Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

ντοκιμαντέρ-κατερίνα-γώγου-γύρισμα-ΙΙΙ

Τέλος και για την τρίτη μέρα γυρίσματος του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου με συνεντεύξεις φίλων της μακαρίτισσας από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του κιν/φου, της ποίησης, των νομικών, αλλά και του διαδικτύου! Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με πρώτο καλεσμένο στο πλατό τον Θοδωρή Βλαχάκη, από τα ιδρυτικά μέλη του rock συγκροτήματος Magic de Spell. Δε θα μπορούσε ν' απουσιάζει η μαρτυρία των πρώτων μουσικών που μελοποίησαν Κατερίνα Γώγου (Εμένα οι φίλοι μου...) και μάλιστα με μεγάλη απήχηση, εμπορική και κυρίως καλλιτεχνική. Ο λόγος του Βλαχάκη θα επενδυθεί μεσ' στην ταινία με μια παλιά live ηχογράφηση του τραγουδιού, όπως και με ανέκδοτο οπτικό υλικό αρχείου.



Χαρές που έκανε ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός όταν κατέφτασε δεύτερος στο γύρισμα και συνάντησε τον οπερατέρ Δημήτρη Θεοδωρόπουλο! Οι δυο τους είχαν δουλέψει στην ταινία Ηθικόν Ακμαιότατον του Σταμάτη Τσαρουχά και ο Δημήτρης μού'χε μεταφέρει ωραίες ιστορίες από τη συνεργασία τους.




Να και η Εύη Ζαφειροπούλου, η μακιγιέζ μας, που πολύ παρέα μπορεί να μην κάνουμε πια εκτός κιν/φικού συναφιού, αλλά όλο και σε κάποια ταινία θα συναντηθούμε την τελευταία δεκαετία. Στη συγκεκριμένη, την Εύη θα αντικαθιστά και η Ιωάννα Λυγίζου ή, σωστότερα, θα δουλέψουν εναλλάξ, εφόσον αμφότερες έχουν παράλληλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Από εβδομάδα, πάντως, προγραμματίζουμε ραντεβού με την Εύη, την Ιωάννα, την ενδυματολόγο Γιούλα Ζωιοπούλου, τον βοηθό σκηνοθέτη Θρασύβουλο Καλαϊτζίδη και την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου, προκειμένου να μεταμορφώσουμε την τελευταία σε Κατερίνα Γώγου για τις δραματοποιημένες σκηνές.




Ο Ρήγας Αξελός, τώρα, ήταν ο άνθρωπος που είχε εκφωνήσει τον επικήδειο στην τελετή αποχαιρετισμού της Κατερίνας, κάτι που φυσικά δεν ήταν ζητούμενο να επαναλάβει μπροστά στο φακό 18 χρόνια μετά. Προτιμήσαμε κατόπιν συμφωνίας να μιλήσει για τη φιλία τους, την αιρετική οικογένεια των Εξαρχείων, αλλά και για μια απρόβλεπτη συνάντηση τους σε πτήση προς Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν η Κατερίνα φύγει από τη ζωή.




Πολύ ζεστός άνθρωπος ο Ρήγας και πολύ σπουδαίος ηθοποιός αγγλικής κουλτούρας! Πιθανώς μάλιστα η ενασχόληση του με την πολιτική να του στέρησε μιαν ευρύτερη δραστηριότητα στο καλλιτεχνικό πεδίο, εκεί που εκ φύσεως ανήκει. Με σένα και την Πορτάλιου - του είπα όταν τέλειωσε η λήψη του - η ταινία αυτή δεν θα είναι παραγωγή Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ή ΕΡΤ, αλλά...Ανοιχτή Πόλη!




Επόμενος σημερινός καλεσμένος ο λόλεκ, ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς μελοποιών της ποίησης της Γώγου. Εδώ τα λένε με τον Θοδωρή Βλαχάκη, στον οποίο άρεσε πολύ η μελοποίηση του ειδικά για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.





Εν προκειμένω, είχα ζητήσει από τον λόλεκ να μελοποιήσει οποιοδήποτε ποίημα της Γώγου τον ενέπνεε, προκειμένου να μπει στην ταινία. Τεσταρισμένος με άριστα στις μελοποιήσεις ο λόλεκ (βλέπε Κεριά Καβάφη), έβαλε μουσική στο ποίημα Άσπρη της Γώγου και σήμερα το τραγούδησε on camera! Σημειωτέον ότι το κομμάτι αυτό θα συμπεριληφθεί επίσης στη συλλογή Πάνω-κάτω η Πατησίων και μάλιστα θά'ναι το μοναδικό ποίημα της Γώγου με δύο διαφορετικές μελοποιήσεις - η πρώτη ανήκει στους κοινούς μας φίλους, Κώστα Αθυρίδη και Γεωργία Βεληβασάκη!




Επί τη ευκαιρία, να δώσω και μερικές πληροφορίες για το soundtrack του ντοκιμαντέρ: τα μουσικά θέματα και το τραγούδι τίτλων τέλους (σε στίχους Ανδρέα Ταρνανά) γράφει αυτόν τον καιρό ο Κωνσταντίνος Τσιώλης. Θα ακούγονται ακόμη η Άσπρη του λόλεκ, αλλά και μία έκπληξη κατά τη γνώμη μου: ο ερμηνευτής Παντελής Θεοχαρίδης μελοποίησε για πρώτη φορά γενικώς στη ζωή του, στίχους της Κατερίνας Γώγου. Το αποτέλεσμα άρεσε τόσο στον Γιώργο Κορδέλλα και τον Άγγελο Σφακιανάκη, όσο και σε μένα, επομένως το τραγούδι του Παντελή θα ενταχθεί και στα δύο projects, στο δισκογραφικό Πάνω-κάτω η Πατησίων και στο κινηματογραφικό Για την αποκατάσταση του μαύρου!
















Η Εύη ανέλαβε φυσικά να πουδράρει τον λόλεκ λίγο πριν τη λήψη, αν και με τα γένια του δεν υπήρχε περίπτωση να γυαλίζει το πρόσωπο του στο φακό.







Δύο φορές έπαιξε και τραγούδησε την Άσπρη ο λόλεκ, ενώ στο τέλος του ζήτησα να γυρίσει στο φακό και να πει και ένα αναρχικό σύνθημα, γνωστό από τοίχους των Εξαρχείων! Το έκανε μετά χαράς και περισσής άνεσης!




Την κινηματογράφηση του τραγουδιού του λόλεκ πρόλαβε ν' ακούσει και η δικηγόρος Λίνα Καρανασοπούλου, η τέως κυρία Αντώνη Καφετζόπουλου και κολλητή φίλη της Κατερίνας Γώγου. Δυστυχώς τον Καφετζόπουλο δεν θα τον έχουμε στο ντοκιμαντέρ, όπως όλα δείχνουν, καθώς θ' απουσιάζει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές του νέου έτους.



Η κυρία Καρανασοπούλου σίγουρα είναι μία από τις πιο rock περσόνες που έχω συναντήσει! Ο λόγος της έρρεε κανονικά με πολύ αγάπη και συγκίνηση για τη φίλη που χάθηκε, όπως και για τα καλύτερα μυαλά μιας γενιάς που χάθηκαν μέσα στην τρέλα, όπως θά'λεγε κι ο Άλεν Γκίνζμπεργκ.



Από τη Λίνα μάθαμε πως όταν η Κατερίνα της διάβασε για πρώτη φορά τον στίχο Για την αποκατάσταση του μαύρου, που είχε γράψει, εκείνη γύρισε και της είπε: Επιτέλους κι ένα ποίημα που αποκαθιστά την τιμή των...χασικλήδων! Παρ' όλο λοιπόν που το συγκεκριμένο ποίημα λέγεται Άσπρη, δεν μου πέρασε απ' το μυαλό ότι η λέξη μαύρο αναφέρεται στο χασίσι. Τό'χα εκλάβει δηλαδή ως πιο πολιτικοποιημένη αναφορά της δημιουργού!



Βέβαια, και το αίτημα της αποποινικοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών ουσιών πάλι πολιτικό είναι κατά βάθος! Εδώ, πάντως, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και ο λόλεκ συζητούν για τους τελευταίους δίσκους του Μανώλη Αγγελάκη και των Illegal Operation, που πολύ τους άρεσαν!



Στο μεταξύ, έφτασε στο πλατό και ο μουσικός μάνατζερ Γιώργος Ψωμόπουλος, ο οποίος είχε να δει την Καρανασοπούλου από την κηδεία της Κατερίνας.

















Ο Ψωμόπουλος μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου είχαν στηρίξει πολύ τη Γώγου στα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής της, παρ΄όλο που η γνωριμία τους είχε ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.




Ήταν και ο μόνος που μίλησε για τη σχέση Κατερίνας και Μυρτώς, έχοντας ζήσει από κοντά τη σχέση των δύο γυναικών. Η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ της Κατερίνας και των εκδοτικών οίκων, προς το τέλος, ήταν ακόμη ένα θέμα που έθιξε ο Ψωμόπουλος.








Ο ποιητής και εκδότης Θανάσης Νιάρχος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα μέσα στην Οδό Πανός, παρουσία του Γιώργου Χρονά, με πρωταγωνιστές ένα νεαρό φοιτητή και τα βιβλία της Γώγου. Ήταν πραγματικά συγκινημένος κι έχω την αίσθηση ότι πήγε να σπάσει τρεις - τέσσερις φορές κατά την ομιλία του, υποστηρίζοντας πως ανέκαθεν ορισμένες ευαίσθητες ψυχές θυσιάζονταν στο βωμό της τέχνης.




Ο Νιάρχος επίσης θυμήθηκε το λιγνό εκείνο κορίτσι με τα μακρυά μαλλιά που διάβαζε τον Ερωτόκριτο μεσούσης της χούντας, τότε που τίποτα δεν προμήνυε το τραγικό τέλος. Το αντίστοιχο της Κατερίνας Γώγου στο τραγούδι θα ήταν η Φλέρυ Νταντωνάκη, υποστήριξε!



Να και ο νεαρός φοιτητής που ανέφερε ο Νιάρχος, δηλαδή ο 19χρονος Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης με το καλάμι του ηχολήπτη Γιώργου Πόταγα πάνω απ' το κεφάλι του.






Ευφράδεια που την είχε ο πιτσιρικάς! Μας εξέπληξε, μιλώντας για τη διάδοση της ποίησης της Γώγου μέσω των συνθημάτων στους τοίχους και του διαδικτύου, κυρίως μετά τα Δεκεμβριανά του 2008. Την ατάκα πάντως της ημέρας έριξε ο οπερατέρ Θεοδωρόπουλος, αμέσως μόλις τελείωσαν οι λήψεις του Θρασύβουλου. Τα είπε καλά; γυρίζω και τον ρωτάω. Κι απαντάει ο Δημήτρης: Έξοχος ήταν! Αλλά πως και δεν τον έβαλες να πει τίποτα και για τη Φλέρυ;




Παύση για λίγες μέρες ώσπου να οργανωθούν οι πιο απαιτητικές δραματοποιημένες σκηνές, εκτός αν δεν μεσολαβήσουν τα γυρίσματα με τη Μάρω Κοντού, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τους οποίους θα πρέπει να επισκεφτούμε εμείς. Εκκρεμούν επίσης οι απαγγελίες της Όλιας Λαζαρίδου, της Εύας Κουμαριανού, ενός Αφρικανού μετανάστη, καθώς και οι μαρτυρίες της Βιργινίας Σπυράτου, του Γιάννη Φελέκη, του εκδότη Γιώργου Γαρμπή και του Ανδρέα Θωμόπουλου.

11 σχόλια:

Δον κιχωτης είπε...

bosko Μια ερώτηση Αντώνη στις ταινίες Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης και Ηθικόν Ακμαιότατον τα soundtrack είχαν κυκλοφορήσει ??? (άσχετη με το post η ερώτηση αλλά πραγματικά αξίζουν τα τραγούδια που ακούγονται ... είδα στο post τον Ρήγα Αξελό γι αυτό και η ερώτηση ... ( και μια εκτίμηση τελικά μήπως είναι καλύτερα να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να μην περιμένεις πάντα χορηγίες ...γιατί αναλογιζόμενος των προσωπικοτήτων που θα περάσουν από την εν λόγω δουλειά μάλλον για υπερπαραγωγή τείνει ..και αυτό εν μέσω κρίσης ....είναι αυτό που λέγαμε κάποτε ότι τελικώς η κρίση είναι δημιουργός αιτία πολυσύνθετων και ποιοτικών πραγμάτων είτε αυτό λέγεται μουσική είτε κινηματογράφος .....και θέλω να πιστεύω ότι θα τύχει μεγάλης αποδοχής από το κοινό ….Γιατί αν και πολλοί τείνουν να μη πουν πάντα τα καλύτερα για την ποίηση της Κατερίνας Γώγου ενυπάρχει μέσα τους έστω και ένα μικρό στιχάκι που ξεχωρίζουν από αυτή τη γυναίκα …. Ίσως το ντοκιμαντέρ σου αυτό να έρχεται στην καλύτερη περίσταση και ίσως ο ψυχικός πυρετός που έβγαζε η Γώγου η οποία ασφυκτιούσε μέσα στην τότε αναλγητική κοινωνική πραγματικότητα να βρει ανταπόκριση στο τι βιώνει σήμερα ο μέσος Έλληνας) ….

despinach. είπε...

μπράβο σου, μπράβο στον Λόλεκ και στον Π. Θεοχαρίδη & σε όλους τους δημιουργούς! εμείς να δεις πως καραγουστάρουμε να ακούσουμε τις μελοποιήσεις!

BOSKO είπε...

Δον Κιχωτης...
χωρίς νά'μαι σίγουρος, νομίζω πως έχουν κυκλοφορήσει τα soundtracks από τις ταινίες του Τσαρουχά.
τι έγραψες, όμως, ρε θεέ; ψυχικός πυρετός, αναλγητική κοινωνική πραγματικότητα - η ΔΟΜΗ είσαι;
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:-))

BOSKO είπε...

despinach. ...
υπομονή, λοιπόν, μέχρι να ολοκληρωθούν το ντοκιμαντέρ του bosko και ο δίσκος με το λεύκωμα που επιμελήθηκε ο Κορδέλλας. Πιστεύω, πάντως, το δεύτερο να κυκλοφορήσει μεσ' στα Χριστούγεννα.

Λάθος άνθρωπος είπε...

Η προηγούμενη μακιγιέζ ήταν πιο όμορφη...

BOSKO είπε...

Λάθος άνθρωπος...
νομίζεις!
η πιο όμορφη φαινομενικά είναι η Ιωάννα, η πιο σέξι όμως είναι η Εύη!

και σου απάντησα τελικά, δε γαμιέται...ότι θέλει λέει ο καθένας!

KOSTAS είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=foFieN_tiNs&feature=g-u

Όλκη Ντόλα είπε...

Βρε Αντώνη τι περίπτωση είσαι εσύ;
(με την καλή έννοια)

BOSKO είπε...

KOSTAS...
βαριέμαι να βλέπω links, στό'χω ξαναπεί, αλλά εσύ στην κοσμάρα σου.
αν θεωρείς ότι έχεις κάτι σημαντικό να μου/μας δείξεις, κάνε μια μικρή περιγραφή πριν.

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
με γειά το blog.
ο πρώτος που επισκέφτηκες πρέπει νά'μαι αργά χθες τη νύχτα.
μήπως γνωριζόμαστε;

Όλκη Ντόλα είπε...

Όσο εκτίθεσαι σε γνωρίζω