Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

από-τη-συναυλία-του-lolek-στο-θέατρο-άλσους-της-ηλιούπολης

Καιρό είχα να δω live τον Lolek, γι' αυτό και τη χθεσινή βραδιά την περιμέναμε εδώ και μέρες αρκετοί φίλοι, που σπεύσαμε στο άλσος Ηλιούπολης. Πάλι καλά που γνωρίζω την περιοχή και δεν τραβήξαμε το προχθεσινό, διότι κι εκεί, ένα λάθος δρόμο να πάρεις, στο πιτς-φιτίλι βρίσκεσαι στη Γλυφάδα...
Ο Lolek και η μπάντα του βγήκαν στη σκηνή στις 21.00 ακριβώς και για δυόμισι ακριβώς ώρες μάς έπαιξαν πολλά ωραία πράγματα, αναμενόμενα και μη αναμενόμενα. Στα αναμενόμενα ανήκαν βέβαια όλα τα κομμάτια από το Alone, το περσινό ντεμπούτο άλμπουμ του, καθώς επίσης και οι διασκευές του στο Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει του Κώστα Χατζή ή στο Δεν έχω δρόμο να διαβώ του Γιώργου Ζαμπέτα.
Στα μη αναμενόμενα, πάλι, που ευτυχώς- τουλάχιστον για μένα- επικράτησαν των αναμενόμενων, ήταν πολλά από τα καινούργια τραγούδια του με ελληνικούς στίχους και κάποιες νέες φανταστικές διασκευές του. Ξεχώρισα το Μια πόλη μαγική του Μάνου Χατζιδάκι με τα τύμπανα να χτυπάνε στον ρυθμό του Bolero του Ravel και το Δεν λες κουβέντα του Δήμου Μούτση που ξεχύθηκε ως ψυχεδελικό τσουνάμι από το stage για να σαρώσει το κοινό.
Όταν ήρθε η στιγμή του...λαϊκού προγράμματος, ο Lolek φώναξε να τον συνοδεύσουν ο Γιάννης Γαβράς με το μπουζούκι του και ο τραγουδιστής Γιάννης Καχραμάνογλου ή Κάχρι. Για την ακρίβεια, εκείνος τους συνόδευσε σε ένα δικό τους ωραιότατο νεορεμπέτικο κομμάτι.
Θαύμασα την άνεση του Lolek να μη διστάζει να χώσει κυριολεκτικά ένα καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι ανάμεσα στις μπαλάντες του Leonard Cohen ή στις δικές του. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον εκπρόσωπο της εγχώριας indi- rock σκηνής να βάζει το μπουζούκι ένθετο σε συναυλία του. Φαίνεται, όμως, πως ο Lolek αφενός σέβεται τη μουσική παράδοση του τόπου του και αφετέρου θεωρεί -και καλά κάνει- πως η πηγή απ' όπου τρέχει το νερό είναι κοινή για όλους τους λαούς του κόσμου.
Μιλώντας για νερό, ένα από τα καλύτερα νέα τραγούδια του Lolek, λέγεται Το νερό έχει μνήμη, μα δυστυχώς ο κακός ήχος δεν βοήθησε τον βαθιά φιλοσοφικό στίχο να φτάσει στο ακροατήριο. Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τα Κεριά για πρώτη φορά με τους ελληνικούς στίχους του Καβάφη και όχι στην αγγλική τους μετάφραση, αλλά και τον Αχινό, ένα ακόμη καινούργιο τραγούδι, τελείως πρωτότυπο για το γνώριμο πια ύφος του τραγουδοποιού. Μιλάμε για σωστό ηλεκτρονικό έπος σε drum' n' bass ατμόσφαιρα! Μου φαίνεται πως ο Lolek στρώνει καλά και ευφυώς το έδαφος για την επερχόμενη συνεργασία του με τον Matt Elliott τον Οκτώβριο στο Half Note.
Πιστεύω πως η επόμενη συνάντηση με τον Lolek θα γίνει ακριβώς σε ένα μήνα από τώρα στο διάσημο αθηναϊκό ethno- jazz στέκι, όπου θα μοιραστεί τη σκηνή για περισσότερες από μία βραδιές με τον ομογάλακτο του Βρετανό τροβαδούρο.
Μόνο που εκεί το ποια μπάντα θα τον συνοδεύσει είναι υπό συζήτηση ακόμη. Ευκαιρία, λοιπόν, κλείνοντας, για μια αναμνηστική φωτογραφία των Loleks: από αριστερά, ο Κώστας Τσιώλης (ακορντεόν, toy piano, glockenspiel), ο Μιχάλης Μοσχούτης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Lolek (κιθάρα, φωνή), ο Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα) και ο Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο, κοντραμπάσο).

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζήλεψα! (περιμένουμε με περιέργεια το νέο δίσκο)
Συνεργασία με Matt Elliott;;;
Κατάλαβα...με βλέπω πάλι στην Αθήνα!

Καλό ξημέρωμα..

BOSKO είπε...

new-girl-on-the-blog...
να έρθεις οπωσδήποτε!
είχα δει κοινό live των Matt Elliott/ Lolek στο τελευταίο Synch Festival, αλλά τώρα φαντάζομαι θά 'ναι πιο προσωπική η συνεργασία και με διάρκεια!

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω να με κρατάς ενήμερη λοιπόν!
:-)

Ανώνυμος είπε...

oraio agori o pianistas!

nikoleta

Ανώνυμος είπε...

...είπε η Νικολέτα (γκόμενα του πιανίστα στάνταρ)

BOSKO είπε...

new-girl-on-the-blog...
μείνε ήσυχη!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος Ι...
τέτοια λέγε εσύ που είναι και πολύ σεμνό παιδί αυτός και με το ζόρι στήθηκε στον φακό μαζί με την υπόλοιπη παρέα...

BOSKO είπε...

Ανώνυμος ΙΙ...
ε, δεν πα' να' ναι; τι σε κόφτει ή τι μας κόφτει;

Ανώνυμος είπε...

ο πεπονένιος είμαι και έχω πάθει πλάκα σε λέω

νικολέτα

BOSKO είπε...

Νικολέτα...
αα, μάλιστα, έτσι εξηγείται!
ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!

Ανώνυμος είπε...

Μερσί!

Ανώνυμος είπε...

ante re!poia katharoaima laika eipan px?I m so curious

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
what?

Ανώνυμος είπε...

esteila xana sxolio opou kanw rephrase alla mallon den eftase pote: poia laika akousthkan parad. xarhn sth synaylia?

eimai periergh giati den akoume syxna apo ellhnes 'indie' pio laika kommatia.

Ανώνυμος είπε...

1-7 Οκτωβρίου οι συνάντηση των 2 τελικώς; Is it a fact??

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
τα λαϊκά αναφέρθηκαν στο post, όσα συγκράτησα δηλαδή. "Δεν έχω δρόμο να διαβώ" του Ζαμπέτα, άλλο ένα του Τσιτσάνη και κάνα δυο άλλα που μας έπαιξαν οι νεορεμπέτες φίλοι του Lolek.
sorry για την καθυστερημένη απάντηση :-)))

BOSKO είπε...

new-girl-on-the-blog...
yes, it is!

Ανώνυμος είπε...

Έρχομαιαιαιαι!!!
:-)