...

Που είσαι Λάρναξ αγάπη μου? μόνη μου θα με αφήσεις να βγάλω (???) το φίδι (!!!) από την τρύπα (!!!)

ΣΑΠΦΙΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑ είπε...

Δεν γουσταρω αχλαδιες μολονοτι οι καρποι της θυμιζουν ΚΑΤΙ που ΔΑΓΝΩΝΕΤΑΙ ολοπροθυμΑ. Εσυ και ολες οι αχλαδιες εχετε γαιδουροδεσει εμεις οι σαπφεστερες υποφερουμε στο κωλοελλαντα ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΦ ΣΑΣ

BOSKO είπε...

ΣΑΠΦΙΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑ...
αϊ στο διάολο! Τώρα συνειδητοποίησα με τι μοιάζει ο καρπός της αχλαδιάς! Δεν έχεις τον θεό σου, ειλικρινά! Όταν ήμουν στην Κίνα κι έκανα ζάπινγκ στην TV του ξενοδοχείου, έπεσα σε κινέζικες διαφημίσεις με ροζ γραμμές. Επειδή ήταν πολύ τολμηρό προφανώς να δείχνουν γυναικείο στήθος, τελευταία στιγμή, την ώρα που το πάνω ρούχο της τηλε-πουτάνας έπεφτε, η θηλή της είχε αντικατασταθεί από μία...λεμονόκουπα. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Μετά απ' τα λεμόνια, λοιπόν, περάσαμε στα αχλάδια! Κοίτα τι γίνεται στην υφήλιο!

αχλαδιά είπε...

Λάρναξ αγάπη μου από τι υποφέρετε τρομάρα σας που μας το παίζεις τραγωδία στην Επίδαυρο; και ποιος είναι ο τσιφ κοριτσάρα μου; για να καταλάβουμε κι εμείς οι ξανθιές; και με τι σου μοιάζουνε εσένα τ' αχλάδια; γιατί εμένα άλλα μου θυμίζουνε που εσύ τάχεις ξορκίσει με τον απήγανο (εξαρτάται από τη ράτσα βέβαια, εγώ τα προτιμώ σκληρά και μεγάλα)

Ανώνυμος είπε...

Να φανταστώ ότι κάπως έτσι στοιχειωθετείται πώς το "βλαχάρες" αποδόθηκε στους ομοφυλόφιλους πριν...

Δεν ξέρω τι εννοούσε ο Παπαϊωάννου(ίσως με την υπόλοιπη συνέντευση να αποσαφηνίζεται). Πάντως κι εμένα εκεί μου φάνηκε εξαρχής πως αποδιδόταν, μιας και πριν λίγες μέρες άκουγα αμήχανα τα παράπονα του gay κολλητού. (Για κακή του τύχη είναι υπέροχος άνθρωπος, όχι μόνο gay.)

Τελοσπάντων, έστω κι έτσι, θυμήθηκα τη Σαπφώ και λέω να την τιμήσω. Να αναπαύεται η ψυχή της πως κάποιοι την θυμούνται ακόμα για τους σωστούς λόγους.

βλαχακι (το) είπε...

@ αγαπητέ boskoit
"συνειδητοποίησα πάλι πόσο κρυμμένοι είμαστε. Ειδικά οι άνδρες ομοφυλόφιλοι. Yπάρχει πρόβλημα. Είμαστε τελικά πολύ βλαχάρες στην Ελλάδα"

Το άνωθεν αν και θα μπορούσε να αναφέρεται και σε str8 και σε gay, έτσι όπως είναι δοσμένο μου πάει περισσότερο για τους δεύτερους.
(άλλωστε είπα "έχω την εντύπωση", όχι "είναι θεώρημα")
;-)

δεν το είπα, όμως, για να ξετσουτσουνέψουν οι
ετεροκανονικές -τανάλιες!


@ αγαπητέ jb ή παρεξηγημένη βλαχάρα,
γράφεις:
"..προσωπικές σου επιλογές αντικείμενο διαρκούς και επίμονου διαλόγου με την κοινωνία την καθιστάς συνομιλητή και κριτή σε θέματα που δεν την αφορούν (εξ άλλου, αυτή είναι και η ασφαλέστερη οδός προς την γκετοποίηση -μας αρέσει αυτό;)"

Δεν καταλαβαίνω ποια είναι τα θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία! Είναι σάμπως η κοινωνία μια ανώνυμη κυρία;

Μια εκ των ασφαλέστερων οδών προς την γκετοποίηση είναι να σπρώχνουμε θέματα και καταστάσεις κάτω από το χαλάκι, if u know what i mean.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
τώρα τι να σου πω κι εσένα, αν ο απείρου κάλλους διάλογος Σαπφικής Λάρνακας/ αχλαδιάς σε έκανε να νοσταλγήσεις τη Μεγάλη Λυρική Σαπφώ, ε τότε τελικά κι η διαδικτυακή μπουρδολογία για καλό γίνεται ενίοτε!

BOSKO είπε...

βλαχακι(το)...
και σε σένα λέω να περιμένεις να διαβάσεις τη συνέντευξη Πλάτωνος/ Παπαϊωάννου στο Κ της Καθημερινής και μετά να βγάλεις τα συμπεράσματα σου, διότι φανερά πλέον απ' το post αυτό δημιουργήθηκαν παρανοήσεις. Εννοώ δηλαδή πως παρακάτω ο Παπαϊωάννου αποσαφηνίζει την έκφραση "βλαχάρες", που χρησιμοποίησε.
ξετσουτσουνέψουν...ρε, πως κόλλησαν ταμάμ τα καλιαρντά στην παρούσα ανάρτηση!

βλαχακι (το) είπε...

Εγώ, πάντως, δεν τραβώ κανα ιδιαίτερο ζόρι. Πιο πολύ πάνω στο σχολιασμό του jb ήθελα να σταθώ- στάθηκα- τα είπα, έστω και χωρίς ποτάκια και αφεψίματα, no sweat!
..ένα ακόμη βλαχάκι της προπωλήσεως!
(για όλα φταίει η nicol).

τα καλιαρντά είναι μια χαρά και ο fred επίσης:
http://www.youtube.com/watch?v=1h58d9lHeOs&feature=related