Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΑΡΤΕΣ" ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ!


Αντρέας Παγουλάτος- Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 31ου Ελληνικού & 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και digi 2008, ξεκίνησαν σήμερα οι καθημερινές παρουσιάσεις βιβλίων στο αίθριο του Φεστιβάλ.
Το βιβλίο που παρουσιάστηκε από τον ποιητή, θεωρητικό του κινηματογράφου και δοκιμιογράφο Αντρέα Παγουλάτο, ήταν οι Χάρτες του δραμινού συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη.
Οι Χάρτες αποτελούνται από εβδομήντα ιστορίες που οριοθετούν έναν ιδιόμορφο αφηγηματικό μικρόκοσμο, μια ανθρωπογεωγραφία, ανάλογα με τους τόπους –Χωριά, Πόλεις, Ξενητιές, Ουτοπίες– οι οποίοι και καθορίζουν τον χαρακτήρα και τις περιπέτειες των ηρώων. Μια μικρή παρέα οδοιπόρων περιφέρεται, κατά καιρούς, ανάμεσα στις ιστορίες, διηγούμενοι δικά τους ή άλλων παθήματα.
Είναι μεγάλη ευχαρίστηση κάθε χρονιά, να βλέπουμε και να συναντάμε συγγραφείς, έργα, ποιητές, κινηματογραφικά βιβλία, φωτογραφικά άλμπουμ. Ο θεσμός της παρουσίασης των λογοτεχνικών βιβλίων έχει αποκτήσει ρίζες και δίνει το έναυσμα για ανάγνωση και για καλύτερη προσέγγιση ορισμένων βιβλίων, που τα διαλέγουμε μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ ανέφερε ο Αντρέας Παγουλάτος, στην έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου και πρόσθεσε: Φέτος, εγκαινιάζουμε την σειρά αυτών μεσημεριανών, με ένα αξιόλογο βιβλίο του γνωστού πεζογράφου – συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Το εντυπωσιακό στα βιβλία του Θεόδωρου Γρηγοριάδη είναι η βαθιά γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της Ελλάδας. Με επιμονή και με πείσμα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ενδοχώρας. Ο λόγος του με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι ξεφεύγει -με μια πρώτη ανάγνωση- από μια ηθογραφική ματιά. Στο τελευταίο του βιβλίο, Χάρτες, προσπάθησε και κατάφερε να μας ταξιδέψει, μέσω τώρα πια άυλων εν πολλοίς σωμάτων –άρα σωμάτων ως καταστάσεων, σε επαρχίες και χωριά, πόλεις και συνοικίες, ξενιτιές και εξορίες, ουτοπίες.. Σε αυτά τα τέσσερα μέρη χωρίζονται οι εβδομήντα ιστορίες -δυόμισι το πολύ σελίδες η καθεμιά- στο τελευταίο αυτό έργο του.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη, ανέφερε: Τον κ. Γρηγοριάδη τον γνώρισα μέσα από το βιβλίο Κρυμμένοι άνθρωποι και λάτρεψα τη γραφή του συγγραφέα και από εκεί και πέρα τον παρακολουθώ. Μου έκανε κατάπληξη αυτό που είπε ο φίλος μας και συνεργάτης ο Αντρέας Παγουλάτος, περί μαγικού ρεαλισμού. Διαβάζοντας τα βιβλία του και εγώ κάτι τέτοιο διέγνωσα, αλλά και ότι φτάνει στα όρια της τραγωδίας. Θεωρώ έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς, αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, τον κ. Γρηγοριάδη και παρ’ όλο που κάτι έχω ακούσει, ότι του έχουν γίνει προτάσεις, παραδόξως δεν έχει γίνει καμία ταινία. Εγώ πάντως σαν σκηνοθέτης θα σας το πρότεινα.
Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγορίου αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Δράμα, με το βιβλίο, αλλά και με τον κινηματογράφο: Τη Δράμα την ξέρω πολύ καλά, γιατί κατάγομαι από το Παγγαίο. Έχω ξαναπαρουσιάσει βιβλίο μου το 1973, τον Ναύτη. Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά κινηματογραφόφιλος, με την έννοια ότι μετά το πολύ διάβασμα, το επόμενο που κάνω είναι να βλέπω πολύ κινηματογράφο. Το 1987, προτού εκδώσω βιβλίο έγραψα το σενάριο της τηλεταινίας Φανή, που σκηνοθέτησε η Ντόνα Παπάζογλου και παίχτηκε στην ΕΤ1 και στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Άλλη εμπλοκή με το σενάριο, ήταν στην ΕΤ1 ένα σίριαλ 13ων επεισοδίων. Ήταν η διασκευή ενός κριτικού βιβλίου που έγραψε ο Μάνος Κοντολέων το Ταξίδι που σκοτώνει. Έπειτα μου έγινε τρομερή πρόταση από στούντιο ιδιωτικών καναλιών, αλλά έπρεπε να επιλέξω ή την λογοτεχνία ή την ιδιωτική τηλεόραση. Όπως καταλαβαίνεται επέλεξα την λογοτεχνία.
Βιογραφικό Θεόδωρου Γρηγορίου
Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε το
1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα του τη δεκαετία του 1980.
Την τριετία 1999-2001 ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης συνεργάσθηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια και ομάδες ανάγνωσης και παρουσιάζει πολιτιστικές ειδήσεις και την στήλη 1002 βιβλία στο site της βιβλιοθήκης. Για το 2007-2008 οργανώθηκε ένας καινούργιος κύκλος λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Βιβλιοθήκη με τον τίτλο Μυθιστόρημα: δημιουργικές αναγνώσεις. Τον Οκτώβριο 2007 παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Πιέρ Ασουλίν Ξενοδοχείο Lutetia και το σεμινάριο ολοκληρώθηκε το Μάιο 2008 με τη Συγκέντρωση της Ανν Ένραϊτ. Ο Θ.Γ παρουσιάζει τακτικά βιβλία ξένης λογοτεχνίας στα ΝΕΑ βιβλιοδρόμιο.
* ευχαριστίες στην Κατερίνα Πολύζου, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του φεστιβάλ Δράμας, για τις ανταποκρίσεις από τις παράλληλες εκδηλώσεις

3 σχόλια:

igkros είπε...

Πάρε ομπρέλα και καμιά ζακέτα. Στη Δράμα το φθινόπωρο είναι κιόλας παρόν!

Καλή επιτυχία στην προβολή! Θα τα πούμε μέσα ή έξω από το Δημ. Ωδείο

Rena Fan είπε...

Ο Θ. Γρηγοριάδης είναι εξαιρετικός συγγραφέας. Έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον blog:
http://teogrigoriadis.blogspot.com

Άσε που αποφοιτήσαμε και από την ίδια σχολή (περηφάνεια...)!

Giannis Kafatos είπε...

Ζηλεύω, ζηλεύω, ζηλεύω! όχι κακά όμως, μη νομίζεις. Θα ήθελα να ' μαι κι εγώ εκεί! δεν έχω καταφέρει ποτέ να ανηφορίσω Δραμα, κι αυτό είναι είναι ένα από τα δράματα που ζω. Χαίρομαι όμως που μαθαίνω "αλλιώς" (κι όχι από στεγνές ανταποκρίσεις που από υποχρέωση γραφονται δεξά-ζερβά) τι γίνεται και πώς περνάτε!
Περάστε καλά και για μας λοιπόν και γεμίστε τα τσερβέλα σας με εικόνες. Μπορεί να επωφεληθούμε όλοι τελικά!
καλημέραααααααααααα
;)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos