Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

κόντεψε-να-βουλιάξει-η-πλατεία-συντάγματος

Δεν ξέρω πόσος κόσμος θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή ή την 15η Ιουνίου, που προβλέπεται ν' αρχίσει το...hard rock, πάντως ήδη λένε κάποιοι πως η συγκέντρωση της 5ης Ιουνίου 2011 πέρασε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη των μεταπολεμικών χρόνων στην Ελλάδα! Άλλοι έκαναν λόγο για διακόσιες χιλιάδες, άλλοι για τριακόσιες χιλιάδες και μερικοί ακόμη και για μισό εκατομμύριο ανθρώπους!
Κάτι ας γίνει, όμως, με τους υπαίθριους σουβλατζήδες και τους μικροπωλητές, αφού αν συνεχιστεί η αισχροκέρδεια εκ μέρους τους, σίγουρα θά 'ναι πλέον η μοναδική τάξη των εργαζομένων σ' αυτή τη χώρα που δεν θά 'χει κανένα πρόβλημα ούτε με το Μνημόνιο, ούτε με τίποτα. Έτσι μού 'ρχεται δηλαδή να πάρω κι εγώ κάνα καρότσι, να το γεμίσω με χωριάτικα λουκάνικα, κρεμμυδάκι και ντοματούλα, να τη στήσω στο Σύνταγμα και μετά, όσο οι άλλοι κάνουν επανάσταση, να τα ΄κονομήσω και να την κάνω μόνιμα στην Κίνα ή την Αυστραλία, όσο γίνεται πιο μακρυά από τούτη την άκρως διασυρμένη και ταπεινωμένη χώρα. Κι άσε τους παλαίμαχους κιν/φιστές Καβουκίδη και Αλευρά να τραβάνε με τις ψηφιακές τους κάμερες τα events στην πλατεία Συντάγματος, αισθανόμενοι ότι ζουν τον καινούργιο Μάη του ΄68!
Η άνωθεν photo, αναφορικά με το παλιότερο μου post, με δικαιώνει απόλυτα. Ασχέτως αν το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει περάσει απ' όλους στο ντούκου και αντ' αυτού ακούγονται ναι μεν ωραία άλλα πράγματα, αλλά και κάμποσες μπούρδες. Παραθέτω το ρεζουμέ μερικών ομιλιών από τη συνέλευση κι εσείς βάλτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε: Ένας αγρότης-οικολόγος είπε πως η φύση είναι πηγή ανεκμετάλλευτη κι εκεί πρέπει ν' αναζητηθούν οι νέοι πόροι. Μία κοπέλα τόνισε ότι με το ειρηνικό κλίμα δε γίνεται τίποτα, καθώς η ιστορία των κοινωνικών αγώνων έχει αποδείξει πως αναίμακτη επανάσταση είναι εξ αρχής καταδικασμένη. Το ίδιο νταβραντισμένος ήταν κι ένας νεαρός φοιτητής που πρότεινε να γίνει ντου από παντού και να καταλάβουμε τη Βουλή. Μετά, να δικάσουμε τους 300 και να ορίσουμε νέο Σύνταγμα βάσει Εθνοσυνέλευσης! Ότι νά 'ναι...

Μία συμπαθέστατη ξένη ακτιβίστρια ηλικίας sixty plus - Αγγλίδα ή Αμερικάνα - κάτι πήγε να πει, αλλά μίλαγε μια αγγλικά, μια ελληνικά, μετά γέλαγε μόνη της από αμηχανία και στο τέλος καταχειροκροτήθηκε. Ένας έφηβος με ειδικές ικανότητες, καθισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του, μίλησε για το σημερινό πολίτευμα που είναι φασιστικό και όχι δημοκρατικό. Επίσης καταχειροκροτήθηκε! Ένας άλλος τά 'χε πάρει τόσο στο κρανίο, που ούρλιαζε από μικροφώνου επειδή οι υπόλοιποι Έλληνες βρίσκονται στα σπίτια τους κι όχι έξω. Αν συνέχιζε έτσι, σκόπευα να του πετάξω ένα πακετάκι xanax που τα κουβαλάω μονίμως μαζί μου. Πιο πολύ με συγκίνησε ένας μεσήλικας αγρότης, ο οποίος είπε μόνο δυο λόγια και κατ' εμέ έκλεισε μέσα τους όλο το πραγματικό νόημα αυτών των συνελεύσεων: Με κάνατε ευτυχισμένο έτσι που σας βλέπω όλους εδώ κι είμαι κι εγώ μαζί σας!

Όταν το πράγμα καταλαγιάσει - ελπίζω ειρηνικά, όπως ξεκίνησε - να μου το θυμηθείτε: ολόκληρες κοινωνιολογικές μελέτες θα κατατεθούν περί ψυχολογίας της μάζας των Νεοελλήνων. Αυτό που ζω ιδίοις όμμασι εδώ και μερικές μέρες είναι το πιο ανέξοδο group therapy πού 'χει συμβεί ποτέ. Άνθρωποι που λαχταράνε να μιλήσουν, να ακουστούν, να εκθέσουν τις μέχρι πρότινος καταπιεσμένες σκέψεις και επιθυμίες τους διά μέσου των πολιτικών τοποθετήσεων, να δηλώσουν το παρόν και να αυτοεπιβεβαιωθούν ως ανθρώπινες μονάδες και ξεχωριστές οντότητες.

Ένας επαναστατημένος φοιτητής, ας πούμε, δεν θα έλεγε ποτέ στον συντηρητικό δεξιό μπαμπά του να πάει να κάψει ή να καταλάβει το Κοινοβούλιο, φοβούμενος ότι θα του κόψει την οικονομική ενίσχυση (στην καλύτερη) ή θα τον πετάξει απ' το σπίτι (στη χειρότερη). Ο τύπος που ξεφώνιζε σα να βρισκόταν σε παραλήρημα, πιθανώς στο σπίτι του η παντόφλα απ' τη συμβία του να πέφτει σύννεφο. Ακόμη και ο έφηβος στο αναπηρικό καροτσάκι σίγουρα δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να μιλήσει ξανά σε χιλιάδες ανθρώπους, κερδίζοντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, ανεξαρτήτως της επαναστατικής φύσης των συγκεντρώσεων, θεωρώ πως σε καιρό κρίσης, με τους ψυχίατρους να τρίβουν τα χέρια τους, οι συνελεύσεις κάνουν μέγιστο καλό στους ανθρώπους και πρέπει να συνεχιστούν! Στη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μέσα στο πλήθος εθεάθησαν και ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Κ. Βήτα, ο Ηλίας Βαμβακούσης, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Tsiko και οι Electric Litany!

8 σχόλια:

johndoctor είπε...

Σαν φοιτητής Ιατρικής και σαν νέος άνθρωπος θεωρώ ότι είναι είναι θετικό να μαζεύεται ο κόσμος στους δρόμους αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς να υπάρχουν συγκεκρεκριμένα αιτήματα που να τα κάνουμε και πιο αναλυτικά...
Θα δούμε αλλά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για το το απότελεσμα της πλατείας...ακούω κουβέντες που θα τις άκουγα άνετα και σέ ενα φόρουμ!!!

Έχω γράψει την γνώμη μου φίλε bosko στο ιστολόγιο μου αν θέλεις τσέκαρε την μιλάει για την πνευματική κρίση(ο τίτλος του είναι η υποτέλεια φέρνει την συντέλεια)
Περιμένω τον σχολιασμό σου...

ΥΓ
Παρατηρώ ότι θα ήταν μια όμορφη εκδήλωση να γίνει ένα μουσικό γεγονός στο σύνταγμα όπως έγινε πρίν χρόνια για το άρθρο 16 με αρκετούς καλλιτέχνες

BOSKO είπε...

johndoctor...
σ' ευχαριστώ!
θα σε διαβάσω και θα σχολιάσω οπωσδήποτε!
βλέποντας πια το χαρακτήρα των συνελεύσεων, την τεράστια κοσμοσυρροή και γενικώς την επιτακτική ανάγκη του κόσμου να μιλήσει και να εκφραστεί, δε θεωρώ ότι είναι ώρα για συναυλίες.
αργότερα ίσως, ναι, αλλά όχι τώρα.
έτσι νομίζω δηλαδή, παρ' όλο που θα ήταν πολύ εύκολο να στηθεί μία μεγάλη συναυλία και να βοηθήσω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις.

despinach. είπε...

Γεια σου ρε Bosko με το χιούμορ σου!! Πάνω στο καλύτερο έφυγα χθες μου φαίνεται!

Mary Ka είπε...

Παρα πολύς ο κόσμος,όντως, αλλά...ό,τι του φανεί του λωλο-Στεφανή.
Εντάξει, φυσικό είναι, η άμεση δημοκρατία είναι για μικρές κλίμακες.
Ελπίζω μόνο, εκτός από την ψυχολογική εκτόνωση, να βγάλειο και κάπου όλο αυτό, αν και φοβάμαι ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο...

BOSKO είπε...

Despina...
καλά ήταν μόνο που με περιτριγύριζε μια γρίπη κι έφυγα πριν τα μεσάνυχτα.
σήμερα είμαι ΟΚ κι ίσως πάω μετά την παρουσίαση στο Κύτταρο.

BOSKO είπε...

Mary Ka...
θα δούμε...κι όπως πολύ σωστά λες, καλώς ή κακώς η άμεση δημοκρατία δεν είναι για πολλούς.
αυτή τη στιγμή αναμένουμε όλοι την 15η του μήνα!

despinach. είπε...

κι εγώ λέω να κατέβω κατά τις 11 μετά την πρόβα μας! περαστικά!

BOSKO είπε...

Despina...
σίγουρα εγώ θα τελειώσω αργότερα απ' το Κύτταρο. Αν είναι, θα τηλεφωνηθούμε:-))