Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

AMOR OSCURO ΘΑ ΠΕΙ ΣΥΝΟΡΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!

Η εκπομπή άρχισε στις έξι ακριβώς, μα ο Βασίλης Γισδάκης αφίχθη ύστερα από 20 λεπτά στο στούντιο, για ν' ακολουθήσει αμέσως μετά ο Δημήτρης Μαραμής. Είχαν κίνηση οι δρόμοι, είπαν. Κι εγώ, αγχωμένος καθώς ήμουν, τους στόλισα αμφότερους με διάφορα κοσμητικά επίθετα και ξεκινήσαμε! Οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν σε όση ώρα μας είχε απομείνει, δεδομένου ότι στις εφτά έπρεπε να βρίσκονται στην πρόβα, για τη συνεργασία τους και τα σχέδια τους για επικείμενες κοινές εμφανίσεις μεσ' στον χειμώνα.
Ακούστηκαν τραγούδια από τον Σκοτεινό Έρωτα με τη φωνή του Μάριου Φραγκούλη, τις Σκηνές από βουβή ταινία, όπως και από το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Γισδάκη με τη Σωτηρία Λεονάρδου και τον Στέλιο Μποτωνάκη, το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών, το Αλίμονο της Πλάτωνος με τον Βασίλη και η blues Ατζέντα του Λάκη Παπαδόπουλου με τη Λεονάρδου! Στις οχτώ κι αφού είχε ήδη μεταδοθεί από το Κανάλι 1 η ελεγειακή μελοποίηση του Lolek στα Κεριά (Candles), εγκατέλειψα το στούντιο προκειμένου να μεταβώ κι εγώ στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, δυο βήματα από τον σταθμό.
Εκεί πέτυχα το κιθαριστικό ντουέτο Stelios & Vasilis να προβάρουν με τον Βασίλη τη Νύχτα που δίψασε για ίσκιους. Σύντομα αντιλήφθηκα πως η βραδιά είχε ήδη προδιαγραφεί πολύ καλή!
Ο Δημήτρης πήρε τη θέση του στο πιάνο, συνοδεύοντας τον ερμηνευτή σε όλα τα τραγούδια του κύκλου Amor Oscure (Σκοτεινός Έρωτας) των Federico Garcia Lorca- Σωτήρη Τριβιζά. Και η συναυλία ξεκίνησε στις εννέα ακριβώς, μόλις η αίθουσα γέμισε από κόσμο και μάλιστα αποτελούμενο όχι αποκλειστικά από δικηγόρους.
Ξανάκουγα το έργο αυτό και σκεφτόμουν ότι δεν έχει ηλικία. Θα μπορούσε να' χει γραφτεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950, στα μέσα του ΄70 ή στις αρχές του 2000, διαθέτοντας την υφή της all time classic φόρμας του ποιητικού τραγουδιού.
Πιστεύω πως ο Μαραμής βρήκε στη φωνή του Γισδάκη την ιδανικότερη ερμηνεία του έργου του. Δεν το είπα μόνο εγώ που συνδέομαι με φιλία μαζί τους, αλλά και πολύς άλλος κόσμος που έσπευσε να τους συγχαρεί μετά το τέλος της ωριαίας παράστασης. Ο Αντρέας Παγουλάτος δίπλα μου σκύβει και μου λέει Τι κρίμα να μην έχει δισκογραφηθεί το έργο αυτό με τη φωνή του Γισδάκη, την ώρα που ο Δημήτρης στο πιάνο και ο Βασίλης στο μικρόφωνο απέδιδαν το ισπανόφωνο Adelina de Paseo! Μπροστά μου στην πρώτη σειρά οι μεγαλοδικηγόροι σχολίαζαν αυτό που έβλεπαν και άκουγαν! Από τον Χατζιδάκι στο ZOOM είχα να δω συναυλία τέτοιας ποιότητας, άκουσα έναν ασπρομάλλη κύριο να λέει στον διπλανό του. Δεν είχε κι άδικο...
Η χθεσινή παρουσίαση του Σκοτεινού Έρωτα ήταν η πρώτη κοινή εμφάνιση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και του ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη. Από τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν μια σειρά παραστάσεων στον Ιανό της Σταδίου κι έπονται κι άλλα ωραία πράγματα. Τους εύχομαι ότι καλύτερο!
Μετά, το πρόγραμμα είχε Lolek στον ολοκαίνουργιο πολυχώρο Pantou στου Ψυρρή στην πρώτη επίσημη ζωντανή εκτέλεση του άλμπουμ Alone.
Συγκινήθηκα που είδα το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο από ανθρώπους κάθε ηλικίας και αρκετούς δημοσιογράφους. Φρόντισε σ' αυτό και η γλυκιά Αντιγόνη του Cricos prod. Τον Lolek τίμησε και ο Στάθης Δρογώσης, μια και κάτι ετοιμάζουν οι δυο τους (νεότερα προσεχώς)!
Με τη Λουκία στο πρώτο τραπέζι να καμαρώνει, με τον Νίκο, τον συνάδελφο του Lolek, συνεπαρμένο από το μπαλανταδόρικο κλίμα και κυρίως τη σούπερ μπάντα που έχει φτιάξει, ο τραγουδοποιός κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού του- ενός κοινού που φάνηκε καθαρά ότι βρισκόταν εκεί για να ακούσει μουσική!
Το σουξέ του Have you noticed, το Alone with Lucy, το Oh mama, το Sand, αλλά και το One more cup of coffee του Bob Dylan ή το Dance me to the end of love του Leonard Cohen με τη βαθιά ερμηνεία του Lolek ανήκουν στις καλύτερες στιγμές του συγκεκριμένου live! Έι, Θανάση, εσύ ο ντράμερ, που πήγαν τα μαλλιά σου;
Εξαιρετικοί και ο Επίκουρος στο βιολί με τον Ζαχαρία στο ακορντεόν. Εξεπλάγην όταν μου αποκάλυψε μετά ο Lolek ότι μόνο τα μισά τραγούδια του προγράμματος είχαν προβάρει όλοι μαζί! Ετοιμάσου, είπα σε μια φάση του Επίκουρου, αν όλα πάνε καλά τον Μάιο αναχωρούμε για Αμερική με τη Μαρίζα Κωχ! Τη μια χρονιά στην Κίνα, την άλλη στην Αμερική, θα μας κοσμογυρίσει κανονικά η Μαρίζα, σχολίασε ο Επίκουρος!
Και ο Lolek συνέχιζε το live του, ερμηνεύοντας παραδοσιακά επτανησιακά, καταθέτοντας τη folk- rock άποψη του στο Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει του Κώστα Χατζή, μένοντας πιστός στο ύφος του Βαρέθηκα του Νικόλα Άσιμου και κάνοντας ένα μαγαζί να τραγουδά μαζί του στο Άσ' τα τα μαλλάκια σου!
Δεν άφησε εκτός και το Δεν αρκεί, το πρώτο τραγούδι του με ελληνικούς στίχους, που μάλλον ξεχώρισε αν λάβουμε υπ' όψιν κάποιους από το κοινό που του ζήτησαν να το ξαναπεί! Να υποθέσω ότι είχαν πάει και αρκετοί bloggers στο χθεσινό live του Lolek; Τον Καβάφη!, του φώναξαν και κάποιοι εν είδει παραγγελιάς- κάτι που με εντυπωσίασε, αφού πρώτη φορά χθες παίχτηκε από την εκπομπή μου το καινούργιο αυτό τραγούδι του!
Εσείς πάντως σήμερα το βράδυ αν θέλετε ν' ακούσετε όλα τα τραγούδια που θα περιέχονται στο cd της Οδού Πανός συν μερικά δείγματα από τις απαγγελίες του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Γιώργου Χρονά, της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη και του Θάνου Σαμαρά, συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα. Ο Γιώργος Χρονάς ως ρεσεψιονίστ του Ξενοδοχείου Βαλκάνια θα μας ξεναγήσει στα δωμάτια του, απ' όπου θα ακούγονται αναγνώσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη, με την ίδια σειρά που θα υπάρχουν στον ψηφιακό δίσκο της έκδοσης. Απόψε, από τις 21.00 έως τις 22.00 το βράδυ, στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια με τον ποιητή Γιώργο Χρονά στο Τρίτο Πρόγραμμα! Συντονιστείτε!

3 σχόλια:

maya είπε...

(τάπα και απο κάτω
αλλά γιατι όχι ξανά ?)

η χθεσινή βραδιά ήταν υπέροχη .
υπέροχα μουσική και μουσικά υπέροχη .

την σκέψη του γλυκύτατου α.παγουλάτου την έκανα και γω , έχω να πω ...
βρήκα πολύ καλή την ερμηνεία του β.γισδάκη !
αν κάτι θα ήθελα είναι ελευθερία .
ελευθερία στο δικό του συναίσθημα .
γιατι το μόνο σίγουρο στην μουσική του μοναδικού δημήτρη μαραμή
είναι ότι είναι πολύχρωμη .
γεμάτη συναίσθημα και επίπεδα .

νομίζω ότι έχουμε να ζήσουμε όμορφες στιγμές στον ιανό !!!
άλλωστε αυτή ήταν η πρώτη τους εμφάνιση ...


πολύ καλή υπόσχεση :))))))))


για τον λόλεκ νοιώθω μια χαρά πρώτης εντύπωσης .
φρέσκος, διαφορετικός, με δικό του στυλ ...

όλο γαργαλιτικές υποσχέσεις έχουμε ...!
τι καλά !!



καλησπέρα !
χχχχχχχχχχ

μαριάννα είπε...

Μπράβο στα παιδιά! Χίλια μπράβο! Δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι μ' αυτά που διαβάζω από σένα και από τη Μάγια. Όχι ότι είχα αμφιβολία δηλαδή...

Όσο για την ηχογράφηση σε δίσκο που είπε ο κ.Παγουλάτος, ποτέ δεν είναι αργά. Θα μπορούσε να ηχογραφηθεί μια λάιβ βραδιά από τον Ιανό και να γίνει cd. Η Seven Group και η Οδός Πανός, μαζί μας δεν είναι; ;)

Άντε με το καλό στον Ιανό...

μαριάννα είπε...

Πάω ν' ακούσω τον Χρονά... για μια προγεύση. :)