Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

από-την-προβολή-του-ντοκιμαντέρ-για-τη-γώγου-στην-κινηματογραφική-λέσχη-ηλιούπολης

Με τον Γιώργο Χρονά και τον Δημήτρη Αθηνάκη, τους δύο αγαπημένους φίλους ποιητές, που πολύ με τίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία και το λόγο τους. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο!
Το ευχαριστώ βέβαια πηγαίνει και στον Δημήτρη Καλαντίδη, τον άνθρωπο που τρέχει την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και που κατάφερε να την κάνει τη Νο 1 κινηματογραφική λέσχη της Αθήνας! Διόλου τυχαίο που όλες μου οι ταινίες έχουν προβληθεί στην Ηλιούπολη από το 2002 μέχρι σήμερα με την ίδια πάντα επιτυχία: 250 άνθρωποι προσήλθαν χθες κι έγινε το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα να προστεθούν καθίσματα ακόμη κι έξω από την αίθουσα. Μόνο η καημένη η Δήμητρα Οικονόμου ήταν απούσα, αφού τη χάσαμε πριν μερικούς μήνες από τον γαμημένο καρκίνο, σε νεότατη ηλικία. Στη μνήμη της αφιερώσαμε την προβολή και μάλιστα είδαμε κι ένα ημίωρο ποτρτραίτο της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης με τη Δήμητρα εν καιρώ δράσης, σκηνοθετημένο από τον Άγγελο Κοβότσο και μέλη της λέσχης.
Στη δική του ομιλία ο Χρονάς αμέσως μετά το τέλος της προβολής διάβασε το ποίημα Rock'n'Roll Αυτοκτονία του Δαυίδ Μπάουι, όπως συνηθίζει να ονομάζει τον David Bowie, αναφέρθηκε στην έκδοση Πάνω-κάτω η Πατησίων της Οδού Πανός και φυσικά στη σχέση του με την Κατερίνα Γώγου.
Το κείμενο του Αθηνάκη με συγκίνησε πολύ, αφού έβριθε από σημειολογικές αναφορές σε σχέση με την ποίηση της Γώγου και το ντοκιμαντέρ. Ειλικρινά, μου θύμισε παλιά κινηματογραφικά κείμενα του Βασίλη Ραφαηλίδη με τέτοια γνώση για το σινεμά και την ποίηση!
Μεταξύ ενός πραγματικά ποιοτικού κοινού, ήταν και ο διανοητής Ευτύχης Μπιτσάκης με τη σύζυγο του, τη ζωγράφο Μαρία Κοκκίνου, ο ερμηνευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μέλη της ΑΚΟΑ, πολιτικοί ακτιβιστές, σινεφίλ, καθώς και σύντροφοι της Γώγου από την πρώτη κατάληψη της Βαλτετσίου.
 Ειλικρινά τόσο κόσμο δεν περίμενα να δω σε μια λέσχη - με παρέπεμψε σε φεστιβαλικές προβολές! Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για μία επόμενη προβολή πιθανώς του ακριβοθώρητου ντοκιμαντέρ μου για τον Νίκο Κούνδουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: