Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

review-από-την-επίσημη-πρεμιέρα-της-παράστασης-''Την-λένε-Εύα''

Αφροδίτη Μάνου - Εύα Κουμαριανού - Ρένα Κουμιώτη - Μάρω Μπουρδάκου - Αντώνης Μποσκοΐτης
Τώρα που παρέδωσα στη LIFO τις συνεντεύξεις του Ιωαννίδη και της Μπαζάκα, δηλαδή ''έδιωξα'' την πολλή δουλειά, νομίζω ότι μπορώ να γράψω εδώ, στο προσωπικό μου blog, το review μου από την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης Την λένε Εύα στο θέατρο Αλκμήνη. Η πρεμιέρα δόθηκε την περασμένη Τρίτη, 8 του Μάρτη, στις 11.30 το βράδυ και συγκέντρωσε, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, ένα σωρό σελέμπριτις (απ' τους...καλούς σελέμπριτις, όμως)!
 Εύα Κουμαριανού - Ζωή Λάσκαρη - Απόλλων Μπόλλας
Η αλήθεια είναι πως την είχαμε καθυστερήσει την πρεμιέρα. Περιμέναμε να ''στρώσει'' το έργο και κυρίως η Κουμαριανού ως ερμηνεύτρια που, μια και δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός, έκανε τα δικά της. Όσο περνούσαν όμως οι εβδομάδες, από παράσταση σε παράσταση, γινόταν όλο και καλύτερη. Πλέον τον μονόλογο τον παίζει στα δάχτυλα και, όπως λένε οι κριτικές και όσοι περνάνε από το θέατρο, αυτή είναι η δύναμη της: Το ό,τι ακριβώς δεν είναι ηθοποιός και πάνω στη σκηνή παρουσιάζεται ως ένας βαθιά τραγικός και άλλο τόσο κωμικός άνθρωπος που εξιστορεί τον βίο του στους θεατές. Η Λάσκαρη σχολίασε εύστοχα πως η Εύα μοιάζει επί σκηνής σαν δύο περσόνες σε μία!
Αναστάσιος Στέλλας - Εύα Κουμαριανού - Αντώνης Μποσκοΐτης - Ρένα Κουμιώτη - Απόλλων Μπόλλας - Μάρω Μπουρδάκου 
Μου έλεγε χαρακτηριστικά η Μαριλού Φραγκιαδάκη του κλαμπ ''Κούκλες'', που γνωρίζει την Κουμαριανού τριάντα χρόνια, πως αυτό που καταφέραμε ήταν άθλος! Να την κάνουμε δηλαδή να αποστηθίσει και να παίξει έναν μακροσκελή μονόλογο παρ' όλο που πρόκειται για την ίδια της τη ζωή! Η Μαριλού συνηθίζει να προσγειώνει την Εύα για να μην πάρουν αέρα τα μυαλά της, αν και σε μας δεν έχει δείξει καμία τέτοια συμπεριφορά. Πες μου, ρε συ Αντώνη, την έχω ψωνίσει; Όχι, έτσι; με ρωτάει καμιά φορά η Εύα κι εγώ θέλω να την αγκαλιάσω, αφού τη βλέπω μονίμως σαν ένα παιδί που ξέχασε να μεγαλώσει. Καταλαβαίνω και τη χαρά της! Η Εύα πια για τα ΜΜΕ είναι η ''κυρία Κουμαριανού'', μία ηθοποιός, μία καλλιτέχνιδα και καλή μάλιστα, που σα να μην πέρασε ποτέ από την trash TV, αμαυρώνοντας την εικόνα της. Πιστεύω πως η μεγαλύτερη δική μου χαρά, πέραν της αναγνώρισης της προσπάθειας μας, είναι όλο αυτό το ψυχικό χαϊλίκι της Εύας! Δεν είναι και λίγο μετά από τέτοια γαμημένη ζωή που έζησε...
 Εύα Κουμαριανού - Ζωή Λάσκαρη - Αντώνης Μποσκοΐτης
Απ' την άλλη, η Εύα ειν' αυτή που είναι, μη φανταστεί κανείς ότι πήγαμε να την...καθαγιάσουμε μέσω της παράστασης. Με κάτι τέτοιο η ίδια η παράσταση θα έχανε τη δυναμική της, θα γινόταν κάτι άλλο, ''ψεύτικο'' ενδεχομένως. Γι' αυτό και στο κείμενο που της έγραψα δεν λείπουν οι αναφορές στην trash TV, στις τσόντες που έπαιξε κάποτε με την Αλόμα, στις πιάτσες της νύχτας, στους διαλόγους με τους πελάτες της, στα βίτσια τους, σ' όλα αυτά που απαρτίζουν την άναρχη και άκρως ελεύθερη προσωπικότητα μίας εκδιδόμενης τρανς. Και δωσ'του το θέατρο να σείεται από τα γέλια, όπως συνέβη στην πρεμιέρα, με τον Νταλάρα, τη Γαλάνη και τον Χρονά να έχουν ξεκαρδιστεί. Όταν, όμως, η Εύα έπεσε στο πάτωμα και έπαιξε τα δραματικά μέρη του μονολόγου, ενθυμούμενη τα βασανιστήρια μέσα στη φυλακή και στο αναμορφωτήριο, όχι απλά δε γέλασε κανείς, αλλά κατά κοινή ομολογία πολλά μάτια δάκρυσαν...
 Ρένα Κουμιώτη - Απόλλων Μπόλλας - Μάρω Μπουρδάκου
Κάτι που έχω γράψει ήδη στο facebook είναι η απορία μου πώς και μέχρι τώρα που παίζεται η παράσταση για πάνω από ένα μήνα, δεν έχει γραφτεί έστω μία αρνητική κριτική! Αυτό, ομολογώ, δεν το περίμενα! Και είμαι σίγουρος πως αν η Εύα δεν ήταν καλή, δεν ''έπειθε'', δεν συγκινούσε ή εγώ δεν ξέρω τι άλλο, τώρα θα μας είχαν ξεσκίσει, πρώτα εμένα και ύστερα εκείνη. Ενδεικτικό του πόσο εντάξει παιδί είναι η Εύα, αποτελεί κάτι που μού'χε πει στις αρχές, όταν κάναμε πρόβες: Εμένα με νοιάζει να πάτε εσείς καλά, που με εμπιστευθήκατε. Εγώ δεν έχω να χάσω κάτι, εσύ κοίτα να κάνεις καλή δουλειά, όπως και με τις προηγούμενες άλλες δουλειές σου...
 Δήμητρα Γαλάνη - Γιώργος Νταλάρας
Ο Νταλάρας έφτασε στο θέατρο στις 11 και κάτι μετά της Άννας, της συζύγου του. Η Άννα Νταλάρα είχε ακούσει για την παράσταση και ήθελε πολύ να τη δει. Σε ανύποπτο χρόνο μου είχε πει ό,τι την ενδιέφερε πολύ από ακτιβιστικής άποψης το θέμα των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας, ζητώντας μου μάλιστα να δημοσιεύσω ένα ανάλογο άρθρο στη LIFO. Η Γαλάνη, πάλι, ήρθε μαζί με την Ελένη Φωτάκη, τη στιχουργό του τραγουδιού της παράστασης. Δεν πρέπει να πολυγουστάρει τις πρεμιέρες, πάντως, αφού γύρισε και μού'πε: Έπρεπε να με ενημερώσεις ό,τι θά'χες επίσημη πρεμιέρα! Θα προτιμούσα να έρθω κάποιο άλλο βράδυ και να δω την παράσταση με την ησυχία μου! Ωστόσο, κατόπιν...εορτής, νομίζω πως την καταφχαριστήθηκε την παράσταση!
 Δημήτρης Ν. Μανιάτης - Αντώνης Μποσκοΐτης
Παρόντες ήταν και πολλοί φίλοι δημοσιογράφοι, που αποτελούν - θα μου επιτρέψετε - την αφρόκρεμα της έντυπης και ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας. Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης από τα ΝΕΑ, φίλος χρόνων, ο αγαπητός μου Γιώργος Χαρωνίτης από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ο δάσκαλος Γιώργος Τσάμπρας της ΕΡΑ, ο Βασίλης Νάτσιος του cosmopoliti, ο καταγραφέας του ελληνικού τραγουδιού, Πέτρος Δραγουμάνος, ο παραγωγός Γιάννης Ξυνόπουλος από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κ.α. Ήταν επίσης η Ρενέ Σαραντινού από το ΛΟΙΠΟΝ, η οποία μας τσάκισε στα τηλέφωνα για να παραστεί στην πρεμιέρα (το δικαιούταν, καθώς είχε πάρει συνέντευξη από την Εύα), θεώρησε καλό παρ' όλα αυτά να μου την ''πει'' γιατί δεν υπήρχαν στην πρεμιέρα κανάλια και προσωπικότητες σαν την Τσιμτσιλή κι εγώ δε θυμάμαι τώρα ποιους άλλους, που μου ήταν και είναι άγνωστοι ούτως ή άλλως. Εκεί, ομολογώ ό,τι τα πήρα και απ' το να ψωνιστεί η Εύα και να μου ζητάει κανάλια - απ' αυτά που πήγαινε συνήθως και έκαναν νούμερα με ξεκατινιάσματα - προτίμησα να βγω εγώ το ψώνιο της υπόθεσης: Κορίτσι μου, σε ποιον τα λες αυτά; Της είπα της Σαραντινού! Εχεις πάει σε πολλές πρεμιέρες εναλλακτικών παραστάσεων που νά'ναι ο Νταλάρας, η Γαλάνη, η Κουμιώτη, η Λάσκαρη, τα ΝΕΑ και το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ; Κάνε μας τη χάρη...Εντάξει, την αποπήρα την κοπέλα, κατάφερα δηλαδή πράγματι να αναδειχτώ ως το ψώνιο της υπόθεσης, αλλά κι εκείνη το κατάλαβε και λίγο το μάζεψε, υπενθυμίζοντας μου απλά πως δεν πρέπει να σνομπάρω τον λαϊκό κόσμο και τα λαϊκά ΜΜΕ! Μπορεί και νά'χει δίκιο, εγώ όμως υπογράφω τη δουλειά αυτή και έχω το δικαίωμα να ορίζω τους αξιότιμους καλεσμένους μου ειδικά της επίσημης πρεμιέρας. Δεν πρέπει να παραβλέπω, όμως, πως η Εύα Κουμαριανού κατάφερε με το ταλέντο της και την αξιοπρέπεια της να τους κερδίσει όλους και να είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς! Της αξίζει, είναι εκπληκτική περσόνα, μη λέμε τα ίδια! Και βασικά άμα δεν ήταν εκεί η Κουμαριανού, δεν θα ήταν κανένας μας!
 Γιώργος Χρονάς - Αλέξανδρος Αλεξάνδρου - Γιώτα Γιάννα
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ο ποιητής - εκδότης Γιώργος Χρονάς, επίσης φίλος και συνεργάτης χρόνων, με τον Κύπριο τραγουδοποιό Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και τη θρυλική ερμηνεύτρια, πολυαγαπημένη Γιώτα Γιάννα! Είχα άγχος για το αν θα άρεσε η παράσταση στον Χρονά ή όχι. Εξαιρετική δουλειά, μου σχολίασε στο τέλος, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με το φινάλε, εκεί που ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας κλείνει το έργο, τραγουδώντας την άρια ''E lucevan le stelle'' από την ''Tosca'' του Pucchini. Δεν είναι μικρό πράγμα να φεύγει ευχαριστημένος ο Χρονάς που έχει γράψει καμιά τριανταριά θεατρικές βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων.
Αντώνης Μποσκοΐτης - Αφροδίτη Μάνου - Γιώργος Χαρωνίτης
Κάτι μου λέει εδώ η γλυκύτατη Αφροδίτη Μάνου υπό το βλέμμα του Χαρωνίτη. Η Μάνου γυρνώντας στο σπίτι της από την παράσταση ανέβασε στο facebook της ένα εξαιρετικό ποιητικό κείμενο εν είδει κριτικής για ό,τι είχε μόλις παρακολουθήσει! Κάποια στιγμή θα μεταφέρω εδώ, στα Άσματα και Μιάσματα, όλα τα υπέροχα κείμενα που έγραψαν γνωστοί και άγνωστοι για την παράσταση, έτσι, πιο πολύ για να τά'χω όλα μαζεμένα. Ευχαριστώ, λοιπόν, όλους τους φίλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην πρεμιέρα! Η παράσταση συνεχίζεται και, χωρίς καμία υπερβολή, σκίζει! Δρομολογούμε ήδη με τον Απόλλωνα τη συνέχιση της για την επόμενη σαιζόν σε καλύτερη ώρα και με μία ή δύο επιπλέον μέρες παραστάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή παίζεται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 11.30 το βράδυ, σε ώρα δηλαδή που συγκοινωνία δεν υπάρχει μετά, και το θέατρο είναι τιγκαρισμένο! 
Υ.Γ. Στην πρεμιέρα το παρόν έδωσαν συνολικά οι: Γιώργος & Άννα Νταλάρα, Δήμητρα Γαλάνη, Αφροδίτη Μάνου, Ρένα Κουμιώτη, Γιώτα Γιάννα, Ζωή Λάσκαρη, Γιώργος Χρονάς, Μάρω Μπουρδάκου, Δημήτρης Ν. Μανιάτης, Ελένη Φωτάκη, Πέτρος Δραγουμάνος, Γιώργος Τσάμπρας, Ρενέ Σαραντινού, Γιώργος Χαρωνίτης, Μαριλού Φραγκιαδάκη, Χάρης Λίθος, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Γιάννης Ξυνόπουλος, Άντζι Νομικού. Απουσίες μπήκαν στις κυρίες Τάνια Τσανακλίδου και Λένα Πλάτωνος - η Τάνια αντιπαθεί τις επίσημες πρεμιέρες και η Λένα πενθούσε και πενθεί τον χαμό, δυστυχώς, της Βικτώριας, της Βίκυς μας...Ας κάνω όμως και μία αναφορά στις υπόλοιπες προσωπικότητες που έχουν ήδη περάσει από το θέατρο Αλκμήνη, ανεξαρτήτως της πρεμιέρας: Οι Μαρίζα Κωχ, Μπέττυ Βακαλίδου, Πάολα Ρεβενιώτη, Μάνος Πυροβολάκης, Γεωργία Βεληβασάκη, Μπέττυ Χαρλαύτη, Ελένη Πορτάλιου, Λιάνα Μαλανδρενιώτη, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Καμπούρης του συγκροτήματος POP EYE, Αλίκη Βασιλάκη, Άννα Αποστολοπούλου, Γιάννης Λασπιάς, η Μαρίνα Γαλανού του ΣΥΔ οπωσδήποτε, Κορίνα Λεγάκη, Κώστας Αϊβαλιώτης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής και αρκετοί άλλοι, που ζητώ να με συγχωρέσουν αν ξεχνάω τούτη τη στιγμή τα ονόματα τους.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΧΑΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΑΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ