Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

έκκληση-στους-καλλιτέχνες


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έκκληση στους καλλιτέχνες

να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των σχολικών εορτών μνήμης για το Πολυτεχνείο, αποκρούοντας την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να τις καταργήσει.


Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία φέτο, λόγω της βίαιης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και υποκατάστασης της δημοκρατίας από ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης. «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», είναι το σύνθημα που δονεί τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις. Οι νέοι πήραν στα χέρια τους τον αντιδικτατορικό αγώνα το 1973. Οι σημερινοί νέοι δεν έχουν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, παρόν και μέλλον και χρειάζεται ν’ αντιδράσουν με τη στήριξη του σχολείου, της οικογένειας, της κοινωνίας.
Δυστυχώς, η έκπτωση του δημοκρατικού σχολείου, η εξατομίκευση των παιδιών, η αίσθηση ισχύος που πιστεύουν ότι αποκτούν μέσα από βίαιες αντιδράσεις σε βάρος ασθενέστερων, η έκλειψη του παιδαγωγικού και πολιτισμικού ρόλου των εκπαιδευτικών πλην αξιόλογων μειοψηφιών, όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, με τη στρατολόγηση παιδιών και την επιρροή σε πολύ περισσότερα.
Πρέπει ν’ αντιδράσουμε.
Από την πλευρά των ανθρώπων του πολιτισμού μπορεί να δοθεί μεγάλη βοήθεια στους αντιφασίστες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με περιστασιακή και μονιμότερη παρουσία καλλιτεχνών ( συγκεκριμένες δράσεις ή μόνιμες ομάδες πολιτισμού : θεατρικές ομάδες, κινηματογραφικές λέσχες, μουσικά σύνολα, κ.λπ.). Τα κύτταρα αυτά αποτελούν δημοκρατικά αντίβαρα στη Χρυσή Αυγή γιατί οικοδομούν κοινότητες που βασίζονται στη συνεργασία, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου δεν υπάρχουν κρούσματα Χρυσής Αυγής.
Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων των καλλιτεχνών σε συνεργασία με τα σχολεία.
Σ’ αυτή τη φάση και με στόχο να πραγματοποιηθούν δημιουργικά οι εορτές μνήμης του Πολυτεχνείου, οι καλλιτέχνες μπορούν να βοηθήσουν στα παρακάτω.
  • Με video ταινιών ή ντοκιμαντέρ, σχετικών με το θέμα.
  • Τραγουδώντας μαζί με τα παιδιά στο σχολείο και παίζοντας με την κιθάρα τους ή άλλο μεταφερόμενο όργανο, τραγούδια της εποχής.
  • Παρουσιάζοντας κείμενα (ποιητικά, θεατρικά, λογοτεχνικά) που αφορούν άμεσα το Πολυτεχνείο ή παραπέμπουν στο νόημα των ημερών 1973.

Την οργανωτική πλευρά σύνδεσης με τα σχολεία αναλαμβάνουμε η Εύη Γεωρβασάκη, ο Αντώνης Μποσκοΐτης και η Ελένη Πορτάλιου από την Ανοιχτή Πόλη.


Επικοινωνείτε μαζί μας


Εύη Γεωρβασάκη, evighe@ath.forthnet.gr
Αντώνης Μποσκοίτης , antonisboskoitis@yahoo.gr
Ελένη Πορτάλιου, portel@central.ntua.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: