Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

για-τα-20-μελοποιημένα-ποιήματα-της-κατερίνας-γώγου-του-βιβλίου-cd-''πάνω-κάτω-η-πατησίων''

Μία εκτίμηση - αποτίμηση εκ μέρους μου όλων των τραγουδιών που κοσμούν την έκδοση ''Πάνω κάτω η Πατησίων (Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου & 20 μελοποιημένα ποιήματα της)'' από την Οδό Πανός του Γιώργου Χρονά, σε επιμέλεια Γιώργου Κορδέλλα - Άγγελου Σφακιανάκη και art direction του Πέτρου Παράσχη. Περιέχει, πέραν του cd, και βιβλίο 100 σελίδων με εξαιρετικά κείμενα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό! Προμηθευτείτε το! Αξίζει!  
01. ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ – Πάμε όμορφη μου
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα ''Ζεστά ποτά'' και το ''Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις'' ακούγεται η μελοποίηση του Πάνου Κατσιμίχα στο ποίημα της Γώγου ''Πάμε όμορφη μου''. Κλασική κατσιμιχική μπαλάντα ''ντιλανικών'' καταβολών, ακόμη κι αν απουσιάζει η φυσαρμόνικα. Ο Κατσιμίχας κέρδισε το στοίχημα μελοποιώντας έμμετρα τον ''δύσκολο'' πεζογραφικό λόγο της Γώγου.

02. ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ – Α, ρε σύντροφε
Εξαιρετικό τραγούδι, φτιαγμένο από τον Νίκο Καλλίτση, τον πρωτεργάτη μελοποιό του λόγου της Γώγου. Η μελωδία συνοδεύει τους στίχους που μιλάνε για τη μεγάλη ιδεολογική απογοήτευση. Και η Φριντζήλα συγκινεί όταν ζητάει τα ρέστα απ' τον ''σύντροφο'', εκτοξεύοντας το τραγούδι συνολικά στο διηνεκές.
03. ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ – ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ – Ετών 9
Η Όλια Λαζαρίδου δεν διαβάζει απλά σαν μία ηθοποιός, αλλά πρωτίστως σαν μία γυναίκα που γνώριζε καλά τη Γώγου. Έχεις την αίσθηση, ακούγοντας την, πως η Κατερίνα βρισκόταν απέναντι της, μεσ' στο στούντιο, την ώρα της ηχογράφησης. Η μουσική – με στοιχεία ραπ - και η συμμετοχή του Μάκη Σεβίλογλου στην ουσία αναδεικνύει τη δυναμική του ποιήματος, στηριζόμενη εν πολλοίς στην απαγγελία της Λαζαρίδου. 
04. ΑΡΗΣ ΖΑΡΑΚΑΣ – Καμιά φορά
Ένα από τα γνωστότερα ποιήματα της Γώγου μπολιάζεται με γενναίες δόσεις ηλεκτρισμού και αποδίδεται από τον δημιουργό του τραγουδιού, Άρη Ζαρακά. Η Κρητική λύρα του Λευτέρη Ανδριώτη γειώνει το ποίημα με τη γενέτειρα της δημιουργού του και θυμίζει πως εδώ δεν είναι η Αμερική του Γκίνζμπεργκ, αλλά τα ''Μπαλκάνια'' του Εγγονόπουλου, κοινώς ''δεν είναι παίξε – γέλασε''.
05. MAGIC DE SPELL feat. ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ & ΝΙΚΟΣ ΜΑΪΝΤΑΣ - Εμένα οι φίλοι μου...
Μπορεί η πρώτη απόπειρα μελοποίησης της Γώγου να ανήκει στον Καλλίτση, αυτό το κομμάτι όμως των Magic de Spell έβαλε τους στίχους της στα χείλη τόσο των φαν της ποιήτριας, όσο κι αυτών του ηλεκτρικού και γενικώς του καλού ελληνικού τραγουδιού. Η σπηλαιώδης ερμηνεία του Μάλαμα δίνει τα περιθώρια για μία εκ νέου ανάγνωση ποιήματος και τραγουδιού!
06. ΒΑΣΩ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ – Με κόκκινο (Με το κεφάλι θρύψαλα) 
Από τα πολύ καλά τραγούδια του cd. Θλιμμένη μπαλάντα με λαϊκότροπα στοιχεία που υπηρετεί 100% το στόχο του ποιήματος της Γώγου. Είναι απ' τα κομμάτια που ανήκουν από τραγουδιστικής άποψης αποκλειστικά στον δημιουργό τους.
07. ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ – Αν καμιά φορά
Το συγκεκριμένο ποίημα της Γώγου εμπεριέχει μία παιδική αθωότητα. Και η Σαβίνα Γιαννάτου με τη γνωστή φωνητική της ευελιξία το απογειώνει, κινούμενη μέσα στη μελοποίηση του Τάσου Ρωσόπουλου, η οποία θυμίζει απλωμένη ονειρική θάλασσα.
08. ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ – Οι εποχές θα με σκεπάσουν
Αν και δε μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τη μελοποίηση της Μαρίζας Κωχ, που προέκυψε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ μου, η παρούσα εκδοχή του Κώστα Χαριτάτου μου αρέσει, πρωτίστως γιατί η εξωστρεφής μουσική του έρχεται σε αντίστιξη με την έντονη θλίψη του ποιήματος. Τραγούδι με το προσόν του ραδιοφωνικού air – play! 
09. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ – Ρίζα με λένε τώρα
Λιτή μπαλάντα, απ' τις μελοποιήσεις που θα άρεσαν στην ίδια τη Γώγου, σα ν' ακούς κάποιον ρόκερ σε μία γωνιά στα Εξάρχεια ή έναν τροβαδούρο που ξέμεινε από την Αναγέννηση στην εποχή μας. Ιδιαίτερα εκφραστική η ερμηνεία του Μαρκαντώνη, γνώριμου από το γκρουπ Ανοιχτή Θάλασσα και όχι μόνο.
10. ΛΟΛΕΚ – Για την αποκατάσταση του μαύρου
Τραγούδι που είχε γραφτεί εδώ και ενάμισι χρόνο από τον Λόλεκ, που χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ μου από ζωντανή ηχογράφηση και που εδώ εντάχθηκε στη στούντιο εκδοχή του. Ο Λόλεκ μετά τη μελοποίηση του στα ''Κερια'' του Καβάφη για την Οδό Πανός αποδεικνύει πως ξέρει να μπαίνει στο κλίμα του εκάστοτε ποιητή, με τον οποίο καταπιάνεται.
11. Κ. ΒΗΤΑ – Τώρα όλο πιο συχνά
Κλασικός Κ. Βήτα. Εν προκειμένω, έβαλε τη Γώγου μέσα σε μία ηλεκτρονική κάψουλα και την έστειλε στο διάστημα να αιωρείται ες αεί σαν χνάρι του ανθρώπινου πολιτισμού.
12. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ – Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (Αυτός εκεί...)
Ιδιαίτερης σημασίας τραγούδι, αφού αποτελεί την πρώτη απόπειρα σύνθεσης εκ μέρους του Παντελή Θεοχαρίδη, ενός πολύ καλού τραγουδιστή, ταυτισμένου με σημαντικές στιγμές του έντεχνου τραγουδιού. Το κομμάτι γράφτηκε για την έκδοση αυτή, αλλά ένα μέρος του συμπεριλήφθηκε και στο ντοκιμαντέρ.
13. ΗΛΙΑΣ ΛΙΟΥΓΚΟΣ – Δέντρο ήμουνα
Ο Ηλίας Λιούγκος συνθέτει ένα ηπειρώτικο μοιρολόι μπολιάζοντας το με τους Massive Attack και δικαιώνει τον δάσκαλο του, Μάνο Χατζιδάκι, όταν τον χαρακτήρισε ''φορέα ακριβού γούστου και ευγενών γιαννιώτικων απόηχων''.
14. ΕΥΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ – Θέλω να κουβεντιάσω
Η Εύα Λουκάτου αναμετρήθηκε μ' ένα απ' τα σημαντικότερα ποιήματα της Γώγου και έφτιαξε ένα ''κυκλικό'' τραγούδι. Εδώ είναι περισσότερο ηθοποιός παρά τραγουδίστρι κι αυτό την τιμάει. Όμορφα και τα λαϊκότροπα ενορχηστρωτικά ευρήματα που σχολιάζουν τους στίχους!
15. ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – Η ζωή μας είναι σουγιαδιές
Ο Μάριος Στρόφαλης επηρεασμένος σαφώς από τον ''πολιτικοποιημένο'' Θάνο Μικρούτσικο των 70s καταθέτει ένα τραγούδι που σε άλλες εποχές θα μπορούσε να γεμίσει στάδια δίχως ίχνος υπερβολής. Αυτό το τραγούδι με μιαν εξαιρετική Ρίτα Αντωνοπούλου μοιάζει να αναδύεται από την εποχή των μεγάλων ιδεολογικών διεκδικήσεων και να δηλώνει σημαντικό το ''εδώ'' του.  
16. ΜΑΤ ΣΕ 2 ΥΦΕΣΕΙΣ feat. ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΠΑΚΑ – Εδώ ή αλλού
Ευαίσθητη ερμηνεία από τη Σπυριδούλα Μπάκα σε μία νωχελική μπαλάντα που ενώνει πολύ διακριτικά Ανατολή και Δύση μέσα από τη λύρα και το λαούτο με τις πιο δυτικότροπες έως και pop μουσικές φόρμες. Τα παιδιά, αν μη τι άλλο, έχουν άποψη για τη δική τους μελοποίηση στο λόγο της Γώγου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ & ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ (GAIA) – Άσπρη είναι...
Από τις πιο ατμοσφαιρικές μελοποιήσεις του cd. Ίσως η πλέον ψυχεδελική που ξετυλίγεται νωχελικά για να ροκάρει στο τέλος με τους στίχους που απαγγέλλει ο συνθέτης και η ερμηνεύτρια. Στίχοι που μιλάνε στην ουσία για το φλερτ της Γώγου με την ηρωίνη και προϊδεάζουν για το μοιραίο τέλος.  
18. ΤΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ – Πως με κοιτάζει έτσι
Μία πολύ όμορφη ροκ μπαλάντα με συνθετικές ιδέες που προκαλούν κανονική συνομιλία μεταξύ του δημιουργού και της κιθάρας. Η ράθυμη ερμηνεία του Γραμμένου προσωπικά με παρέπεμψε στις καλύτερες στιγμές του ελληνικού ορίτζιναλ αντεργκράουντ των 80s, κάτι που αυτομάτως χρήζει το τραγούδι διαχρονικό. 
19. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΟΣ – Θαρθεί καιρός
Η έκπληξη του cd από ένα νέο παιδί που μελοποίησε το οριακό ποίημα της Γώγου και το έστειλε στον Γιώργο Κορδέλλα από την Ιταλία. Κι αυτός προς τιμήν του, πλάι στα ''μεγάλα ονόματα'', το ενέταξε στο project. Κλασική ρυθμική ροκ μπαλάντα που σε βάζει συνειδητά σε μία περισυλλογή ακούγοντας ένα ούτως ή άλλως γνωστό και αγαπημένο ποίημα της Γώγου. Δεν είναι και λίγο αυτό που κατόρθωσε ο Μάρτος! 
20. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Δε μένει κανείς σ' αυτή την πόλη
Όσο ''ορθόδοξα'' άνοιξε το cd ο Πάνος Κατσιμίχας με τη μπαλάντα του, άλλο τόσο ανορθόδοξα το κλείνει ο μαιτρ του κοντραμπάσου και συνθέτης Βαγγέλης Κοντόπουλος μ' αυτό το παράξενο τραγούδι. Ένα ξεκάθαρο φλερτ του δημιουργού με το industrial punk, σχηματίζοντας μία πραγματική δίνη ηλεκτρονικών ήχων και συγκοπτόμενων ρυθμών στην υπηρεσία πάντα του λόγου της Κατερίνας Γώγου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: