Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

όταν-η-λένα-πλάτωνος-τραγούδησε-σταμάτη-κόκοτα


Το Όνειρο απατηλό, το εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είχε γίνει κάποτε μεγάλη επιτυχία για τον Σταμάτη Κόκοτα. Ο Κόκοτας ανήκει στους τραγουδιστές εκείνους που τους έλαχε να ταυτιστούν κατά ένα παράδοξο τρόπο-τελείως υποκειμενικό τούτο το σχόλιο- με τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τη Λένα Πλάτωνος. Με την πρώτη είχαν τραγουδήσει μαζί το 1969, στο θέατρο Κοτοπούλη, στο μιούζικαλ Δώδεκα μήνες καλοκαίρι του Σταύρου Ξαρχάκου. Επομένως, ιστορικά ο πρώτος που έφερε τη Φλέρυ στην Ελλάδα για να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό ήταν ο Ξαρχάκος και όχι ο Μάνος Χατζιδάκις. Πιθανώς, μάλιστα, από τον Χατζιδάκι νά 'χε γνωρίσει τη Φλέρυ ο Ξαρχάκος, αλλά δεν το γνωρίζω μετά βεβαιότητας και δε μπορώ να το υποστηρίξω. Γνωρίζω, όμως, πόσο η Πλάτωνος αγαπούσε το Όνειρο απατηλό, το οποίο έπαιζε στο πιάνο και τραγουδούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970! Έτσι, όταν η αείμνηστη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου την κάλεσε στην εκπομπή της στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ζητώντας της να παρουσιάσει κι ένα-δυο τραγούδια άλλων συνθετών που εκτιμάει, πέραν των δικών της συνθέσεων, εκείνη διάλεξε το Όνειρο απατηλό των Κόκοτα- Καλδάρα- Παπαγιαννοπούλου. Κρίμα που δεν δισκογραφήθηκε το τραγούδι με την Πλάτωνος! Θα ήταν, τουλάχιστον για τα χρόνια εκείνα, πραγματική έκπληξη η πρωτοποριακή ηλεκτρονική συνθέτρια να καταθέσει τη δική της ερμηνεία σε ένα λαϊκό σουξέ του Σταμάτη Κόκοτα! Σήμερα πια που έχουν καταρριφθεί τελείως τα στεγανά στη δισκογραφία, η συγκεκριμένη, προερχόμενη απ' την κρατική τηλεόραση, ηχογράφηση απλά ακούγεται σαν ένα όμορφο και σπάνιο ντοκουμέντο. Τη Λένα Πλάτωνος που τραγουδάει και παίζει πιάνο συνδράμει φωνητικά η Έλλη Πασπαλά, ενώ στην κιθάρα βρίσκεται ο Κώστας Χατζόπουλος πριν φτιαχτεί ακόμη το ντουέτο ANEMOS με τη σύντροφο του, Κατερίνα Νιτσοπούλου. Μια πολύ γλυκειά στιγμή της Πλάτωνος, που ευτυχώς διασώθηκε, εν μέσω των πιο ακραίων δημιουργικών αναζητήσεων της, τύπου Μάσκες Ηλίου και Γκάλοπ!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπέροχο! το είχα ξανακούσει βέβαια ψάχνοντας, αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον έτσι!
καλημέρεεεεες

Despina

Mary Ka είπε...

Πολλά τραγούδια είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα με άλλη εκτέλεση.Πολύ καλό!

BOSKO είπε...

Despina...
την πρώτη φορά που τ' άκουσα έπαθα πλάκα, παρ' ότι ήξερα την προτίμηση της Λένας στο συγκεκριμένο κομμάτι! Και πολύ ωραία η ερμηνεία της, εκτός της ενορχηστρωτικής αλλαγής που του έκανε!

BOSKO είπε...

Mary Ka...
συμφωνώ, αν και στο κοντινό παρελθόν έχουμε δει ή μάλλον ακούσει επανεκτελέσεις-εκτρώματα.
αυτό είναι πράγματι πολύ καλό!

Unknown είπε...

Μποσκο ακου το τραγουδι της Γαλλιας για την Eurovision.Εξαιρετικο οπερετικο απο εναν φοβερο τενορο!!!Δεν θα το βαλω για μην λες.Ειναι το "Sognu (Dream)"
Σιγουρα θα κερδισει!!!(δεν ειχα που να το πω θα σκαγα)

BOSKO είπε...

KOSTAS...

...
...
...

μαριάννα είπε...

Το τραγούδι είναι υπέροχο! Είναι από αυτά που θα μ' έκραζες αν σου έλεγα ότι ακούω, αν δεν το είχες ακούσει πρώτα απ' τη Λένα! Η οποία του έδωσε άλλη διάσταση, σαφώς πολύ ενδιαφέρουσα επίσης. :):)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
λες να περίμενα τη Λένα να μου το "μάθει"; κι ο μεγάλος μου αδερφός που ήταν φαν του Κόκοτα στα mid-70s και όλων των λαϊκών-έντεχνων ασμάτων; άσε που οι δύο δημιουργοί του τραγουδιού (Καλδάρας-Παπαγιαννοπούλου) έχουν γράψει μεγάλη ιστορία! Αν καμιά φορά σε κράζω είναι για κάτι Τερζήδες, Καράδες και Σφακιανάκηδες, αλλά πλέον ξέρεις τι κολλημένος που είμαι, οπότε κι εγώ το σταμάτησα :-))