Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ!

Έγινε κι αυτό! Ηχογραφήθηκε το τραγούδι του ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Κούνδουρο με τον Παντελή Θεοχαρίδη σε μουσική Ηλία Λιούγκου και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Είχαμε εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο, καθώς η παραγωγή φώναζε εδώ και αρκετές εβδομάδες ώστε να μπούμε για το μιξάζ της ταινίας. Τελικά όλα πήγαν καλά χθες το απόγευμα στο ζεστό στούντιο του Σάκη Γκίκα, παλιού συνεργάτη του Ηλία και της Λίνας, στην Κυψέλη.
Στη θέση του ενορχηστρωτή ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Μανώλης Ανδρουλιδάκης, γνώριμος μου από την εποχή που δουλεύαμε το άλμπουμ Όρθιοι του Βασίλη Λέκκα. Παρακολουθούσαμε τον Παντελή να τραγουδάει μέσα στο δωμάτιο φωνοληψίας και να δέχεται τις παρατηρήσεις του συνθέτη.
Εδώ, ο Ανδρουλιδάκης με την οικογένεια Λιούγκου σε απαρτία: με τον Ηλία, τη Χρυσούλα και τον μικρό Ορέστη, ο οποίος πια είχε μάθει το τραγούδι απ' έξω και υποδείκνυε τους στίχους στον ερμηνευτή, όποτε ξεχνούσε κάτι!
Ο Ηλίας άκουγε τον Παντελή να τραγουδάει και όλη του η προσπάθεια ήταν να αφαιρέσει τις τσαλκάντζες από τη φωνή του. Είναι ένας καθαρόαιμος λαϊκός τραγουδιστής, έλεγε, αλλά εμείς θα του βγάλουμε πράγματα, που ούτε ο ίδιος θα φανταζόταν για τον εαυτό του! Κάτι, στο οποίο είναι εξπέρ ο συνθέτης Λιούγκος, αν υποτεθεί πως πριν μερικά χρόνια είχε φτιάξει κι ένα υπέροχο τραγούδι για τον Δημήτρη Μητροπάνο!
Η Λίνα, πάλι, υποστήριζε πως κάθε τραγουδιστής μεταφέρει τον δικό του κόσμο απ' τη στιγμή που καλείται να αποδώσει ένα τραγούδι. Εξηγούσε πως όλη η δύναμη των στίχων της βρίσκεται στη φράση Με λένε Νίκο, η οποία μελοποιήθηκε έντεχνα από τον Ηλία.
Τους άκουγα κι εγώ και καταλάβαινα πόσο σε βάθος αντιμετωπίζουν το τραγούδι αυτοί οι άνθρωποι με την τόση εμπειρία και γνώση τους και κυρίως, όπως είπε ο Ανδρουλιδάκης, με το μεράκι τους!
Σκεφτόμουν ακόμη ότι δεν υπάρχει μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής που να μην έχει βάλει στα χείλη του λόγια της Λίνας. Κι εκείνη παρακολουθούσε την ηχογράφηση προσεχτικά και που και που φώναζε και κανένα μπράβο του Παντελή!
Πάω να φύγω τώρα, είπε σε κάποια στιγμή, διότι όταν γεννιέται ένα μωρό, δεν κάνει να μπουκάρουν όλοι στο...μαιευτήριο! Μόλις με το καλό γεννηθεί, στείλτε μου ένα cd!
Ζήτησε όμως και μια εκτέλεση του τραγουδιού α καπέλα, χωρίς ορχήστρα, θέλοντας να εισπράξει- όπως μας είπε- το προσωπικό αίσθημα του ερμηνευτή!
Τι ωραία που θα κλείσει το τραγούδι αυτό την ταινία μου, σκεφτόμουν πάλι εγώ, τη στιγμή που οι τίτλοι τέλους δεν θα πέσουν σε άσπρο και μαύρο, αλλά σε φωτογραφίες απ' όλη τη δράση του Κούνδουρου!
Και ο Μανώλης με τον Σάκη στην κονσόλα ρύθμιζαν τις λεπτομέρειες για την τοποθέτηση της φωνής του Παντελή μέσα στην ήδη ηχογραφημένη ορχήστρα! Κρίμα που δεν ήμουν νωρίτερα στο στούντιο να ξαναδώ μετά από καιρό τον μαιτρ του βιολιού, Κυριάκο Γκουβέντα, αναπόσπαστο πια μέλος των Primavera en Salonico της Σαβίνας!
Ηλία, εντάξει; Θες μήπως κάτι άλλο; ρωτούσε εν τω μεταξύ ο Θεοχαρίδης τον Λιούγκο με υπομονή και πάνω απ' όλα με όρεξη και κέφι!
Όχι, είμαστε εντάξει, Παντελή! απάντησε ο συνθέτης, μα του είπε να μη βγει απ' το δωμάτιο. Αντιθέτως, μπήκαμε όλοι μέσα για να δώσουμε με τα χέρια τον ρυθμό στον τραγουδιστή για την α καπέλα εκδοχή που ζήτησε η Λίνα!
Πόσες φορές να το τραγούδησε το κομμάτι χθες ο Παντελής; Είκοσι, τουλάχιστον! Βγαίνοντας απ' το στούντιο μετά το σιγοτραγουδούσαμε στο δρόμο, λες και μας είχε γίνει πλύση εγκεφάλου!
Ετοιμάσου, μπαγάσα, να κάνουμε κι άλλα ωραία πράγματα μαζί και να σε λιώσω στις πρόβες! σχολίασε ο Ηλίας ικανοποιημένος κι ο Παντελής, εξίσου ευχαριστημένος, άλλο που δεν ήθελε ν' ακούσει!
Αυτή την ώρα γίνεται η τελική μίξη του τραγουδιού Με λένε Νίκο. Απ' αύριο φορτώνεται πάνω στο μονταρισμένο φιλμ και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει γίνει και το μιξάζ. Σύντομα η πρώτη κόπια και λίγο αργότερα η πρώτη προβολή για φίλους κεκλεισμένων των θυρών!

14 σχόλια:

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Μπράβο , τι όμορφοι που είστε όλοι, και σε μία φωτογραφία εσύ έχεις το βλέμμα της ικανοποίησης. Όλα να πάνε καλά ...γιατί κουράστηκες και κοίτα να χαρείς.

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
σ' ευχαριστούμε, Φώτη, να' σαι καλά για τη θετική ενέργεια που πέρασες ν' αφήσεις!
ποτέ δε νιώθω κούραση με τέτοιες δουλειές, η τροφή μου είναι!

μαριάννα είπε...

Μπράβο βρε παιδιά! Με το καλό! Δεδομένη η ποιότητα των συντελεστών, δεδομένη κι η επιτυχία. Τραγούδι που να τραγουδάει ο Παντελής και να μην είναι υπέροχο δεν παίζει. Φαντάζομαι τώρα σε συνδυασμό με στίχο Λίνας και μουσική Λιούγκου! Το φινάλε της ταινίας σου, έτσι όπως το περιγράφεις, ακούγεται τέλειο!

Εύχομαι ανέλπιστη επιτυχία σε όλους! Να σπάσετε τα ρεκόρ και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων! ;)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
να σου πω, κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ. Αλλά πέραν αυτού, ανέκαθεν λάτρευα το κλείσιμο μέσα σ' ένα στούντιο. Πόσω μάλλον που αυτό συνέβη τώρα με φίλους- συνεργάτες αγαπημένους!

michael_025 είπε...

Χαρά μεγάλη να βλέπεις τόσους φίλους να δουλεύουν μαζί κάτι καινούργιο. Πολλά φιλιά σε όλους και καλοτάξιδα, τραγούδι και ταινία!

jb

BOSKO είπε...

jb...
εννοείται ότι σε μελετήσαμε και σένα χθες- εν όψει και του cd της Οδού Πανός που θα κυκλοφορήσει την επόμενη Παρασκευή- οπότε σου μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Ηλία και της Λίνας. Όσο για τον Παντελή, μάλλον θα ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα, αφού θα μας ξανάρθει για να μπει στούντιο με τον Λεοντή!

Rena Fan είπε...

Καλοτάξιδο το τραγούδι σας. Άντε, καλό μιξάζ τώρα :)

BOSKO είπε...

Rena Fan...
για άνοιξε το e-mail σου, σε παρακαλώ, σε λίγα λεπτά από τώρα!
ευχαριστούμε, ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Είναι ωραίο αυτό που ζήτησε η Λίνα, να ακούσει τον Παντελή Θεοχαρίδη κι έτσι με το ενστικτό του...Κάποιες φορές είναι πιο ενδιαφέρουσα μία ερμηνεία όταν προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του τραγουδιστή, παρά όταν μπαίνει σε καλούπια ακαδημαισμού...Ανυμένουμε να δούμε και να ακούσουμε!!Είστε όλοι ωραίοι τυπάδες!!
Δέσποινα

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σ' ευχαριστούμε και σένα, Δέσποινα! Προσεχώς στις αίθουσες και- ελπίζουμε- στα δισκάδικα!
καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλο τον κόσμο!

Rena Fan είπε...

Εξαιρετικό το... mail! Νομίζω ότι θα σκίσετε (αντικειμενικά).

Με αφορμή αυτό το τραγούδι, πιστεύω ότι η Νικολακοπούλου πρέπει να αποφασίσει να γράψει και στιχους και για άλλες προσωπικότητες (όπως είχε κάνει ο μακαρίτης ο Ηλίας Κατσούλης με το Carte Postale του).

Καλή εβδομάδα σε όλους/ες...

BOSKO είπε...

Rena Fan...
για δες τρομερή ιδέα που έριξες! Θα τη μεταφέρω σε Ηλία- Λίνα οπωσδήποτε! Λες;

Rena Fan είπε...

Να τη μεταφέρεις, και φυσικά ξέρεις για ποιαν θέλω να γράψει τραγούδι πρώτα-πρώτα :Ρ

(την έχει αναφέρει άλλωστε δυο φορές σε τραγούδια της ως τώρα).

BOSKO είπε...

Rena Fan...
έφτασεεεεε!!!