Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

γιάννης-ρίτσος-onirama-και-δημήτρης-παπαϊωάννου-στο-τεύχος-176-του-διφώνου

Ειλικρινά δεν γνωρίζω ούτε ένα τραγούδι του δημοφιλούς συγκροτήματος Onirama και μπορεί να μην είναι κακοί καλλιτέχνες τα παιδιά.... Πάντως, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο που γίνονται εξώφυλλο στο δίφωνο, οπότε κάτι λέει αυτό. Μακάρι, τι να πούμε...Ας πουλήσει περισσότερο το καινούργιο τεύχος κι όσοι εργαζόμαστε στο εν λόγω έντυπο θά 'χουμε τους λόγους μας για να είμαστε ευχαριστημένοι. Εκτός του εξωφύλλου, τώρα, η ύλη θα χαρακτηριζόταν αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα: αναφέρομαι στην αποκλειστική συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αφορμή τον Καβάφη της Πλάτωνος στο Παλλάς, στην άλλη κοινή συνέντευξη των Πετρολούκα Χαλκιά-Τάκη Μπαρμπέρη στον Γιώργο Φλωράκη και στο μεγάλο άρθρο της Λιάνας Μαλανδρενιώτη για τους Έλληνες κλασικούς κιθαρίστες στη σημερινή δισκογραφία. Υπάρχουν ακόμη πολλές συνεντεύξεις, καλλιτεχνών σαν την Αθηνά Ανδρεάδη (στον Κωνσταντίνο Δημόπουλο), την Ανδριάνα Μπάμπαλη (στον Κώστα Αγοραστό), τον Θανάση Γκαϊφύλλια (στον Γιάννη Θ. Πετρίδη) και των Λεωνίδα Μπαλάφα- Δημήτρη Αρναούτη (στον bosko). Καθιερώθηκαν πλέον και τα άρθρα-πορτρέτα για καινούργιους ελληνικούς και ξένους δίσκους ή επανεκδόσεις, από την Eydie Gorme και τον Les Paul μέχρι τον Elvis Costello και τους Antony & The Johnsons. Εμένα μου είχαν ανατεθεί η Nina Simone, τα Τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, η Marietta Fafouti, καθώς και ένα μεγάλο άρθρο για την Caterina Valente. Που τη θυμήθηκαν αυτήν; θα ρωτούσε κανείς και θα έβρισκε την απάντηση στα τρία διπλά CDs- συλλογές της τραγουδίστριας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
Είχα και την επιμέλεια του premium cd- αφιέρωμα στον μελοποιημένο Γιάννη Ρίτσο (ο Σπύρος Σαμοΐλης που λέγαμε σε προηγούμενο post μαζί με Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Νίκο Μαμαγκάκη, Σπήλιο Μεντή κ.α.) Μεταξύ άλλων, τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη, η Μαρία Δημητριάδη, η Γιοβάννα, ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Πέτρος Πανδής. Πραγματικά, υπέροχες ερμηνείες, απ' τη μια, η τελευταία λέξη της μόδας, απ' την άλλη!
Και γιατί, παρακαλώ, η τελευταία λέξη της μόδας; Χίλιες φορές να ξανακούσω τον Επιτάφιο του Μίκη ή την Καντάτα για τη Μακρόνησο του Μικρούτσικου, παρά...ποπίζοντες καλλιτέχνες όπως η Μαρίνα Σένα ή ο Νίκος Γώγος, τους οποίους ούτε γνωρίζω, ούτε επιθυμώ τη γνωριμιά τους. Ωστόσο, η δεύτερη προσφορά του νέου διφώνου είναι κανονική υπερπαραγωγή, εφόσον πρόκειται για κασετίνα με τρία CDs υπό τον τίτλο ΠΟΠ - ΡΟΚ 2011. Αυτά είναι τα τυχερά! Συνύπαρξη των βετεράνων Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκου Ζιώγαλα και Γιώργου Δημητριάδη με τους νεότερους Στάθη Δρογώση, Μύρωνα Στρατή, Ευσταθία και τους άγνωστους- σε μένα- προαναφερόμενους Μαρίνα Σένα, Νίκο Γώγο, MC ΦΩΣ, Leah Speckhard, Damage Done και Ekofields. Καλοτάξιδο! Στα περίπτερα Αθηνών, περιχώρων και επαρχίας!

14 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Οι Onirama είναι ένα συγκρότημα ποπ μουσικής, των οποίων τραγούδια έχεις σίγουρα ακούσει στο ραδιόφωνο, στο ταξί, οπουδήποτε. Αλλά δε μπορώ να πιστέψω ότι εσύ, ως μουσικός παραγωγός τόσα χρόνια δεν ξέρεις ούτε ένα τραγούδι ενός συγκροτήματος το οποίο έχει τόση επιτυχία τα τελευταία χρόνια και είναι ευχάριστη ποπ μουσική (δεν είμαι και ειδική για να κρίνω εμπεριστατωμένα)που ακούγεται και που τραβάει τον κόσμο από τα ψευτολαϊκά ακούσματα που προωθούν οι δισκογραφικές από τη δεκαετία του 80. Ο,τι πρέπει για μια ευχάριστη βραδιά χωρίς ιδιαίτερο βάθος, χορεύονται κιόλας.
Αλήθεια, μόλις άκουσα ότι άλλος ένας από τους παλιούς, μεγάλους ηθοποιούς απεβίωσε. Ο Γιώργος Φούντας.

Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης είπε...

Η συνέντευξη του Θανάση Γκαϊφύλλια στον Γιάννη Θ. Πετρίδη θα "ανέβει" σύντομα, ολόκληρη και χωρίς περικοπές γιατί πραγματικά αξίζει...καλησπέρα σας bosko!

BOSKO είπε...

Mary Ka...
αν κάποιος καλλιτέχνης δεν με αφορά, απ' τό 'να αυτί μπαίνουν, απ' τ' άλλο βγαίνουν τα τραγούδια του. Εννοώ πως σίγουρα, όπως λες κι εσύ, θά 'χω ακούσει κομμάτια τους, απλά δεν ξέρω ποια ακριβώς ειν' αυτά.
post Φούντα ετοιμάζεται!
σ' ευχαριστώ

BOSKO είπε...

Θεοδόσης Βαφειάδης...
πράγματι, ο Πετρίδης τζούνιορ τό 'χει το θέμα κι έκανε μια πολύ καλή συνέντευξη με τον Θανάση!

Ανώνυμος είπε...

Kαλά,δεν ντρέπεσαι ρε επαρμένε ψευτο-επαναστάτη που αναφέρεσαι με τέτοια εμπάθεια σε νέα παιδιά τη δουλειά των οποίων ούτε γνωρίζεις και πόσω μάλλον ούτε προσωπικά,πράγμα που δεν σου επιτρέπει να προσβάλλεις άτομα που δεν ξέρεις λέγοντας 'ούτε τα γνωρίζω κι ούτε θα ήθελα να τα γνωρίσω'...είσαι ανεκδιήγητος μακάκας.Το δηλητήριο σου πάρτο και βάλτο εκεί που ξέρεις κομπλεξικέ κι ατάλαντε σκηνοθέτη και γραφιά..

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ναι, μωρέ, έχεις δίκιο, μαλακία.
παρεμπιπτόντως, το cd της Μαρίνας Σένα το αγόρασα- ύστερα από έναν καυγά που έπεσε στο blog του Μιχαήλ- κι έχω να πω ότι το βρήκα μια χαρά και μου άρεσε. Επομένως, θα την "αποκαταστήσω" σύντομα την κοπέλα.
όταν έγραφα το post αυτό ήμουν πολύ τσαντισμένος στην πραγματικότητα με το εκδοτικό-δισκογραφικό καθεστώς, από το οποίο τα βρόντηξα κι έφυγα στις αρχές του ΄11. Οπότε, μια και δεν μου ΄φταίγανε τίποτα οι καλλιτέχνες, ο θυμός σου δικαιολογείται απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

Aντώνη Μποσκοιτη γειά σου. Είμαι ο Νίκος ο Γώγος και πρόσεξα τα σχόλια σου στο blog πρόσφατα γι'αυτό και σου γράφω ολίγον τι ετεροχρονισμένα. Καταλαβαίνεις νομίζω και μόνος σου πως είτε επιθυμείς είτε όχι τη γνωριμία μου, μετά την προσβλητική και σοκαριστική για μένα προσωπικα αναφορά σου στο όνομα μου, θα την έχεις. Και μάλλον όπως δείχνουν τα πράγματα δεν ξεκινάει με καλές βάσεις αυτή η γνωριμία.
Γιατί Αντώνη Μποσκοιτη δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ όποιου είδους κριτική από οποιονδήποτε έχει καθίσει και ακούσει πρώτα τη δισκογραφική μου δουλειά, που με κόπο και μόχθο έφερα εις πέρας και ακόμα ξεχρεώνω δάνεια σε τράπεζες λόγω του συστήματος στην Ελλάδα που σου λέει πως πρώτα τελειώνεις τη δουλειά και μετά αν μας αρέσει την κυκλοφορούμε βάζοντας μόνο σαν εταιρεία τα έξοδα κοπής, τη δουλειά που για να βγεί συνεργάστηκα με ανθρώπους όπως ο Γιώργος Δημητριάδης (τον ξέρεις αυτόν) , ο Αλέκος ο Αράπης (αν σου είναι αγνωστος κι αυτός, είναι ο μπασίστας του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων) κ.α., αλλά το να μη γνωρίζεις τίποτα και να το εκθέτεις έτσι Αντώνιε σε ένα κατα τ'άλλα σεβαστό blog είναι το λιγότερο τραγικό.
Το να......ποπίζει Αντώνη Μποσκοιτη κάποιος δεν τον κάνει αυτόματα και συνώνυμο του trash. Γιατί καθότι 37 ετών και με μια κάποια εμπειρία της προ δισκογραφικής μου ενασχόλησης με την ποπ ροκ σκηνή της Ελλάδας νοιώθω πως η προσβλητική σου στάση έχει σκοπό να με κατηγοριοποιήσει στα σκατά της trash υποκουλτούρας που περικλείει από παντού την άμοιρη αυτή χώρα.
Και αυτό όμως να το δεχόμουν Αντώνη Μποσκοιτη αρκεί να ακουγες το δίσκο να μη σου ήμουν αγνωστος λοιπόν και μετά να με έθαβες με όλα τα δίκια του κόσμου δικά σου.
Ούτε εγω σε γνωρίζω Αντώνιε. Και ούτε εγώ είχα καποια κρυφή επιθυμία να σε γνωρίσω. Απλά πριν γράψεις σκέψου γιατί ... ε, ξέρεις , άνθρωποι είμαστε και παρεξηγιόμαστε. Θάψε με όσο θες φίλε (πλέον) Αντώνιε αλλά πρώτα μάθε με.
Υ.Γ. Ο Θεοδωράκης ο Μικρούτσικος και ο Χατζιδάκης αρέσουν και σε μένα Αντώνιε και μεγαλώνοντας τις δεκαετίες του 70 και του 80 ήταν σημείο αναφοράς στα ακούσματα (να προσθέσω Νέο Κυμα, Σαββόπουλο κ πολλά άλλα) απλά τυχαίνει μερικές φορές να επηρεάζεσαι κι από άλλα πράγματα όσον αφορά τη μουσική που θέλεις να δημιουργήσεις σαν τραγουδοποιός. Σε παραπέμπω στο παρακάτω link http://www.mixgrill.gr/ar5748el_gimme10oiepilogestoynikoygwgoy.html θελοντας να επίσης να σου πώ και σε σένα και σε όποιον διαβάσει αυτό το comment πως μιας που δεν σε ξέρω προσωπικά και ούτε έχω ξαναδιαβάσει κάτι δικό σου δεν έχω κανένα δικαίωμα να σε αμφισβητίσω ή να σε προσβάλλω για κάτι αλλο. Να σαι καλά και πάντα δημιουργικός.

BOSKO είπε...

Νίκος Γώγος...
σου υπόσχομαι αύριο κιόλας να πάω ν' αγοράσω το cd σου, θα τ' ακούσω προσεχτικά και θα γράψω από δω, έστω ετεροχρονισμένα.
στο παραπάνω μήνυμα- που μάλλον από σένα ήρθε το ανώνυμο ξεχέσιμο- εξηγούμαι νομίζω.
αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τη δουλειά σου. Θα σ' ακούσω και θα επιστρέψω, χωρίς να δεσμεύομαι για τίποτα.
καλό σου βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

οχι Αντώνη δεν ηρθε από μένα ήρθε από καποιον φίλο ο οποιός και με ενημέρωσε για το αρθρο...απλά δεν τον πρόλαβα στην αποστολή γιατί έγραψα περισσότερα.Νικος Γώγος

BOSKO είπε...

Νίκος Γώγος...
α, μάλιστα.
να μου τον φιλήσεις τον φίλο σου.

Ανώνυμος είπε...

ε, οκ. Δεν υπάρχει λόγος για βρισίδι από κανέναν. Λίγη λογική και ψυχραιμία θέλει μόνο από όλες όμως τις πλευρές. Για μουσική μιλάμε όχι για πολέμους (καλη ώρα). Νικος Γώγος

BOSKO είπε...

Νίκος Γώγος...
ξαναστείλε σε παρακαλώ το link του mixgrill. Δεν ανοίγει...

Ανώνυμος είπε...

http://www.mixgrill.gr/ar5748el_gimme10oiepilogestoynikoygwgoy.html

Η προξενήτρα είπε...

Να την αποκαταστήσεις την κοπέλα μιας και άκουσες το cd της, μη μείνει εκτεθιμένη στη γειτονιά.

Κι εγώ κουμπάρα.