Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

NOSOTROS: ΜΙΑ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ!

Οι χθεσινές Ποιητικές Ανιχνεύσεις στο Nosotros ξεκίνησαν περίπου στις 21.00, κάπου μεταξύ στο... εμείς κι εμείς, αλλά μέσα σε μια ώρα ο χώρος γέμισε από ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήρθαν αυστηρά για ν' ακούσουν! Κατ' εντολή του Αντρέα Παγουλάτου, έδωσα το σήμα εκκίνησης της βραδιάς διαβάζοντας το ποίημα Σκουπίδια πέραν της ατμόσφαιρας της Λένας Πλάτωνος από το βιβλίο της Τα λόγια μου (Οδός Πανός).

Το μουσικό μέρος άνοιξε ο αξιαγάπητος θεόμουρλος Χρήστος Ζυγομαλάς, ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής, μουσικός και σύντροφος του Νικόλα Άσιμου τη Χρυσή Εποχή της πλατείας Εξαρχείων, με ένα τραγούδι από το προσφάτως εκδοθέν cd του! Ακόμη ηχούν στ' αυτιά μου τα παραδοσιακά Σαράντα παλικάρια που τους φόρεσε ηλεκτρονικούς ήχους και τα έκανε...Σαράντα ματατζήδες!

Από κει και πέρα, μέχρι το τέλος της βραδιάς, τις πρώτες πρωινές ώρες δηλαδή, οι μουσικοί και οι ποιητές εναλλάσσονταν μεταξύ τους με τον συντονισμό του Παγουλάτου και του bosko. Πρώτος ποιητής ο σημαντικός Μιχάλης Παπανικολάου με τη μεγάλη θητεία στο ελληνικό τραγούδι. Δικοί του οι στίχοι στο Που να χωρέσει τ' όνειρο από την εμβληματική Ανάσταση Ονείρων του Χρήστου Λεοντή, καθώς επίσης και στον κύκλο Η ηλικία της γειτονιάς μου του Μίκη Θεοδωράκη για τη φωνή της Κωχ. Αρχικά ο Παπανικολάου μας διάβασε ποιήματα δύο σχετικά άγνωστων ποιητών, το Μεσ' στους καπνούς του όπιου του Κοντοπανάγου και το Επαρχία 1951 του Τάκη Δόξα.

Ο Ηλίας- Είμαι Ζεν Και Με Ταράζεις- Βαμβακούσης πήρε την κιθάρα του και μας τραγούδησε αμέσως μετά ένα απόσπασμα από το Πέραμα του Παγουλάτου, το μελοποιημένο έργο που προξένησε τα εγκωμιαστικά σχόλια του Θάνου Μικρούτσικου! Ακόμη, ερμήνευσε κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο. Κυκλοφόρησε μόλις χθες από τη Yafka Records (ζήλεψα, θα κάνω κι εγώ, μου φαίνεται, το label...bosko klika) και ήταν εύλογη η μεγάλη χαρά του Σαντορινιού τραγουδοποιού. Δυστυχώς απουσίασε η Κύπρια Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, το καλλιτεχνικόν έτερον ήμισυ του Βαμβακούση στην πρώτη κοινή δισκογραφική τους εξόρμηση.

Ο λόγος στην κυρία Γρηγορία Πούλιου, την αδερφή του γνωστού αντικομφορμιστή ποιητή Λευτέρη Πούλιου, της οποίας η συλλογή Λέξεις εν κινήσει έχει εκδοθεί από την Οδό Πανός.

Μια κανονική rock κομπανία έφτιαξε απ' το πουθενά η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη. Με τη φράση απ' το πουθενά αναφέρομαι στην ηχητική- τεχνική υποδομή του Nosotros που μπορεί να' ναι άρτσι, μπούρτζι και λουλάς, πάντα όμως μόλις περάσει λίγη ώρα δεν σε ενοχλεί καθόλου αυτό! Με τη συμβολή του Άρη Ζάρι Ζαρακά από το συγκρότημα Ρόδες και του Λευτέρη Ανδριώτη στην κρητική λύρα, παρουσίασαν τρία τραγούδια.

Ένα παραδοσιακό της Κρήτης, τον τόπο καταγωγής της Βεληβασάκη, ήταν αρκετό για να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας μεταξύ του κοινού και να δώσει ένα όμορφο άρωμα ethnic στην μουσικοποιητική βραδιά!

Ακούστηκαν και ποιητές που δε μπόρεσαν να παραστούν. Διάβασα, μεταξύ άλλων, την Ωδή στη Μαίριλυν Μονρόε του Γιώργου Χρονά, το Χωρίς ηλικία από τη Θλίψη του σώματος της Στέλλας Βλαχογιάννη και το Νηστεύω εις ένα θεό από την Ανοσία της άγνοιας του Σπύρου Αραβανή. Όλα αυτά, προτού πάρει τη θέση του και την κιθάρα του ο νέος τραγουδοποιός Δημήτρης Αρναούτης σε μερικά ανέκδοτα καινούργια τραγούδια του.

Ακολούθως, η Λιάνα Σακελίου στη μία και μοναδική φορά που διάβασε, είχε επιλέξει ποιήματα της από συλλογή που υπάρχει ήδη στα βιβλιοπωλεία, καθώς και μερικά υπό έκδοση. Την διαδέχτηκε η Μάιρα- del mar- Λιούγκου σε δύο ποιήματα από τη συλλογή Αν- Να και σε ακόμη ένα της Ελένης Βακαλό. Η, όλο ένταση, θεατρική απαγγελία της Μάιρας ήταν αυτή που άναψε τα αίματα, κάτι που χρειαζόμασταν όλοι, καθώς η βραδιά κυλούσε με ποιήματα και τραγούδια!



Όταν ο Αντρέας Παγουλάτος διάβασε τη Φωτιά του, τον συνόδευσε στην κιθάρα ο Παναγιώτης Μπούσαλης. Άλλο μεγάλο ταλέντο ο Μπούσαλης, που ενώ ήρθε για να παίξει και να φύγει, καθώς αυτή την ώρα ταξιδεύει για συναυλία κάπου μακριά απ' την Αθήνα, τελικά έμεινε ως το τέλος σχεδόν της εκδήλωσης. Υπέροχη η μελοποίηση του στο εφηβικό Άλογο του Παγουλάτου και η ερμηνεία του στα δύο τραγούδια από τον πρώτο του- επίσης υπό έκδοση- δίσκου!

Η αγαπημένη φίλη και καλή ποιήτρια Μαρία Λαγγουρέλη δε θα μπορούσε να λείπει κι απ' αυτές τις Ποιητικές Ανιχνεύσεις.

Ποιήματα της διάβασε από τη συλλογή Νερό στα κάρβουνα και κάποια άλλα ανέκδοτα, χειρόγραφα. Μάλλον οι ποιητές είναι οι μόνοι σήμερα που εξακολουθούν να γράφουν με μολύβι σε χαρτί αυτά που βγαίνουν από τα εσώψυχα τους.

Είχε έρθει η ώρα του Lolek! Εδώ, στη γωνία δεξιά, τον παρακολουθούν και ο φιλόσοφος Ευτύχης Μπιτσάκης με τη γυναίκα του, τη ζωγράφο Μαρία Κοκκίνου. Το Have you noticed, το Δεν αρκεί που αύριο θα το τραγουδήσουν στον Ιανό πάλι ντουέτο με τον Φοίβο Δεληβοριά, το επτανησιακό Μενεξέδες και ζουμπούλια και το Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει. Αυτά γι' αρχή!

Χθες που τον άκουγα για πολλοστή φορά, νομίζω πως ο Lolek έχει διορθώσει πολύ το θέμα της άρθρωσης του. Είναι δύσκολο να λες εν είδει συμβουλής σε έναν, από τη φύση του, εσωστρεφή και χαμηλόφωνο τραγουδοποιό να μην κρατάει μέσα του τις λέξεις! Γι' αυτό και όταν τελείωσε το Δεν αρκεί, μία κυρία από το βάθος της αίθουσας ρώτησε φωναχτά ποιος έχει γράψει αυτούς τους εκπληκτικούς στίχους.

Ο Δημήτρης Λάμπος, ένας νέος ποιητής που βρέθηκε στο Nosotros με την πρώτη ποιητική συλλογή του ανά χείρας, την Ιστορία ενός Μισάνθρωπου, διάβασε εν συνεχεία δύο ποιήματα του.

Η λυρική νότα της βραδιάς ήταν σαφώς ο Δημήτρης Μαραμής που τελικά δε χρειάστηκε να μεταφέρει κάτι απ' την οικία του, αφού το πιάνο του Nosotros είχε επισκευαστεί και διέθετε...όλα τα πλήκτρα! Μας έφερε όμως μία καινούργια φωνάρα, την Κρητικιά Κορίνα Λεγάκη, η οποία τραγούδησε εξαιρετικά το μελοποιημένο από τον ίδιο Ω, μη με βλέπετε που κλαίω της Μαρίας Πολυδούρη.

Απόψε ο Μαραμής θα παρουσιάσει εφτά τραγούδια του με την Κορίνα στο Χίλιες και δυο νύχτες στου Ψυρή. Το πρώτο cd της ερμηνεύτριας με συνθέσεις του Μαραμή και του συγκροτήματος Αρμός κυκλοφορεί οσονούπω, επίσης! Χθες πάντως ο συνθέτης παρέμεινε στο πιάνο για να υποδεχτεί αμέσως μετά την κοπέλα, τον Βασίλη Γισδάκη σε τραγούδια από τον Σκοτεινό Έρωτα και στο Αλίμονο της Πλάτωνος!

Ο Αφρικανός κύριος που βλέπετε είναι ο Ντίντι, μουσικός, φλαουτίστας, ποιητής, εικαστικός, ηθοποιός και ξέμπαρκος στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1980. Ιστορική φυσιογνωμία κατά κάποιο τρόπο αν σκεφτεί κανείς πως ο Σταύρος Τορνές τον είχε εντάξει στο καστ του ποιητικού Ντανίλο Τρέλες κι ήθελε να κάνει και άλλη ταινία μαζί του! Δύο ποιήματα του στα αγγλικά μας διάβασε ο Ντίντι με μιαν έξοχη θεατρική απόδοση!

Ιστορικής σημασίας ήταν η σύμπραξη του Lolek με τον Χρήστο Ζυγομαλά στη Σχιζοφρενοβλαβίωση και στο Βαρέθηκα του Νικόλα Άσιμου. Τι κρίμα να μην έχουμε ένα mini- disc να σώσουμε αυτά τα ντοκουμέντα, παρατηρούσε δίπλα μου ο Παγουλάτος. Πρώτη φορά είδα τόσα νέα παιδιά- ταλέντα μαζεμένα, ήταν το σχόλιο του βετεράνου Ζυγομαλά.

Για τον δε Lolek, που λατρεύει τον Άσιμο και μάλιστα μοιάζουν πολύ οι φωνές τους, ήταν μεγάλη τιμή να παίξει με τον βασικό συνεργάτη του αυτόχειρα τραγουδοποιού.



Όση ώρα βέβαια η Γεωργία Βεληβασάκη, μόνη πια, χωρίς τους μουσικούς της, καθήλωσε πραγματικά το κοινό της αίθουσας ερμηνεύοντας μία ακουστική μπαλάντα σε δικούς της στίχους και μουσική. Το τραγούδι αυτό, όπως είπα μετά στην ίδια (κι όχι μόνο εγώ), φανέρωσε το μεγάλο ταλέντο της στην τραγουδοποιία, κρυμμένο μάλλον, εφόσον την έχουμε συνηθίσει ως ερμηνεύτρια άλλων δημιουργών. Της υποσχέθηκα post γι' αυτό το ένα κομμάτι, που μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε χθες βράδυ!

Ποιον παρακολουθεί εδώ ο Lolek και ταυτόχρονα βιντεοσκοπεί ο Ζυγομαλάς; Σίγουρα κάτι ενδιαφέρον!

Το δεύτερο απρόβλεπτο ντουέτο της βραδιάς, τον Βασίλη Γισδάκη και τον Δημήτρη Αρναούτη στο ροκενρολάδικο SOS, που έγραψαν από κοινού! Φυσικά, Γισδάκης ειν' αυτός, θα φεύγαμε παραπονεμένοι αν δεν ακούγαμε και Χατζιδάκι. Εν προκειμένω, το ανέκδοτο Blue με τους στίχους του Δαβαράκη. Η αριστουργηματική, κατ' εξοχήν, κιθαριστική χατζιδακική μπαλάντα αποδόθηκε τέλεια από τους δυο καλλιτέχνες!

Είναι εύκολα αντιληπτό πως η εκδήλωση είχε τελειώσει, μα κανείς δεν έλεγε να αποχωρήσει από το Nosotros! Άντε, παρ' το μικρόφωνο και πες καλό βράδυ και σας ευχαριστούμε, συμβούλευσα τον Παγουλάτο, διότι πιθανώς εκεί να ήμασταν ακόμη... Η συνέχεια δόθηκε στο πατάρι κεντρικού Εξαρχειώτικου ξενυχτάδικου σουβλατζίδικου, θυμίζον αίθουσα ξενοδοχειακού breakfast! Με τον Παγουλάτο, τη Μάιρα, την Angel, τον Γισδάκη, τον Παναγιώτη και την Έφη, τον Μιχάλη Παπανικολάου και τον Lolek! Η κλίκα bosko σε απαρτία, ένα πράγμα! Όσοι πάντως δε μπορέσατε να παρευρεθείτε χθες στο Nosotros, μη χαλιέστε, καθ' ότι ήδη ετοιμάζουμε με τον Παγουλάτο δύο Ποιητικές Ανιχνεύσεις μέσα στον Ιανουάριο. Στήνεται ακόμη ένα αφιέρωμα σε άγνωστους Βραζιλιάνους ποιητές, αλλά και στη Λένα Πλάτωνος με διασκευές τραγουδιών της από νέους συνθέτες- τραγουδοποιούς. Α, και μιας και κλείνω με την Πλάτωνος, δείτε στη σημερινή Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας τη δισκανάλυση μας στην επεισοδιακή πρόσφατη Προσωπογραφία της Τάνιας Τσανακλίδου, αν δεν το' χετε ήδη κάνει μέσα από τις σελίδες αυτού του blog:



* ο τίτλος του post είναι αυτοσχέδιοι στίχοι του Αντρέα Παγουλάτου, που έγραψε χθες κάποια στιγμή πάνω στο χαρτί με τις σημειώσεις μου

9 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Τι ήθελα και τα διάβασα όλα αυτά τα ωραία που έγιναν χτες... Τώρα στενοχωριέμαι ακόμα περισσότερο που δεν κατάφερα να περάσω... Ευτυχώς που υπάρχει και συνέχεια όμως!

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
σε καταλαβαίνω, διότι εσύ μας έχεις τιμήσει στο παρελθόν, όχι μόνο ερχόμενος, αλλά και καλύπτοντας τις Ποιητικές Ανιχνεύσεις. Next time, λοιπόν, σε κάνα μήνα από τώρα!

Unknown είπε...

Τι είναι αυτά τα πράγματα κ. Μποσκοΐτη; Πήρατε την άδειά μου για να διαβασετε τα παγκοσμίου απηχήσεως ποιήματά μου. Δεν περίμενα από εσάς τάτοια περιφρόνηση προς τα πνευματικά δικαιώματα. Εν πάση περιπτώσει επειδή είμαστε πολιτισμένοι ΚΑΙ πνευματικοι άνθρωποι προτείνω να λύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μην τρέχουμε τώρα σε δικαστήρια κλπ. Λοιπόν το κασέ μου ειναι 700.000 ευρώ η λέξη. Κάντε τον πολλαπλασιασμό και τηλεφωνηστε μου να σας δωσω αριθμό λογαριασμού για την κατάθεση. Χριστούγεννα ερχονται και θέλω ν αλλάξω την Καγέν μου.
Ταυτα και περιμένω
Στέλλα Βλαχογιάννη

μαριάννα είπε...

Πωπωωωωω... σας λυπάμαι. Χάλια περνάτε όλοι μαζί παρέα σ' αυτές τις απαίσιες βραδιές, στις συνάξεις των άστρων! Η ανία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας. Με Μαραμή και Λόλεκ και Παγουλάτο και Μπόσκο, απορώ πώς αντέχετε. Σιγάαα... μη ζηλέψουμε κιόλας! ;)

Φιλιά! Πάντα τέτοια!

BOSKO είπε...

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ...
ε, κόψτε κάτι, κυρία Βλαχογιάννη, ναι, τόσο κάνουν οι λέξεις σας, όπως και κάθε γνήσιου ποιητή, αλλά κι εγώ που να τα βρω;
και για να σοβαρευτούμε, στις επόμενες Ποιητικές Ανιχνεύσεις, θέλετε- δε θέλετε, θα στείλω όχημα να σας φέρει να διαβάσετε η ίδια τις λέξεις σας! Αν κι εγώ, καλά τις διάβασα, δε μπορώ να πω, παρ' όλο που το χειροκρότημα απ' τους κουλτουριάρηδες και τα φρικιά του Nosotros πήγε σ' αυτές κατ' ευθείαν και ουχί στον τρόπο ανάγνωσης τους!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
κι εσύ μέσα την επόμενη! Το υποσχέθηκες! Κι όπως σου υποσχέθηκα κι εγώ, δεν θα' σαι απλή ακροάτρια της βραδιάς!

Γιώργος είπε...

Καλημέρα Αντώνη.
Οι διοργανώσεις σου βλέπω σκίζουν! Μπράβο.
Βοήθησέ με λιγάκι με τους συντελεστές/δημιουργούς του εμβληματικού "Δεν αρκεί".
ALBUM COMPILED FOR BOSKO CLIKA COMPANY SA?!?!? Ενδιαφέρον ακούγεται...

BOSKO είπε...

Γιώργος...
καλημέρα, Γιώργο.
δεν υπάρχουν συντελεστές, ένας είναι ο συντελεστής του τραγουδιού.
μουσική, στίχοι, ερμηνεία: Lolek!

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ ζήλεψα καθολου, σιγά μην κλάψω! Την επόμενη φορά πάλι δεν θα ρθω!!

Μπράβο σε όλους!! Ανυπομονούμε!!

Γεια χαρά!!
Δεσποινα