Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

η-επιστροφή-της-fata-morgana

Πολύ καιρό είχα να δω τη γλυκιά μου τη Μαρίζα Κωχ, της οποίας η παρουσία στη ζωή μου ήταν ανέκαθεν...αγχολυτική! Κι ας φορτσάρει πάντα με περισσότερα από ένα projects, πότε με την παράδοση και με τη Σαπφώ και πότε με τον Γιώργο Σαραντάρη και με τον Νίκο Καββαδία. Ειδικά με τον ποιητή των θαλασσών η Μαρίζα κρατάει ανοιχτούς λογαριασμούς από τη δεκαετία του 1970. Της μετέφερα αυτό που μου έλεγε τις προάλλες ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ότι η μελοποίηση της στο Πούσι του Καββαδία είναι από τα αγαπημένα του ελληνικά τραγούδια. Κι αν βρέθηκα σήμερα στην οικία της μεταξύ αναγνώσεων, ακροάσεων, αλλά και οίνου από τη Σαντορίνη, φέτας και καρβουμά (μόνο όποιος έχει γευθεί καρβουμά, ξέρει και από τι φτιάχνεται!), ήταν επειδή με όρισε υπεύθυνο παραγωγής στο cd που ετοιμάζει. Και τι cd! Την επανέκδοση του Κύκλου Καββαδία με την ίδια στο τραγούδι και την α λα Bela Bartok προσέγγιση για δύο πιάνα με τους Τάσο Καρακατσάνη - Γιώργο Σαλβάνο. Η Fata Morgana, το Μαραμπού, το Πούσι, ο Σταυρός του Νότου, ο Μουσώνας και τα άλλα κομμάτια της Μαρίζας που πρώτη μελοποίησε ολοκληρωμένα τον Καββαδία θα περιλαμβάνονται στην καινούργια δισκογραφική της έκδοση. Νομίζω μπορεί να ανακοινωθεί πλέον και η συμμετοχή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ο οποίος επίσης εκτιμά τη δουλειά της Κωχ στον Καββαδία και τον περασμένο χειμώνα είχε συμπεριλάβει τη Fata Morgana στο πρόγραμμα του. Όταν με το καλό μπουν στο στούντιο- προβλέπεται πολύ σύντομα- θά 'μαι κι εγώ εκεί ν' απαθανατίσω τη συνεργασία!
Άλλωστε, τα προσεχή Σάββατα, από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου, η Μαρίζα Κωχ και οι μουσικοί της θα συναντούν το κοινό τους στο Studio Sierra (Μεσογείων 99, παραπλεύρως του Ερρίκος Ντυνάν) στις ανοιχτές ηχογραφήσεις του αφιερώματος στον Νίκο Καββαδία. Με το καλό!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν τη γενέσει τους τα μαθαίνουμε τα νέα.....των άλλων, γιατί τα δικά σου τα ανακαλύπτουμε μόνοι μας ;-Ρ

Ενδιαφέρουσα συνεργασία, όπως και οι ανοιχτές στον κόσμο ηχογραφήσεις! Δυστυχώς δεν έχω δει ποτέ ως τώρα την Μαρίζα Κωχ λαιβ...

υγ: Ο Αλκίνοος χρόνια συμπεριλαμβάνει αυτό το τραγούδι στο πρόγραμμά του

BOSKO είπε...

Angelica...
και πως τ' ανακαλύπτετε μόνοι σας τα δικά μου; έκανα τίποτα και με γράψαν' οι εφημερίδες;
να περάσεις από το Sierra αν θα είσαι Αθήνα αυτό το διάστημα, η Μαρίζα live είναι p o w e r ! ! !
το γνωρίζω, απλά σκέφτηκα να συνδέσω την συνεργασία Μαρίζας-Αλκίνοου με τα πιο πρόσφατα live του τελευταίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο :-)))

Ανώνυμος είπε...

Στην υποψηφιότητά σου αναφερόμουν βασικά που ως σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, φαντάζομαι, θα είχε νόημα-κατά τη γνώμη μου- να την αναφέρεις και υποστηρίξεις κι εδώ μέσα. Μην με παρεξηγήσεις που το αναφέρω πάλι(η κουβέντα το έφερε).

Θα προσπαθήσω να περάσω από studio Sierra...το θέλω πολύ!

BOSKO είπε...

Angelica...
ναι, είχε νόημα η συμμετοχή μου- για μένα τουλάχιστον- και τη στήριξα με ότι γράφω εδώ μέσα και ότι κάνω γενικώς στη ζωή μου. Απ' αυτό, όμως, μέχρι να βγαίνω και να λέω "ψηφίστε με" ή..."σταυρώστε με", υπάρχει μία διαφορά. Το δεύτερο δηλαδή δεν μου κόλλαγε καλά, αν με εννοείς.
μπορεί και να τα πούμε στο Sierra, λοιπόν.
καλημέρα!

Mary Ka είπε...

Μπράβο για την υποψηφιότητα αλλά μου θυμίζεις ένα φίλο που είχε, προ εικοσαετίας, βαλει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος και η μάνα του είχε θέσει τον όρο να μη διαφημιστεί στη γειτονιά για... να μην την κάνει ρεζίλι!
Fata Morgana, με στοίχειωσε από τη στιγμή που το πρωτάκουσα, πόσες δεκαετίες τώρα? Να πω κάτι παραπάνω θα είναι φλυαρία.

Velvet είπε...

Να σου πω κατι..
Δυο πραγματα εχω κρατησει τοσα χρονια
Απο την Μ. ΚΩΧ
Τα υπεροχα μακρυα μαλλια της
Και το "νανουρισμα"
Γεια σου φιλε

BOSKO είπε...

Mary Ka...
μπα, εμένα ήταν πολύ πιο χαλαρή με το προ ημερών θέμα της υποψηφιότητας, αν και μού 'λεγε: Τι πήγες, βρε παιδί μου, κι έβαλες στην Κυψέλη, βέρος Πειραιώτης, και δεν έβαζες στο Κερατσίνι, που σε ξέρουν, σε τίμησαν κιόλας το περασμένο καλοκαίρι, και θα σου δώσουν καμιά θεσούλα στα πολιτιστικά του Δήμου να μη με ξεπαραδιάζεις κιόλας κάθε τρεις και λίγο; χαχαχαχα
Το Fata Morgana των Καββαδία/Κωχ ήταν και είναι το αγαπημένο μου ever ελληνικό τραγούδι!

BOSKO είπε...

Velvet2...
κάποτε είχα διαβάσει ένα quiz του γιάπικου Nitro κι έλεγε: Ποια ήταν η τραγουδίστρια των 70s που πάταγε τα μαλλιά της; Απάντηση: Η Μαρίζα Κωχ, βέβαια! Άσε που μάθαμε ότι προ 10ετίας στις "Κούκλες", στη Συγγρού, υπήρχε τρανσέξουαλ που ντυνόταν Μαρίζα! Γαμάτο!
Το δε "Νανούρισμα" και μένα μου αρέσει πολύ, ήταν η αιτία όμως ν' αποστραφεί η Μαρίζα τις χαμηλότονες ερμηνείες και ν' απελευθερωθεί με τον αμέσως επόμενο "Αραμπά" (1970-71) και τον πιο οργισμένο ηλεκτρικό ήχο!

despinach. είπε...

Bosko, το Νανούρισμα δε λέω, είναι ωραίο άσμα, αλλά αυτός ο στίχος: "θα κεντήσω στα ασημοπίστολά σου πλάι"...καλύτερα να έλειπε!

BOSKO είπε...

Despina...
Λευτέρης Παπαδόπουλος!

despinach. είπε...

Αχαχα!!!