Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ο ΤΕΞΑΝΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ROCKER ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ!

Ο ώριμος κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία να κρατάει την κιθάρα του, όπως σωστά μαντέψατε, είναι μουσικός. Αμερικανός στην καταγωγή, από το Τέξας, παραγωγικός και ακμαίος, αφού μόλις κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ- αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τους τζαζίστες Sven-Ake Johanssons Quintett. Λέγεται Mayo Thompson και πρωτάκουσα για την περίπτωση του από τον Νίκο Κυπουργό. Ανήκε στους καλλιτέχνες εκείνους που θαύμαζε ο Μάνος Χατζιδάκις ενόσω ζούσε στις ΗΠΑ και φρόντιζε να τροφοδοτεί τους φίλους του στην Ελλάδα με τις μουσικές τους.
Εδώ, ο Mayo Thompson στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τότε που εμφανιζόταν ως πρωτοπόρος της ψυχεδέλειας με το συγκρότημα του ονόματι Red Krayola. Οι Red Krayola και οι Jefferson Airplane ήταν οι δύο rock μπάντες που ο Χατζιδάκις αγαπούσε ιδιαιτέρως και σχεδίαζε πράγματα μαζί τους, λίγο πριν συνεργαστεί τελικά με τους New York Rock And Roll Ensemble στα Reflections. Είναι ν' απορεί κανείς με το πόσο προχωρημένος υπήρξε μουσικά ο Έλληνας συνθέτης. Έχω στη δισκοθήκη μου και τα δύο οριακά άλμπουμ των Red Krayola (το Parable of Arable Land και το God bless the Red Krayola and all who sail with it), τα οποία μόνο...τριπαρισμένος θα μπορούσε κάποιος να τ' ακούσει από το πρώτο ως το τελευταίο track! Μιλάμε για το απόλυτο Free Form Freakout, όπως οι ίδιοι χαρακτήριζαν τη μουσική τους! Στα επόμενα χρόνια, επί των ημερών του Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, το κομμάτι τους που συνήθιζε να παίζει από τις προσωπικές εκπομπές του ήταν το Ravi Shankar: Parachutist, κλασικό δείγμα χίπικης ψυχεδέλειας.
Πρόσφατα, στη μαγνητοταινία που έφερε η Άμυ Μιμς στα Ανώγεια και που περιείχε ηχογραφημένο γράμμα του Μάνου Χατζιδάκι στον Μίνωα Αργυράκη από το 1971, άκουσα τον συνθέτη να λέει ακριβώς τα εξής ενθουσιώδη για τον Mayo Thompson:
Πρέπει να ξέρετε ότι στο Τέξας συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα μυαλά της Αμερικής! Σαν τον Mayo Thompson του Red Krayola που είναι ένας πολύ σπουδαίος μουσικός κι ένας αυθεντικός διανοούμενος! Θα κάνει πολύ ωραία πράγματα αυτός!
Η ιστορία της μουσικής έδειξε πόσο δίκιο είχε ο Μάνος Χατζιδάκις, παρ' όλο που ο Thompson συνεχίζει να παραμένει μια άκρως δημιουργική και obscured περσόνα στο παγκόσμιο rock στερέωμα. Αν πέσετε πάνω στο Shotgun Wedding, το άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε με τους Sven- Ake Johanssons Quintett, μην το αγνοήσετε! Περιέχει εκπληκτική jazz ωριαίας διάρκειας, καθώς και μια επανεκτέλεση του Ravi Shankar: Parachutist, που εκτιμούσε ο Χατζιδάκις!

2 σχόλια:

yiannis είπε...

prin apo merika xronia, o mayo thomson eixe erthei sthn ellada gia mia synavlia sto tiki bar (pou tote nomizw onomazotan kapws alliws) san red krayola.
meta to telos ths synavlias ton rwthsa an thymatai ton mano hadjidaki kai mou apanthse "fysika!". malista mou eipe pws ekeinh th periodo ekanan poly parea kai eixan hxografhsei mazi kapoia tapes ta opoia o mayo kapou exei kataxwniasei.....

BOSKO είπε...

yiannis...
φίλε Γιάννη, σημαντική η κατάθεση σου. Σχεδόν το ήξερα αυτό που λες, αφού τον ίδιο καιρό που ο Mayo είχε εμφανιστεί στο Tiki Bar, είχε δώσει και μια συνέντευξη στον ΗΧΟ (έγραφα κι εγώ εκεί τότε), όπου αναφερόταν στον Χατζιδάκι επίσης!