ΤΟ BLOG ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΕΡΥΣ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΤΗ FATA MORGANA, ΤΟΥΣ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ MAYA DEREN, ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ WOODSTOCK, ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ 8/11
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
το-πρόγραμμα-του-αποψινού-αφιερώματος-στη-φλέρυ-νταντωνάκη-στο-@ΡΟΥΦ
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
R.I.P. ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (1922 - 2011)
τηλεφωνική-συνέντευξη-στο-κόκκινο-105,5-για-το-αυριανό-αφιέρωμα-στη-φλέρυ-νταντωνάκη
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
όταν-η-μιμή-μπουμπουλίνα-έφυγε-από-βόλι-αδέσποτο
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
όταν-κλείνει-ο-ορίζοντας
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/03/2011&id=261871
Διάβασα επιτέλους και την Αντάλια, το μυθιστόρημα του Φώτη Θαλασσινού από τις εκδόσεις της Οδού Πανός. Αυτό, λίγο- λίγο, από νύχτα σε νύχτα, διότι τα μυθιστορήματα αποτελούν σαφώς νυχτερινές ιδιωτικές υποθέσεις. Πόσω μάλλον όταν η γραφή του Θαλασσινού στο εν λόγω έργο είναι ελκυστική ως προς την ανάπτυξη της πολυσύνθετης ιστορίας του ή, μάλλον, των πολυσύνθετων ιστοριών του, στις οποίες πρωτοστατούν αντιήρωες με φανταστικά ονόματα, ψυχολογικές ερμηνείες των συμπεριφορών τους, ταρκοφσκικές ποιητικές εικόνες, ένα θεολογικό παγκοσμιοποιημένο υπόβαθρο, τα νοερά ταξίδια σε τόπους μακρυνούς και η, αγαπημένη στον συγγραφέα, επιστήμη της εντομολογίας. Αν το βιβλίο γινόταν ταινία κάποτε, θα θύμιζε είτε τον Μπαλαμό του Τορνέ, είτε τα Φαινόμενα του Αρζέντο, για ν' απομονώσω λίγη από την πρώτη ύλη του. Όταν οι 250 σελίδες του κλείσουν, ένα αίσθημα μοναξιάς πιάνει τον αναγνώστη τους: τι απέγινε η Αντάλια; Ποιες άλλες περιπέτειες άραγε θα της αφηγηθεί ο Γιόχαν; Περιφέρεται ακόμη ο Μετς στους πλακόστρωτους δρόμους; Που να μεταφερόταν, αν γινόταν να διακτινιστεί, κανείς; Στην Παταγονία, στη Σαρλιμάκ ή μήπως να προτιμούσε την οριστική καταβύθιση στον Άδη; Πολλά ερωτήματα βασανίζουν τον αναγνώστη για ώρες, για μέρες, αφότου ξαναγυρίζει στον ρεαλιστικό κόσμο του. Και ίσως γι' αυτό ο Φώτης Θαλασσινός μάς εισάγει στο ποιητικό σύμπαν της Αντάλιας με λίγες λέξεις του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Όταν κλείνει ο ορίζοντας οι άνθρωποι τρελαίνονται.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
με-αφορμή-την-εθνική-επέτειο-της-25ης-μαρτίου
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
εφιάλτης-ή-ψυχώ-α-λα-ελληνικά
Ας δούμε τώρα τις επί μέρους αρετές της ταινίας: η Βούλα Χαριλάου δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως ψυχρή, ερωτικά και συναισθηματικά, Άννα Μαργκό και ως μισότρελη και βίαιη Εύη Λινάρδου. Ειδικά, στην τελευταία σεκάνς της αποκάλυψης της, όπου παραληρεί μπροστά στον καθρέφτη και οι δύο εαυτοί της συνομιλούν, κυριολεκτικά σου παγώνει το αίμα! Το γεγονός ότι την ώρα των φόνων, βλέπουμε μόνο φευγαλέα τη φιγούρα της Εύης Λινάρδου, κι αυτή ως σκιά- φάντασμα, επίσης αναστατώνει τον θεατή και δυναμιτίζει το αστυνομικό του δαιμόνιο!
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
R.I.P. ELIZABETH TAILOR (1932 - 2011)
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
τα-άσματα-και-μιάσματα-απόψε-στη-ΝΕΤ-105,8
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
κάποτε-&-σήμερα-στα-εξάρχεια
Η πλατεία άλλαξε. Αδύνατον να την περάσεις κεντρικά αν δεν θες να σου χαλάσει η διάθεση από τα παρατημένα πρεζόνια. Οι παραπλεύρως φωταγωγημένες κρεπερί είναι δείγμα ευτελούς ευμάρειας. Το μπαράκι που δυο-τρεις φορές είχα πετύχει εκεί τον Γιώργο Σκούρτη και μου επιδείκνυε όλο περηφάνια τα τρελόχαρτα του στρατού, τα οποία άφηναν οι άρρενες θαμώνες, αδυνατώ να καταλάβω αν έγινε φαγάδικο πολυτελείας ή απλά οικοδομή. Μικρά παιδιά πουλάνε χαρτομάντιλα και αναπτήρες ακόμη και βραδυνές ώρες, μεσ' στο κρύο. Κάποτε, που καθόμασταν σωστά φίδια -από κάνα joint μάλλον- πέριξ της πλατείας, είχαμε δει ένα πιτσιρίκι, το πολύ εφτά ετών, να πουλάει την πραμάτεια του. Λίγο παρακάτω, το περίμενε ένας τύπος και μόλις είδε ότι προφανώς δεν είχε βγάλει πολλά χρήματα, το σήκωσε στον αέρα από τα...αυτιά του. Δε νομίζω να ξεχάσω ποτέ εκείνα τα παιδικά τσιρίγματα πόνου. Δε θα ξεχάσω, όμως, και τη σύρραξη που έλαβε χώρα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σα να βλέπαμε αμερικανική περιπέτεια, μια ομάδα φρικιών πετάχτηκε από ένα στενό, ακινητοποίησε τον τύπο και ελευθέρωσε το παιδί. Ντου από παντού, κυριολεκτικά! Το μόνο που δε θυμάμαι είναι πως βρέθηκα κι εγώ με τη φοιτητοπαρέα απ' τη σχολή κινηματογράφου πάνω απ' τον πεσμένο στο έδαφος τύπο και την κλωτσιά που τού 'χωσα στα πλευρά. Ήταν τότε που ο Α. ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και μέσα σε τρανταχά γέλια είπε την ατάκα: Τελικά απόδοση δικαιοσύνης μόνο στα Εξάρχεια μπορεί να υπάρξει!
Τα σημερινά Εξάρχεια με απωθούν. Μου θυμίζουν, όπως και το Πασαλιμάνι του Πειραιά, πράγματα και καταστάσεις που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα ίδια θα λέει μέσα της και η Δέσποινα Γλέζου, όποτε θυμάται τα νειάτα της, σόλο στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου και στο Ελατήριο του Φαλήρου. Τι να έλεγε και ο μακαρίτης Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος των Νοστράδαμος; Έσβησε στη φυλακή, δέσμιος του χειρότερου ναρκοσυστήματος, που νόμισε ότι μπορεί να παλέψει μαζί του.
ζωντανοί-στο-κύτταρο-σκηνές-ροκ-απόψε-στο-la-favorita-των-εξαρχείων
ΠΑΡΑΞΕΝΟ-λέει-ΠΟΥΘΕΝΑ-ΔΕΝ-ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ-ΠΙΑ-Η-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΟΥ...
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
αντρέας-παγουλάτος:-ένας-χρόνος-μετά
η-εκδίκηση-της-γυφτιάς-τι-γυφτιά!-στα-περίπτερα
Εγώ θυμάμαι τον Ρασούλη να μην έχει καμία πέραση στα περιοδικά και στις προσφορές τους, όσο ήταν εν ζωή. Μόνο ο Μιχάλης Κουμπιός είχε τολμήσει να τον κάνει εξώφυλλο πριν πολλά χρόνια στο δίφωνο μαζί με τον Τζίμη Πανούση. Τώρα που σώπασε για πάντα και που είναι ακόμη φρέσκος ο θάνατος του, σίγουρα θά 'χει πολλά φράγκα να φέρει...Πάντως, γιατί ο Νταλάρας και ο Χατζηγιάννης με φροντισμένο εξώφυλλο κι ένθετο και ο μακαρίτης σε ένα απλό φακελλάκι; Φτήνεια κι άγιος ο θεός εκεί στους Modern Times! Ενώ η MINOS κι η Universal, άλλη ποιότητα, ασυζητητί!
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
ελένη-μπράτσου:-ο-κάθε-τραγουδιστής-οφείλει-να-εκφράζει-τη-μοναδικότητα-του
Ωραίο το ινδοπρεπές look που υιοθέτησες! Μου θυμίζεις τη Ρόζα Εσκενάζυ που τραγουδούσε με ανατολίτικα σαλβάρια. Ενδυματολογική άποψη ή συνηθίζεις να ντύνεσαι κατ' αυτόν τον τρόπο;
Ευχαριστώ για τον παραλληλισμό, η Ρόζα Εσκενάζυ είναι μια από τις αγαπημένες μου μορφές στο χώρο του τραγουδιού. Γενικά μου αρέσει ο τρόπος που ντύνονται οι γυναίκες στην Ανατολή, είναι πολύ θηλυκές και κομψές. Όταν πρόκειται «να ντυθώ», αυτό είναι το στυλ που μου αρέσει.
Έχεις κάνει πολύ σοβαρές φωνητικές σπουδές. Σε ελκύει περισσότερο η ethnic μουσική από την όπερα, ας πούμε;
Έχω σπουδάσει κλασικό τραγούδι και κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Λονδίνο για σπουδές εθνομουσικολογίας, μελέτησα Περσική φωνητική μουσική. Το πεδίο που κινούμαι είναι οι μουσικές του κόσμου, η προκλασική μουσική και ο ελεύθερος φωνητικός αυτοσχεδιασμός. Δεν είμαι τραγουδίστρια του bel canto, στις μουσικές που επιλέγω όμως φαίνεται ότι έχω καλλιεργήσει τη φωνή μου με βάση την κλασική τεχνική. Η τεχνική εξασφαλίζει την υγεία και τη μακροβιότητα της φωνής και δίνει τη δυνατότητα στον ερμηνευτή να εξελίσσεται και να τραγουδά ρεπερτόρια απαιτήσεων.
Σε έχουμε δει σε συναυλίες της Μαρίζας Κωχ να ερμηνεύετε ντουέτο τραγούδια του Lorca. Πως είναι για ένα νέο τραγουδιστή από επαγγελματικής άποψης να εμφανίζεται δίπλα σ' έναν άλλο με τη δική του μεγάλη ιστορία;
Μεγάλωσα με τραγούδια της Μαρίζας, θυμάμαι μάλιστα να βάζω τους δίσκους και να δοκιμάζω τη φωνή μου πάνω στη δική της. Και ξαφνικά, βρίσκομαι να τραγουδώ το Θεσσαλονίκη ΙΙ –θρυλικό τραγούδι- δίπλα της. Επαγγελματικά σίγουρα είναι σπουδαίο για μένα αυτό, παράλληλα όμως ήταν πολύ συγκινητικό.
Πως μπορεί, πιστεύεις, να στηριχθεί σήμερα μια νέα πρόταση στην ethnic μουσική σκηνή από έναν καινούργιο εκφραστή της; Εννοώ, ερμηνευτικά, σκηνικά, ενορχηστρωτικά.
Πιστεύω ότι για να είναι μια νέα πρόταση δυνατή, θα πρέπει ο ερμηνευτής να έχει γνώση και να διαλέγει πράγματα που του ταιριάζουν και που μπορεί να τα υποστηρίξει. Τότε πείθει. Το ίδιο ισχύει και για το σκηνικό μέρος, οφείλει κανείς να εκφράζει τη μοναδικότητά του. Όσον αφορά την ενορχήστρωση, σημαντικότερη είναι η επιλογή συνεργατών παρά οργάνων. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά και αυτό αντανακλά στο μουσικό αποτέλεσμα.
Πες μας τι ακριβώς θ' ακούσει ο επισκέπτης τις Κυριακές του Μάρτη στο Αλάβαστρον.
Στο Αλάβαστρον θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την Ανατολική Μεσόγειο, Σεφαραδίτικα, Αρμένικα και Μεσαιωνικά. Είναι οι μουσικές που με εκφράζουν. Η ποίηση είναι επίσης πολύ δυνατή, συνηθίζω να δίνω το στίγμα των στίχων πριν από κάθε τραγούδι. Τα περισσότερα μιλούν για τον έρωτα, τη χαρά της ένωσης και την αγωνία της προσμονής.
Ας κλείσουμε με δυο λόγια για τους μουσικούς που σε συνοδεύουν.
Με συνοδεύει ο Στέλιος Αντωνόπουλος στο ούτι, ο Αλέξανδρος Σιγαλός στο νέι και στην κιθάρα, η Λουκία Αποστολοπούλου στο κανονάκι και ο Νίκος Σουλιώτης στα κρουστά. Ο Στέλιος και ο Νίκος είναι άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει στην Αρμένικη και στην Αραβική μουσική, ενώ ο Αλέξανδρος και η Λουκία έχουν παιδεία από το χώρο της δυτικής κλασικής μουσικής και της ελληνικής και τουρκικής παραδοσιακής. Ο καθένας τους έδωσε τα δικά του δώρα σε αυτό το σχήμα και τους ευχαριστώ. * οι φωτογραφίες του post είναι της Μάρως Κουρή
R.I.P. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ (1939 - 2011)
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΙΝΑΖ - VOLUME ONE
Ο blogger ασωτος γιος μού έκανε επίθεση από το blog του, υπαινικτικά- και καλά, διότι δεν του άρεσαν οι φωτογραφίες που δημοσίευσα από την κηδεία του Μανώλη Ρασούλη. Χαρακτηριστικά με ειρωνεύθηκε ότι δεν είμαι και το δελτίο του MEGA (μέχρι εκεί, ως φαίνεται, φτάνει η αισθητική του), ότι είμαι δήθεν και ότι φοράω τα μαύρα γυαλιά από δηθενιά και όχι φυσικά λόγω του ηλίου. Δεν θα ασχολιόμουν εάν οι επισκέπτες του blog του δεν φρόντιζαν να με στολίσουν με ωραιότατα κοσμητικά επίθετα, κάτι Coules-ΦΟΥΛΕΣ και κάτι ασήμαντα hamenakormia, που τον διαβάζουν και τον βαυκαλίζουν, αντί να του συστήσουν να ξαναπάει σχολείο να μάθει στοιχειώδη γραφή κι ανάγνωση. Ακόμη χειρότερα, τον σιγοντάρουν στις κατά καιρούς ρατσιστικές ξενοφοβικές κορώνες του, τις οποίες- τσεκαρισμένα- δεν εκτοξεύει από μισανθρωπισμό ή κακία, αλλά από αφέλεια και χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Έτσι είναι δυστυχώς, τη μια φωνάζεις να φύγουν οι μετανάστες γιατί βρωμίζουν τη γειτονιά σου και την άλλη, τους πας τσιγάρα και μπουκαλάκια με νερό, ώστε νά 'χεις ήσυχη και τη συνείδηση σου. Σαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη ένα πράγμα που καμώνεται πως έχει βαφτίσει πολλά τσιγγανόπουλα κι έτσι νομίζει πως καθάρισε με την ουμανιστική πλευρά του χαρακτήρα του. Από χθες γελάω με το post του ασωτου γιου και με την εναλλαγή των comments, αφού γίναμε μπίλιες με άγνωστο κόσμο. Τελικά έχω πολλούς εχθρούς στη μπλογκόσφαιρα κι αυτό- πιστέψτε με- είναι άκρως κολακευτικό, μην πω καυλωτικό. Φυσικά, δεν θα κάτσω ν' απολογηθώ για τις αναρτήσεις μου. Θα πω μόνο σ' αυτόν τον ανόητο και τους κόπανους που τον περιτριγυρίζουν πως εάν δεν υπήρχαν φωτογράφοι να καταγράψουν την κηδεία του Σεφέρη, λόγου χάριν, δεν θα είχαμε καμία εικόνα από το συγκεκριμένο γεγονός πού 'χε πάρει αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Άσ' τα, είπα Σεφέρης και θα κάθεται τώρα να ψάχνει στη wikipedia...Έπειτα, θα το ξαναπώ για εκατομμυριαστή φορά, όποιον ηλίθιο τον ενοχλούν οι φωτογραφίες μου με διάσημους- κολλητοί φίλοι οι περισσότεροι- τον γράφω στ' αρχίδια μου, του απαγορεύω την είσοδο στο blog και γενικώς τον αντιμετωπίζω όπως κρίνω ότι τού αρμόζει. Τέλος, ας γίνει κατανοητό ότι από ΄δω μέσα δεν μπορεί να με γνωρίσει κανείς. Ψοφάω να φιτιλιάζω κόσμο για να γελάω, να σπάω κέφι με τις αντιδράσεις του καθενός που δεν με έχει συναντήσει ούτε μια φορά στη ζωή του. Κι αυτό, γιατί εγώ δεν έχω ενοχλήσει κανέναν, δεν μπαίνω ποτέ σε άλλα blogs, πλην σπανίων εξαιρέσεων, δεν σχολιάζω τις απόψεις άλλων bloggers, αλλά όποτε θίγομαι οφείλω να αντιδράσω. Μάλλον ενοχλούν τα κείμενα μου, η στάση μου, οι φωτογραφίες μου, η φάτσα μου, δεν ξέρω πια κι ούτε με νοιάζει. Το μόνο που με νοιάζει είναι να γράφω καθημερινά ότι μου συμβαίνει κι αν ενδιαφέρεται και κάνας άλλος, όλα καλά και πάμε παρακάτω, στην επόμενη ανάρτηση δηλαδή. Ο bosko δεν είναι ούτε ποιητικίζων λαπάς, ούτε κακογαμημένη ύπαρξη- που λέει κι η Ευσταθία, ούτε αποτυχημένος τραγουδιάρης, ούτε κομπλεξικός ζηλόφθονος, κυρίως δε, στο εξής θα δημοσιεύει μόνο ότι τον φτιάχνει και τον κολακεύει. Γι' αυτό, οι εχθροί ας με διαβάζουν βουβά κι ας βράζουν στο ζουμί τους. Ο bosko τους γαμάει όλους! Έτσι, καφρίλα να 'ουμ! Γιούργια! Πίσω και σας έφαγα! Μπουρλότοοοοο!
...σε καλό μας πάλι τέτοιο γέλιο...
τέρμα-για-σήμερα-ο-μύθος-της-ευσταθίας-που-ακόμη-χτίζεται-επάξια
Σκέφτομαι ότι η έκφραση μια κι έξω που χρησιμοποίησα προηγουμένως δεν είναι σωστή, αφού έγινε παρεμβολή από την ηθοποιό Πέγκυ Τρικαλιώτη. Όταν μίλησα, λοιπόν, για το εξαιρετικό μελλοντολογικό κείμενο περί έρωτος με τον τίτλο Αθήνα 2071 μ.Χ., η Τρικαλιώτη από μικροφώνου το διάβασε ολόκληρο στο κοινό. Ξέχασα μόνο να πω ότι βλέποντας κανείς το βιογραφικό της Ευσταθίας στις δυο πρώτες αράδες του βιβλίου, μαθαίνει ότι είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτι που ψυχαναλυτικά έχει ενδιαφέρον αναφορικά με τους στίχους που παρατίθενται και που κοντράρουν στην εντέλεια το προφίλ των σπουδών της (εκφράσεις όπως ειδύλλια του κώλου, κακογαμημένες υπάρξεις, επιδερμική καύλα κλπ.)
σήμερα-το-μεσημέρι-στον-ιανό-η-παρουσίαση-του-βιβλίου-της-ευσταθίας
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
νικόλας-άσιμος-σαν-σήμερα...
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
άλλο-ο-ανοιχτομάτης-κι-άλλο-ο-αυγουλομάτης
* οι φωτογραφίες του Μανώλη Ρασούλη είναι δημοσιευμένες στο περιοδικό Αυγό και ανήκουν στα προσωπικά αρχεία του Κωστή Δήμου και του Αντώνη Μποσκοΐτη.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
με-ένα-ριζίτικο-η-αττική-γη-δέχτηκε-στα-σπλάχνα-της-τον-μανώλη-ρασούλη
Εδώ, ο Ηλίας Λιούγκος και ο Ανδρέας Καρακότας, αμφότεροι παιδιά του Χατζιδάκι, σε πηγαδάκι. Την πολιτική ηγεσία της χώρας εκπροσώπησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, βουβός παραστάτης στο φέρετρο με τη σορό του Ρασούλη, καθ' όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής. Πιο πίσω, η συνθέτρια Βάσω Αλλαγιάννη, η, για πολλά χρόνια, σύντροφος του και η Γλυκερία μαζί με τη Χάρη Αλεξίου και τον Αχιλλέα Θεοφίλου.
Πολλά και τα στεφάνια ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να παραστούν στο ύστατο χαίρε: του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, του Ροβήρου Μανθούλη, του Γιώργου και της Άννας Νταλάρα, της Ελένης Βιτάλη, της οικογένειας Τσιτσάνη, αλλά και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.Εδώ, ο Γιώργος Γαβαλάς με τον Ηλία Λιούγκο, που θυμήθηκαν τη θητεία τους στους Αχαρνής του Σαββόπουλου. Μού είναι τόσο αξιαγάπητη η φιγούρα του Γαβαλά και βέβαια δεν ήμουν ο μόνος που ήξερε πόσο πολύ τον θεωρούσε δικό του άνθρωπο ο Ρασούλης. Κάτι που με εντυπωσίασε σήμερα στον Γαβαλά ήταν η γαλήνη που απέπνεε. Αν εξαιρέσεις το απρόοπτο του φευγιού του, μου έλεγε χαμογελαστός, ο Μανώλης έζησε μια ζωή έντονη και όπως τη σχεδίασε. Τον διέκοψε απότομα ο Θεοχαρίδης: Μην το λες! Ξέρεις πόσα πράγματα είχε σχεδιάσει ακόμη μεσ' στο μυαλό του ο Μανώλης; Στην τάξη μάς επανέφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καλογερόπουλος, άλλη αξιαγάπητη φιγούρα, που αν περνούσε απ' το χέρι του σίγουρα θα το έστηνε το γλέντι επί τόπου στη μνήμη του φίλου του. Ηλίας Λιούγκος και Λουδοβίκος των Ανωγείων ή...Λιουγκοβίκος, όπως τους είχε αποκαλέσει ο Χατζιδάκις, όταν τους είχε παρουσιάσει στον Σείριο μαζί κάποτε. Το θυμήθηκαν και το κλίμα έγινε λίγο πιο ελαφρύ, όπως χρειαζόταν άλλωστε.