Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ο-συνθέτης-και-ερμηνευτής-θανάσης-μωραΐτης-απόψε-στον-clipartradio


Ο Θανάσης Μωραΐτης είναι ένας σημαντικός πολυσχιδής καλλιτέχνης: ερμηνευτής του ''Διόνυσου'', του άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη που υπήρξε η πρώτη παραγωγή στον Σείριο τουΧατζιδάκι το 1985. Τον ίδιο καιρό επίσης που επρόκειτο να τραγουδήσει την αναθεωρημένη εκδοχή του κύκλου ''Για την Ελένη'' του Χατζιδάκι. Πέραν της τραγουδιστικής του ιδιότητας, ο Μωραΐτης έχει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο πλευρό του Μάρκου Δραγούμη στο Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ. Οι μελέτες του αναφορικά με την αρβανίτικη μουσική, όπως και η ηχογράφηση σχετικών δίσκων, θεωρούνται ντοκουμέντα. Τελευταία ο Μωραΐτης μας εξέπληξε και ως συνθέτης συμφωνικής μουσικής, αφού από την EMI CLASSICS κυκλοφόρησαν σε διπλό cd έργα του υπό τον γενικό τίτλο ''Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης'' με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών και της σοπράνο Sonia Theodoridou. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, η Λυδία Κονιόρδου κ.α. Με τον Θανάση, τέλος, μας συνδέει φιλία χρόνων, εφόσον, όντας κοντά στη Φλέρυ Νταντωνάκη, ως δάσκαλος μουσικής της κόρης της, της Ζωής, με είχε βοηθήσει πολύ στην πραγμάτωση του ντοκιμαντέρ γι' αυτήν! Με μεγάλη χαρά και τιμή, λοιπόν, θα τον φιλοξενήσω στα σημερινά Άσματα και Μιάσματα στον www.clipartradio.gr όπου θα μιλήσουμε για ένα σωρό πράγματα και θ' ακούσουμε όλοι μαζί τις εξαιρετικές μουσικές και τα τραγούδια του. Συντονιστείτε στον www.clipartradio.gr για δύο ώρες, από τις 20.00 έως τις 22.00 το βράδυ!

* Η ''Αρκούδα'' του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα συγκλονιστικό λαϊκό τραγούδι, γραμμένο σήμερα - θα έλεγε κανείς - για ότι περνάει η έρημη τούτη χώρα!

1 σχόλιο:

Μουσικά Προάστια είπε...

Το έχασα :(
Πραγματικά πρωτοποριακές οι ερευνητικές του δραστηριότητες στο χώρο της εθνομουσικολογίας και της λαογραφίας. Και εξαιρετικός συνθέτης και ερμηνευτής. Μπράβο ρε Μπόσκο με τις πάντα ενδιαφέρουσες επιλογές-προτάσεις σου. ηρ.