Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΗΝ ΑΡΛΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ!


Τηλέφωνο από τη Μαρίζα Κωχ χθες το απόγευμα: Ψήνεσαι για την Αρλέτα απόψε; Μα, εκεί ετοιμάζομαι να πάω, απαντάω. Ωραία, στις 9 έξω από το ΠΑΛΑΣ, μου λέει και κλείνουμε. Είχα πολύ καιρό να συναντήσω τη Μαρίζα, μπορεί και πάνω από τρεις μήνες, κι έτσι πολύ το χάρηκα το χθεσινοβραδινό. Στην είσοδο σα να την περίμεναν φίλοι που περίμεναν να φωτογραφηθούν μαζί της!

Να και ο Δημήτρης Λέκκας με τον Γιώργη Χριστοδούλου. Ο Γιώργης μάλιστα αιφνιδίασε τη Μαρίζα αρπάζοντας την απ' την πλάτη και πλακώνοντας την στα φιλιά.

Σιγά μην απουσίαζε ο Lolek, τη φωνή του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η Μαρίζα. Δεν είναι τραγουδιστής, αλλά τραγουδοποιός έσπευσα να της διευκρινίσω κι εκείνη απάντησε εμένα μου αρέσει και ως τραγουδιστής! Αυτά είναι!

Μια και δε στάθηκε δυνατή η λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα πω μονάχα δύο πράγματα: η Αρλέτα ήταν συγκλονιστική σε απίστευτα ερμηνευτικά κέφια και με το συνήθες χιούμορ της! Η δε μπάντα της, εξίσου συγκλονιστική, μου θύμισε τη ραφινάτη αλησμόνητη συναυλία του Leonard Cohen πέρσι στο Terra Vibe! Ξεκίνησε με το Τσάι γιασεμιού και τερματίστηκε με τον Κεμάλ του Χατζιδάκι και του Γκάτσου. Ενδιαμέσως, ακούστηκαν η Σερενάτα, ο Λύκος, η Σχιζοφρένεια, το Εγώ δεν έχω φίλους, τα Εξάρχεια (Τέλος εποχής), μια jazzy εκτέλεση του ηπειρώτικου Στης πικροδάφνης τον ανθό, το Χάρτινο το φεγγαράκι και Ο Γιάννης ο φονιάς των Μ. Χατζιδάκι- Ν. Γκάτσου, οι Δρόμοι παλιοί των Μ. Θεοδωράκη- Μ. Αναγνωστάκη και πολλά άλλα τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας. Προς τιμήν της Αρλέτας που ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους φίλους και συναδέλφους της που βρέθηκαν χθες βράδυ στο ΠΑΛΑΣ.

Τον Γιάννη Σπανό, τη Μαρίζα Κωχ, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον παραγωγό της, Γιώργο Μακράκη, αλλά και τον Σλατινόπουλο, τον γιατρό που της έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή. Αντί να δεχτεί τον κόσμο που ήθελε να της σφίξει το χέρι στα καμαρίνια του ΠΑΛΑΣ, προτίμησε να κατεβεί από τη σκηνή μετά το τέλος της συναυλίας και να τους δει όλους από κοντά.

Η μόνη που χάσαμε ήταν η Νένα Βενετσάνου! Ενδεικτική η στιχομυθία Αρλέτας- Μαρίζας:
ΑΡΛΕΤΑ: Ήρθε η Βενετσάνου;
ΜΑΡΙΖΑ: Δε νομίζω, δεν την είδα!
ΑΡΛΕΤΑ: Κρίμα, γιατί αν ερχόταν, θα κάναμε ένα χορευτικό οι τρεις μας απόψε!

Εδώ ο Παπαστεφάνου προσέχει τον Σπανό και την Κωχ που θυμήθηκαν τα παλιά! Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Μαρίζα το 1968 τραγούδησε Γιάννη Σπανό σε μία ταινία του Ασημακόπουλου!

Ο Παπαστεφάνου, πάλι, θυμήθηκε τη Μαρίζα, ένα κατάξανθο κορίτσι που είχε περάσει από ακρόαση στον τότε ραδιοσταθμό του Ζαππείου τραγουδώντας Χατζιδάκι! Δεξιά τους ο Γιάννης Σπανός και αριστερά τους ο Lolek.

Κι ένα αγαπησιάρικο φιλί από τον κιθαρίστα Βασίλη Ρακόπουλο στη Μαρίζα. Το ξεκίνημα του Ρακόπουλου ως επαγγελματίας μουσικός είχε γίνει το 1973, παίζοντας στη μπάντα της, λίγα χρόνια δηλαδή προτού συνεργαστεί με την Αρλέτα στο Romancero Gitano. Σχέσεις μουσικών που κρατάνε τριάντα χρόνια και βάλε! Τι έπαιξε πάλι χθες ο Βασίλης! Πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής επιτυχίας του νέου άλμπουμ της Αρλέτας οφείλεται στις jazz ενορχηστρώσεις του!
Ως επίλογος το σχόλιο της Μαρίζας Κωχ την ώρα της συναυλίας: Κοιτάζω την Αρλέτα να τραγουδάει και διαπιστώνω πόσο γλυκά κρατάει στα χέρια της τις στιγμές όλων αυτών των ανθρώπων εδώ μέσα! Η Αρλέτα δικαιώνει απόλυτα το λειτούργημα του τραγουδιστή και του καλλιτέχνη γενικότερα!

7 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Καλημέρα!

Το θεό σου δεν έχεις! Έπρεπε δηλαδή να με κάνεις να ζηλέψω μέχρι σκασμού που δεν μπορούσα να είμαι εκεί;

Προτιμώ να μη μιλήσω ούτε για την Αρλέτα ούτε για τη Μαρίζα ούτε για την απούσα τη Νένα που εξαιτίας της ματαιώθηκε το χορευτικό τρίο. Γιατί τέτοια άτομα είναι ευλογία και μόνο που υπάρχουν, ομόρφυναν κι ομορφαίνουν στιγμές της ζωής μας. Αρκούμαι σε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Ξέρουμε τίποτα για άλλες εμφανίσεις;

ασωτος γιος είπε...

τι τυχεροι που ειστε... το χασα ! ξερουμε αν θα ξανακανει εμφανιση η αρλετα? ειμαι μαδριτη και ερχομαι δευτερα

BOSKO είπε...

Νερένια...
είδες χιούμορ η Αρλέτα; σαν κάποτε που ήταν να συνεργαστούν Φαραντούρη- Κωχ- Νταντωνάκη κι η Μαρίζα είχε δηλώσει σε εφημερίδα: "Οι τρεις χοντρές θα σκίσουμε"!

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
nikos@hisplanet...
υπάρχει περίπτωση εμφανίσεων της Αρλέτας μεσ' στις γιορτές στο Γυάλινο, νομίζω. Δεν παίρνω και όρκο όμως!

μαριάννα είπε...

Είσαι μοναδικός και ακούραστος στις blogανταποκρίσεις! Το ιστολόγιό σου σύντομα θα είναι αρχείο θησαυρός.
Και φυσικά σ' ευχαριστούμε που μας μεταφέρεις τόσο ζωντανά τις όμορφες στιγμές που ζείτε συχνά, σε βραδιές όπως η χθεσινή. Πάντα τέτοια!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
πιο ωραίο είναι να τα ζεις!
έπρεπε να ήσουν εκεί χθες βράδυ!