Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Έφυγε-ο-στιχουργός-του-''Παναγιά-μου-Παναγιά-μου''-της-Μαρίζας-Κωχ-Μάκης-Φωτιάδης

Το ''Παναγιά μου - Παναγιά μου'' σίγουρα δεν ήταν μία ποπ τσιχλόφουσκα, σαν αυτές που εξακολουθούν να διαγωνίζονται στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision. Ήταν μία μπαλάντα διαμαρτυρίας για την πρόσφατη τότε τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένα πολιτικό τραγούδι, φτιαγμένο μάλιστα κατ' εντολήν του Μάνου Χατζιδάκι στη Μαρίζα Κωχ. Η Κωχ θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα του συνθέτη: ''Θέλω μέχρι αύριο το πρωί να μου έχεις έτοιμο ένα τραγούδι για τη Eurovision. Εσύ θα πας στη Χάγη και θα σε συνοδεύσει μόνο ένας λαουτιέρης. Κοίτα να είναι διαφορετικό το τραγούδι σου απ' τα άλλα που πάνε κάθε χρόνο''. Αγχωμένη η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, σκέφτηκε να φτιάξει ένα τραγούδι με στοιχεία δάνεια από τη δημοτική παράδοση. Για τους στίχους, ωστόσο, επέλεξε να συνεργαστεί με τον Μάκη Φωτιάδη που ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Του τηλεφώνησε αργά το απόγευμα, του ψιθύριζε τη μελωδία και μέσα σε μια νύχτα, μέχρι τ' άλλο πρωί, το ''Παναγιά μου - Παναγιά μου'' ήταν έτοιμο! Ο Χατζιδάκις ήταν πανευτυχής την επόμενη! Είχε στα χέρια του, όντως, ένα τραγούδι διαφορετικό από τα άλλα του φεστιβάλ και μια μεγάλη ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί η Ελλάδα δια μέσω ενός προβεβλημένου θεσμού για την τουρκική θηριωδία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και πολυειπωμένα: Οι διοργανωτές προειδοποίησαν την Κωχ να βγει με δική της ευθύνη και να το τραγουδήσει, καθώς μέσα στο ραδιομέγαρο της Χάγης υπήρχαν φήμες ότι θα τη στοχεύει ελεύθερος σκοπευτής. Το ό,τι επίσης την ώρα μετάδοσης του τραγουδιού, η τουρκική τηλεόραση διέκοψε τη σύνδεση και πρόβαλε χορό της κοιλιάς.
Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός του ''Παναγιά μου - Παναγιά μου'', Μάκης Φωτιάδης, ένας από τους πιο ''αθόρυβους'' και σοβαρούς διανοούμενους της Θεσσαλονίκης. Ένας μάλλον περιστασιακός στιχουργός που άφησε πολύ λίγα τραγούδια συγκριτικά με άλλους συναδέλφους του: 
Με τη Μαρίζα Κωχ συνεργάστηκαν ακόμη στο όμορφο λαϊκό τραγούδι ''Νέα Μαινεμένη'', ενώ ένα χρόνο πριν, το 1975, είχαν συνυπογράψει με τον Νίκο Αντωνιάδη το καλτ ποπ - ροκ άλμπουμ ''Παρατράγουδα''. 
Τον Φωτιάδη μελοποίησε ακόμη ο Θέμης Ανδρεάδης, ενώ στον προσωπικό δίσκο του Θανάση Γκαϊφύλλια, ''Φύλλο Πορείας'', είχε γράψει ελληνικούς στίχους στη θρυλική ''Λιλί Μαρλέν''.
Μία άλλη άγνωστη πτυχή της ζωής του Φωτιάδη ήταν και η καταγωγή του. Συγκεκριμένα, ήταν ο γιος του περίφημου Φωτιάδη, του ανθρώπου που εισήγαγε τα παπούτσια ελβιέλα στην Ελλάδα. Οι μουσικοί τον θυμούνται να αναφέρεται συχνά στην εργασία του πατέρα του, τα χρόνια που τα άνετα και ''λαϊκά'' αυτά παπούτσια φτιάχνονταν από λάστιχα αυτοκινήτων.
Λίγες μνήμες για τον Μάκη Φωτιάδη μοιράζεται μαζί μας ο φίλος και συνεργάτης του, τραγουδοποιός και ερμηνευτής Θέμης Ανδρεάδης: ''Τον γνώρισα εν μέσω χούντας. Τραγουδούσα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο τότε. Ο Μάκης, μαοϊκός τότε, έμενε στο Κολωνάκι και κάναμε πολλή παρέα, ώρες ατέλειωτες. Μια μέρα, τότε που ήταν στα σκαριά εκείνος ο σατιρικός δίσκος με τον Λογό, μου λέει: Για δες κι αυτά τα στιχάκια. Προηγουμένως έγραφε για την πλάκα του στο πακέτο απ' τα τσιγάρα του, ας πούμε. Παίρνω την κιθάρα και επί τόπου βγήκε το Ρομαντικό γεύμα, ένα ταγκό. Μπαίνουμε στο στούντιο αργότερα και ηχογραφώ τις Γελοιογραφίες με τον Λογό. Τα τραγούδια ήταν πολύ μικρά σε διάρκεια. Δεν έφτανε ο χρόνος τους για να γίνει LP. Έτσι προστέθηκαν ακόμη ένα τραγούδι του Γιάννη Κιουρκτσόγλου και το Ρομαντικό γεύμα, με το τελευταίο να γίνεται τεράστια επιτυχία. 
Το ΄73 βγήκε ο δίσκος και ακόμη και σήμερα ζητάει ο κόσμος το Ρομαντικό γεύμα! Κάναμε άλλο ένα τραγούδι μαζί, τη μπαλάντα Στο δρόμο, που εντάχθηκε στο δίσκο Ο Πρωταθλητής. Μετά έφυγε στη Θεσσαλονίκη, χαθήκαμε τελείως, ώσπου μου τηλεφώνησε ξαφνικά πριν από λίγους μήνες, ζητώντας μου να κάνουμε πιο επίκαιρους, πιο σημερινούς, κάποιους στίχους από το Ρομαντικό γεύμα. Το κατάλαβα, όμως, ότι δεν ήταν καλά στην υγεία του''.
Δυστυχώς ο Μάκης Φωτιάδης δεν ήταν πραγματικά καλά στην υγεία του. Έπειτα από σύντομη μάχη με την ασθένεια έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα 24ωρα. Ήταν 68 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: