Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ντοκιμαντέρ-κατερίνα-γώγου-γύρισμα-Ι

Ανήμερα, λοιπόν, της Αγίας Αικατερίνης, της ονομαστικής εορτής της - όπως μου σχολίασαν φίλοι bloggers - ξεκίνησαν και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου. Συγκεκριμένα, από την Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και την οικία του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, ο οποίος αισίως πριν λίγο καιρό έκλεισε τα 90 του χρόνια! Κι όχι μόνο απλά τα έκλεισε, ακολουθώντας τη ροή του νήματος μιας πλούσιας πνευματικής ζωής, αλλά στις 5 Δεκεμβρίου επίκειται και η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του με τον ίδιο ομιλητή.

Ο άνθρωπος αυτός έζησε στο Λονδίνο από το 1944 έως το ΄53, όντας ο πρώτος που μετέφρασε στα αγγλικά τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο και τον Εγγονόπουλο. Στο Παρίσι, επίσης, που έζησε από το ΄54 έως το ΄60 εντάχθηκε στον φιλικό και λογοτεχνικό κύκλο του σουρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν, ενώ από το ΄63 έως το ΄67, με τον ερχομό του στην Ελλάδα, οργάνωσε και διηύθυνε το περιοδικό Πάλι.

Στο περιθώριο όσων θα έλεγε για την ποιήτρια Κατερίνα Γώγου και, για την ακρίβεια, μέχρι να στηθεί το πλάνο, πιάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Βαλαωρίτη. Μου μετέφερε, ας πούμε, το σχόλιο που είχε κάνει ο αστός Ελύτης για το Πάλι: Αυτό μας έφερε ο Βαλαωρίτης από τη Γαλλία; Το έβρισκε δηλαδή μποέμ έντυπο σε αντίθεση με τον Εγγονόπουλο, ο οποίος το χαρακτήριζε το σημαντικότερο λογοτεχνικό περιοδικό. Όσο για τους συνεργάτες του, από τον Μίνωα Αργυράκη μέχρι τον Δημήτρη Πουλικάκο κι από τη Μαντώ Αραβαντινού μέχρι τον Κώστα Ταχτσή, ο Βαλαωρίτης χαμογέλασε όταν αναφερθήκαμε στις περιπτώσεις τους, θυμίζοντας μου πόσο πολύ συμπορεύθηκε στη ζωή και στην τέχνη με ιδιοσυγκρασιακές και εξαιρέσιμες προσωπικότητες.

Εδώ, ο ποιητής με το συνεργείο κατά το ήμισυ: από αριστερά ο ηχολήπτης Γιώργος Πόταγας, ο bosko και ο δ/ντής φωτογραφίας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. Με εντυπωσίασε η γενναιοδωρία του Βαλαωρίτη στην Κατερίνα Γώγου! Μπορεί να θεωρείται εκπρόσωπος της ποίησης της παρακμής - είπε μεταξύ άλλων στην κάμερα -, αλλά ποιητής της παρακμής θεωρείτο και ο Καβάφης, του οποίου τη συμβολή στην παγκόσμια ποίηση όλοι γνωρίζουμε! Φυσικά, ο Βαλαωρίτης δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στη μοναδική επεισοδιακή συνάντηση που είχε με τη Γώγου, τότε που της παρέδωσε ένα αντίτυπο του, μεταφρασμένου στα αγγλικά, βιβλίου της Τρία κλικ αριστερά (ιστορία που μου είχε αφηγηθεί και ο αδικοχαμένος κοινός μας φίλος Αντρέας Παγουλάτος).


Η καταγραφή της μαρτυρίας του Νάνου Βαλαωρίτη διήρκησε γύρω στα είκοσι λεπτά. Είναι η πρώτη ταινία που γυρίζω σε βίντεο high definition και προτιμάω ν' αντιμετωπίζεται το έμψυχο υλικό μου σα να είναι σε φιλμ. Εννοώ πως δεν προτίθεμαι ν' αφήνω τους ανθρώπους να μιλάνε για δυο και τρεις ώρες στο φακό, αφενός γιατί θα κουραστούν ή θα φύγουν απ' το κυρίως θέμα της κιν/φησης και αφετέρου δε θα ήθελα με τίποτα να...γονατίσω στο μοντάζ μεθαύριο. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ αυτό που θα φέρει τον τίτλο Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου, είναι η πρώτη φορά επίσης που οι συνεντεύξεις θα κινηματογραφηθούν πατενταρισμένες, δηλαδή δε θα υπάρχει διαφορετικό ντεκόρ για κανένα πρόσωπο, παρά μόνο ένα μαύρο φόντο. Δεδομένου του ότι ξημερώνει μία μέρα με βαρυφορτωμένο όρντινο, σας καληνυχτίζω με μερικούς στίχους του Νάνου Βαλαωρίτη από την ποιητική του συλλογή Ουρανός χρώμα βανίλιας: Από αυτό το άκρον άωτον του ποιητικού μας λόγου εξέχει από μνήμα πρόσφατο ρηχό ένα χέρι που κρατάει ένα μολύβι κι από νεκρούς και ζωντανούς εξίσου το μισθό του διεκδικεί.

14 σχόλια:

Β.Σ. είπε...

Αν από τα μοιραία πάθη πηγάζη Παλαμάς και Μαλακάσης, τι άλλο θα πηγάση από τα μικρά και τ' ανάξια, παρά Καβάφης και Καρυωτάκης;

Τέλλος Άγρας

Στην ταινία για τον Κούνδουρο είχες πει ότι δεν θέλεις ένα ντοκιμαντέρ σε στύλ ΄΄μαζεύω όσους θυμούνταν το πρόσωπο/τους στήνω μπροστά στην κάμερα και λένε ότι θυμούνται.΄΄
- έμπογοι αναμνήσεων δηλαδή που έλεγε και ο Χατζηδάκις. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Μαζεύεις στο φίλμ Μαρτυρίες για αυτούς που φύγανε και αυτό είναι σπουδαίο.


Καλή Επιτυχία
( υπάρχει και κακή).


Αναμένουμε στην Θεσσαλονίκη - θα σελώσω καμιά δεκαπενταριά άτομα να την δούμε.


καλό ξημέρωμα.

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
σωστός ο Άγρας, αν υποθέσουμε ότι τα μικρά κι ανάξια για τον Καρυωτάκη ήταν τα επίγεια, όπως και για τον Καβάφη από άλλη οπτική.

που τό'χα πει αυτό για τον Κούνδουρο, στο blog; τι μου τον θύμισες τώρα και μ' έβγαλες απ' τα ρούχα μου; είχα ήδη βγει, γιατί απ' το κρεβάτι τέτοια ώρα γράφω.

ξέρεις, η διαφορά φιλμ και βίντεο είναι ότι στο πρώτο δεν έχεις την πολυτέλεια να τραβάς για ώρες, αλλά ούτε και τον κίνδυνο να γίνεις ρεπορταζάς βιντεατζής (πως λέμε μπετατζής); Έτσι κι εδώ προσπαθώ να το αντιμετωπίσω σαν φιλμ, δηλαδή να παίρνω απ' τους ανθρώπους "λίγα", αλλά "καλά". Αυτά που λέω στο post και που μου αφηγήθηκε ο Βαλαωρίτης (τα περί "Πάλι"), τα άκουσα, τα κατέγραψα και τα κρατάω σε υψηλή θέση μέσα μου, αλλά όταν ξεκίνησε η λήψη μείναμε αυστηρά στα της Γώγου και φυσικά όχι μόνο στο πότε και που γνωρίστηκαν - αυτό θα ήταν αμελητέο ως καταγραφή.
τέλος πάντων, ελπίζω να τη δεις κάποια στιγμή την ταινία, αφού πρώτα τη δω κι εγώ τελειωμένη!
και για τη θεσ/νίκη "παίζεται", υπάρχουν κι άλλες σκέψεις που δεν είναι της παρούσης:-))
όπως και νά'χει, σ' ευχαριστώ

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

bosko πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος ο Νάνος Βαλαωρίτης και πολύ δυνατός ο στίχος του ..... Αντώνη για ακόμη μια φορά εύχομαι το καλύτερο για την ταινία ..την καλημέρα μου

Rena Fan είπε...

Καλή αρχή, Αντώνη!

Areth είπε...

Με έχετε στην άκρη της καρέκλας μου από την ανακοίνωση του νέου της εκπόνησης.
Με προβοκάρει ο τίτλος, το κεφαλαίο αρχικό του μαύρου, θα ήθελα να τον καταλάβω.
Πώς αποφασίσατε hd;

Εύχομαι να κουμπώσουν όλα έτσι όπως τα φαντάζεστε κι έτσι όπως πρέπουν.

Καλή δύναμι και καλή επιτυχία -ναι, υπάρχει και κακή.

BOSKO είπε...

Δον Κιχωτης...
γειά σου, Διαμαντή, και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

BOSKO είπε...

Rena Fan...
σ' ευχαριστώ, Απόστολε, και σένα!

άσε που σού'χω δωράκι: αποκλειστική photo από τα γυρίσματα της "Κόμησσας της Κέρκυρας" με Ρένα και Μ.Δεστούνη!
* για να μη λες ότι δε σε έχω κατά νου:-))

BOSKO είπε...

Areth...
τον τίτλο και όχι μόνο την έννοια του θα τον βρεις αυτούσιο στην ποίηση της Γώγου. Ο Κορδέλλας, ας πούμε, ονόμασε το δισκογραφικό project Γώγου "Πάνω-κάτω η Πατησίων". Πολύ απλά εγώ πήρα έναν άλλο αγαπημένο στίχο της Γώγου από ποίημα της και τον έκανα τίτλο της ταινίας. Τι να καταλάβεις δεν καταλαβαίνω. Μάλλον το βρίσκεις λίγο προβοκατίβ και καλά κάνεις, αλλά άμα βρεις το εν λόγω ποίημα θα βρεις και το νόημα.
την κακή επιτυχία ας την αφήσουμε, διότι είμαι και λίγο προληπτικός, συνέρχομαι από τη γερή νίλα που έφαγα με Κούνδουρο, επομένως γρουσουζιές δε γουστάρω, είτε είναι διαπίστωση, είτε χιούμορ. Να το πω αλλιώς σε σένα και τον πλησίον του ποιητή, ουδόλως μ' ενδιαφέρει αν υπάρχει και κακή επιτυχία. Μακρυά από εμάς που θέλουμε αν μη τι άλλο να τη "βρούμε" οι ίδιοι πάνω απ' όλα. Και μάλλον καλά το πάμε!
thanx, Areth!

Areth είπε...

Μακριά οι γρουσουζιές το δίχως άλλο, δεν ήθελα να φέρω τίποτα αρνητικό.
Η απορία ήταν πιο πολύ εν μέσω εμού, ξέρω τον στίχο του τίτλου, αναρωτήθηκα για τη σύνδεση με το ντοκυμαντέρ. Εικάζω και ελπίζω πως θα το δω και θα κάνω τη σύνδεση σε μια από εκείνες τις συγκυρίες που όλα αποκτούν τη σωστή τους θέση στο σκηνικό.

ευχές, μόνο.

candyblue είπε...

καλό ξεκίνημα και καλή επιτυχία σου εύχομαι.Και σε αυτό το ντοκιμαντέρ στην αίθουσα μέσα θα είμαι εκεί να το απολαύσω.

Να σαι γερός δυνατός και να κάνεις όμορφα πράγματα.
Χαιρετισμούς
Άννα

Rena Fan είπε...

Να τολμήσω να πω εγώ τέτοιο πράγμα για τον bosko?

Ανυπομονώ να τη δω. Σ' ευχαριστώ πολύ.

(Κρίμα που δεν έχω καμιά φωτό με Γώγου-Βλαχοπούλου να στη στείλω. Θα ψάξω όμως...)

BOSKO είπε...

Areth...
χθες μάθαμε ότι με τον στίχο "για την αποκατάσταση του μαύρου", η δημιουργός επιχειρούσε ν' αποκαταστήσει τους κυνηγημένους - ακόμη και σήμερα - χασικλήδες. Εγώ δεν το βλέπω έτσι, τουλάχιστον ως τίτλο του ντοκιμαντέρ. Προτιμώ να λέω ότι αν η ζωή των ανθρώπων είναι άσπρο-μαύρο, της Κατερίνας ήταν μαύρο-κόκκινο. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα, φίλτατη Areth και σε ξαναευχαριστώ για την παρέμβαση.

BOSKO είπε...

candyblue...
γεια σου, Άννα!
πού'σαι εσύ, ρε κορίτσι; χαθήκαμε...
μακάρι να τελειώσει η ταινία όπως τη σχεδιάζω και νά'σαι απ' τους πρώτους μέσα στην αίθουσα:-))

BOSKO είπε...

Rena Fan...
λες να έχεις και photo Βλαχοπούλου-Γώγου;
στείλ'τη να μπει κι αυτή στο ντοκιμαντέρ!
εγώ σ' ευχαριστώ, Απόστολε!